Konfigurera konverteringsspårning i Google & YouTube-appen på Shopify

Den här artikeln vänder sig till användare av Google & YouTube-appen i Shopify.

En anpassad ikon för Merchant Center Classic och Merchant Center Next.

Med konverteringsspårning kan du se de åtgärder som personer vidtar på din webbplats när de har klickat på en av dina annonser eller gratisannonser. De här uppgifterna kan vara till hjälp när du ska ändra din annonseringsstrategi eftersom du kan se vilka Google-annonser som genererar mest försäljning i din onlinebutik. Här kan du också se de gratisannonser som leder till betydande kundaktivitet, till exempel köp.

På den här sidan

Rekommenderas: Ställ in i Google & YouTube-appen på Shopify

Det enklaste sättet att konfigurera konverteringsspårning är att göra det i Google & YouTube-appen på Shopify. Om du använder Google & YouTube-appen i Shopify konfigureras konverteringsspårning automatiskt för både annonser och gratisannonser när du har registrerat dig i Google & YouTube-appen och länkat dina Merchant Center- till dina Google Ads-konton.

Om du inte vill spåra konverteringar i Google Ads rekommenderar vi att du skapar ett Google Analytics-konto och länkar det till Google Analytics 4-kortet i Google & YouTube-appen.

Tänk på att ge användarna tydlig och fullständig information om vilka uppgifter som du samlar in på dina webbplatser. Var också noga med att få användarnas samtycke till att samla in, dela och använda personuppgifter för anpassning av annonser när det är nödvändigt av juridiska skäl.

Avancerat: Ställ in manuellt med en Google-tagg

Det här alternativet rekommenderas bara för säljare som vet hur man tekniskt sett ställer in en tagg. Det kan vara en bra idé att konfigurera Google-taggen manuellt om du vill kunna

1. spåra vissa e-handelskonverteringar
  2. konfigurera gtag vid start så att du kan konfigurera fler produkter eller andra anpassningar (referens)
    1. till exempel skicka händelser till mer än en egendom eller skapa grupper

Läs om hur du konfigurerar Google-taggen med Shopify.

Obs! Kontrollera att du inte duplicerar spårningshändelser när du ställer in en tagg manuellt. Följ anvisningarna om hur du letar efter och tar bort dubblettaggar i nästa avsnitt.

Undvika duplicerad spårning av händelser

Duplicerad konverteringsspårning (när en och samma åtgärd från en användare på din annons eller gratisannons räknas flera gånger) kan inträffa om du har konfigurerat flera Google-taggar. Det här kan hända om du till exempel har konfigurerat konverteringsspårning innan du har installerat Shopify-appen.

Duplicerad konverteringsspårning kan orsaka felaktiga rapportdata för dina gratisannonser och betalda annonser och leda till problem med annonsoptimering. Du kan använda Tag Assistant för att kontrollera att du inte har någon duplicerad spårning.

Du kan ha en tagg som spårar Google Analytics-händelser och en annan som spårar Google Ads-händelser. Däremot bör du inte ha flera taggar som spårar och skickar samma typer av händelser.

Följ anvisningarna om hur du letar efter och tar bort dubblettaggar i nästa avsnitt.

Så här kan du se om du har dubblettaggar med hjälp av Tag Assistant

1. Inaktivera annonsblockerare eller webbläsartillägg
  2. Öppna Tag Assistant
    1. Klicka på Lägg till domän högst upp i högra hörnet om det är första gången du använder Tag Assistant. Skriv webbplatsens webbadress i popup-rutan som öppnas och klicka på Anslut.
    2. Om det inte är första gången du använder Tag Assistant letar du upp din webbplats i listan och klickar på pilikonen Högerpil.
  3. En ny flik med webbplatsen öppnas. Google Tag Assistant lägger till en popup-ruta med användbar information på webbplatsen.

