Om samtyckesläget (beta)

Med samtyckesläget kan du justera Google-taggarnas beteende baserat på användarnas samtyckesstatus. Du kan ange om samtycke har getts för Analytics- och annonscookies. Googles taggar anpassas dynamiskt och använder cookies endast för de angivna syften som användaren har gett sitt samtycke till.

Du kan använda samtyckesläget i Google Ads för konverteringsspårning och remarketing.

Samtyckesläget kan även användas i:

Från och med april 2021 blir konverteringsmodellering tillgänglig för modeller för samtyckesläge i Google Ads för användare som uppfyller alla behörighetskrav. Modellerade konverteringar visas i kolumnen Konverteringar och återspeglas i alla nedströmsrapporter som använder denna data.

Obs! Stöd för samtalskonverteringar är inte tillgängligt ännu.
Obs! Google skyddar och hemlighåller din data. Vi skyddar din data och håller den konfidentiell med hjälp av samma branschledande standarder som vi använder för att skydda våra egna användares data. Vi rapporterar endast sammanställda och anonyma konverteringar. Läs mer om hur vi använder data i samtyckesläget.

Så fungerar det

När samtyckesläget har implementerats anpassas beteendet hos dessa typer av pingar:

• Pingar för samtyckesstatus (Google Ads- och Floodlight-taggar): Pingar för samtyckesstatus skickas från alla sidor som användaren besöker där samtyckesläget har implementerats. De aktiveras också för vissa taggar när samtyckesstatusen ändras från nekad till beviljad (till exempel om användaren väljer att ge sitt samtycke i en dialogruta). Dessa pingar anger den standardinställda samtyckesstatus som webbplatsägaren har ställt in och/eller den uppdaterade samtyckesstatusen (som beviljad eller nekad) för varje typ av samtycke (till exempel annonslagring eller Analytics-lagring).
  • Konverteringspingar: Konverteringspingar skickas för att indikera att en konvertering har skett.
  • Google Analytics-pingar: Google Analytics-pingar skickas när händelser loggas på varje sida på en webbplats där Google Analytics har implementerats.

När användaren beviljar samtycke fungerar motsvarande taggar som vanligt. När användaren nekar samtycke till annons- eller Analytics-lagring anpassas beteendet hos motsvarande Google-taggar som har implementerats via den globala webbplatstaggen eller Google Taggstyrning.

Exempel på formuleringar för att inhämta samtycke och tillgängliga samtyckeslösningar från tredje part finns på cookiechoices.org. Google Ads kan nu läsa och tolka strängen för transparens och samtycke (TC) i TCF v2.0. TCF v2.0 är ett sätt att indikera samtycke enligt en standardmappning. Annonsörer som föredrar att anpassa funktionen kan inaktivera standardmappning enligt TCF V2 och använda samtyckesläget.

Pingar för samtyckesläge

Pingarna kan innehålla följande:

• funktionell information (till exempel sidhuvuden som passivt läggs till av webbläsaren):
    • tidsstämpel
    • användaragent
    • hänvisningsadress
  • sammanställd eller icke-identifierande information:
    • indikerar om den aktuella sidan eller en föregående sida under användarens navigering på webbplatsen innefattar information om annonsklick i webbadressen (till exempel GCLID eller DCLID)
    • boolesk information om samtyckesstatus
    • ett slumptal som genereras vid varje sidhämtning
    • information om den samtyckesplattform som webbplatsens ägare använder (till exempel utvecklar-id)

Beteenden för samtyckesläge i taggar för konverteringsspårning

Samtyckes- och konverteringspingar kan innehålla följande beteenden beroende på statusen på samtyckesinställningarna och hur du har ställt in taggarna:

ad_storage='granted' and analytics_storage='granted' (standard):

• Cookies som rör annonsering kan läsas och skrivas.
  • IP-adresser samlas in.
  • Sidans fullständiga webbadress samlas in, inklusive information om annonsklick i webbadressparametrar (till exempel GCLID eller DCLID).
  • Tredjepartscookies som tidigare har angetts på google.com och doubleclick.net samt konverteringscookies från första part (till exempel _gcl_*) är tillgängliga.

ad_storage='denied':

• Cookies används inte i annonseringssyfte.
  • Befintliga annonscookies från första part läses inte.
  • Förfrågningar skickas via en annan domän för att undvika att tidigare angivna cookies från tredje part skickas i sidhuvuden för förfrågningar.
  • Google Analytics läser och skriver inte Google Ads-cookies, och funktionerna i Google-signaler samlar inte in data om denna trafik.
  • IP-adresser används för att härleda IP-land men loggas aldrig av våra Google Ads- och Floodlight-system och raderas omedelbart efter insamlingen. Obs! Google Analytics samlar in IP-adresser som en del av normal internetkommunikation. Läs mer om IP-anonymisering i Google Analytics
  • Andra fält som normalt samlas in av annonsörens taggar (till exempel order-id och värde) skickas fortfarande.
  • Sidans fullständiga webbadress samlas in, inklusive information om annonsklick i webbadressparametrar (till exempel GCLID eller DCLID). Information om annonsklick används endast för att utföra korrekta trafikmätningar.

ad_storage='denied' + ads_data_redaction=true:

• Cookies används inte i annonseringssyfte.
  • Befintliga annonscookies från första part läses inte.
  • Förfrågningar skickas via en annan domän för att undvika att tidigare angivna cookies från tredje part skickas i sidhuvuden för förfrågningar.
  • Google Analytics läser och skriver inte Google Ads-cookies, och funktionerna i Google-signaler samlar inte in data om denna trafik.
  • Sidans fullständiga webbadress samlas in, inklusive information om annonsklick i webbadressparametrar (till exempel GCLID eller DCLID). Information om annonsklick används endast för att utföra korrekta trafikmätningar.
  • IP-adresser används för att härleda IP-land men loggas aldrig av våra Google Ads- och Floodlight-system och raderas omedelbart efter insamlingen. Obs! Google Analytics samlar in IP-adresser som en del av normal internetkommunikation. Läs mer om IP-anonymisering i Google Analytics
  • Andra fält som normalt samlas in av annonsörens taggar (till exempel order-id och värde) skickas fortfarande.
  • Sidadresser med annonsklicksidentifierare anonymiseras.

analytics_storage='denied':

• Varken läser eller skriver analyscookies från första part.
  • Pingar utan cookies skickas till Google Analytics för grundläggande mätnings- och modelleringssyften.

Ställa in samtyckesläge för konverteringsspårning

När du är klar kan du läsa mer om hur du ställer in samtyckesläget och justerar taggbeteendet baserat på samtycke.