Om ogiltig trafik

Ogiltig trafik syftar på klick på och exponeringar av annonser som inte är ett resultat av genuint användarintresse, till exempel avsiktligt bedräglig trafik och oavsiktliga klick eller dubbelklick. Du debiteras inte för ogiltiga klick eller exponeringar eftersom de har obetydligt värde.

Google skyddar annonsörer mot ogiltig trafik med mekanismer i flera lager. Större delen av all ogiltig trafik registreras automatiskt i princip i realtid. Våra system och expertteam granskar dessutom löpande trafiken för att upptäcka ny eller tidigare oupptäckt ogiltig trafik. Ogiltig trafik som upptäcks av Google visas på olika sätt beroende på när den upptäcktes. För ogiltig trafik som upptäcks innan fakturan genereras för den aktuella månaden justeras användningsinformationen och du faktureras inte för den trafiken. För ogiltig trafik som upptäcks efter att fakturan har genererats ger Google kunderna ett tillgodohavande för ogiltig trafik där detta är lämpligt och möjligt. Tillgodohavandet syns på efterföljande fakturor och i rapporter över kontots transaktionshistorik.

I samband med att vi beviljar tillgodohavanden visar vi också information om tjänsten där den ogiltiga trafiken inträffade. Uppgifterna innefattar ursprungligt fakturanummer, ursprunglig månad då tjänsten användes, inköpsordernummer, kontobudgetens namn och namnet på den kampanj där den ogiltiga trafiken skedde. Du hittar den här informationen på översiktssidan och på sidan Faktureringsaktivitet eller Transaktioner i ditt Google Ads-konto samt på din månadsfaktura.

Typer av ogiltig trafik

Några exempel på klick och exponeringar som vi betraktar som ogiltiga:

• oavsiktliga klick som inte har något värde, till exempel det andra klicket i ett dubbelklick
  • manuella klick som har till syfte att öka en persons annonseringskostnader
  • manuella klick som har till syfte att öka vinsten för webbplatsägare som visar dina annonser
  • klick och exponeringar från automatiska verktyg, robotar eller annan bedräglig programvara
  • exponeringar som har till syfte att sänka en annonsörs klickfrekvens

Så skyddar Google dig mot ogiltig trafik

Google bedömer flera datapunkter för varje interaktion, bland annat

• IP-adress
  • tidpunkt för interaktionen
  • dubbletter av interaktioner.

Efter att ha granskat olika typer av interaktionsmönster försöker Google filtrera bort potentiellt ogiltiga interaktioner innan de visas i ditt konto.

Läs mer om Googles skydd mot ogiltig trafik

Google filtrerar bort ogiltig trafik från rapporten och utfärdar tillgodohavanden för trafik som undgick automatisk upptäckt. Läs mer om hur du ser tillgodohavanden för ogiltiga interaktioner

Vanliga orsaker till ökad trafik

Bara för att du ser en topp i antalet klick eller exponeringar i ditt konto är det inte säkert att dina annonser är föremål för ogiltig trafik. I de flesta fall har sådana trafiktoppar andra orsaker.

Exempel på varför du ser en ökning av trafiken:

• Ändringar av genomsnittlig daglig budget: Om du ökar din genomsnittliga dagliga budget för dina kampanjer kan dina annonser få fler exponeringar och därmed också fler klick.
  • Ändrad högsta CPC för sökord: När du höjer det högsta CPC-budet (kostnad per klick) för ett eller flera sökord kan dina annonser visas oftare. Dessutom kan annonserna visas på en högre position än tidigare. Detta gäller också annonser i Display-nätverket. Högre CPC kan resultera i en högre position och därmed få fler exponeringar och klick.
  • Fler nya sökord: Om du lägger till nya sökord i din kampanj kan du få fler exponeringar och klick, i synnerhet om sökorden är generella eller motsvarar populära sökfrågor.
  • Annonserna visas på nya webbplatser i Display-nätverket: Om du använder automatiska placeringar i din annonskampanj och har en tillräckligt hög genomsnittlig daglig budget kan annonserna få betydligt högre trafik om kampanjen börjar visas på en ny utgivares webbplats.
  • Säsongsbetonade trender eller aktuella händelser: Ibland kan trafikökningen bero på ett plötsligt intresse för ett visst ämne – till exempel kring speciella helgdagar eller när en kändis bloggar eller talar om ett särskilt ämne.

Läs mer om giltiga orsaker till att trafiken ökar