Avvikelser mellan klick och sessioner i Demand Gen-kampanjer och GA4: felsökning

Det finns flera anledningar till att det kan visas olika antal klick och sessioner i Google Ads- respektive Analytics-rapporterna. Det kan bero på ett tekniskt problem med klick och session, till exempel att en spårningskod är felaktigt konfigurerad eller saknas på en målsida. Andra gånger stämmer inte klick och sessioner överens i rapporterna när kunderna visar data från Google Ads och Analytics tillsammans. Fler sessioner än klick är i själva verket ett tecken på positivt engagemang, vilket är en av de vanliga frågorna om Google Ads-klick och Analytics-sessioner. Även om dessa ämnen fokuserar på Google Analytics kan samma koncept gälla för all tredjepartsspårning som är integrerad med Demand Gen.

Du kan även visa den här informationen med ett felsökningsverktyg.

I den här artikeln beskriver vi några av huvudorsakerna till avvikelser i antal klick och sessioner i Demand Gen-kampanjer:

Klick och sessioner är olika mätvärden

Google Ads spårar klick medan Analytics spårar sessioner. Om en användare klickar på din annons två gånger inom 30 minuter utan att stänga webbläsaren registrerar Analytics detta som en session på webbplatsen, även om användaren lämnade webbplatsen och sedan återkom strax därpå. Om en användare till exempel klickar en gång på din annons, klickar på bakåtknappen och sedan klickar ytterligare en gång på din annons, registrerar Google Ads två klick medan Analytics registrerar en session.

Google Ads filtrerar bort ogiltiga klick från rapporten, Analytics visar all data

Google Ads filtrerar automatiskt bort vissa klick från rapporterna. Analytics-rapporterna visar däremot alla resulterande sessioner. Klicken som filtreras bort från Google Ads-rapporterna är resultat av att någon klickar upprepade gånger på din annons i syfte att öka dina kostnader eller din klickfrekvens. Google Ads bedömer sådana klick som ogiltiga och filtrerar automatiskt bort dem från Google Ads-rapporterna. Du debiteras inte för sådana eventuellt ogiltiga klick.

Du har inaktiverat automatisk taggning av webbadresser i ditt Google Ads-konto

Om du har inaktiverat automatisk taggning och inte har taggat de slutliga webbadresserna med kampanjspårningsvariabler manuellt, märks sessionen inte som ”Google CPC” (klick som kom via Google Ads-annonser), utan kanske i stället tillskrivs ”Google Organic” (klick från organiska sökresultat på Google.se). Kontrollera att du har aktiverat automatisk taggning i ditt Google Ads-konto och att alla slutliga webbadresser slutar med kampanjspårningsvariabler.

Läs mer om hur du aktiverar automatisk taggning.

Se till att import- och exportinställningarna i Google Ads är korrekta

Om du är säker på att kontona är länkade och du fortfarande inte ser någon klick- eller kostnadsdata bör du kontrollera att du har valt att importera data från det länkade kontot till den aktuella vyn.

Läs mer om hur du redigerar import- och exportinställningar i Google Ads.

Webbplatsen innehåller en omskrivning av adresser på serversidan

Om du lägger till ytterligare parametrar i webbadressen kanske omskrivningsregeln inte längre fungerar. En liten andel webbplatser tillåter inte godtyckliga parametrar i webbadressen och visar därför en felsida när du tar med sådana parametrar. Vi föreslår att du ber den webbansvariga att tillåta godtyckliga webbadressparametrar.

Målsidan kanske omdirigerar till en annan sida

Omdirigering på målsidor kan hindra Analytics-koden från att köras och identifiera trafik som trafik från en betald sökkampanj. Om din annons till exempel leder till http://www.mydomain.com/index.html men du har skapat en omdirigering med 301, 302 eller JavaScript från den adressen till http://www.mydomain.com/page2.html går kampanjinformationen som ursprungligen lades till på målsidesadressen förlorad vid omdirigeringen.

Läs mer om hur du spårar omdirigeringssidor.

Se till att målsidan för dina annonser spåras

Om målsidan för dina annonser inte spåras skickas kampanjinformationen inte vidare till Analytics. Se till att du spårar alla målsidor för dina Google-annonser.

Användaren kanske har ställt in sin webbläsare så att Analytics inte kan samla in data på webbplatser

Användare som kommer till din webbplats via Google Ads kanske har inaktiverat JavaScript eller bilder, eller så kanske de använder andra tekniker (till exempel webbläsartillägget Analytics Opt-out) som förhindrar att Analytics tar med webbplatsanvändarna i rapporter. I vissa fall kanske inte Analytics kan ta med de här användarna i rapporterna trots att Google Ads kan det.

Se till att koden kan läsas in korrekt på målsidan

Om klick rapporteras i Google Ads men inte i Analytics kan det bero på att det finns ett hinder mellan Google Ads-klickhändelsen och funktionen för inläsning av spårningskoden på målsidan. I så fall bör du kontrollera att webbservrarna fungerar korrekt, att sidan visas för alla potentiella användare och IP-adresser och att spårningskoden har installerats korrekt på dina webbsidor.

Läs mer om hur du kontrollerar att du har installerat Analytics-koden på rätt sätt.

Användare återkommer under den pågående kampanjen

Medan en kampanj pågår tillskrivs användare som återkommer till din webbplats den kampanjen. I sådana fall kan du förvänta dig att se fler sessioner än klick. Om du vill se antalet sessioner från återkommande användare måste du också segmentera kampanjen efter Användartyp.

Användare återkommer till webbplatsen via bokmärken

Analytics använder parametern gclid i de slutliga webbadresserna för att identifiera trafik från Google Ads-annonser. Parametern gclid infogas i målsidesadressen när en användare kommer till webbplatsen från din annons. Om din webbadress till exempel är www.example.com visas följande adress i adressfältet när en person klickar på din annons:

www.example.com/?gclid=123xyz

Om användare lägger till ett bokmärke för din webbplats tillsammans med parametern gclid registrerar Google Ads trafik från dessa bokmärken som trafik från dina Google Ads-annonser. Google Ads registrerar inte klicken och annonsörerna debiteras inte för sessionerna, eftersom de inte är faktiska klick på annonserna.

Servern är fördröjd

Om en användare kommer till din webbplats från en annons och sedan lämnar målsidan innan spårningskoden körs skickas inte parametern gclid till Googles servrar och klicket kopplas inte till sessionen. Resultatet blir en avvikelse mellan antalet klick och sessioner.