Over ongeldig verkeer

Ongeldig verkeer verwijst naar klikken op en vertoningen van Google Ads-advertenties waarvan we vermoeden dat ze niet gebaseerd zijn op daadwerkelijke interesse van gebruikers. Voorbeelden van ongeldig verkeer zijn bijvoorbeeld klikken en vertoningen die worden gegenereerd door geautomatiseerde tools. Het kan echter ook gaan om onbedoelde klikken, bijvoorbeeld als iemand dubbelklikt op uw advertentie. We brengen geen kosten in rekening voor ongeldige klikken en vertoningen omdat ze nauwelijks of geen waarde hebben.

Soorten ongeldig verkeer

Hier ziet u enkele soorten klikken en vertoningen die we als ongeldig beschouwen:

• Onbedoelde klikken die geen extra waarde bieden, zoals de tweede klik van een dubbelklik.
  • Handmatige klikken, bedoeld om iemands advertentiekosten te verhogen.
  • Handmatige klikken, bedoeld om de winst te vergroten voor de eigenaars van websites die uw advertenties hosten.
  • Klikken en vertoningen door geautomatiseerde tools, robots of andere misleidende software.
  • Vertoningen die bedoeld zijn om de klikfrequentie (CTR) van een adverteerder kunstmatig te verlagen.

Hoe Google u beschermt tegen ongeldig verkeer

We beschermen adverteerders tegen ongeldig verkeer door potentieel ongeldige interacties te isoleren en filteren voordat ze in uw accountrapporten terecht kunnen komen. Elke interactie met een advertentie wordt door ons systeem onderzocht. Voor elke interactie bekijkt Google een grote hoeveelheid gegevens, waaronder het IP-adres, het tijdstip van de interactie, eventuele dubbele interacties en diverse andere interactiepatronen. Ons systeem analyseert deze factoren vervolgens om potentieel ongeldige interacties te isoleren en filteren, zodat ze uw account niet bereiken.

Meer informatie over de bescherming van Google tegen ongeldig verkeer.

Hoe gaat Google om met ongeldig verkeer?

Wanneer ons systeem ongeldig verkeer ten aanzien van uw advertenties detecteert, wordt dit automatisch uit uw rapporten gefilterd zodat hiervoor geen kosten in rekening worden gebracht. U heeft echter nog steeds de mogelijkheid om gegevens over ongeldig verkeer te bekijken.

Als we ongeldige interacties vinden die in de afgelopen twee maanden toch langs onze automatische detectie zijn geglipt, geven we u daarvoor een tegoed. U kunt het tegoed voor ongeldige interacties als volgt bekijken:

1. Log in op uw Google Ads-account
  2. Klik rechtsboven in uw account op het gereedschapspictogram
  3. Onder 'Instellingen' selecteert u Facturering en betalingen

Eventueel tegoed dat u heeft ontvangen, wordt op de pagina met uw transactiegeschiedenis weergegeven met het label 'Ongeldige activiteit'.

Als we in uw account ongeldige vertoningen aantreffen, zijn die niet van invloed op de klikfrequentie (CTR) die wordt gebruikt om de kwaliteitsscore van uw zoekwoord te bepalen.

De Rapporteditor

De Rapporteditor is een analysetool waarmee u uw gegevens overzichtelijk kunt weergeven in multidimensionale tabellen en diagrammen.

• Een eenvoudige interface met functionaliteit voor slepen en neerzetten: U kunt snel multidimensionale tabellen en diagrammen samenstellen en bewerken, zodat u uw gegevens niet meer hoeft te downloaden als u een gedetailleerdere analyse wilt uitvoeren.
  • Analyse op basis van meerdere segmenten: U kunt uw gegevens tot op specifieker detailniveau segmenteren en analyseren in uw tabellen en diagrammen.
  • Custom diagrammen: U kunt de patronen en trends in uw gegevens snel visualiseren.
  • Geavanceerde filter- en sorteermethoden: U kunt filteren op gesegmenteerde statistieken (zoals mobiele klikken) en sorteren op meerdere kolommen.

Informatie over hoe u uw gegevens kunt verkennen met de Rapporteditor

Zelf ongeldig verkeer controleren

Als u zich zorgen maakt over ongeldige interacties in uw account, kunt u de activiteit van uw account op verschillende manieren in de gaten houden.

