Hur delas bilagor i Classroom

Som lärare kan du bifoga dokument, länkar, bilder, videor och tillägg i elevernas hemuppgifter. Classroom fungerar friktionsfritt ihop med Google Dokument, Google Drive och Gmail.

Som elev loggar du in i Classroom, ser dina hemuppgifter där och lämnar in dem online. Läraren ser när uppgifterna har lämnats in på sidan Flöde i Classroom.

Allt i Classroom görs online på en dator eller mobil enhet, oavsett om du är lärare eller elev.

Så här ser arbetsflödet ut

Steg 1 Steg 2 Steg 3 Steg 4
Läraren skapar en hemuppgift och bifogar filer. Eleverna bifogar material, redigerar lärarens filer och lämnar in arbetet. Lärare betygsätter och lämnar tillbaka elevernas hemuppgifter.

Eleverna ser sina betyg och lärarens kommentarer.

Valfritt: Eleverna kan redigera och lämna in hemuppgiften igen.

Steg 1: Läraren skapar en hemuppgift

Som lärare kan du lägga upp hemuppgiften till hela klassen, till en enskild elev eller grupp eller till flera klasser. Du kan ange ett slutdatum och bifoga filer som eleverna ska arbeta med.
När du bifogar en fil på Drive (dokument, presentationer eller kalkylark) kan du välja att
  • ge eleverna enbart visningsbehörighet till filen – de kan läsa den men inte ändra i den
  • ge eleverna redigeringsbehörighet till filen – en och samma fil delas med samtliga elever och alla kan ändra i den
  • göra en kopia till varje elev – eleverna får var sin kopia av filen med sitt namn i dokumentets titel och kan redigera denna. När en elev lämnar in en hemuppgift ser du filen märkt med elevens namn.

När eleverna har börjat med hemuppgifterna kan du se hur långt de har kommit, lägga till kommentarer och göra ändringar i dokumenten.

Obs! Du har samma delningsalternativ att välja på när du bifogar filer i ett meddelande.

Du hittar anvisningar i Skapa en hemuppgift eller Skapa en fråga.

Steg 2: Eleverna lämnar in hemuppgiften

Som elev kan du arbeta med hemuppgiften genom att läsa ett dokument, ändra i ett delat dokument eller ändra i din egen kopia av ett dokument. Du kan bifoga dokument, länkar, bilder, videor och tillägg i arbetet. När du är klar lämnar du in arbetet.
Före slutdatumet kan du ångra inlämningen, ändra i uppgiften och lämna in den på nytt. När du har lämnat in en fil från Google Dokument, Kalkylark eller Presentationer är det bara läraren som kan se och ändra i uppgiften.
Anvisningar finns i Lämna in en hemuppgift.

Steg 3: Läraren betygsätter hemuppgiften och skickar tillbaka den

Som lärare kan du skriva kommentarer i elevens arbete, ge det ett betyg och skicka tillbaka det tillsammans med individuell feedback.

Steg 4: Eleverna ser sitt betyg och kan redigera uppgiften

Som elev kan du se vilket betyg du fick på uppgiften. Om det fanns en fil på Drive i uppgiften får du tillbaka redigeringsbehörigheten till den och kan göra de förbättringar som behövs.
Anvisningar finns i Visa uppgifter för en klass.