Wilt u Google Classroom uitproberen? Meld u hier aan.

Wat is er nieuw in Classroom

We voegen regelmatig nieuwe functies toe aan Classroom. Op deze pagina vind je een omschrijving van elke nieuwe functie en een link naar meer informatie over hoe je die functie kunt gebruiken in Classroom. Kom elke maand even terug om te zien wat we hebben toegevoegd.

Als je altijd de nieuwste updates over Classroom wilt hebben, volg je Google for Education op Google+ of Twitter. Je kunt je ook abonneren op de Google for Education-blog.

Augustus 2017

Blogpost (alleen in het Engels)

Nieuwe functies:

• Al het werk van een leerling in één keer bekijken: Docenten kunnen nu een lijst bekijken met al het werk van een leerling in een lesgroep. Leerlingen kunnen een lijst bekijken met al hun werk voor een bepaalde lesgroep. Docenten en leerlingen kunnen de lijst filteren op status van de opdracht of op cijfer.
  • Volgorde van lesgroepkaarten wijzigen: Docenten en leerlingen kunnen de volgorde van de lesgroepen wijzigen op de Classroom-homepage.
  • Decimalen: Docenten kunnen nu cijfers met decimalen geven.
  • De lesgroepcode weergeven: Wanneer een docent leerlingen uitnodigt voor een lesgroep, kan hij de lesgroepcode op volledig scherm weergeven.
  • Eigendom van lesgroepen overzetten: Beheerders en docenten kunnen het eigendom van lesgroepen overzetten naar een andere docent.
  • De Google-balk gebruiken: Gebruikers kunnen eenvoudig schakelen tussen Classroom en andere G Suite-tools en Classroom rechtstreeks vanuit de App Launcher openen.
Juni 2017

Nieuwe API-functies:

• Opdrachten inplannen: apps kunnen opdrachten inplannen zodat deze op een later tijdstip worden gepost door het veld scheduledTime in te vullen voor de opdracht
  • Lesgroepagenda bekijken: apps hebben toegang tot de calendarId van een lesgroep, zodat ze Classroom en de Google Calendar API kunnen laten integreren
  • Geverifieerde docenten identificeren: apps kunnen nu identificeren of een bepaalde gebruiker een geverifieerde docent is
Mei 2017

Nieuwe functies:

Maart 2017

Blogpost (alleen in het Engels)

Nieuwe functies:

• Classroom is nu beschikbaar voor persoonlijke Google-accounts: mensen die thuisonderwijs geven, huiswerkbegeleidingsinstituten, mensen die altijd willen blijven leren en anderen die niet zijn verbonden aan een school kunnen nu Classroom gebruiken met een persoonlijk Google-account.
  • Leerlingen uitnodigen per e-mail: docenten kunnen nu leerlingen en mededocenten per e-mail uitnodigen om deel te nemen aan een lesgroep.
Februari 2017

Nieuwe functies:

• Functies voor meldingen: docenten en leerlingen kunnen aangeven welke mobiele meldingen ze willen ontvangen.
  • Melding voor leerlingen: leerlingen kunnen een melding ontvangen via e-mail of op hun mobiel wanneer ze werk nog niet hebben ingeleverd dat binnen 24 uur af moet zijn.
Januari 2017

Nieuwe functies:

Nieuwe Android-functie:

• Docenten kunnen de beschrijving van de lesgroep bewerken en materiaal toevoegen aan het tabblad Over.
December 2016

Ouders/verzorgers kunnen op elk e-mailadres e-mailoverzichten ontvangen, zonder dat ze een Google-account hoeven te maken of erop hoeven in te loggen.

November 2016

Nieuwe Android-functies:

• Docenten kunnen opdrachten, vragen of mededelingen inplannen, zodat deze op een later tijdstip worden geplaatst. Het bericht wordt dan automatisch in de lesgroepupdates gepubliceerd op de ingeplande datum en tijd.
  • Op apparaten met Android 7.0 Nougat kunnen docenten en leerlingen materialen slepen naar Classroom vanuit een andere app wanneer de twee apps zijn geopend als gesplitst scherm.
Oktober 2016

Nieuwe functie voor de webversie en Android:

Nieuwe Android-functie:

• Docenten en leerlingen kunnen tekst en andere annotaties toevoegen op hun mobiele apparaat.

