Suostumustila

Tämä artikkeli on tarkoitettu Google-tagin käyttäjille, jotka lähettävät dataa Googlelle ja haluavat lähettää myös suostumussignaaleja.

Suostumustilan avulla voit ilmoittaa Googlelle evästeeseen tai sovellustunnukseen liittyvästä käyttäjäsuostumuksen tilasta. Tagien toiminta muuttuu käyttäjien valintojen mukaisesti.

Suostumustila ei luo suostumusbanneria tai ‐widgetiä. Sen sijaan se on yhteydessä banneriisi suostumuksen pyytämiseksi kävijöiltä. Lue lisää käyttäjäsuostumuksen käsittelystä.

Suostumustila vastaanottaa käyttäjien suostumusvalinnat evästebanneristasi tai ‑widgetistäsi ja muuttaa Analyticsin, Google Adsin ja evästeitä luovien tai lukevien kolmannen osapuolen tagien toimintaa dynaamisesti.

Miten suostumustila toimii?

Huom. Google on sitoutunut suojaamaan dataasi ja sen luottamuksellisuutta. Noudatamme tässä samoja alan johtavia standardeja kuin omien käyttäjiemme datan suojaamisessa. Raporteissa näkyy vain koostettua konversiodataa. Voit lukea lisää siitä, miten suostumustiladataa käytetään.

Kun otat suostumustilan käyttöön, Googlen mittaustuotteet varmistavat, että kävijän suostumustila pysyy samana kaikilla sivuilla, joilla hän käy.

Voit ottaa verkkosivustollasi tai sovelluksessasi käyttöön suostumustilan perusversion tai edistyneen version.

Perusversio

Kun otat käyttöön suostumustilan perusversion, estät Google‑tageja latautumasta, kunnes käyttäjä on tehnyt valinnan suostumusbannerista. Dataa ei siirry Googlelle, ennen kuin valinta on tehty. Kun käyttäjä on antanut suostumuksen, Google‑tagit lataavat ja suorittavat suostumustilan APIt. Tagit lähettävät suostumustilat Googlelle seuraavassa järjestyksessä:

1. Oletusarvoiset suostumustilat
  2. Päivitetyt suostumustilat

Jos käyttäjä ei anna suostumustaan, Googlelle ei saa mitään dataa – ei edes suostumustilaa. Google‑tagien käynnistyminen on estetty kokonaan. Tällöin suostumustilan konversiomallinnus perustuu Google Adsissa yleiseen malliin.

Edistynyt versio

Kun otat käyttöön suostumustilan edistyneen version, Google‑tagit latautuvat, kun käyttäjä avaa verkkosivuston tai sovelluksen. Tagit lataavat suostumustilan APIn ja toimivat näin:

1. Tagit asettavat oletusarvoiset suostumustilat. Suostumus on oletuksena evätty, ellet aseta omia oletusasetuksia.
    Kun suostumus evätään, Google‑tagit lähettävät evästeettömiä pingejä.
  2. Tagit odottavat, että käyttäjä tekee valinnan bannerista, ja päivittävät sitten suostumustilat.
    Google‑tagit lähettävät täyden mittausdatan vasta, kun käyttäjä on antanut suostumuksensa datan keräämiseen. Lue lisää tagien toiminnasta.

Tässä versiossa on parempi mallinnus kuin perusversiossa, koska se perustuu yleisen mallin sijasta mainostajakohtaiseen malliin.

Yleiskatsaus

Ominaisuus

Perusversio

Edistynyt versio

Tagien lataus

Estetty, kunnes käyttäjä tekee valinnan suostumusbannerista.

Ladataan niin, että oletusarvo on evätty, ellei toisin ole määritetty.

Datansiirto

Mitään dataa ei lähetetä ennen käyttäjän suostumusta – ei edes oletusarvoista suostumustilaa.

Jos suostumus evätään, lähetetään suostumustila ja evästeettömiä pingejä.
Jos suostumus annetaan, luodaan evästeitä ja lähetetään kaikki mittausdata.

Suostumustilat

Asetetaan käyttäjän valinnan mukaisesti.

Oletusarvona on evätty, ellei toisin ole määritetty. Arvo päivittyy käyttäjän valinnan mukaisesti.

Tagin toiminta sen jälkeen, kun käyttäjä on tehnyt valinnan

Suostumustilan APIt ladataan ja suoritetaan vasta, kun käyttäjä on antanut suostumuksensa.

Tagien toiminta muuttuu käyttäjän suostumusvalinnan perusteella.

Konversiomallinnus

Yleinen malli (yleisluontoisempi mallinnus)

Mainostajakohtainen malli (tarkempi mallinnus)

Suostumustila-pingit

Kun kävijät antavat suostumuksensa, asianmukaiset tagit toimivat normaalisti.

