Hantering av Google-taggar

Hantera Google-taggen Kombinera taggar Installera Google-taggen

När du har ställt in Google-taggen och konfigurerat Google-taggens inställningar kan du hantera och justera din Google-tagg. I avsnittet Hantering av Google-taggar på fliken Administratör kan du

• Hantera Google-taggen
    • Redigera namnet på Google-taggen
    • Kombinera Google-taggar
    • Lägga till/ta bort destinationer
  • Kombinera taggar för att
    • Dela konfigurationer
    • Utöka webbplatstäckningen
    • Dela Google-taggens användare
  • Installera Google-taggen
  • Ställa in samtyckesläget
    • Välj den typ av samtyckesbanner du har eller använd en anpassad samtyckesbanner.

En illustration av fliken Admin i Google-taggen.

Åtkomst till Google-taggen

Anvisningar för Google Ads

Anvisningar för Google Analytics

1. Gå till Administratör. Under Insamling och modifiering av data klickar du på Dataflöden.
  2.  Klicka på ett flöde för att se mer information.
  3. Resultat: Du bör se inställningar för Google Analytics och Google-taggen.Skärmbild av inställningar för dataflöde i Google Analytics 4. Google-taggens inställningar ingår i inställningarna för dataflöde

Anvisningar för Google Taggstyrning

Obs! För att du ska se Google-tagg-id:n i Google Taggstyrning måste du hantera en Google Ads-, Analytics- eller Google-tagg i en behållare.

1. Öppna Google Taggstyrning.
  2. Klicka på fliken Google-taggar för att se Google-taggar som du har konfigurerat tidigare.
    Översikt över Google-taggen i Google Taggstyrning
  3. Klicka på taggnamnet för att redigera inställningarna för Google-taggen.

Hantera Google-taggen

Redigera namnet på Google-taggen, kombinera Google-taggar eller lägga till eller ta bort destinationer

Anvisningar

1. Öppna Google-taggskärmen.
  2. Klicka på fliken Administratör.
  3. Under Hantera Google-taggen kan du välja att
    1. Redigera namnet på Google-taggen.
      1. Ge taggen ett namn och klicka på Spara ändringar.
    2. Kombinera Google-taggar
      1. Klicka på Kombinera med en annan tagg. Följ anvisningarna för att kombinera Google-taggen. Du måste ha administratörsåtkomst på taggnivå för att kombinera taggar.
    3. Lägg till/ta bort destinationer
      1. Klicka på +Destination. Du kan följa anvisningarna för att lägga till en destination i Google-taggen nedan.
      2. Följ anvisningarna nedan för att ta bort en destination
    4. Ställ in samtyckesläget.
      1. Välj den typ av samtyckesbanner du har. Följ anvisningarna för att ställa in samtyckesläget nedan.

Kombinera Google-taggar eller tilldela tagg-id:n till en ny Google-tagg

Gör det enklare att ange tagginställningar, skicka data till flera destinationer från samma tagg och utöka taggens räckvidd.

Du kan kombinera två eller flera taggar för att dela taggkonfiguration, webbplatstäckning och tagganvändare. Om du kombinerar taggar påverkar ändringarna alla destinationer som är kopplade till taggarna.

Med Google-taggen kan du

• Kombinera taggar
  • Tilldela tagg-id:n till en ny Google-tagg
  • Installera Google-taggen
Obs! Du måste ha administratörsroll för den här Google-taggen för att kunna kombinera den med en annan tagg.