Nieuwe Apple® iOS®-functies:

September 2016

Nieuw webfunctie:

Nieuwe Android-functies:

Augustus 2016

Blogpost (alleen in het Engels)

• Overzichten voor ouders/verzorgers: Docenten en beheerders kunnen ouders/verzorgers uitnodigen zich aan te melden voor e-mailoverzichten om op de hoogte te blijven van de voortgang van hun leerling. Ouders/verzorgers kunnen kiezen hoe vaak ze een overzicht ontvangen (dagelijks of wekelijks) en kunnen zich op elk gewenst moment afmelden. De overzichten bevatten onder andere ontbrekend en aankomend huiswerk, plus nieuwe mededelingen en vragen die door docenten in de lesgroepupdates zijn geplaatst.
  • Onderwerpen voor het indelen van updates: Docenten kunnen de lesgroepupdates overzichtelijk indelen door onderwerpen toe te voegen aan hun berichten. Docenten en leerlingen kunnen de updates vervolgens filteren op onderwerp.
  • Docenten en leerlingen kunnen voorbeelden bekijken van materiaal dat is bijgevoegd bij opdrachten of berichten.
  • Docenten en leerlingen kunnen e-mailmeldingen per lesgroep bekijken via Inbox by Gmail. Belangrijke updates uit recente e-mails zijn uitgelicht in elke bundel.
  • Docenten kunnen een vak toevoegen wanneer ze een lesgroep maken.

Nieuwe functies van mobiele app:

• Mobiele annotaties: Docenten en leerlingen kunnen in de mobiele Classroom-app tekenen en schrijven op documenten en pdf's of hierin tekst markeren.
  • Docenten kunnen enquêtes met meerkeuzevragen uitvoeren onder leerlingen en toestaan dat leerlingen een overzicht zien van de antwoorden van hun klasgenoten.
  • Op apparaten met Apple® iOS® kunnen docenten berichten plaatsen in meerdere lesgroepen.
Juli 2016

Geüpdatete functies van mobiele app:

Juni 2016

Geüpdatete iOS-functies:

• Docenten kunnen leerlingen en mededocenten uitnodigen om deel te nemen aan hun lesgroepen.
  • Docenten kunnen leerlingen verbergen.
  • Docenten kunnen opdrachten of vragen zonder inleverdatum maken of inplannen.
Mei 2016
  • Lesmateriaal in de Classroom API: apps van derden kunnen opdrachten maken in de lesgroepupdates, werk inleveren voor leerlingen en cijfers terugsturen naar Classroom.
  • Aanvullende metadata voor lesgroepen in de Classroom API: apps van derden kunnen lesgroepen en Drive-mappen van lesgroepen weergeven.
  • Docenten kunnen opdrachten, vragen of mededelingen inplannen, zodat deze op een later tijdstip worden geplaatst. Het bericht wordt dan automatisch in de lesgroepupdates gepubliceerd op de ingeplande datum en tijd.

Geüpdatete Android-functies:

• Gebruikers kunnen eenvoudig content van andere mobiele apps delen om berichten te maken in Classroom.
  • Docenten kunnen leerlingen en mededocenten uitnodigen of verwijderen.
  • Docenten kunnen leerlingen verbergen.

Geüpdatete iOS-functies:

• Docenten kunnen opdrachten, vragen of mededelingen inplannen, zodat deze op een later tijdstip worden geplaatst.
  • Docenten kunnen leerlingen en mededocenten verwijderen uit een lesgroep.
April 2016
  • Docenten kunnen enquêtes met meerkeuzevragen uitvoeren onder leerlingen en toestaan dat leerlingen een overzicht zien van de antwoorden van hun klasgenoten.

