Over 'Verbeterde CPC' (ECPC)

Met 'Verbeterde kosten per klik' (ECPC) kunt u meer conversies genereren via handmatig bieden. ECPC werkt als volgt: handmatige biedingen worden automatisch aangepast voor klikken die waarschijnlijk wel of niet leiden tot een verkoop of conversie op de website. In tegenstelling tot 'Doel-CPA', waarbij biedingen automatisch worden ingesteld op basis van de doelkosten per conversie, probeert ECPC de gemiddelde CPC onder de ingestelde max. CPC (inclusief bodaanpassingen) te houden bij het optimaliseren voor conversies.

Voor display-campagnes en campagnes in het zoeknetwerk helpt ECPC het aantal conversies te verhogen tegen vergelijkbare kosten per conversie als bij handmatig bieden. Voor Shopping- en hotelcampagnes helpt ECPC het aantal conversies te verhogen en tegelijkertijd de totale uitgaven ongewijzigd te laten. U kunt ECPC ook instellen om te optimaliseren voor conversiewaarde, zodat u prioriteit kunt geven aan waardevolle conversies en de juiste waarde kunt toekennen aan verschillende conversieacties. Optimaliseren voor conversiewaarde met ECPC is alleen beschikbaar voor campagnes in het zoeknetwerk.

In dit artikel wordt uitgelegd hoe ECPC werkt en hoe u hiermee het advertentiebudget beter kunt benutten.

Voordat u begint

Als u 'Verbeterde CPC' wilt gebruiken met campagnes in het zoeknetwerk, Shopping- of hotelcampagnes, stelt u 'Conversies bijhouden' in. U hoeft geen conversies bij te houden om ECPC te gebruiken met display-campagnes, maar conversies bieden u meer inzicht in de effectiviteit van uw advertenties.

Als u meer wilt weten over ECPC voor Shopping, leest u 'Verbeterde CPC' instellen voor Shopping-campagnes.
Lees 'Verbeterde CPC' voor hotelcampagnes voor meer informatie over ECPC voor hotels.

Als u 'Conversies bijhouden' niet gebruikt

Ook als u 'Conversies bijhouden' niet gebruikt, kunt u ECPC gebruiken voor uw campagnes in het Display Netwerk. U ziet mogelijk verkeer van hogere kwaliteit en meer conversies omdat Google Ads uw biedingen verhoogt en verlaagt afhankelijk van de kwaliteit van het verkeer dat we voor elke veiling waarnemen. Uw dagelijkse uitgaven kunnen hierdoor toenemen. Als u handmatige CPC gebruikt en uw uitgaven ongeveer op het huidige niveau wilt houden, wijzigt u uw CPC-doel in uw gemiddelde uitgaven voor dertig dagen.

Hoe het werkt

ECPC is beschikbaar als een optionele functie van handmatige CPC-biedingen. Het is een vorm van 'Slim bieden' die gebruikmaakt van een breed scala aan signalen tijdens de veiling, zoals demografie, browser, locatie en tijdstip, om biedingen af te stemmen op de unieke context van elke zoekopdracht. ECPC gaat echter niet zo ver als andere slimme biedstrategieën, zoals 'Doel-CPA' en 'Doel-ROAS'.

Optimaliseren voor conversies

ECPC zoekt naar advertentieveilingen waarvoor de kans groter is dat u daadwerkelijk conversies genereert. Vervolgens wordt uw max. CPC-bod verhoogd (nadat eventuele door u ingestelde bodaanpassingen zijn toegepast) zodat u beter kunt concurreren voor deze klikken. Als de kans klein is dat een klik tot een conversie leidt, verlaagt Google Ads het bod. ECPC probeert de gemiddelde CPC onder de door u ingestelde max. CPC (inclusief bodaanpassingen) te houden, maar kan gedurende kortere perioden de max. CPC overschrijden.