• Ongeldige interacties bijhouden in uw accountstatistieken: Zoals hierboven beschreven, kunt u het aantal en het percentage ongeldige interacties in uw account zien. Hiervoor voegt u de kolommen met gegevens over ongeldige interacties toe aan uw tabel met campagnestatistieken. Onthoud dat u voor deze interacties niet hoeft te betalen en dat ze dus geen invloed hebben op uw accountstatistieken.
  • Uw account optimaliseren: Uw primaire verdediging tegen ongeldige activiteit is het optimaliseren van uw account zodat uw advertenties alleen de best getargete klikken en vertoningen ontvangen. Houd er rekening mee dat het conversiepercentage een van de beste indicatoren van succesvol adverteren is. Door delen van uw account met een laag conversiepercentage op te sporen en te verbeteren, kunt u ook potentiële onderdelen met ongeldige activiteiten identificeren.
  • Uw account controleren met Google Analytics: Google Analytics is een gratis hulpprogramma waarmee u diverse aspecten van uw Google Ads-account kunt controleren, zoals conversiepercentage, bezoekersgedrag en campagneprestaties. Google Analytics biedt tientallen rapporten waarmee u het verkeer naar uw advertenties kunt verfijnen. U kunt ook autocodering gebruiken zodat u de prestaties van uw zoekwoorden kunt bijhouden.
  • Conversieratio's bijhouden in het Display Netwerk: Voor campagnes die zijn aangemeld voor het Display Netwerk, kunt u de conversieratio's voor uw advertenties op Display Netwerksites bijhouden met het plaatsingsrapport. Als u merkt dat klikken vanuit het Display Netwerk niet zo veel conversies opleveren als klikken vanaf Google of vanuit het zoeknetwerk, kunt u overwegen uw Display Netwerk-biedingen te verlagen. Als u vaststelt dat een bepaalde site in het Display Netwerk geen goede conversies genereert, kunt u overwegen deze uit te sluiten van uw campagne.
Lage conversiepercentages

Bij een laag conversiepercentage is er niet altijd sprake van ongeldige interacties. Er zijn diverse factoren die kunnen leiden tot veel verkeer, maar relatief weinig verkoop. Hieronder worden enkele gangbare oorzaken en oplossingen voor een laag conversiepercentage beschreven:

• Wijzigingen in marktomstandigheden, het gedrag van gebruikers en webinhoud kunnen van invloed zijn op de prestaties van uw campagne. Enkele van onze adverteerders krijgen te maken met een lager rendement op investering (ROI) bij toenemende concurrentie op de marktplaats voor internetadvertenties. We raden u aan de ROI voor al uw zoekwoorden en advertenties nauwgezet in de gaten te houden en uw biedingen aan te passen aan het budget dat bij uw bedrijf past. Meer informatie over strategisch bieden om uw ROI te maximaliseren.
  • Sites met een ingewikkelde navigatie kunnen potentiële klanten afschrikken. Controleer de algehele vormgeving, opmaak en functionaliteit van uw site. Met Google Analytics kunt u nagaan of bezoekers uw website vaak al op een bepaald punt verlaten voordat ze een aankoop doen.
  • Uw zoekwoorden en advertentietekst zijn mogelijk niet specifiek genoeg. Als u algemene zoekwoorden en advertentieteksten gebruikt, komt iemand mogelijk op uw site terecht in de verwachting iets te vinden wat u niet biedt. Door gekozen zoekwoorden en advertentietekst te gebruiken, kunt u ervoor zorgen dat uw advertenties alleen worden weergegeven voor klanten die geïnteresseerd zijn in uw product of service.
  • Uw campagne is mogelijk niet geoptimaliseerd voor het Display Netwerk: als uw campagne is aangemeld voor het Display Netwerk maar niet is geoptimaliseerd, kunnen uw advertenties worden weergegeven op sites in het Display Netwerk die niet relevant zijn voor de producten of services waarvoor u adverteert. De kans is groter dat bezoekers een aankoop op uw website doen als uw advertenties aansluiten bij de sites die zij op dat moment bezoeken. Voor het beste resultaat is het belangrijk dat elk van uw advertentiegroepen een korte lijst met specifieke zoekwoorden voor slechts één product of service bevat. Meer informatie over optimaliseren voor het Display Netwerk.

Meer informatie over hoe u meer inzicht in uw advertentieverkeer kunt verkrijgen.

