Åtta steg för att skapa effektiva kampanjer

I den här artikeln beskriver vi de viktigaste faktorerna för att skapa en framgångsrik Google Ads-kampanj. Dessa funktioner samverkar när du utformar och hanterar kampanjer som hjälper dig att nå dina specifika annonseringsmål.

Du kan använda den här snabbstartsguiden när du skapar en kampanj.

1. Definiera ditt mål

Varje kampanj börjar med att du väljer ett mål. Detta mål sätter fokus på vad du vill att kampanjen ska uppnå:

Benefits of preparing for success with Google Ads campaigns

Målet påverkar vilka alternativ du bör välja bland när du skapar din kampanj.

Om ditt mål till exempel är att öka trafiken till din webbplats vill du antagligen välja en budgivningstyp som Maximera klick så att dina pengar går till att få användare att klicka på din annons.

Läs mer om kampanjmål i Google Ads

Obs! Performance Max visas som kampanjtypsalternativ om ditt annonseringsmål är Försäljning, Potentiella kunder eller Lokala butiksbesök och erbjudanden.

2. Välj en kampanjtyp

När du har valt ett mål visas en lista över de kampanjtyper som rekommenderas för att nå detta mål. Kampanjtypen avgör var annonserna visas och hur de ser ut.

Läs mer om hur du väljer rätt kampanjtyp

Till exempel visar video- och Discovery-kampanjer videoannonser på YouTube, medan displaykampanjer visar bildannonser på webbplatser.

Vilka kampanjtyper finns det?

Exempel på söktextannons

Sök

• Var: sökresultat
  • Annonstyper: textannonser
Exempel på displaybildannons

Display

• Var: webbplatser, sökresultat, Gmail-inkorgar
  • Annonstyper: bildannonser
Exempel på videoannons

Video

• Var: YouTube
  • Annonstyper: videoannonser
Discovery-annonser | exempel på karusellannons med flera bilder

Discovery

Appannonser | autoskapade annonser med flera format App
  • Var: sökresultat på mobila enheter, Google Play, YouTube, AdMob, Förslag och över tre miljoner webbplatser och appar
  • Annonstyper: dina automatiskt skapade annonser kombinerar text-, bild-, video- och HTML5-tillgångar som du har laddat upp eller tillgångar från dina uppgifter i appbutiken
Shopping-annonser | Produktannonser

Shopping

• Var: sökresultat, Shopping-fliken i sökresultat, webbplatser, Gmail-inkorgar
  • Annonstyper: produktannonser

Lokala annonser | Text- och bildannonser

Lokalt

• Var: Google Maps, webbplatser, YouTube
  • Annonstyper: text- och bildannonser
A representation of the multiple ad types used in Performance Max campaigns.

Performance Max

• Var: sökresultat, webbplatser, YouTube, flöden på YouTubes startsida och Titta sedan på det här, fliken Shopping i sökresultat, Gmail-inkorgar och Förslag
  • Annonstyper: textannonser, bildannonser, videoannonser, karusellannonser med flera bilder och produktannonser

3. Ange en budget

Du anger en genomsnittlig daglig budget som styr hur mycket du spenderar vid annonsbudgivningen. Du kan ändra budgeten när som helst.

Läs mer om genomsnittlig daglig budget

4. Välj budgivning

Om du har valt ett kampanjmål ser du en rekommendation om budgivningsfokus, till exempel Konverteringar, utifrån detta mål när du ska välja en budtyp.

Detta säkerställer att kampanjen är utformad för att nå ditt specifika mål. Om du väljer att inte använda rekommenderat budgivningsfokus kan du för vissa kampanjtyper välja en automatisk budstrategi, till exempel Mål-CPA (kostnad per förvärv) eller Mål-ROAS (avkastning på annonsutgift).

Obs! Om budstrategin du vill använda inte visas som ett alternativ i det här steget kan du behöva ändra kampanjmålet eller kampanjtypen som du valde ursprungligen.

Läs mer om automatiska budstrategier

5. Använd tillägg i dina annonser

I sök-, video-, Discovery- och Performance Max-kampanjer kan du lägga till ytterligare information i dina annonser, till exempel fler webbplatslänkar, vägbeskrivningar eller ett telefonnummer som kunder kan ringa till.

Tilläggen ger användarna fler anledningar att välja just ditt företag och ökar vanligtvis klickfrekvensen för en annons med flera procentenheter. Läs mer om annonstillägg och tillägg som du kan välja utifrån dina verksamhetsmål.

6. Skapa annonsgrupper

För alla kampanjer utom Shopping och Performance Max ska du skapa annonsgrupper med relaterade annonser med samma inriktning. Du kan till exempel gruppera annonser som fokuserar på finskor tillsammans och inrikta dem på personer som söker efter finskor.

Läs mer om hur annonsgrupper fungerar

I Shopping-kampanjer använder du i stället produktgrupper för att samla liknande produkter med samma inriktning.

7. Välj inriktning

Med inriktning kan du ange hur snäv eller bred målgruppen för dina annonser kan vara. Utan inriktning får dina annonser största möjliga räckvidd. När du riktar in annonserna kan du fokusera på de specifika kunder som är intresserade av det du erbjuder.

Vanliga typer av inriktning är sökord, målgrupper, platser, ämnen, enheter och remarketing. Specifik inriktning är endast tillgängligt för vissa kampanjtyper. I Performance Max kan du till exempel inte välja att visa annonser enbart för specifika kunder som kvinnor i åldern 18–24 år eller kunder som redan finns med på remarketinglistor. I stället kan du tillhandahålla dessa specifika kunder som målgruppssignaler till din Performance Max-kampanj för att påskynda maskininlärningen.

Läs mer om hur du inriktar dina annonser

8. Ställ in konverteringar

Med konverteringsspårning kan du spåra de handlingar som du vill att kunder ska utföra på din webbplats. Det kan göra det mycket lättare att utvärdera hur effektivt dina annonser, din inriktning och dina kampanjer fungerar överlag.

Obs! För vissa kampanjtyper krävs konverteringsspårning.

Läs mer om konverteringsspårning