Meer informatie over Classroom-analyse voor leidinggevenden of ondersteunend personeel in het onderwijs

Dit artikel is bedoeld voor leidinggevenden en ondersteunend personeel in het onderwijs.

Gebruik Classroom-analyse met een versie van Google Workspace for Education Plus, voorheen G Suite Enterprise for Education.

Leidinggevenden en ondersteunend personeel in het onderwijs kunnen Classroom-analyse gebruiken om te zien wat er dagelijks in Google Classroom gebeurt. Met die informatie kunnen ze weloverwogen beslissingen nemen die invloed hebben op het succes van de leerlingen. Deze gebruikers zijn bijvoorbeeld:

• Directeuren
  • Afdelingshoofden
  • Intern begeleiders
  • Onderwijsleiders en -specialisten
  • Administratief medewerkers
  • Coaches en mentoren
  • IT-beheerders

Leidinggevenden en ondersteunend personeel in het onderwijs kunnen Classroom-analyses gebruiken voor het volgende:

• rechtstreeks toegang krijgen tot wat leerlingen en lesgroepen doen in Google Classroom,
  • een overzicht krijgen van wat er in je school of district gebeurt,
  • makkelijk de leerlingen of lesgroepen identificeren die extra ondersteuning nodig hebben,
  • antwoord krijgen op belangrijke vragen dankzij Classroom-gegevens die dagelijks worden geüpdatet:
    • Leveren leerlingen hun opdrachten in?
    • Hoe ontwikkelen hun beoordelingen zich?
    • Hoe betrokken zijn de leerlingen?

Docenten hebben standaard toegang tot de Classroom-analysedashboards voor al hun lesgroepen. Meer informatie over Classroom-analyse voor docenten

De Classroom-analysepagina vinden

Als je analysedashboards wilt bekijken als leidinggevende of ondersteunend personeel in het onderwijs, moet je over het volgende beschikken:

1. Ga op een computer naar classroom.google.com.
  2. Klik op de homepage op Analyse .

Gegevens op de Classroom-analysepagina

Voor de gegevens op de Classroom-analysepagina geldt het volgende:

• Het kan tot 24 uur duren voordat de gegevens worden geüpdatet. Het tijdstip van de laatste update staat boven de periodekiezer.
  • De gegevens weerspiegelen alleen de activiteit in Google Classroom en houden geen rekening met gegevens die buiten Classroom zijn opgeslagen, zoals in je LIS.
  • De gegevens gaan over lesgroepen die in de afgelopen 365 dagen zijn gemaakt of geüpdatet.
  • De pagina bevat geen gegevens over gearchiveerde lesgroepen.

Navigeren op de Classroom-analysepagina

Een periode selecteren
  1. Selecteer rechtsboven op de Classroom-analysepagina het dropdownmenu voor de periode.
  2. Selecteer de periode waarvoor je gegevens wilt ophalen.
Een leerling of docent zoeken
  1. Gebruik de zoekbalk linksboven op de pagina Classroom-analyse.
  2. Klik op de naam van een leerling of docent om naar de gebruikerspagina te gaan. Alle lesgroepen van de leerling of docent worden getoond.
  3. Klik op Analyse om naar de analysepagina van een lesgroep te gaan.
  4. Doe het volgende als de gebruiker een docent is:
    1. Klik op Lesgroep bezoeken om de pagina met de lesgroepupdates te openen in een nieuw tabblad.
    2. Selecteer de redenen voor je bezoek.
    3. Klik op Lesgroep bezoeken.
  5. Doe het volgende als de gebruiker een leerling is:
    • Als je de opdrachtenpagina van de leerling wilt bekijken, klik je op Opdrachten bekijken .
    • Als je de pagina met lesgroepactiviteit van de leerling wilt bekijken voor alle lesgroepen, klik je rechtsboven op Analytische gegevens van leerlingen .
Gegevens van leerlingen, lesgroepen of organisatie-eenheden bekijken
  1. Selecteer de naam van een leerling om hun pagina te openen. Hier vind je de Classroom-activiteitsgegevens van die leerling voor al hun lesgroepen.
  2. Selecteer de naam van de lesgroeppagina die je wilt bekijken. Op de lesgroeppagina staan de Classroom-activiteitsgegevens van alle leerlingen in die lesgroep.
  3. Organisatie-eenheden worden ingesteld door je domeinbeheerder. Je kunt ze gebruiken om gegevens over verschillende delen van je organisatie te vergelijken, zoals scholen en leerjaren. Selecteer een organisatie-eenheid om alleen de gegevens van die organisatie-eenheid te bekijken. Meer informatie over organisatie-eenheden
Afronding van opdrachten tonen

In het gedeelte Opdrachten afgerond % staat het percentage van alle ingeleverde Classroom-opdrachten die binnen de geselecteerde periode moesten worden ingeleverd. Niet alle Classroom-opdrachten hoeven te worden ingeleverd in Classroom. Dit percentage omvat dus geen opdrachten waarvan er 0 zijn ingeleverd.

