Topics: Het nieuwe Privacy Sandbox-voorstel voor op interesses gebaseerd adverteren

22 februari 2022

Chrome heeft onlangs een geüpdatet Privacy Sandbox-voorstel genaamd Topics aangekondigd. Hiermee wordt op interesses gebaseerd adverteren ondersteund en kunnen bedrijven op een meer privégerichte manier contact leggen met potentiële klanten. Deze nieuwe API vervangt het voorstel Federated Learning of Cohorts (FLoC).

De Privacy Sandbox is een samenwerkingsverband om nieuwe technologieën voor privacybescherming te ontwikkelen als alternatief voor cookies van derden. Het doel is om de privacy van de gebruiker te verbeteren en de vitaliteit van het open web te behouden door middel van belangrijke marketingtoepassingen voor online bedrijven. Chrome heeft het oorspronkelijke FLoC-voorstel verbeterd op basis van feedback uit de branche. We hebben vastgesteld dat we op interesses gebaseerd adverteren meer privé kunnen maken met ons nieuwe voorstel Topics.

Door de Topics API kan de browser van een gebruiker enkele onderwerpen, zoals 'Beauty en fitness' of 'Hardlopen en lopen' vaststellen die op basis van zijn of haar browse-activiteit de topinteresses in de voorgaande week waren. Als een gebruiker een deelnemende site bezoekt, deelt de API maximaal 3 onderwerpen (een voor elk van de afgelopen 3 weken) met websites en hun advertentiepartners die de API kunnen gebruiken. Deze kunnen de onderwerpen dan gebruiken als enkele van de vele potentiële signalen voor op interesses gebaseerd adverteren. Als u bijvoorbeeld lidmaatschappen van een sportschool of sportartikelen promoot en mensen wilt bereiken die geïnteresseerd zijn in sport, kunt u dat doen op een manier die relevant en privé is.

Topics is meer privé in de volgende opzichten:

• Vermindert het risico op fingerprinting
    Door een beperkt aantal onderwerpen te lanceren (350 in het eerste voorstel), is er een kleinere kans dat mensen kunnen worden geïdentificeerd op basis van hun unieke interesses. Bovendien kunnen verschillende onderwerpen zijn gekoppeld aan dezelfde gebruiker op verschillende sites en wordt er een kleine hoeveelheid ruis toegevoegd tijdens het proces, waardoor het moeilijker is om de identiteit te achterhalen.
  • Biedt meer transparantie voor gebruikers
    Dankzij eerdere feedback hebben we nieuwe manieren ontdekt om op interesses gebaseerde advertenties in de Privacy Sandbox nog transparanter en nuttiger te maken voor gebruikers. In Chrome kunnen gebruikers duidelijk zien aan welke onderwerpen ze zijn gekoppeld, zoals Popmuziek of Toeristische bestemmingen.
  • Blijft gevoelige categorieën vermijden
    De door de browser vastgestelde onderwerpen worden openbaar en handmatig beheerd om te voorkomen dat er per ongeluk gevoelige categorieën worden geïntroduceerd. Deze lijst wordt in samenwerking met het internetecosysteem ontwikkeld en onderhouden, en wordt extern gedeeld zodat gebruikers en de community feedback kunnen geven.

In de huidige versie van dit voorstel worden onderwerpen lokaal geselecteerd op de apparaten van gebruikers. Er zijn dus geen externe servers bij betrokken. Onderwerpen worden slechts 3 weken opgeslagen om de hoeveelheid gegevens die aan een persoon is gekoppeld, te beperken. Daarna worden de gegevens verwijderd. Chrome maakt bedieningselementen voor gebruikers meteen beschikbaar, zodat gebruikers kunnen zien welke onderwerpen zijn gemaakt op basis van hun browsegeschiedenis, deze kunnen verwijderen of zich helemaal kunnen afmelden voor de Privacy Sandbox API's.

De Privacy Sandbox wordt voortdurend verder ontwikkeld. Nu de Topics API beschikbaar komt voor het web, vragen we het ecoysteem feedback te geven voor potentiële verbeteringen en de volgende fasen. Vergelijkbare voorstellen worden ook overwogen voor Android.

We raden u aan het voorstel te lezen en de open vragen te bekijken (zoals welke onderwerpen moeten worden opgenomen). Blijf ook up-to-date over de Privacy Sandbox-planning.

Gepost door Vinay Goel, Product Director, Chrome Privacy Sandbox