Om alternativ för konverteringsräkning

Som företagsägare vill du troligen mäta varje köp som dina kunder gör. Om du dessutom genererar potentiella kunder kanske du vill spåra all försäljning, men bara en unik potentiell kund per annonsklick.

Med konverteringsspårning har du möjlighet att räkna konverteringar utifrån dina affärsbehov. För alla konverteringsåtgärder kan du välja att räkna varje konvertering som sker efter en interaktion eller bara en konvertering som sker efter en interaktion. I och med att du kan välja hur konverteringarna ska räknas får du en bättre känsla för dina kampanjresultat så att du kan finjustera dina bud. Dina val för konverteringsräkning återspeglas i kolumnerna Konvertering, Alla konverteringar och Visningsbaserad konvertering.

I den här artikeln beskriver vi de olika alternativen för konverteringsräkning i Google Ads. Mer allmän information om konverteringsspårning finns i Om konverteringsspårning.

Räknemetoder

Du kanske vill spåra flera olika konverteringsåtgärder eftersom de visar kundaktivitet som på olika sätt är värdefull för din verksamhet. Då kan du välja olika räknemetoder för varje konverteringsåtgärd.

Vi ska titta närmare på de två inställningar du kan välja mellan, så att du ser vilken räknemetod som fungerar bäst för de konverteringsåtgärder du spårar:

• Varje konvertering: Med den här inställningen räknar Google Ads varje konvertering (per spårad konverteringsåtgärd) som sker efter en annonsinteraktion. Det här är ett bra val om du vill spåra och förbättra din försäljning, eftersom varje försäljning sannolikt tillför värde till ditt företag.

Exempel

Du har en resebokningswebbplats där man kan boka både hotellrum och hyrbil. Du vill se hur dina annonser leder kunderna till olika typer av bokningar och väljer därför att räkna alla konverteringar. När en person som reser till Luleå, Uppsala och Göteborg bokar hotellrum i varje stad (tre bokade hotellrum) men bara bokar hyrbil i Luleå och Göteborg (två hyrbilar), räknas fem konverteringar med den här inställningen.

• En konvertering: Med den här inställningen räknar Google Ads endast en konvertering per annonsklick. Det här är ett bra val om du inte främst är intresserad av antalet försäljningar, utan vill veta om en viss typ av potentiell kund genererades. Sannolikt är det bara är en unik potentiell kund per annonsklick som tillför värde till ditt företag.

Exempel

Du driver ett försäkringsbolag som erbjuder hem-, bil- och livförsäkringar och vill mäta konverteringarna för varje typ av försäkring som olika konverteringsåtgärder. Du vill veta hur effektiva dina annonser är när det gäller att få kunderna att fylla i ett formulär på webbplatsen där de begär mer information om en eller flera försäkringsprodukter.

Du ser att kunderna ibland fyller i flera formulär med olika värden för samma produkt. Om samma person fyller i tre formulär om bilförsäkring och två formulär om hemförsäkring och du räknar en konvertering, ser du två konverteringar: en för varje konverteringsåtgärd.

Du kan välja att räkna en konvertering för vissa konverteringsåtgärder och alla konverteringar för andra.

Exempel

Du driver ett företag som erbjuder tjänster inom ekonomi och finans. Du använder Google Ads för att få två typer av konverteringar: försäljning av ett deklarationsverktyg online och potentiella kunder till en personlig konsulttjänst. Du har märkt att kunderna ofta köper flera licenser till sina deklarationsverktyg. Kanske använder de olika licenser för olika typer av skatt, till exempel en för näringsverksamhet och en för sin privata deklaration. Men kunderna fyller också i flera olika formulär för personliga konsulttjänster, kanske för olika kontor eller besökstider.

Du vill spåra alla försäljningar, men bara en konvertering per potentiell kund till konsulttjänsten. Därför ställer du in att Google Ads ska räkna alla konverteringsåtgärder vid försäljning av deklarationsverktyget, men en konvertering när potentiella kunder fyller i formuläret för konsulttjänster. Om ett klick på din annons leder till två försäljningar och två potentiella kunder så ser du tre konverteringar: en för varje försäljning och en för den unika potentiella kunden.