Voorbeeld

Stel: u verkoopt schoenen op uw site en u heeft het max. CPC-bod ingesteld op € 1 en ook ECPC-biedingen ingeschakeld. Als Google Ads een veiling ziet die waarschijnlijk leidt tot de aankoop van schoenen op uw site, kan het systeem uw bod voor die veiling verhogen tot € 1,70. Als ECPC een andere veiling ziet waarvan de kans klein is dat deze tot een verkoop leidt, kan uw bod voor die veiling worden verlaagd naar € 0,30.

Optimaliseren voor conversiewaarde

ECPC zoekt naar advertentieveilingen waarvoor de kans groter is dat u hoogwaardige conversies genereert. Vervolgens wordt uw max. CPC-bod verhoogd zodat u beter kunt concurreren voor deze klikken. Als de kans klein is dat een klik tot een conversie leidt of als de waarde van de conversie lager is dan bij andere conversies, verlaagt Google Ads het bod. ECPC probeert de gemiddelde CPC onder de door u ingestelde max. CPC te houden, maar kan gedurende kortere perioden de max. CPC overschrijden. Meer informatie over conversiewaarden.

Voorbeeld

Stel: u verkoopt schoenen op uw site en op een fysieke locatie, en u heeft het max. CPC-bod ingesteld op € 1 en ook ECPC-biedingen ingeschakeld. Als u de waarde van conversies via winkelbezoeken hoger instelt dan bezoeken aan uw website en Google Ads een veiling ziet die waarschijnlijk tot een winkelbezoek leidt, kan uw bod voor die veiling worden ingesteld op € 1,70. Als een andere veiling waarschijnlijk leidt tot een websitebezoek in plaats van een winkelbezoek, kan ECPC uw bod verlagen naar € 0,30 voor die veiling.

ECPC is beschikbaar in het zoeknetwerk en het Display Netwerk, maar niet in campagnes voor app-installaties. Voor Shopping-advertenties werkt ECPC alleen op Google Zoeken. Voor hoteladvertenties werkt ECPC wanneer een gebruiker op een link klikt in de boekingsmodule in hoteladvertenties.

Hoe 'Conversies bijhouden' met ECPC werkt

Het Google Ads-systeem zoekt naar klik- en conversiepatronen en vergelijkt deze met uw eerdere resultaten. Als bepaalde locaties bijvoorbeeld tot hogere verkoopcijfers leiden, detecteert het systeem dit. Als u Conversies bijhouden met ECPC gebruikt, leidt dit tot optimale prestaties.

Controleer voor elke conversieactie uw methode om conversies te tellen zodat deze overeenkomt met uw doelen. Als u leads bijhoudt, zoals aanmeldingen, raden we aan dat u slechts één conversie per advertentieklik telt. Als u verkopen bijhoudt, wilt u waarschijnlijk alle conversies tellen.

Tip

Omdat ECPC het max. CPC-bod verhoogt wanneer er een goede kans is, moet u er rekening mee houden dat het Google Ads-rapport gemiddelde CPC's kan bevatten die hoger zijn dan het max. CPC-bod. ECPC probeert de gemiddelde CPC onder het door u ingestelde maximumbod te houden, maar kan gedurende kortere perioden de max. CPC overschrijden.

Waarin ECPC verschilt van doel-CPA-biedingen

Zowel ECPC als doel-CPA-biedingen zijn bedoeld om meer conversies te genereren. Het belangrijkste verschil is dat ECPC handmatige biedingen deels automatiseert door de max. CPC aan te passen (nadat eventuele door u ingestelde bodaanpassingen zijn toegepast). U kunt geen expliciet CPA-doel instellen. Met 'Doel-CPA' wordt uw biedstrategie volledig geautomatiseerd op basis van het door u ingestelde CPA-doel. U hoeft hiervoor geen handmatige biedingen in te stellen.

Met doel-CPA-biedingen heeft u de beste kans om uw resultaten te verbeteren met alle mogelijkheden van 'Slim bieden'. ECPC biedt echter tot op zekere hoogte handmatige controle, waaraan sommige mensen de voorkeur geven.

Zowel ECPC als doel-CPA-biedingen

• Gebruikt de functie 'Conversies bijhouden' of de Google Analytics-gegevens van uw account.
  • Voorspelt een conversiepercentage voor elke veiling.
  • Past uw biedingen aan om de meest veelbelovende klikken binnen te halen.

