For assistance with Fitbit Ace LTE, visit support.google.com/fitbitacelte.

Hva er kondisjonsscoren min?

Du kan spore kondisjonen din med Fitbit-enhete

Hvordan sporer jeg kondisjonen min?

Åpne Fitbit-appen og trykk på I dag-fanen  og deretter Puls -flisen. Øverst på skjermen finner du en pulsgraf. Sveip i grafen for å heller se en graf over kondisjonen din. Den viser kondisjonsscoren din (også kjent som VO2-maks) og kondisjonsnivået ditt. Trykk på pilen øverst til høyre for mer informasjon.

Hva er VO2-maks?

VO2-maks er en måling av hvor godt kroppen din bruker oksygen når du trener hardt. VO2-maks har fått stor anerkjennelse som gullstandarden for gradering av kondisjon: jo høyere VO2-maks du har, desto mer trent er du (kilde). Disse dataene kan også indikere ytelsespotensialet for utholdenhetsbaserte aktiviteter, som løping, sykling og svømming (kilde).

VO2-maks måles tradisjonelt i et laboratorium der du løper på en tredemølle eller sykler på en stasjonær sykkel til du ikke orker mer, med en maske festet over nese og munn som måler mengde luft du puster inn og ut. Selv om denne metoden gir det mest nøyaktige målet for VO2-maks, kan Fitbit-enheten beregne verdien på en enklere og mer behagelig måte.

Fitbit beregner VO2-maks og refererer til den som kondisjonsscoren din.

Hvordan måler Fitbit kondisjonsscoren min?

Kondisjonsscoren din beregnes ut ifra hvilepuls, alder, kjønn, vekt og annen personlig informasjon. Sørg for at vekten er riktig i Fitbit-profilen din for best resultat. Ha også på deg armbåndet eller klokken mens du sover for en bedre beregning av hvilepulsen din. Kondisjonsscoren din vises som et område, med mindre du bruker GPS når du løper.

Hvordan får jeg en mer presis beregning av scoren?

Hvis Fitbit-enheten kobles til GPS, kan vi gi en mer presis beregning av scoren din ved hjelp av forholdet mellom tempoet og pulsen under løpeturene. Dette er fordi personer med høyere VO2-maks har lavere puls mens de løper i samme tempo sammenlignet med personer med lavere VO2-maks. Hvis du er i stand til å løpe i et behagelig tempo i minst ti minutter, kan du spore løpeturer med GPS. Vi anbefaler å løpe så mye som mulig i flatt terreng, siden bare de flate delene av løpeturen teller mot beregningen av scoren. Det kan hende du må løpe flere turer som varer i minst ti minutter for å påvirke scoren.

Finn ut hvordan du starter med Trening-appen under Hvordan sporer jeg trening med Fitbit-enheten?

Hvordan beregner Fitbit kondisjonsnivået mitt?

Vi bruker kondisjonsscoren din sammen med kjønnet ditt og alderen din for å beregne kondisjonsnivået ditt. Kondisjonsnivå er en helhetlig måte å spore kondisjon over tid på, som hjelper deg med å forstå hvordan du er sammenlignet med andre personer av samme kjønn og aldersgruppe.

Hva representerer kondisjonsnivåene?

Kondisjonsscoren din vil falle inn under ett av seks kondisjonsnivåer som varierer fra dårlig til utmerket. Disse nivåene er basert på publiserte data som hjelper deg med å vise hvordan kondisjonsscoren din er sammenlignet med andre personer i samme aldersgruppe og med samme kjønn (kilde).

Hvordan kan jeg forbedre kondisjonsscoren min?

Hvis kondisjonsnivået ditt er lavere enn du vil at det skal være, kan det skyldes flere faktorer, som at du sitter mye stille, og dette kan ha negative effekter på den langvarige helsen din, for eksempel økt risiko for å utvikle høyt blodtrykk og koronar hjertesykdom (kilde).

De to måtene du kan forbedre scoren din på, er ved å trene og gå ned i vekt på en sunn måte. Økt trening kan hjelpe deg med å forbedre scoren din med opptil 20 prosent over en periode på to til tre måneder (se Kennedy, Phys. Of Sport and Exer., 2012). American Heart Association anbefaler spesifikt «minst 150 minutter per uke med moderat trening eller 75 minutter per uke med hard trening (eller en kombinasjon av moderat og hard trening)» for å forbedre den generelle kondisjonshelsen (kilde).

Selv om en økning i moderat trening kan være nyttig, kan det å inkludere intervaller med høy intensitet i treningsøktene være en effektiv måte å se tydelige forbedringer på. Intervalltrening inkluderer enhver trening som veksler mellom intens aktivitet og perioder med lavere intensitet eller hvile. Både studier av utholdenhetstrening og intervalltrening viser en økning i deltakernes VO2-maks, men intervalltrening gir mer betydelige forbedringer (kilde). Du finner mer informasjon om hvordan du bruker intervaller når du trener under Hvordan sporer jeg trening med Fitbit-enheten?

I tillegg kan sunt vekttap (hovedsakelig ved å redusere fettprosenten) bidra til en økning av kondisjonsscoren. På en annen side kan usunt vekttap (redusering av muskelmassen) ha en negativ effekt på scoren din (kilde). Hvis du har lagt inn et sunt vekttapsmål i Fitbit-profilen din, viser grafen den potensielle forbedringen av scoren din. Hvis vekttapsmålet fører til at kroppsmasseindeksen (BMI) kategoriseres som undervektig, vises ikke den potensielle forbedring av scoren din. Du finner mer informasjon om BMI ved å gå til American Heart Association.

Hvordan får jeg best mulig kondisjonsscore mens jeg løper?

Hvis du bruker GPS når du løper, kan du prøve følgende tips for å få den beste beregningen:

• Dra på lange løpeturer (minst ti minutter lange) på flatt terreng.
  • Fullfør flere løpeturer for å forbedre nøyaktigheten.
  • Løp fortere hvis du klarer det. Du trenger ikke løpe så fort du kan, men løpeturer med høyere intensitet gir en mer nøyaktig beregning.

Kan jeg se kondisjonscoren min eller kondisjonsnivået mitt på Fitbit-enheten?

På enkelte Fitbit-enheter kan du se kondisjonsscoren din og kondisjonsnivået ditt ved å sveipe opp på urskiven for å åpne Fitbit I dag. Sveip til venstre på puls-flisen for å se kondisjonsstatistikken din.

Hvis Fitbit-enheten ikke viser kondisjonsstatistikken din, kan du se statistikken i Fitbit-appen.

Hvorfor har jeg ikke en kondisjonsscore eller et kondisjonsnivå?

Hvis du ikke ser kondisjonsstatistikken din i Fitbit I dag, kan du prøve følgende tips:

• Ha på deg enheten i minst én til to dager. Ha på deg enheten mens du sover for å få en bedre beregning av hvilepulsen din.
  • Fullfør flere løpeturer med GPS for å få en måling av scoren basert på løpingen.
  • Ha enheten riktig på mens du løper med GPS. Se feilsøkingstrinn under Hvilke faktorer kan påvirke pulsavlesninger på Fitbit-enheten?