Länkning av förvaltarkonton och betalningsprofiler för kunder med automatiska eller manuella betalningar

Du som är administratör för ett förvaltarkonto och skapar ett nytt underordnat konto kan eventuellt nu återanvända en befintlig betalningsprofil som redan är länkad till förvaltarkontot. Om du har administratörsåtkomst till både förvaltarkontot och betalningsprofilen kan det hända att du kan länka betalningsprofilen till ditt förvaltarkonto. Detta medför att andra administratörs- och faktureringsanvändare av förvaltarkontot kan återanvända den betalningsprofilen.

Vi lanserar funktionen gradvis och du bör därför snart se detta alternativ i ditt konto om du inte redan gör det.

Obs! Alternativet för att länka en betalningsprofil till ett förvaltarkonto är bara tillgänglig för användare med administratörsåtkomst till både förvaltarkontot och betalningsprofilen.

Hur kan jag länka mitt förvaltarkonto till en betalningsprofil?

När du skapar ett nytt underordnat konto från ett förvaltarkonto hittar du länkningsalternativet i avsnittet Betalningsprofil på sidan Faktureringskonfiguration. När du väljer en betalningsprofil kan du välja att länka den till ditt förvaltarkonto eller till ett annat underordnat förvaltarkonto i hierarkin. Avmarkera rutan om du inte vill länka profilen. Klicka sedan på Skicka.

Hur kan jag ta bort länken mellan ett förvaltarkonto och en betalningsprofil?

Administratörsanvändare av ett förvaltarkonto kan ta bort länken till en betalningsprofil om betalningsprofilen är inställd för automatiska eller manuella betalningar. (Om du är faktureringskund kan du läsa om länkningsbehörigheter och riktlinjer för faktureringskunder.)

1. Gå till ditt Google Ads-förvaltarkonto och klicka på Verktyg och inställningar och sedan på Betalningsprofil i avsnittet Fakturering.
  2. Klicka på den betalningsprofil med automatiska eller manuella betalningar som du vill ta bort länken från.
  3. Klicka på Ta bort länk till förvaltarkonto nedanför fältet Länkad till ansvarig.
  4. Viktigt! Det visas en varning med de konton som slutar visa annonser om du tar bort länken.
  • Tänk på att när du tar bort länken till en betalningsprofil från ett förvaltarkonto inaktiveras faktureringsinställningar för alla Google Ads-konton som använder den länkade betalningsprofilen. Det innebär att de Google Ads-kontona slutar visa annonser.
  • Om du vill fortsätta visa annonser från dessa Google Ads-konton måste du göra nya faktureringsinställningar.

Vilka är konsekvenserna av att länka eller ta bort länken mellan mitt förvaltarkonto och en betalningsprofil?

När du länkar ditt förvaltarkonto till en betalningsprofil kan du och administratörs- och faktureringsanvändarna av förvaltarkontot utföra särskilda fakturerings- och betalningsåtgärder.

• Alla administratörs- och faktureringsanvändare av Ads-förvaltarkontot kan nu använda betalningsprofilen och betalningsmetoderna i kontot för att ställa in fakturering för befintliga eller nya Ads-konton under detta förvaltarkonto.
  • Att du länkar ditt förvaltarkonto till en betalningsprofil påverkar inte faktureringsinställningarna för befintliga underordnade konton som använder betalningsprofilen. De underordnade kontona använder betalningsprofilen via förvaltarkontot.

Faktureringsinställningarna innehåller information om ditt företag och hur du betalar.

Vad innebär detta för mina konton?

Anta att du har ett förvaltarkonto med underordnat konto 1 och underordnat konto 2. Underordnat konto 1 använder betalningsprofil 1 och underordnat konto 2 använder betalningsprofil 2.

Som administratör för förvaltarkontot skapar du ett nytt underordnat konto 3 och vill återanvända betalningsprofil 1.