Geüpdatete iOS-functies:

• Docenten kunnen een concept maken voor een post (opdracht, vraag of mededeling) en dit opslaan, zodat dit op een latere datum wordt gepost.
  • Docenten kunnen bestaande berichten (opdrachten, vragen of mededelingen) van een huidige of vorige lesgroep opnieuw gebruiken.
Maart 2016

Geüpdatete Android-functies:

• Docenten kunnen een concept maken voor een post (opdracht, vraag of mededeling) en dit opslaan, zodat dit op een latere datum wordt gepost. Docenten kunnen YouTube-video's bijvoegen en plaatsen in meerdere lesgroepen.
  • Op Android kunnen docenten en leerlingen meldingen configureren, zodat ze het meteen zien als er nieuwe meldingen zijn. Een kleine rode cirkel in het Classroom-menu geeft aan dat er nieuwe meldingen zijn.
Februari 2016
  • Gepersonaliseerd toekomstig werk: Leerlingen zien alleen hun eigen opdrachten die nog niet af zijn in de lijst met toekomstig werk van een lesgroep. Toekomstig werk is zichtbaar op de lesgroepkaart en in de lesgroepupdates.
December 2015

Blogpost (alleen in het Engels)

Geüpdatete functies van mobiele app:

Oktober 2015
  • Google Formulieren: Docenten kunnen nu eenvoudig een Google-formulier aan berichten toevoegen en reacties openen vanuit Classroom. Wanneer docenten een formulier aan een opdracht toevoegen en er verder geen werk voor de opdracht hoeft te worden uitgevoerd, wordt de opdracht automatisch gemarkeerd als klaar wanneer een leerling het formulier heeft ingevuld.
September 2015

Blogpost (alleen in het Engels)

• Google Agenda: Elke lesgroep heeft een agenda. Werk met een inleverdatum wordt automatisch aan de agenda toegevoegd. Docenten en leerlingen kunnen de agenda bekijken in Classroom, of in Google Agenda op hun computer of mobiele apparaat.
  • Delen in Classroom met Chrome: leerlingen en docenten kunnen de Chrome-extensie Delen in Classroom gebruiken om webinhoud met hun lesgroep te delen. Docenten kunnen de extensie gebruiken om direct webpagina's naar alle leerlingen in een lesgroep te verzenden of om een opdracht of aankondiging in Classroom te maken.
Augustus 2015

Blogpost (alleen in het Engels)

• Vragen stellen en beantwoorden: docenten kunnen op elk gewenst moment een korte-antwoordvraag in de lesgroepupdates plaatsen, met opties om leerlingen toe te staan hun eigen antwoord te bewerken en de antwoorden van klasgenoten te bekijken en erop te reageren. Leerlingen beantwoorden de vraag in de lesgroepupdates en docenten kunnen de antwoorden een cijfer geven.
  • Een bericht opnieuw gebruiken: Docenten kunnen bestaande berichten (aankondigingen, opdrachten, vragen) van een huidige of vorige lesgroep opnieuw gebruiken.
  • Een bericht weer boven aan de lesgroepupdates plaatsen: Docenten kunnen de volgorde van berichten in de lesgroepupdates wijzigen door een item weer boven aan de updates te plaatsen om het prioriteit te geven.
  • Visuele vernieuwing: Classroom heeft een nieuw vereenvoudigd ontwerp voor het maken en plaatsen van opdrachten, aankondigingen en vragen, en voor het bekijken van opdrachtgegevens. Docenten en leerlingen hebben dankzij deze updates sneller en eenvoudiger toegang.
Juli 2015
  • Witte lijst-domeinen: Je kunt nu andere G Suite for Education-domeinen op de witte lijst zetten, zodat leerlingen, docenten of medewerkers in verschillende domeinen kunnen samenwerken in Drive en Classroom.
  • Mobiele meldingen: Leerlingen kunnen onmiddellijk zien wanneer een docent een nieuwe opdracht of aankondiging maakt, op een bericht van een leerling reageert of een opdracht beoordeelt of teruggeeft. Docenten kunnen onmiddellijk zien wanneer een leerling op een bericht reageert of de docent een privéreactie stuurt, en wanneer de docent een uitnodiging krijgt om les te geven in een lesgroep.
Juni 2015

Blogpost (alleen in het Engels)

• Deelknop in Classroom: Docenten en leerlingen kunnen links, video's en afbeeldingen van andere websites of producten delen in Classroom.
  • Classroom API: Hiermee kunnen beheerders op een schaalbare manier lesgroepen registreren en beheren, en kunnen ontwikkelaars hun applicaties integreren met Classroom.
  • Gegevenstoegang instellen voor Classroom: Beheerders kunnen bepalen of gebruikers in een domein andere apps toegang kunnen geven tot hun Classroom-gegevens.
  • Mobiele meldingen: In de komende weken worden mobiele meldingen ingesteld voor de iOS- en Android-app. Hiermee kunnen leerlingen onmiddellijk zien wanneer ze een nieuwe opdracht of cijfer krijgen en wanneer een andere leerling of de docent een opmerking heeft geplaatst.
Mei 2015

