Verschillen tussen Google Ads en gegevens van derden

Adverteerders merken vaak 2 soorten verschillen op tussen de gegevens in hun Google Ads-accounts en die in hun webserverlogboeken of van trackingsoftware van derden. Het 1e verschil doet zich voor wanneer uw Google Ads-statistieken in totaal meer klikken tonen dan uw logboek- of trackingsoftware-rapporten. Het 2e verschil is wanneer uw Google Ads-account in totaal minder klikken toont.

Hoewel deze verschillen groot en soms zelfs verrassend kunnen zijn, duiden ze niet per se op ongeldige activiteit met uw advertenties. We nemen een aantal veelvoorkomende oorzaken voor deze verschillen onder de loep en geven u tips om uw klikken nauwkeurig bij te houden. Google analyseert of valideert geen gegevens van derden tijdens onderzoeken naar ongeldig verkeer. Ontdek meer informatie over ongeldig verkeer.

Op deze pagina

Redenen waarom uw Google Ads-account soms in totaal meer klikken toont

We hebben vastgesteld dat de meeste verschillen tussen uw Google Ads-statistieken en uw weblogboeken of trackingsoftware van derden worden veroorzaakt doordat de trackingmethoden van derden niet alle klikken op uw advertenties kunnen vaststellen. Hiervoor zijn diverse redenen:

• Herhaalde klikken: Klanten kunnen meerdere malen op uw advertentie klikken, bijvoorbeeld wanneer ze prijzen vergelijken of onderzoek doen. Uw trackingsoftware van derden telt deze herhaalde bezoeken aan uw site mogelijk niet. Zolang de klikpatronen niet wijzen op misbruik of ongeldige activiteiten, worden ze echter wel meegeteld in de statistieken van uw Google Ads-account.
  • Google Netwerk-statistieken: Google geeft advertenties weer in een groeiend netwerk van producten en sites in het zoek- en contentnetwerk. Doorgaans herkent webtrackingsoftware klikken via het Google Netwerk niet als klikken van Google. Over het algemeen worden deze klikken alleen aangeduid met de naam van de betreffende externe site.
  • Browsergerelateerde beperkingen: Uw trackingsoftware van derden kan websitebezoeken met verwijzende kopteksten maar in beperkte mate bijhouden. De nieuwere internetbrowsers geven automatisch een verwijzende koptekst door wanneer iemand op uw advertentie klikt en naar uw site wordt geleid. Sommige klanten deactiveren deze functie echter in hun browser. Bovendien verwijderen sommige proxy's en bedrijfsfirewalls de verwijzende kopteksten.
  • JavaScript is niet aangezet: Als uw trackingsoftware van derden cookies gebruikt om verwijzende kopteksten op te slaan, worden advertentieklikken in een browser waarin JavaScript uitstaat, niet bijgehouden. Uw Google Ads-account registreert deze klikken wel. Of JavaScript in een browser aan- of uitstaat, doet er niet toe.
  • Omleidingen: U kunt omleidingen in uw uiteindelijke URL opnemen, zolang de omleiding een domein deelt met uw zichtbare URL. Beheer gegevens bijhouden door derden in URL-opties.

Redenen waarom uw Google Ads-account soms in totaal minder klikken toont

Soms toont uw Google Ads-account minder klikken dan uw weblogboeken. Dit zijn enkele verklaringen voor dit verschil:

• Gefilterde klikken: Mogelijk heeft de bescherming van Google tegen ongeldige klikken automatisch klikken uitgefilterd waarvan is bepaald dat deze ongeldig zijn. Google voorkomt zo dat deze klikken bij u in rekening worden gebracht. U kunt gegevens doornemen over ongeldige klikken die automatisch uit uw account of specifieke campagnes zijn gefilterd.
  • Herhaalde bezoeken: Na op uw advertentie te hebben geklikt, kan een klant een andere link op uw website bezoeken en daarna op de browserknop Vorige klikken. De klant kan ook uw landingspagina bookmarken en later rechtstreeks via die bookmark naar uw website teruggaan. In beide gevallen wordt de landingspagina opnieuw geladen, wat de trackingsoftware van derden mogelijk als extra klik telt.

Verkeer nauwkeuriger bijhouden met Google Analytics

We raden de uitgebreide, kosteloze tool Google Analytics aan om het verkeer naar uw advertenties nauwkeurig bij te houden. Wanneer u een Google Analytics-account maakt, wordt automatisch de handige functie autotagging aangezet. Elke keer dat er op een advertentie wordt geklikt, wijst autotagging een unieke ID toe aan de uiteindelijke URL van een advertentie, waardoor echte klikken op advertenties makkelijker te onderscheiden zijn van misleidend gedrag zoals het opnieuw laden van een pagina. Google brengt elke unieke tag hooguit eenmaal in rekening (als we vaststellen dat de klik geldig is).