Innan du länkar förvaltarkontot till betalningsprofilen

Det här diagrammet visar kontohierarkin innan du länkar din betalningsprofil.

När du försöker återanvända en befintlig betalningsprofil (betalningsprofil 1 i detta exempel) kan det hända att du nu ser ett alternativ för att länka betalningsprofil 1 till ditt förvaltarkonto.

Om rutan för länkning är markerad betraktas förvaltarkontot som betalningsansvarig för alla underordnade konton som använder betalningsprofil 1 (underordnat konto 1 i detta exempel).

En betalningsansvarig är ett förvaltarkonto där du kan ställa in fakturering för underordnade Ads-konton. Du hittar namn och id för betalningsansvarig för ett Google Ads-konto på sidan Faktureringsinställningar.

Efter att förvaltarkontot har länkats till betalningsprofilen

Det här diagrammet visar kontohierarkin efter att du har länkat din betalningsprofil.

• Efter att betalningsprofilen har länkats till förvaltarkontot får förvaltarkontots administratörs- och faktureringsanvändare nu även vissa administratörsbehörigheter till betalningsprofil 1. Bland annat kan de använda betalningsprofilen för att ställa in fakturering för alla dess underordnade konton. Befintliga underordnade konton som använder betalningsprofil 1 använder denna betalningsprofil via förvaltarkontot.
  • Om länken till betalningsprofilen tas bort från förvaltarkontot upphör annonsvisningen från alla Google Ads-konton under detta förvaltarkonto som använder betalningsprofilen i fråga. I exemplet ovan gäller alltså att om länken till betalningsprofil 1 tas bort från förvaltarkontot förlorar både underordnat konto 1 och underordnat konto 3 sina faktureringsinställningar och slutar visa annonser.
    • Om du vill fortsätta visa annonser från de underordnade kontona måste du ange nya faktureringsinställningar.
  • Om länken till ett Google Ads-konto som använder förvaltarkontots betalningsprofil tas bort från förvaltarkontot förlorar Ads-kontot sina faktureringsinställningar och slutar visa annonser. I exemplet ovan gäller alltså att om länken till underordnat konto 1 tas bort från förvaltarkontot slutar det underordnade kontot att visa annonser.
    • Du måste ange nya faktureringsinställningar för underordnat konto 1 för att det ska fortsätta visa annonser.

Fakturerings- och betalningsbehörigheter

När du länkar ditt förvaltarkonto till en betalningsprofil kan du och administratörs- och faktureringsanvändarna av förvaltarkontot utföra särskilda fakturerings- och betalningsåtgärder.

Tabellen nedan visar tillåtna fakturerings- och betalningsåtgärder för användare av Google Ads-förvaltarkonton med administratörs- eller faktureringsåtkomst baserat på om förvaltarkontot är länkat till en betalningsprofil.

Åtgärd Förvaltarkontot är inte länkat till en betalningsprofil Förvaltarkontot är länkat till en betalningsprofil
Se faktureringsuppgifter Supported Supported
Redigera faktureringsuppgifter Supported Supported
Se alla betalningsprofiler som är länkade till förvaltarkonton i hierarkin Supported Supported
Se alla faktureringsinställningar och budgetar i hierarkin Supported Supported
Använda den länkade betalningsprofilen och betalningsmetoderna i kontot för att ställa in fakturering för nya Ads-konton under detta förvaltarkonto   Supported

Se listan över betalningsprofiler som är länkade till ditt förvaltarkonto

1. Klicka på Verktyg och inställningar i ditt Google Ads-förvaltarkonto.
  2. Klicka på Betalningsprofil i avsnittet Fakturering.
  3. Välj en betalningsprofil i tabellen för att se informationskortet för profilen och listan över alla förvaltarkonton som är kopplade till den.
Obs! Du måste ha minst skrivskyddad åtkomst till betalningsansvarig eller ett överordnat förvaltarkonto för att se listan över betalningsprofiler.