Så testar Google Ads och Display & Video 360 intressebaserade annonser utan tredjepartscookies

Målet med initiativet Privacy Sandbox är att skapa ny teknik som skyddar människors integritet online samtidigt som företag och utvecklare får de verktyg de behöver för att utveckla framgångsrika digitala företag. Det här medverkar till att hålla webben öppen och tillgänglig för alla. Privacy Sandbox är en pågående satsning på utveckling av alternativ till tredjepartscookies, med idéer från hela branschen, för att skapa nya metoder som sedan testas, diskuteras offentligt och vidareutvecklas.

Ett av de Privacy Sandbox-förslag som testas i Chrome är Topics API. I takt med att webbläsare fasar ut tredjepartscookies behöver annonsörer nya sätt att nå kunder med relevanta annonser. Topics har ett förslag på en ny integritetsskyddande signal för användares intressen.

Med Topics API:et kan en användares webbläsare samla in ämnen (till exempel countrymusik, smink och kosmetika eller vegetarisk mat) utifrån användarens webbaktivitet under en viss tidsperiod som kallas för en epok och som för närvarande föreslås vara en vecka. Ämnet för varje epok väljs ut slumpmässigt bland användarens fem främsta ämnen under den tidsperioden, och kombineras med andra slumpvist utvalda ämnen för extra integritetsskydd.

Så använder Google Ads och Display & Video 360 ämnen för att visa relevanta annonser

När ämnessignaler är tillgängliga tar Google Ads och Display & Video 360 emot dem i kvalificerade budförfrågningar från utgivare eller deras plattformar på leverantörssidan (SSP). Google Ads och Display & Video 360 använder sedan en kombination av följande integritetsskyddande signaler för att visa intressestyrd annonsering:

• Innehållsbaserad information
  • Topics API
  • Utgivarens identifierare med förstaparts-id (till exempel Från utgivare och Id:n från Exchange)
  • Nya insikter genom maskininlärning med hjälp av signalerna ovan

Så testar Google Ads och Display & Video 360 Topics API

I mitten av 2022 började Google Ads och Display & Video 360 att använda ämnessignaler som bas för annonsvisning i en liten andel av de intressebaserade annonskampanjerna. De första testfaserna fokuserade på funktionstester för att avgöra om exempelvis Google Ads och Display & Video 360 kunde ta vara på och analysera ämnessignaler.

Senare gick Google Ads- och Display & Video 360-teamen över till verktygstestning för att se hur effektivt en kombination av integritetsskyddande signaler som kontextuell information, Topics API:er och förstapartsidentifierare som id:n från utgivare kunde fungera som bas för relevant annonsvisning. Tester med en mer holistisk lösning som innehåller andra relevanta signaler (i stället för enbart ämnen) ger en bättre bild av de lösningar och resultatnivåer vi kan förvänta oss på våra annonsplattformar när Chrome fasar ut tredjepartscookies.

Den här verktygstestningen inkluderade en andra iteration av intressestyrda alfaannonser som visades under fjärde kvartalet 2022 med ett antal globala annonsörer inom många branscher som uppfyllde strikta kvalifikationskriterier. De kunde jämföra målgruppskampanjens resultat när de förlitade sig på en kombination av nya primära integritetsskyddande signaler, inklusive simulerade ämnen (på grund av begränsad trafik i origin-provperioder i Chrome vid den tidpunkten), jämfört med tredjepartscookies som underlag för annonsvisning.

Våra team körde även ett separat experiment för att ta reda på hur det går för Googles lösningar för intressebaserade målgrupper (IBA) när man använder en kombination av olika integritetsskyddande signaler. De här signalerna omfattade kontextuell information, Topics API:et från Privacy Sandbox och förstapartsidentifierare, till exempel Id:n från utgivare, jämfört med tredjepartscookies. Experimentet kördes på en liten del av den globala trafiken med lösningar för intressebaserade målgrupper, så som anpassade målgrupper inom intressegrupp och med köpavsikt samt demografiska segment. De omfattade både Google Ads-kampanjer och Display & Video 360-rader inom flera branscher.

Resultaten var lovande. Experimentet visade att man med användning av IBA-lösningar med integritetsskyddande signaler i Display-nätverket minskade annonsutgifter för Google-displayannonser med IBA — som proxy för uppnådd skala — med 2—7 % jämfört med resultat baserade på tredjepartscookies. Med konverteringar per dollar som proxy för avkastning på investering blev minskningen 1–3 %. Slutligen såg vi också att klickfrekvensen låg inom 90 % från status quo. Vi såg även liknande resultat för Display & Video 360. Vi publicerade en detaljerad beskrivning av experimentmetoden tillsammans med resultaten. Viktigt att komma ihåg är att de här resultaten – även om de ser lovande ut – inte bör betraktas som en otvetydig indikator på Googles IBA-resultat efter utfasningen av tredjepartscookies.