Vanliga frågor om anpassade kolumner

I den här artikeln tar vi upp vanliga frågor om anpassade kolumner och hur de kan redigeras.

Varför kan jag inte spara min anpassade kolumn?

Anpassade kolumner kan endast sparas om de innehåller ett giltigt namn, en giltig formel och ett dataformat som stämmer överens med formeln.

Om du inte kan spara den anpassade kolumnen bör du kika efter ett rött felmeddelande under formelområdet eller kolumnnamnet. Meddelandet förklarar varför den anpassade kolumnen inte kan sparas.

Om formeln är ogiltig på grund av ett syntaxfel visas en eller flera röda understreck under en del av formeln. Dessa understreck visar en ungefärlig plats i formeln där felet upptäcktes. Du kan behöva ändra en del av formeln som inte ligger precis ovanför understrecket för att åtgärda felet (till exempel lägga till ytterligare en parentes i början eller slutet av formeln för att åtgärda fel med felmatchade parenteser).

Några exempel på vanliga orsaker till att en formel kan vara ogiltig:

• Datatyperna matchar inte: Varje kolumn, konstant och funktion har en datatyp (tal, text, sant/falskt eller datum). Kontrollera att du kombinerar kolumner, konstanter och funktioner på ett kompatibelt sätt. Length-funktionen godkänner till exempel bara textvärden, så length(Clicks) är ogiltigt eftersom Clicks är ett tal. Kontrollera datatyperna i kolumnlistan, funktionslistan och operatorlistan.
  • Operator saknas: En operator måste placeras mellan varje kolumn, konstant, funktion och parentesuttryck. Till exempel är 2(Impr + Clicks) ogiltig eftersom det saknas en operator (som *) efter talet.
  • Felmatchade parenteser: Kontrollera att varje inledande och avslutande parentes har en motsvarande parentes av motsatt typ som är korrekt placerad. Till exempel är (56 * round(Clicks)) + Clicks) ogiltig eftersom det inte finns någon inledande parentes som motsvarar den sista parentesen efter klickkolumnen.
  • Felstavningar: Kontrollera listan över kolumner, filter och funktioner i anpassade kolumner så att det vanliga innehållet i de anpassade kolumnerna är rättstavade.
  • Felaktig användning av dubbla citattecken: Se till att dubbla citattecken används korrekt. Tal, standardkolumner och sant/falskt-värden ska i allmänhet inte omges av dubbla citattecken, eftersom de gör att värdet då räknas som text. Till exempel är ("Clicks" > 4) = "true" ogiltigt. Denna formel ska i stället skrivas (Clicks > 4) = true. Endast för anpassade kolumnreferenser, vissa filter och textkonstanter används dubbla citattecken.
  • Information om operationernas ordning saknas: Kontrollera att det finns parenteser runt beräkningarna som ska ske först. Till exempel kanske det inte går att spara Clicks * 2 > 10 eftersom det kan hända att formeln börjar med att försöka beräkna jämförelsen > och sedan multiplicera, vilket inte är giltigt. Sätt i stället parenteser runt den första åtgärden för att spara formeln: (Clicks * 2) > 10.
  • Kolumnnamnen ska visas i en oval (endast bildläge): När du lägger till en kolumn i din formel i bildläge (standard) måste du välja den i rullgardinsmenyn som visas när du skriver namnet för att konvertera den till en oval. Om du har kolumner i formeln som inte representeras av en oval kan du prova att infoga kolumnen med knappen + Kolumn.

Varför måste jag spara min befintliga anpassade kolumn som en ny kolumn?

När du redigerar en befintlig anpassad kolumn kan du bli ombedd att spara den anpassade kolumnen som en ny anpassad kolumn i stället för att uppdatera den befintliga. I dessa fall ser du även alternativet Spara som ny kolumn. Om du väljer det alternativet kopieras den redigerade formeln till en ny anpassad kolumn och du kan spara den anpassade kolumnen under ett nytt namn.

Det går inte att spara denna ändring eftersom innehållet i formeln inte längre matchar kolumnformatet.