Fördelar

• Om dina taggar för närvarande är installerade på olika delar av din webbplats kan du kombinera dem för att få bättre data genom att öka taggtäckningen.
  • När du kombinerar två eller flera taggar kan du hantera tagginställningarna centralt för att undvika extraarbete och fel.
  • Om du inte har installerat någon av taggarna på din webbplats ännu kan du kombinera dem för att slippa installera ytterligare kod.
Obs! Om två taggar har mycket specifika konfigurationer och du vill hålla tagginställningarna specifika rekommenderar vi att du låter bli att kombinera de här taggarna.
Kombinera taggar
  1. Öppna Google-taggskärmen.
  2. Klicka på fliken Administratör.
  3. Klicka på Kombinera taggar under Inställningar för Google-taggar.
  4. Klicka på Välj en Google-tagg som du vill kombinera.
  5. På sidan Välj en tagg visas en lista över alla Google-taggar som du har åtkomst till.
Obs! Om du inte ser den tagg du letar efter ska du kontrollera Följande:
  • att du har administratörsåtkomst till taggen
  • att taggen faktiskt är en Google-tagg (t.ex. gtag.js). Du kan inte kombinera en Google-tagg med en GTM-behållare eller äldre taggar. t.ex. keyevent.js.
  • Att taggen gäller ett Google Ads- eller Google Analytics-konto. För närvarande kan du inte kombinera taggar från andra Google-produkter som till exempel Universal Analytics-tagg (UA-), Floodlight-tagg (DC-).
  1. Ge taggen ett namn.
  2. Välj vilken taggkonfiguration du vill använda under Taggkonfiguration.
  3. Klicka på Granska val.
Obs! Läs igenom och försäkra dig om att du förstår hur kombinationen av Google-taggar påverkar den data som dina destinationer tar emot. Granska dina val noggrant eftersom det kan vara svårt att ångra kombineringen. Användningen av den här Google-taggen i en Google-tjänst omfattas av villkoren för din användning av tjänsten.
  1. Klicka på Spara ändringar.

Meddelandet Google-taggen har kombinerats visas längst ned på skärmen.

Tilldela tagg-id:n till en ny Google-tagg

Du kan inte ångra kombination av taggar. Du kan tilldela ett tagg-id till en ny Google-tagg. På sätt kan du skapa en ny tagg med hjälp av ett eller flera tagg-id:n utifrån den befintliga taggen. Du kan välja vilka destinationer du vill koppla till den nya taggen, om du vill kopiera inställningarna eller använda standardinställningar för taggen och om du vill kopiera tagganvändarna eller inte.
  1. Öppna Google-taggskärmen.
  2. Klicka på fliken Administratör.
  3. Välj Hantera Google-tagg under Inställningar för Google-taggar.
  4. Välj det tagg-id du vill flytta till en ny tagg och klicka på uppdelningsikonen Arrow Split icon.
  5. Ge den nya taggen ett namn.
  6. Gå till Taggkonfiguration och välj Kopiera konfiguration från denna tagg eller Använd standard taggkonfiguration.
  7. Under Tagganvändare väljer duKopiera användare från denna tagg eller Bara jag har åtkomst till denna tagg.
  8. Granska ändringarna och klicka på Spara

Lägga till en destination i en Google-tagg

Om du har administratörsroll kan du lägga till eller ta bort destinationer i taggen. Lägg till destinationer i Google-taggen så att du slipper göra ytterligare omtaggning på din webbplats och kan återanvända den befintliga taggens konfiguration. När du lägger till en destination tar du bort den från alla andra Google-taggar som hade den som destination.

Det här kan vara praktiskt när du vill skicka data till ett annat produktkonto utan att kombinera Google-taggar. Om du till exempel samarbetar med en byrå som tidigare har haft en egen Google-tagg som skickat data till ett av dina produktkonton kan du välja att i stället lägga till destinationen i din Google-tagg.

En destination måste alltid ha en kopplad tagg. Om du bestämmer dig för att ta bort en destination måste du koppla den till en befintlig tagg som du väljer eller skapa en ny tagg att koppla den till. En tagg kan vara fristående, utan destinationer. Den skickar då inga data till Google-destinationer.

Obs! Om du lägger till fler än en destination i din tagg skickar taggen data till flera destinationer. Läs igenom och försäkra dig om att du förstår hur tillägg av en destination i din Google-tagg påverkar den data som dina destinationer tar emot. Granska dina val noggrant eftersom det kan vara svårt att ångra tillägg av en destination. Användningen av den här Google-taggen i en Google-tjänst omfattas av villkoren för din användning av tjänsten.
  1. Öppna Google-taggskärmen.
  2. Klicka på fliken Administratör högst upp på sidan.
  3. Klicka på Hantera Google-tagg i avsnittet Hantering av Google-taggar.
  4. Klicka på +Destination i avsnittet Destinationer.
  5. Klicka på Välj en destination.
  6. Välj en destination som du vill lägga till i Google-taggen.
Obs! Du ser bara de destinationer som du har administratörsåtkomst till.
  1. Klicka på destinationen du vill lägga till.
  2. Granska uppdateringarna och klicka på Spara.

