Studieguide inför testet Shopping-annonsering

Skapa en Shopping-kampanj

Med Shopping-kampanjer kan du marknadsföra dina produkter genom att ge användarna detaljerad information om vad du säljer innan de ens klickar på din annons. Med handelsinriktade rapportverktyg kan du sedan följa upp resultatet för produkterna över tid.

I den här artikeln går vi igenom hur du konfigurerar en Shopping-kampanj i Google Ads.

Innan du börjar

Om du inte är bekant med Shopping-kampanjer kan du läsa mer Om Shopping-kampanjer och Shopping-annonser.

Se till att du uppfyller kraven innan du skapar din Shopping-kampanj.

Gör så här

Så här skapar du en Shopping-kampanj:

1. Logga in på ditt Google Ads-konto.
  2. Klicka på Kampanjer på sidmenyn till vänster.
  3. Klicka på plusknappen och sedan på Ny kampanj.
  4. Välj Shopping som Kampanjtyp och klicka på Nästa.
  5. Välj annonsinställningar:

• Kampanjens namn. Ge kampanjen ett namn. Namnet hjälper dig att hitta kampanjen senare. Du kan ändra namnet efter att du har skapat kampanjen.
    • Säljare. Välj det Merchant Center-konto som innehåller produkterna du vill annonsera om. Om du inte ser några konton måste du först länka ditt Merchant Center-konto till ditt Google Ads-konto. Du kan inte ändra säljare när du väl har skapat kampanjen. Läs mer om hur du länkar konton.
    • Försäljningsland. Välj landet där produkterna säljs och dit de levereras. Annonserna visas bara för personer i det här landet. Produktdata i det valda Merchant Center-kontot måste vara tillgänglig för försäljningslandet du väljer. I annat fall måste du lägga till produkter i kampanjen innan du kan annonsera om dem. Du kan inte ändra försäljningslandet när du väl har skapat kampanjen. Läs mer om kraven för språk och valuta för varje land.
    • Sortimentfilter. Du behöver bara ändra den här inställningen om du vill begränsa antalet produkter som används i kampanjen. Välj villkoren som en produkt måste uppfylla för att marknadsföras. Enbart produkter som uppfyller alla krav läggs till i kampanjen. Du kan ändra den här inställningen efter att du har skapat kampanjen.
    • Budgivning. Välj vilken typ av budgivning du vill använda i kampanjen. Du kan ändra den här inställningen efter att du har skapat kampanjen. Läs om hur du väljer en budstrategi.
    • Daglig budget. Välj hur mycket du är villig att spendera på kampanjen. Läs om hur du väljer ett budbelopp som fungerar för dig.
    • Kampanjens prioritet. Du behöver bara ändra den här inställningen om du annonserar om samma produkt i flera kampanjer i samma försäljningsland. Kampanjens prioritet avgör vilken kampanjs budget som ska användas om produkterna överlappar varandra i kampanjerna. Läs mer om kampanjprioritet.
    • Nätverk. Annonser i Shopping-kampanjer visas som standard på ett antal platser:

Standardinställningen kan hjälpa dig att leda trafik till dina produkter och få fler konverteringar. Om du vill begränsa var annonserna visas avmarkerar du rutan för nätverken du vill utesluta. Läs mer om var Shopping-annonser kan visas.

• Googles söknätverk
      • Googles sökpartner
      • YouTube och Google-förslag i Display-nätverket
    • Enheter. Som standard kan annonserna visas på alla enheter, inräknat datorer och mobila enheter. Du kan ändra den här inställningen efter att du har skapat kampanjen.
    • Platser. Med den här inställningen kan du ange på vilka specifika platser annonserna ska visas. Du kan ändra inställningen efter att du har skapat kampanjen.
    • Annonser om lokalt sortiment. Du behöver bara ändra den här inställningen om du vill att Shopping-kampanjen ska innehålla produkter som säljs i lokala butiker. Om du vill annonsera om lokala produkter måste du skicka in lokal produktdata via Merchant Center. Sedan ska du markera rutan ”Aktivera annonser för produkter som säljs i lokala butiker”. Läs mer om hur du använder annonser för lokala butiker.
  6. Klicka på Spara och fortsätt.
  7. Välj den typ av annonsgrupp du vill skapa:

• Shopping-annons med produkt (rekommenderas om du inte har använt Shopping-annonser tidigare). Det här är enskilda produktannonser. De skapas automatiskt med hjälp av informationen i ditt Merchant Center-konto. Fortsätt med nästa steg om du vill skapa den här typen av annons.

• Shopping-annons med sortiment. Med den här annonstypen grupperas flera liknande produkter i en och samma annons. Tillvägagångssättet inbegriper flera steg. Om du vill skapa den här typen av annons kan du läsa mer om hur du skapar en framhävd Shopping-annons.

8. Skapa din första annonsgrupp genom att ange ett antal uppgifter:

• Annonsgruppens namn. Ge annonsgruppen ett namn. Namnet hjälper dig att hitta annonsgruppen senare. Du kan ändra namnet efter att du har skapat kampanjen.
    • Bud. Ange ett bud för annonsgruppen. När du har skapat annonsgruppen används det här budet på den första produktgruppen i annonsgruppen Alla produkter. Du kan ändra budet på produktgruppen efter att kampanjen har skapats.
  9. Klicka på Spara.
  10. Produktgruppsidan öppnas, där du hittar produktgruppen Alla produkter som innehåller alla produkterna i kampanjen. Om du skapar flera mindre produktgrupper kan du ange mer specifika bud. Läs mer om hur du hanterar en Shopping-kampanj med produktgrupper.