Detta sker när en formel ändras så att den inte längre matchar det valda dataformatet för formeln. Dataformatet för en anpassad kolumn kan inte ändras efter att den anpassade kolumnen har skapats. Om formeln till exempel är Clicks / Impr och dataformatet är Procent kan du inte ändra formeln till Clicks > Impr. Du kan inte spara den här ändringen eftersom den ändrar dataformatet till Sant/falskt.

Det går inte att spara denna ändring eftersom den kan resultera i fel i rapporter som använder den anpassade kolumnen.

Detta sker när du lägger till eller tar bort vissa kolumner eller andra anpassade kolumner från formeln och detta påverkar hur den anpassade kolumnen visas i diagram och på översiktsrader. Felmeddelandet visas till exempel om formeln bara innehåller kolumnerna Klick och Konverteringar, men du redigerar formeln så att den även innehåller kolumnen Kampanjnamn (som inte kan visas i diagram). Det här felet kan visas även om din anpassade kolumn för närvarande inte används i några tabeller, diagram eller rapporter.

Hur kan jag duplicera eller kopiera/klistra in en anpassad kolumn?

Du kan kopiera en formel i textläge och klistra in den i en ny anpassad kolumn i textläge:

1. Välj pennikonen Redigera bredvid den anpassade kolumn som du vill kopiera/duplicera.
  2. Växla till textläge.
  3. Markera hela formelns text.
  4. Kopiera formeln (Ctrl+C eller Cmd+C).
  5. Välj Avbryt för att stänga formelredigeraren.
  6. Välj + Anpassad kolumn för att skapa den nya anpassade kolumnen.
  7. Växla till textläge.
  8. Klistra in formeln (Ctrl+V eller Cmd+V) i formelområdet och gör önskade ändringar.
  9. Ange ett unikt namn på den nya anpassade kolumnen.
  10. Välj önskat dataformat.
  11. Spara den nya anpassade kolumnen.
  12. (Valfritt) Du kan ta bort den tidigare anpassade kolumnen om den inte längre behövs.
Obs! Det går inte att klistra in text i bildläget. Växla till textläget för att klistra in text i en formel.

Varför kan jag inte ta bort min anpassade kolumn?

Det går inte att ta bort en anpassad kolumn om andra anpassade kolumner hänvisar till den. Om du vill ta bort en sådan anpassad kolumn måste du först redigera de andra anpassade kolumnerna som hänvisar till den. Ta sedan bort hänvisningen och försök ta bort den anpassade kolumnen på nytt.

Varför visas ett tankstreck i en anpassad kolumn i en tabell?

Det visas ett tankstreck i anpassade kolumner i tabellen när en formel inte har ett giltigt värde som kan visas på en rad. Några exempel på vanliga orsaker:

• Ett beroende är också tomt: Om det visas ett tankstreck på en rad för någon av kolumnerna som ingår i formeln för den anpassade kolumnen visas även ett tankstreck på den raden för den anpassade kolumnen. Du kan kontrollera värdet i varje kolumn som ingår i formeln genom att även lägga till den i tabellen.
  • Inkompatibla filter: Vissa kolumner och filter är inkompatibla i vissa tabeller, även om du kan spara en anpassad kolumn med den kombinationen. Om du till exempel lägger till ett filter för konverteringskälla i en klickkolumn visas ett tankstreck för den anpassade kolumnen eftersom det inte går att filtrera klick efter konverteringskälla.
  • Beräkningsfel: Det visas ett tankstreck om formeln inte kan beräknas på grund av ett beräkningsfel. Om du till exempel skrev en formel som multiplicerar två extremt stora tal kan det leda till ett beräkningsfel.
  • Översiktsrad: Det kan visas tankstreck på översiktsraderna för anpassade kolumner i vissa situationer.

Varför kan jag inte lägga till en anpassad kolumn i en tabell?

Det går inte att lägga till en anpassad kolumn i en tabell om formeln för den anpassade kolumnen innehåller kolumner eller filter som inte är tillgängliga för tabellen. Om formeln innehåller en annan anpassad kolumn som inte går att lägga till i tabellen kan inte heller den första anpassade kolumnen läggas till i tabellen.