Ta bort en destination från din tagg

1. Öppna Google-taggskärmen.
  2. Öppna sidan Administratör.
  3. Klicka på Hantera Google-tagg i avsnittet Hantering av Google-taggar.
  4. Under Destinationer klickar du på borttagningsikonen Remove icon till höger om destinationen du vill ta bort.
  5. Klicka på Välj en befintlig tagg eller Skapa en ny tagg på skärmen Ta bort en destination.
Obs! Om du raderat en tagg eller destination för mer än 30 dagar sedan visas ingen destination för taggen och du får felmeddelandet Inget tagg-id. När du öppnar avsnittet Google-taggar blir du ombedd att koppla en destination till en ny eller befintlig tagg i Google. Du kan återställa destinationen genom att lägga till den i en befintlig Google-tagg eller genom att skapa en ny.

Visa taggdestinationen

1. Öppna Google-taggskärmen.
  2. Klicka på fliken Administratör.
  3. Du kan se Google-taggens destinationer under Hantering av Google-taggar i avsnittet Hantera Google-taggen.

Motstridig kod på sidan

Utöver destinationerna och inställningarna som du konfigurerar på Google-taggskärmarna behandlar Google-taggen även gtag()-kommandon på sidan för att läsa in och konfigurera Google-taggarna.

Om samma Google-tagg konfigureras två eller fler gånger på samma sida kan det skapa dubbletter av data eller blandade inställningar. Det här kan inträffa om du av misstag implementerar samma tagg två gånger eller om du kombinerar två Google-taggar som tidigare båda installerats på samma sida. Om du vill ignorera dubbletter av config-kommandon på sidan kan du aktivera motsvarande alternativ i avsnittet Hantera Google-taggen på fliken Administratör: Ignorera dubbletter av konfiguration på sidan. För att förhindra problem aktiveras det här alternativet automatiskt när du kombinerar två Google-taggar.

Obs! Vissa webbsidor är taggade med två Google-taggar som har olika konfigurationsinställningar på sidan. Om du kombinerar de här två taggarna till en Google-tagg bearbetas enbart det första config-kommandot och efterföljande config-kommandon och inställningar för Google-taggen ignoreras. När du kombinerar taggar kan det därför leda till att taggningsbeteendet ändras på de här sidorna. Vi rekommenderar att du granskar taggar med motstridiga konfigurationer på sidan innan du kombinerar dem.

Ställa in samtyckesläget

För att få värdefulla insikter och samtidigt skydda användarnas integritet måste du inhämta samtycke från webbplatsanvändarna. Vi rekommenderar att du använder en plattform för samtyckeshantering (CMP) eller använder ditt innehållshanteringssystem (CMS) för att inhämta samtycke och skicka det till Google.

1. Öppna Google-taggskärmen.
  2. Klicka på fliken Administratör.
  3. Öppna avsnittet Ställa in samtyckesläget under Hantering av Google-taggar och välj ett av följande alternativ om du inte redan har ställt in samtyckesläget:
    • Jag använder en samtyckesbanner som har skapats av tredje part.
      • Om din banner drivs av ett innehållshanteringssystem (CMS), ett byggverktyg för webbplatser eller en plattform för samtyckeshantering (CMP) får du detaljerade anvisningar om hur du ställer in samtyckesläget för den plattformen. Klicka på Nästa och sedan på Välj plattform. Välj en plattform och följ anvisningarna.
    • Jag använder en anpassad samtyckesbanner.
    • Jag har ingen samtyckesbanner.
      • Om du inte har en samtyckesbanner i dag kan du använda ett innehållshanteringssystem (CMS), ett byggverktyg för webbplatser eller en plattform för samtyckeshantering (CMP). Du får detaljerade anvisningar om hur du skapar en banner och ställer in samtyckesläge för den plattformen. Klicka på Nästa och sedan på Välj plattform. Välj en plattform och följ anvisningarna.
  4. Klicka på Klart när du har konfigurerat samtyckesbannern och samtyckesläget. Dina samtyckessignaler är aktiva.

Testa med Tag Assistant

Du kan använda Tag Assistant för att kontrollera implementeringen av taggen. För ytterligare felsökning kan du läsa Felsöka webbplatstäckande taggning eller Använda Tag Assistant för att felsöka overifierade eller inaktiva viktiga händelser.

Säkerhet och integritet vid webbplatsspårning

Google tillämpar strikta riktlinjer för säkerhet. Googles produkter samlar bara in data på sidor där du har implementerat tillhörande taggar.

Tänk på att ge användarna tydlig och grundlig information om de uppgifter du samlar in på dina webbplatser och att inhämta samtycke till datainsamlingen när det är nödvändigt av juridiska skäl.