Effectieve zoekadvertenties maken

Overtuigende, authentieke advertentieteksten schrijven

Als u advertenties schrijft, moet u enkele praktische tips voor advertentietekst in gedachten houden. U wilt de gebruiker namelijk overtuigen van de meerwaarde van uw bedrijf zonder opdringerig over te komen.

Richt u in uw boodschap op de behoeften van en voordelen voor de gebruiker

De beste manier om een gebruiker uw meerwaarde te laten zien, is na te denken over zijn behoeften en de voordelen waarnaar hij op zoek is. Gebruikers reageren beter op advertenties met concepten die belangrijk voor hen zijn.

Opmerking

Met responsieve zoekadvertenties willen we adverteerders een flexibele en gebruiksvriendelijke advertentie-indeling bieden. Meer informatie over hoe u het meeste uit deze indeling kunt halen

Focus op wat een bezoek aan uw site de gebruiker oplevert. Vermeld voordelen als betrouwbaarheid (zoals 'Officiële site'), een ruime keuze (bijv. 'Bekijk onze voorraad') of wat gebruikers ook maar willen weten voordat ze uw site bezoeken. Hoewel die specifieke voordelen per branche verschillen, kunt u het schrijfproces voor advertentietekst het best beginnen door na te denken over uw gebruikers.

Behalve kennis van uw bedrijf en klanten zijn er allerlei andere manieren om inzicht te krijgen in wat gebruikers belangrijk vinden.

• Bekijk gedragsrapporten in Google Analytics om te zien welke pagina's op uw site het aantrekkelijkst zijn voor nieuwe of terugkerende gebruikers.
  • Gebruik tekst van succesvolle pagina's op uw eigen site als inspiratie voor uw advertentietekst.
  • U kunt met het rapport Zoektermen nagaan hoe uw advertentieboodschappen hebben gepresteerd vergeleken met de daadwerkelijke zoekopdrachten waardoor ze zijn geactiveerd.

Bedenk waarom u klant zou willen worden van uw eigen bedrijf en probeer dat te verwoorden in uw advertentietekst.

Koppel de kop en de boodschap in de beschrijvingsregel aan uw zoekwoorden

Neem in koppen en beschrijvingsregels tekst op uit de zoekwoorden die het vaakst een weergave activeren in uw advertentiegroep. Zo vergroot u de relevantie van uw advertentiecombinaties voor gebruikers, wat de advertentiekwaliteit van uw responsieve zoekadvertenties kan verbeteren.

Als uw advertentiegroep bijvoorbeeld 5 zoekwoorden bevat en 3 daarvan het meeste verkeer genereren, voegt u die zoekwoorden toe aan de koppen om de advertentiekwaliteit van de advertentie te vergroten en uw advertentieprestaties een boost te geven.

Casestudy

Swoop logo

Swoop werd in 2018 opgericht en is een van de grootste goedkope Canadese luchtvaartmaatschappijen. Het bedrijf wilde meer boekingen en een hogere opbrengst tegen een winstgevend tarief, in een tijd dat mensen op een andere manier gingen zoeken. Daarom zette het responsieve zoekadvertenties in om meer klanten aan te trekken met relevante advertenties. Het merk gebruikte de best presterende zoekwoorden in de advertentietekst voor advertentiecombinaties die relevant zijn voor potentiële klanten. Hierdoor wist Swoop 71% meer opbrengst en 61% meer conversies te genereren.

Vermijd algemene marketingtaal in uw advertenties: gebruik specifieke, relevante call-to-actions

Zodra u een aantal voordelen op een rij heeft gezet waarop gebruikers wellicht reageren, wordt duidelijk waarom algemene marketingtaal mogelijk niet goed werkt. Kreten als 'Bel ons vandaag nog' roepen een vals gevoel van urgentie op. Die urgentie levert de gebruiker geen speciaal voordeel op, dus waarom zou die persoon u vandaag willen bellen?

Niet-specifieke of algemene call-to-actions (zoals 'Meld u nu aan', 'Boek vandaag nog') leiden soms tot minder engagement met advertenties. Tijdgebonden advertenties kunnen goed werken, maar ze kunnen nog beter worden als u een reden voor die urgentie geeft. Een kreet als 'Deze aanbieding verloopt over XX uur' (met een aftelfunctie) kan erg effectief zijn. Als u zinspeelt op urgentie, moet die relevant en waardevol zijn.

Offertes zijn meestal gratis, dus een gebruiker heeft er waarschijnlijk niet veel aan om te weten dat uw offertes gratis zijn. Een aanmelding voor een nieuwsbrief is goed voor u, maar een gebruiker ziet dit misschien niet als een voordeel. Een duidelijke call-to-action is uitstekend, mits die actie in het voordeel van de gebruiker is.

Tot slot: Zorg ervoor dat uw aanbieding relevant is voor klanten. Denk na over waar iemand zich in de aankoopcyclus bevindt op basis van de opgegeven zoekopdracht. Weet wanneer gebruikers alleen door uw productvoorraad willen browsen en wanneer de kans groter is dat ze daadwerkelijk een aankoop willen doen.

Houd de advertentiekwaliteit bij voor meer inzicht in hoe gebruikers reageren op uw advertenties

Met advertentiekwaliteit krijgt u toekomstgerichte feedback over hoe goed uw koppen en beschrijvingen kenmerken noemen die verband houden met betere prestaties. Dit omvat een algemene beoordeling van de advertentiekwaliteit en specifieke actiepunten waarmee u de kwaliteit van de advertentie kunt verbeteren.

Tip

Probeer de advertentiekwaliteit van uw responsieve zoekadvertenties aan de hand van de actiepunten te verhogen naar Goed of Uitstekend. Adverteerders die de advertentiekwaliteit van hun responsieve zoekadvertenties weten te verbeteren van Slecht naar Uitstekend, krijgen gemiddeld 12% meer conversies.1

Voeg de kolom Advertentiekwaliteit toe aan uw advertentierapporten om algemene beoordelingen van uw advertenties te bekijken en te bepalen hoe u deze kunt verbeteren. De beoordelingen van Google zijn natuurlijk niet zo belangrijk als uw bedrijfsstatistieken, maar u kunt zo wel snel zien waar u aandacht aan moet besteden.

Casestudy

MyFlightSearch logo

Online reisbureau MyFlightSearch richtte zich op responsieve zoekadvertenties met de advertentiekwaliteit Goed en Uitstekend door populaire vluchtgerelateerde zoekwoorden en unieke koppen te gebruiken. MyFlightSearch heeft Slim bieden en responsieve zoekadvertenties gecombineerd, wat heeft geleid tot 14% meer conversies en 15% lagere kosten per boeking.

Bekijk componentrapportage op campagneniveau

Met componentrapportage op campagneniveau krijgt u inzicht in welke componenten uw klanten het meest aanspreken. Controleer dit rapport regelmatig om uw advertenties te optimaliseren. U moet koppen en beschrijvingen met de beoordeling Laag vervangen door nieuwe koppen en beschrijvingen die zijn gebaseerd op de beste koppen en beschrijvingen. Behoud de koppen en beschrijvingen met de beoordeling Goed en kijk hoe ze presteren ten opzichte van de nieuwe koppen en beschrijvingen.

Volgende: Boodschappen opstellen die aansluiten bij uw merk en de producten en services die u aanbiedt

1. Interne gegevens van Google

Mail iconWilt u geavanceerde tips en updates voor Google Ads rechtstreeks in uw inbox krijgen? Meld u aan voor de nieuwsbrief met best practices.