ECPC

• Werkt voor alle campagne-instellingen en max. CPC-biedingen.
  • Verhoogt of verlaagt handmatige biedingen om meer conversies of conversiewaarde te genereren.
  • Werkt met biedingssystemen van derden, zelfs systemen die uw biedingen automatiseren.

Doel-CPA-biedingen

• Maakt gebruik van een door u ingestelde doel-CPA.
  • Stelt uw CPC-bod automatisch in voor elke veiling om de kans op een conversie te vergroten.

Bodaanpassingen met ECPC

Optimaliseren voor conversies

ECPC houdt automatisch rekening met verschillende conversiepercentages voor alle typen verkeer, maar stelt afzonderlijke biedingen in voor mobiele apparaten. Dit betekent dat u geen bodaanpassingen (behalve voor mobiel) hoeft in te stellen om via ECPC het aantal conversies te maximaliseren. Als u echter agressiever wilt bieden voor bepaalde typen verkeer, kunt u altijd een bodaanpassing instellen. Deze aanpassing wordt vervolgens boven op de automatische aanpassingen van ECPC toegepast.

Mobiele aanpassingen kunnen ook nuttig zijn om extra conversies op te nemen die niet worden bijgehouden met de Google Ads-tag voor het bijhouden van conversies (zoals bezoeken aan uw fysieke winkel). ECPC blijft automatisch bodaanpassingen instellen voor desktop- en tabletverkeer op basis van de verschillen in conversiepercentages.

Meer informatie over bodaanpassingen.

Optimaliseren voor conversiewaarde

Bij de optimalisatie voor de conversiewaarde houdt ECPC rekening met de signalen die 'Slim bieden' gebruikt, waaronder het apparaat, in plaats van bodaanpassingen toe te passen. Meer informatie over 'Slim bieden'.

De bestaande bodaanpassingen blijven behouden als u besluit de conversiewaarde te optimaliseren, maar ze worden niet toegepast, tenzij u overstapt op een andere strategie waarvoor bodaanpassingen worden gebruikt.

ECPC inschakelen

Houd er rekening mee dat ECPC iets anders werkt voor Shopping- en hotelcampagnes dan voor campagnes in het zoeknetwerk en display-campagnes. Lees meer over ECPC instellen voor Shopping-campagnes. Of lees meer over ECPC voor hotelcampagnes.

Instructies

1. Log in op uw Google Ads-account.
  2. Klik in het paginamenu op Campagnes.
  3. Klik op de naam van de campagne waarmee u wilt werken.
  4. Klik in het paginamenu op Instellingen.
  5. Klik op het gedeelte Bieden en vervolgens op Biedstrategie wijzigen.
  6. Selecteer Handmatige CPC in het dropdownmenu en vink de optie Verbeterde CPC inschakelen aan.
    • Wanneer u voor Verbeterde CPC kiest, stelt Google Ads uw instellingen voor advertentieroulatie automatisch in op 'Optimaliseren voor conversies', zelfs als u momenteel gebruikmaakt van 'Optimaliseren voor klikken'.
  7. Klik op Opslaan.
  8. Als u een portfoliobiedstrategie voor Verbeterde CPC wilt maken, lees dan eerst Een portfoliobiedstrategie maken.

Tip: Kies op welke conversies u wilt bieden

Met de instelling Opnemen in Conversies kunt u aangeven of u afzonderlijke conversieacties wilt opnemen in de rapportagekolommen 'Conversies' en 'Conversiewaarde'. De gegevens in deze kolommen worden gebruikt door biedstrategieën zoals doel-CPA, doel-ROAS en ECPC, zodat uw biedstrategie alleen wordt geoptimaliseerd op basis van de conversies waarvan u heeft aangegeven dat u ze wilt opnemen. Meer informatie

Conversies via verschillende apparaten van campagnes in het Display Netwerk, het videonetwerk of het zoeknetwerk en Shopping-campagnes worden standaard opgenomen.