Du kan lägga till den anpassade kolumnen i en annan tabell som innehåller alla kolumner och filter som används i formeln. Du kan även ändra formeln för den anpassade kolumnen och ta bort de kolumner eller filter som inte är tillgängliga i den aktuella tabellen.

Vilka begränsningar gäller för anpassade kolumner?

• Ett konto kan äga högst 1 000 anpassade kolumner.
  • Formler för anpassade kolumner får inte vara längre än 10 000 tecken när de visas i textläge.
  • Totalt högst två olika filtertyper (till exempel Enhet och Nätverk) kan läggas till i en formel som innefattar alla kolumner. Det finns ingen gräns för hur många värden som är tillåtna i varje filter.
  • En anpassad kolumn får inte hänvisa till fler än fem andra anpassade kolumner direkt i sin formel
  • Hänvisningar mellan anpassade kolumner får inte skapa en hänvisningskedja som är längre än fyra steg. Exempel: Om kolumn A hänvisar till kolumn B, som i sin tur hänvisar till kolumn C, som i sin tur hänvisar till kolumn D, kan kolumn D inte hänvisa till någon annan anpassad kolumn eftersom det skulle öka kedjans längd till fem hänvisningar. På samma sätt kan ingen annan anpassad kolumn hänvisa till kolumn A i det här exemplet eftersom det också ökar kedjelängden till fem hänvisningar.
  • Hänvisningar till anpassade kolumner får inte skapa en cyklisk kedja. Exempel: Om kolumn A hänvisar till kolumn B, som i sin tur hänvisar till kolumn C, kan kolumn C inte hänvisa till kolumn A eller kolumn B.

Hur skapar jag en anpassad kolumn med mina konverteringsåtgärder?

Så här skapar du en anpassad kolumn som visar värdet av vissa konverteringsåtgärder:

1. Skapa en ny anpassad kolumn.
    1. Klicka på kolumnikonen En bild på kolumnikonen i Google Ads högst upp till höger i en tabell och välj Ändra kolumner.
    2. Klicka på + Anpassad kolumn högst upp till höger.
  2. Börja med ett basmätvärde för konverteringar (använd till exempel Alla konverteringar om du är intresserad av antalet konverteringar).
    1. Klicka på knappen + Kolumn och utöka avsnittet Konverteringar.
    2. Välj basmätvärdet för konverteringar (till exempel Alla konverteringar för antalet konverteringar).
  3. Välj filter för att begränsa det valda mätvärdet till specifika konverteringsåtgärder.
    1. Klicka på den grå ovalen i formelområdet som representerar den kolumn som du precis lade till (om den inte är blå).
    2. Utöka avsnittet Konverteringsåtgärder i filterpanelen på sidan.
    3. Välj en eller flera konverteringsåtgärder för att begränsa basmätvärdet till endast de valda åtgärderna. Om du inte väljer några åtgärder är mätvärdet ofiltrerat.
  4. Ge den anpassade kolumnen ett namn och klicka på Spara.
Obs! Du bör vanligtvis använda Alla-varianter av ett konverteringsmätvärde (till exempel Alla konverteringar i stället för Konverteringar eller Värde/alla konv.) när du använder ett konverteringsåtgärdsfilter. På så sätt kan du undvika oönskad extra filtrering. Om du till exempel väljer Konverteringar som mätvärde och sedan använder ett konverteringsåtgärdsfilter filtreras det två gånger eftersom kolumnen Konverteringar bara innehåller konverteringsåtgärder som har Visa i konverteringar markerat. I stället kan du använda kolumnen Alla konverteringar i den här situationen, eftersom den innehåller alla åtgärder (oavsett hur inställningen Visa i konverteringar är inställd) som ett konverteringsåtgärdsfilter kan användas på.

Varför kan jag inte ändra dataformatet?

Det går inte att ändra dataformatet efter att du har sparat en anpassad kolumn första gången.

Om du redigerar en befintlig anpassad kolumn och gör ändringar i formeln som ändrar formelns utdata från ett numeriskt värde, textvärde, sant/falskt-värde eller datumvärde till något annat får du automatiskt en uppmaning om att spara ändringarna som en ny anpassad kolumn.