Kun kävijät eväävät suostumuksen, suostumuksen huomioivat tagit eivät tallenna evästeitä. Sen sijaan tagit välittävät suostumustilan ja käyttäjätoiminnan lähettämällä Googlen palvelimelle seuraavantyyppisiä evästeettömiä pingejä tai signaaleja:

• Suostumustila-pingit Google Ads- ja Floodlight-tageille: Ilmoittavat valitsemasi oletusarvoisen suostumustilan ja päivitetyn tilan, kun kävijä antaa tai epää suostumuksen kullekin suostumustyypille (esim. ad_storage ja analytics_storage). Suostumustila-pingejä lähetetään jokaiselta sivulta, jolla käyttäjä käy ja jolla suostumustila on käytössä. Lisäksi ne voivat käynnistyä joidenkin tagien yhteydessä silloin, kun suostumustila muuttuu evätystä (denied) myönnetyksi (granted), esimerkiksi jos kävijä antaa suostumuksen valintaikkunassa.
  • Konversio-pingit: Osoittavat konversion toteutuneen.
  • Google Analytics ‑pingit: Lähetetään jokaiselta verkkosivulta, jolla Google Analytics on käytössä, sivun latauksen yhteydessä ja kun tapahtumia kirjataan.

Pingeihin voi kaikissa tapauksissa sisältyä

• toiminnallista tietoa (kuten selaimen passiivisesti lisäämiä ylätunnisteita):
    • aikaleima
    • käyttäjäagentti (vain sivustoilla)
    • viittaava sivu
  • koontitietoa / ei-yksilöivää tietoa:
    • tieto siitä, oliko senhetkisen sivun tai käyttäjän sivustolla aiemmin avaaman sivun URL-osoitteessa tietoa mainosklikkauksesta (esim. GCLID/DCLID)
    • looginen tieto suostumustilasta
    • satunnainen numero, joka luodaan jokaisen sivulatauksen yhteydessä
    • tietoa sivuston omistajan käyttämästä suostumusalustasta (esim. kehittäjän tunnus).

Suostumustilan mallinnus

Googlen tuotteet täyttävät datankeruussa olevia aukkoja mallintamalla mittareita mittausratkaisuissasi pingien avulla. Käyttäjien yksityisyyden suojaamiseksi tagien on täytettävä tietyt datankeruuseen liittyvät kynnykset. Näistä artikkeleista saat lisätietoa siitä, mitä mallinnetaan ja missä tilanteissa:

Tagit, joissa on sisäänrakennettu tuki suostumustilalle

Seuraavissa tuotteissa käytetyt Google-tagit sisältävät sisäänrakennetut suostumustarkistukset, ja ne muuttavat toimintaansa suostumustilan mukaan:

• Google-tagi
  • Google Analytics
  • Google Ads*
  • Floodlight
  • Konversionlinkitys

* Tukee konversioseurantaa ja omia datasegmenttejä. Tulevaisuudessa tuetaan myös puhelukonversioita.

Jos luot tageja, joissa ei ole sisäänrakennettuja suostumustarkistuksia, voit lisätä tarkistukset Tag Managerissa. Muokkaa tagimääritystä kohdassa Lisäasetukset > Suostumusta koskevat asetukset. Lue lisää suostumusten käsittelystä Tag Managerin avulla.

Jos haluat lisätietoa siitä, miten tietyt tagit toimivat suostumustilan yhteydessä, tutustu näihin suostumustilaa koskeviin ohjeisiin.

Suostumustilan käytön aloittaminen

Datalähde

1. Käyttäjän suostumuksen pyytäminen

2. Käyttäjän tekemän valinnan lähettäminen Googlelle

3. Sen varmistaminen, että Google-tagit ovat suostumusvalinnan mukaisia

Verkkosivusto

Suostumusbannerin käyttöönotto

Suostumustilan käyttöönotto

Suostumustilan toteutuksen tarkistaminen

Sovellus

Suostumusbannerin käyttöönotto

Suostumustilan käyttöönotto

Suostumustilan toteutuksen tarkistaminen

Datan lataukset Googleen

Käyttäjän suostumuksen pyytäminen datan lataamiseen Googleen

Datan lataamista koskevan suostumuksen lähettäminen Googlelle

Suostumustilan vaikutus tuloksiin

Kun suostumustila on ollut käytössä vähintään seitsemän päivää, Google Adsilla ja Google Analyticsilla saattaa olla riittävästi dataa parannuksen raportoimiseen. Parannuslukemat näkyvät vain, jos liikenteen osaa koskeva datakynnys ylittyy. Lue lisää suostumustilan vaikutuksesta tuloksiin.