Meerdere klikken afkomstig van hetzelfde IP-adres

Meerdere klikken vanaf hetzelfde IP-adres duiden niet per definitie op ongeldige activiteiten. Hiervoor zijn verschillende mogelijke redenen aan te wijzen:

• Terugkerende bezoekers: Personen kunnen meer dan eens op uw advertentie klikken, bijvoorbeeld om prijzen te vergelijken of omdat ze terugkeren naar uw website voor meer informatie.
  • Gedeelde IP-adressen: U kunt meerdere klikken ontvangen vanuit één bron als een internetprovider dezelfde IP-adressen toewijst aan meerdere gebruikers. Bepaalde internetproviders gebruiken een beperkt aantal gedeelde, roulerende IP-adressen voor een groot aantal gebruikers. Daardoor kunnen meerdere bezoekers uw site bereiken met hetzelfde IP-adres en lijkt het alsof het om meerdere klikken van dezelfde bezoeker gaat.
  • Logbestanden van de webserver: De logbestanden van uw webserver bevatten gegevens over alle bezoekers van uw site, niet alleen over degenen die uw site hebben bereikt nadat zij op uw advertentie hebben geklikt. U ziet verwijzingen naar 'Google.nl' van bezoekers die op uw site zijn gekomen via de zoekresultaten van Google en niet via uw advertentie. U kunt er van op aan dat alleen klikken op uw advertenties in rekening worden gebracht voor uw account.
  • Software van derden: In bepaalde rapportagesoftware worden alle klikken opgenomen van bezoekers die op uw site van de ene naar de andere pagina gaan. Als gevolg daarvan lijkt u in korte tijd een groot aantal klikken van één bezoeker te hebben ontvangen. Voor een veel nauwkeurigere methode waarbij alleen uw Google Ads-klikken worden bijgehouden, raden we het gebruik van autocodering aan.
Klikken vanuit Google

Klikken op advertenties vanuit Google worden niet in rekening gebracht op uw account. U ziet deze activiteiten waarschijnlijk wel in de logboeken van uw webserver, maar daar hoeft u zeker niet voor te betalen. Dit geldt ook voor de webcrawlrobots van Google.

Veelvoorkomende redenen voor toenamen in verkeer

Als u een piek in het aantal klikken of vertoningen in uw account ziet, wil dat niet meteen zeggen dat uw advertenties worden beïnvloed door ongeldig verkeer. In de meeste gevallen worden deze pieken in het verkeer veroorzaakt door andere zaken.

Hier ziet u enkele voorbeelden van mogelijke redenen voor een toename in verkeer:

• Wijzigingen in het dagbudget: Als u het dagbudget van uw campagnes verhoogt, kunnen de advertenties meer vertoningen en dus ook meer klikken ontvangen.
  • Wijzigingen in het maximum CPC-bod voor zoekwoorden: Als u het maximum CPC-bod (kosten per klik) voor een of meer van uw zoekwoorden verhoogt, worden uw advertenties wellicht vaker weergegeven. De advertenties komen daardoor mogelijk ook op een hogere positie terecht. Dat geldt ook voor advertenties die in het Display Netwerk worden weergegeven. Een hogere CPC kan resulteren in een hogere positie en daardoor in meer vertoningen en klikken.
  • Het toevoegen van nieuwe zoekwoorden: Het toevoegen van nieuwe zoekwoorden aan uw campagne, met name als de zoekwoorden erg algemeen zijn of overeenkomen met populaire zoekopdrachten, kan ook zorgen voor toenames in het aantal vertoningen en klikken dat u ontvangt.
  • Advertenties worden weergegeven op nieuwe sites in het Display Netwerk: Als uw advertentiecampagne is ingesteld op automatische plaatsingen en er voldoende dagbudget beschikbaar is, kan het verkeer flink toenemen als de advertenties worden weergegeven op de site van een nieuwe uitgever.
  • Seizoenstrends of nieuwsitems: Soms zorgt een plotselinge toename in de interesse voor een specifiek onderwerp voor een toename van het verkeer, zoals voor speciale feestdagen of als een beroemdheid over een bepaald onderwerp blogt.

Meer informatie over geldige redenen voor toenamen in verkeer

Ongeldig verkeer rapporteren

Er zijn vele mogelijke redenen voor de toename van verkeer die niets te maken hebben met ongeldige interacties. Als u echter vermoedt dat uw account daadwerkelijk wordt beïnvloed door ongeldige activiteit, kunnen wij uw account voor u onderzoeken.

Ons team van specialisten gebruikt verschillende signalen, waaronder informatie over klikken en vertoningen, om bronnen van ongeldige activiteit te identificeren. Gezien het grote aantal gegevenspunten waarmee we rekening houden, kan het een aantal werkdagen duren voordat we een onderzoek van uw account kunnen voltooien. Wanneer u een onderzoek aanvraagt, verzoeken we u de informatie over het verkeer waarover u zich zorgen maakt, met ons te delen.

Meer informatie over hoe u een onderzoek naar klikken kunt aanvragen