Om du vill ändra dataformatet mellan Tal, Procent och Valuta kan du kopiera den aktuella formeln till en ny anpassad kolumn.

Hur lägger jag till citattecken i texten i en formel?

Text som används i en formel ska omges av dubbla citattecken. Om du vill ta med dubbla citattecken i själva texten kan du koda tecknet genom att skriva två dubbla citattecken i följd. Detta gäller överallt där dubbla citattecken används i formler, till exempel textkonstanter, hänvisningar till andra anpassade kolumner och filtervärden.

Om du till exempel vill visa Mina "snabba" blommor som värde i en anpassad kolumn skriver du Mina ""snabba"" blommor som formeln.

Varför läggs blanksteg till eller tas bort från min formel när jag sparar kolumnen?

När du sparar en anpassad kolumn formateras den automatiskt så att den blir lättläst och konsekvent. I samband med detta kan det läggas till eller tas bort blanksteg mellan värden i formeln. Blanksteg i textkonstanter i formeln (mellan dubbla citattecken) ändras inte när du sparar kolumnen. Värdet för den anpassade kolumnen ändras inte av att blanksteg läggs till eller tas bort.

Hur beräknas min anpassade kolumn på översiktsrader?

Värdet på anpassade kolumner på översiktsrader beräknas horisontellt över raden.

Om den anpassade kolumnen A till exempel är Clicks > 10 och den anpassade kolumnen B är CTR * 2 kan en tabell se ut så här, där den tredje raden är översiktsraden:

Exp Klick CTR Anpassad kolumn A Anpassad kolumn B
10 5 50 % Falskt 100 %
40 10 25 % Falskt 50 %
50 15 30 % Sant 60 %

Vissa anpassade kolumner kanske inte har något värde på översiktsrader (eller så kanske det visas ett tankstreck) även om de kanske har ett värde på andra rader. Några exempel på orsaker:

• Dataformatet för den anpassade kolumnen är Text, Sant/falskt eller Datum.
  • Formeln i den anpassade kolumnen innehåller en kolumn som inte har något värde som kan läggas till (som Kampanjnamn) eller så innehåller den en annan anpassad kolumn som i sin tur har en formel som innehåller en kolumn som inte kan läggas till.

Varför kan jag inte välja min anpassade kolumn i ett diagram?

Vissa anpassade kolumner kan inte användas i diagram. Några exempel på orsaker:

• Dataformatet för den anpassade kolumnen är Text, Sant/falskt eller Datum.
  • Formeln i den anpassade kolumnen innehåller en kolumn som inte har något värde som kan läggas till (som Kampanjnamn) eller så innehåller den en annan anpassad kolumn som i sin tur har en formel som innehåller en kolumn som inte kan läggas till.

Varför kan jag inte växla mellan bildläge och textläge?

Det går inte att växla mellan bild- och textläge om formeln är ogiltig. När du har åtgärdat formelfelet kan du växla mellan bild- och textläget.

Varför kan jag inte lägga till filter i vissa kolumner i en formel?

Vissa kolumner kan inte filtreras i en formel eftersom de inte har några tillämpliga filter eller inte är numeriska, till exempel Kampanjnamn.

Är formelsyntaxen internationaliserad?

I bildläget lokaliseras kolumnnamn, filternamn och filtervärden till samma språk som resten av Google Ads. Funktionsnamnen är däremot samma oavsett språk. Se tillgängliga funktioner på funktionslistan.

I textläget är alla kolumnnamn, filternamn, filtervärden och funktioner samma oavsett språkinställning. Namnen som används i textläget liknar de engelska namnen på respektive objekt, men är modifierade så att de inte innehåller blanksteg eller specialtecken. En fullständig lista över tillåtna värden finns i kolumnlistan, filterlistan och funktionslistan.

Använd punkt som decimaltecken i båda lägena. Till exempel ska fem och en halv skrivas som 5.5, inte 5,5. Tusentalsavgränsare används inte i formler.

Kolumner som utgör en fast uppsättning textvärden (som kolumnen Kampanjstatus) returnerar alltid engelsk text (till exempel Enabled) när de används i en formel. Se värden som kan returneras på kolumnlistan.