[GA4-migrering] Åtgärda avvikelser i konverteringar

Det är vanligt att se avvikelser i konverteringsmätvärden mellan GA4 och Universal Analytics, och det finns flera orsaker till detta. Här är de vanligaste orsakerna till dataavvikelser:

• Konverteringsperiod: Inställningar för konverteringsperiod i Google Ads definierar hur lång tid efter att en konvertering har skett vid en kontaktpunkt som denna kontaktpunkt kan tillskrivas konverteringsvärde. En skillnad i inställningarna mellan UA och GA4 kan innebära att en kontaktpunkt tillskrivs konverteringsvärde av den ena plattformen men inte av den andra.
  • Inställningar för attributionsmodell: Attributionsmodellerna avgör hur olika kontaktpunkter längs konverteringsvägen ska tillskrivas värde. Olika attributionsmodeller kan leda till olika fördelning av konverteringsvärde mellan kampanjer. Ändringar av attributionsinställningarna i Google Ads påverkar inte det totala antalet konverteringar som tillskrivs Google Ads i ditt Google Analytics-konto.
  • Räkning av konverteringar: UA räknar en målkonvertering per session medan GA4 ofta räknar en konvertering per händelse. Google Ads räknar flera konverteringar inom ett givet datumintervall. Det innebär att UA bara räknar en konvertering per session medan GA4 och Google Ads kan räkna flera konverteringar per session om det finns flera konverteringshändelser, vilket kan leda till skillnader i mätvärdena.
    • Åtgärda det: Du kan åtgärda detta genom att gå till konverteringsöversikten i Google Ads och leta reda på de konverteringsåtgärder som har importerats från GA4 och UA och som du jämför. Redigera dem för att se till att båda plattformarna använder samma räknemetod: En konvertering eller Varje konvertering. Läs mer om räkning av konverteringar.
    • För att jämka räkningen i GA4 med räkningen av mål i UA bör du se till att räknemetoden i GA4 är inställd på En gång per session.

Annan anledning

• Automatisk taggning: Hårdkodade taggaktiveringsvillkor kan påverka hur och när en tagg aktiveras. Om datainsamling omfattas av begränsningar i UA men inte i GA4 kan det rapporterade antalet användare, sessioner, sidvisningar och konverteringar bli högre i GA4.
    • Åtgärda det: Vi rekommenderar att du använder gtag.js eller gtm.js (via GA4-taggar) för att samla in data för GA4-egendomar. Justera taggaktiveringsvillkoren efter att taggarna har implementerats.
  • Webbplatstäckning: Det kan förekomma luckor i mätningen om UA-taggen har implementerats på en annan uppsättning sidor än GA4-taggen, framför allt om en målsida från en Google Ads-annons är felaktigt taggad. Om GA4-taggar har implementerats på fler eller färre sidor än UA-taggar visar GA4 fler eller färre användare, sessioner, sidvisningar och efterföljande konverteringar.
    • Åtgärda det: För att minimera avvikelser bör du använda samma taggimplementeringsmetod för UA och GA4, som Google-taggen eller Google Taggstyrning. Kontrollera inställningar som du har gjort tidigare, till exempel spårning över flera domäner. Använd översikten över taggtäckning för att kontrollera att Google-taggen har implementerats. Använd översikten över taggtäckning​ för att se på vilka av webbplatsens sidor som Google-taggen har installerats.
  • Filter: I UA tillämpas filter på vynivå, vilket kan påverka antalet konverteringar som räknas i Google Ads. GA4 fungerar på ett helt annat sätt i det här avseendet: Vissa filter kan återskapas i GA4 (till exempel uteslutning av intern trafik) medan andra kräver att du omvandlar data genom att modifiera befintliga händelser (till exempel med sök och ersätt eller anpassade filter).
  • Räknemetod för GA4-konverteringar: UA räknar en målkonvertering per session medan GA4 ofta räknar en konvertering per händelse. Det innebär att UA bara räknar en konvertering per session medan GA4 kan räkna flera konverteringar per session om det finns flera konverteringshändelser, vilket kan leda till skillnader i mätvärdena.
    • Åtgärda det: För att jämka räkningen i GA4 med räkningen av mål i UA bör du se till att räknemetoden i GA4 är inställd på En gång per session.
  • Uteslutning av webbadressparametrar: I UA kan du ställa in konverteringar så att de matchar en viss webbadress exakt. I GA4 definieras konverteringar av händelser och det går inte att utesluta webbadressparametrar. Det betyder att en konvertering i GA4 kan utlösas av en webbadress med många olika versioner, förutsatt att händelsen aktiveras.
  • Tidsgränser för session: Inställningen Tidsgräns för session avgör hur länge en användares aktivitet ska inkluderas i en enskild session. Antalet sessioner i din Google Analytics 4-egendom kan vara lägre än antalet sessioner i din Universal Analytics-egendom. GA4 skapar inte en ny session när kampanjkällan ändras mitt under sessionen, medan Universal Analytics skapar en ny session.
  • Samtyckesläge: Modellering av samtyckesläge är tillgänglig i Google Ads för annonsörer som har importerat Google Analytics-konverteringar från egendomar som har implementerats med gtag.js eller Google Taggstyrning. I analytics.js-implementeringar är det inte möjligt att använda konverteringsmodellering för Google Analytics-konverteringar som importeras från Google Ads. Anledningen är att det inte går att definiera samtyckesstatusen korrekt utan en gtag.js- eller Google Taggstyrning-implementering. Om både UA och GA4 använder taggar som är kompatibla med samtyckesläget är konverteringsmodellering i Google Ads tillgänglig på båda plattformarna.
    • Åtgärda det: Om du vill jämföra UA- och GA4-konverteringar måste du använda en taggtyp som är kompatibel med samtyckesläget för båda egendomarna och ha en avancerad implementering för att kunna använda modellering i Google Ads för både UA- och GA4-konverteringar.

Den här listan över konverteringsavvikelser visar var skillnaderna uppstår och hur du kan få antalet räknade GA4-konverteringar att stämma bättre överens med motsvarande data i UA.

Nästa avsnitt: Fem sätt att förbättra din GA4-data