Oavsett vilken räknemetod du väljer kan du för varje konvertering se genomsnittligt antal konverteringar från kunder som har konverterat minst en gång genom att titta på upprepningsfrekvensen i tabellen Konverteringsåtgärder. Upprepningsfrekvensen är det genomsnittliga antalet konverteringar du får utifrån interaktioner som leder till minst en konvertering. Detta är det antal konverteringar som du skulle ha registrerat med inställningen Varje konvertering delat på det antal du registrerar med inställningen En konvertering.

Upprepningsfrekvensen påverkas inte om du ändrar inställningen för antal från En konvertering till Varje konvertering eller från Varje konvertering till En konvertering. När inställningen Antal är En konvertering kan upprepningsfrekvensen hjälpa dig att se hur konverteringsrapporteringen skulle se ut om inställningen för antal var Varje konvertering. Om Upprepningsfrekvensen är 1,5 och du registrerade tio konverteringar med inställningen En konvertering innebär det att om du skulle övergå till Varje konvertering vore resultatet 1,5 gånger så många konverteringar (1,5×10 = 15). Eventuella ändringar i inställningarna för antal konverteringar gäller endast för framtida konverteringsrapporter.

Obs! I vissa fall är det inte meningsfullt att jämföra upprepningsfrekvensen för appkonverteringar i olika appar. Det beror på att det finns olika faktorer som gör att olika appar har olika målanvändare, som i sin tur kan ha olika konsumtionsvanor. Några av dessa faktorer kan vara appoptimeringstyper, operativsystem (iOS och Android), andra faktorer eller en kombination av dessa.

Anvisningar

I inställningarna för varje konverteringsåtgärd, visas inställningen Räkna. Du kan ändra den här inställningen i samband med att du ställer in konverteringsåtgärden, eller redigera inställningen för en befintlig konverteringsåtgärd genom att följa anvisningarna nedan.

Du kan när som helst ändra inställningen för vilken som helst av dina konverteringsåtgärder. (Men kom ihåg att ändringarna bara gäller framtida konverteringar för en viss konverteringsåtgärd, inte tidigare data för den konverteringsåtgärden.)

Obs! Anvisningarna nedan är en del av den nya Google Ads-användarupplevelsen. Om du vill använda den tidigare designen klickar du på ikonen Utseende och väljer Använd tidigare design. Om du fortfarande använder den tidigare versionen av Google Ads kan du titta på snabbguiden eller använda sökfältet i navigeringspanelen högst upp i Google Ads för att hitta sidan du söker.
  1. Logga in på ditt Google Ads-konto.
  2. Klicka på ikonen Mål Goals Icon.
  3. Klicka på rullgardinsmenyn Konverteringar och klicka sedan på Sammanfattning.
  4. Klicka på konverteringsåtgärden du vill redigera.
  5. Klicka på Redigera inställningar.
  6. Klicka på Räkna och välj En eller Alla.
  7. Klicka på Spara och sedan på Klart.

Obs! Standardinställningar för räkning

Google Ads använder standardinställningen för räkning om du inte gör något val. Standardinställningen varierar beroende på konverteringskällan och baseras på hur de flesta annonsörer vill räkna just den typen av konvertering.

• Alla konverteringar är standardinställningen för webbplatsbesök, åtgärder i appar, Analytics-transaktioner, klick på telefonnumret på din mobilwebbplats och konverteringsåtgärder i form av importer.
  • En konvertering är standardvärdet för samtal från annonser, Analytics-mål, samtal till ett telefonnummer på din webbplats samt appinstallationer. Du kan inte ändra räkneinställningen för appinstallationer, eftersom flera nedladdningar av en app från samma klick inte tillför något värde till ditt företag.

Säkerhet och integritet vid konverteringsspårning

Google har strikta riktlinjer för säkerhet. Google Ads samlar bara in data på webbplatser och i appar där du har ställt in spårning.

Tänk på att ge användarna tydlig och omfattande information om vilken data du samlar in på dina webbplatser, i dina appar och på andra egendomar. Tänk även på att inhämta samtycke för insamlandet där det krävs enligt lag eller tillämpliga Google-policyer som styr användarsamtycke, inklusive Googles policy för användares medgivande inom EU.