Blogpost (alleen in het Engels)

Geüpdatete functies van mobiele app:

April 2015

Blogpost (alleen in het Engels)

Februari 2015

Blogpost (alleen in het Engels)

Januari 2015

Blogpost (alleen in het Engels)

• Mobiele app voor Android en iOS: Met de mobiele Classroom-app kunnen leerlingen altijd en overal werken aan hun opdrachten. De app is ontworpen voor scholen met iPads of Android-tablets, voor scholen met BYOD-beleid (Bring Your Own Device) en voor de persoonlijke apparaten van leerlingen. Hier volgt een aantal mobielspecifieke functies van de app:
    • Foto's: Leerlingen kunnen foto's toevoegen aan opdrachten of berichten en deze zo delen met de docent of de hele lesgroep.
    • Delen uit andere apps: Leerlingen kunnen aan hun opdrachten ook eenvoudig afbeeldingen, pdf's en webpagina's toevoegen uit andere apps.
    • Offline: Doordat pagina's in het offline cachegeheugen worden opgeslagen, kunnen leerlingen hun taken zelfs openen als ze geen internetverbinding hebben.
  • Een lesgroep archiveren: Aan het einde van een schooljaar of semester wil je wellicht een lesgroep archiveren, zodat lesmateriaal, opdrachten en berichten in de lesgroepupdates bewaard blijven.
  • Opdrachtenpagina voor docenten: Op de opdrachtenpagina kunnen docenten het werk van leerlingen aan opdrachten bekijken, evenals cijfers of eerdere opmerkingen.
December 2014
  • Meerdere Drive-bestanden toevoegen: Docenten kunnen meerdere Drive-bestanden toevoegen aan een opdracht.
  • Profielfoto in instellingen: Docenten en leerlingen kunnen eenvoudig hun profielfoto instellen in Classroom.
  • Docenten zijn editors: Docenten worden toegevoegd als editors van Drive-bestanden die zijn bijgevoegd bij de opdrachten van leerlingen. Zo kunnen ze de revisiegeschiedenis bekijken en feedback geven voordat opdrachten worden ingeleverd en nadat ze zijn teruggegeven.
Oktober 2014

Blogpost (alleen in het Engels)

• +Vermeldingen: Je kunt klasgenoten of je docent +vermelden in reacties en berichten.
  • Leerlingen eenvoudiger uitnodigen met groepen: Als je al een Google-discussiegroep hebt gemaakt voor je lesgroep, kun je die groep nu gebruiken om leerlingen uit te nodigen voor Classroom.
  • Opdrachten markeren als 'klaar': Leerlingen hoeven niet voor alle opdrachten werk online in te leveren (bijvoorbeeld als ze een hoofdstuk moeten lezen of een experiment moeten uitvoeren). Leerlingen kunnen opdrachten markeren als 'klaar' als er niets voor hoeft te worden ingeleverd.
  • Besturingselementen voor de updates voor docenten: Docenten kunnen instellen of leerlingen in hun lesgroepen het recht hebben berichten of reacties te plaatsen in de updates, ze kunnen individuele leerlingen verbergen, zodat deze geen berichten of reacties kunnen plaatsen, en ze kunnen items die eerder zijn verwijderd uit de updates bekijken.
  • Alle cijfers exporteren: Docenten kunnen de cijfers van alle opdrachten van een lesgroep in één keer downloaden. Zo kunnen de cijfers eenvoudiger naar een cijferlijst worden geëxporteerd.
  • Sorteren op voor- of achternaam: Docenten kunnen leerlingen sorteren op voor- of achternaam.
Augustus 2014

Blogpost (alleen in het Engels)

Lancering Classroom: Classroom is ontworpen om docenten te helpen opdrachten te maken en in te zamelen, zonder dat daar papier aan te pas komt. Classroom bevat tijdbesparende functies, zoals de mogelijkheid automatisch een exemplaar van een Google-document te maken voor elke leerling.