Om popup-rutan för Google Tag Assistant visas längst ned till höger

har du en Google-tagg installerad på webbplatsen.

1. Klicka på Finish i popup-rutan.
  2. Gå tillbaka till Tag Assistant-fönstret. Där visas nu ett meddelande om att anslutningen genomfördes. Klicka på Fortsätt.
  3. Nu ska dina Google-taggar visas i fältet högst upp på sidan.
  4. Klicka på en Google-tagg för att öppna sammanfattningen för den. Klicka sedan på fliken Träffar som har skickats.
  5. På fliken Träffar som har skickats visas en ruta för varje händelse som har skickats från webbplatsen. Alla rutor märks med den Google-produkt som har spårat händelsen. Det är antingen Google Analytics eller Google Ads.
    • Exempel: Om alla rutor är märkta med Google Analytics är endast Google Analytics länkat och Ads-konverteringar spåras inte.

Om popup-rutan för Google Tag Assistant inte visas

har du ingen Google-tagg installerad på webbplatsen. Gå tillbaka till Tag Assistant-fönstret. Där ska det stå ”Det gick inte att ansluta till [webbplatsens webbadress]”.

Inaktivera dubblettaggar i Google Ads

Försäkra dig om att du endast inaktiverar de duplicerade spårningshändelserna. Om du inaktiverar andra konverteringshändelser kan annonsspårningen bli mindre korrekt och effektiv. Läs mer om konverteringsmål för standard i konto.

Förstå vilka konverteringsåtgärder som spåras i Google Ads

En köpkonverteringsåtgärd skapas automatiskt i Google Ads när du länkar ditt Google Ads-konto till Google & YouTube-appen i Shopify. Åtgärden ställs in som standard för kontot.

Dessutom skapas konverteringsåtgärderna nedan i Google Ads. De ställs in som sekundära konverteringsåtgärder och tas därför endast med för observation. De påverkar inte budgivningen.

Konverteringstyp Konverteringsmål Konverteringsåtgärd
Försäljning Spåra konverteringstratten
  • Köp (primär konverteringsåtgärd som standard): varje gång en användare slutför köpet
  • Lägg i kundvagn: varje gång en användare lägger en produkt i kundvagnen
  • Påbörja kassabetalning: varje gång en användare påbörjar betalningsprocessen
Sidvisning Observera användarinteraktion
  • Sidvisning: varje gång en användare öppnar en ny sida
  • Visa artikel: varje gång en användare öppnar en produktsida
  • Sök: varje gång en användare använder sökalternativet på webbplatsen
Annat Avgör en användares benägenhet att slutföra ett köp Lägg till betalningsuppgifter: varje gång en användare lägger till betalningsuppgifter i kassan

Läs om hur du tolkar data från konverteringsspårningen.

Välja bort konverteringsspårning

Det kan i hög grad påverka kampanjers resultat om du inaktiverar konverteringsspårning med Google Ads utan att ha ställt in det manuellt. Konverteringsspårning är dessutom ett krav om du använder YouTube Shopping eller Google Analytics.

Du inaktiverar spårning för både annonser och gratisannonser när du väljer bort konverteringsspårning. Gör så här om du ändå vill sluta att använda konverteringsspårning:

Första gången du konfigurerar Google & YouTube-appen i Shopify:

1. Gå till rutan Konverteringsspårning under introduktionen och klicka på Ta bort.

Efter att kontot har konfigurerats:

1. Öppna fliken Inställningar i Google & YouTube-appen.
  2. Leta upp rutan Konverteringsspårning och klicka på Ta bort.
    1. Du måste inaktivera YouTube Shopping och Google Analytics i Inställningar innan du kan ta bort konverteringsspårning.

Aktivera konverteringsspårning på nytt

Du kan när som helst aktivera konverteringsspårning i Google & YouTube-appen igen. Öppna inställningsfliken och leta upp rutan Konverteringsspårning. Klicka på Starta.