Als je het percentage afgeronde opdrachten voor verschillende dimensies wilt tonen, selecteer je onderaan het diagram het tabblad dat je wilt bekijken:

• Lesgroep: Toon het percentage afgeronde opdrachten op basis van het gemiddelde van de lesgroepen. Selecteer een lesgroepnaam om de statistieken op het hoogste niveau van die lesgroep en gegevens over alle leerlingen in die lesgroep op te halen.
  • Leerling: Toon de ingeleverde opdrachten per individuele leerling. Selecteer de naam van de leerling om hun leerlingprofiel te tonen, inclusief de gegevens van al hun lesgroepen.
  • Organisatie-eenheid: Toon de afgeronde opdrachten per organisatie-eenheid, indien beschikbaar. Alleen beheerders kunnen deze groepen maken. Meer informatie over organisatie-eenheden
Gemiddelde beoordeling bekijken

In het gedeelte Gemiddelde beoordeling staat het gemiddelde van alle beoordeelde Classroom-opdrachten die binnen de geselecteerde periode moesten worden ingeleverd. Voor lesgroepen met beoordelingsschalen wordt de berekening gebaseerd op het maximale percentagebereik.

Als je de gemiddelde beoordeling voor verschillende dimensies wilt tonen, selecteer je het juiste tabblad onderaan het diagram:

• Lesgroep: Toon de gemiddelde beoordeling voor alle opdrachten. Selecteer een lesgroepnaam om de statistieken op het hoogste niveau van die lesgroep en gegevens over alle leerlingen in die lesgroep op te halen.
  • Leerling: Toon de gemiddelde beoordelingen van individuele leerlingen. Selecteer de naam van de leerling om hun leerlingprofiel te tonen, inclusief de gegevens van al hun lesgroepen.
  • Organisatie-eenheid: Toon de gemiddelde beoordelingen per organisatie-eenheid, indien beschikbaar. Alleen beheerders kunnen deze groepen maken. Meer informatie over organisatie-eenheden

Belangrijk: De beoordelingen in de Classroom-analyse omvatten geen beoordelingen die buiten Classroom zijn opgeslagen, zoals in een LIS.

Percentage actieve leerlingen bekijken

In het gedeelte Actieve leerlingen % staat het percentage van alle leerlingen in Classroom-lesgroepen dat in de geselecteerde periode iets met Classroom heeft gedaan. Dat kunnen bijvoorbeeld paginaweergaven, ingeleverde opdrachten, reacties en posts zijn.

Deze gegevens weerspiegelen alleen de activiteit in Google Classroom en zijn niet representatief voor de prestaties van leerlingen. Deze gegevens zijn een signaal (samen met veel andere signalen) waarmee je kunt bepalen hoe je bronnen beheert en leerlingen en docenten het best ondersteunt.

Als je actieve leerlingen wilt tonen voor verschillende dimensies, selecteer je het gewenste tabblad onderaan het diagram:

• Lesgroep: Toon welk percentage leerlingen actief was in een lesgroep. Selecteer een lesgroepnaam om de statistieken op het hoogste niveau van die lesgroep en gegevens over alle leerlingen in die lesgroep op te halen.
  • Organisatie-eenheid: Toon welk percentage leerlingen actief was binnen een organisatie-eenheid, indien beschikbaar. Alleen beheerders kunnen deze groepen maken. Meer informatie over organisatie-eenheden

Een lesgroep bezoeken via het analysedashboard

Belangrijk: Je kunt een lesgroep bezoeken als:

Via het analysedashboard kun je lesgroepen bezoeken om content te bekijken. Hier vind je ook gedetailleerde informatie over opdrachten van leerlingen.

1. Klik op de lesgroep die je wilt bezoeken.
  2. Klik bovenaan op Lesgroep bezoeken om naar de lesgroeppagina in Classroom te gaan.
    • Als je op de lesgroeppagina details over opdrachten van leerlingen wilt bekijken, kun je ook links naast de naam van een leerling op Opdrachten bekijken klikken.
  3. Vink het vakje aan naast de reden waarom je de lesgroep wilt bezoeken.
  4. Klik op Lesgroep bezoeken om de primaire docent op de hoogte te brengen van je bezoek en je bericht te tonen.

Als je als docent rechtstreeks toegang hebt tot een lesgroep of als je een lesgroep bezoekt, kun je een link krijgen naar de pagina's van de leerlingen in de lesgroep. Daar vind je onder andere hun opdrachten.

Problemen bij het gebruik van Classroom-analyse oplossen

Scenario

Te ondernemen actie

Ik vind Classroom-analyse niet op mijn homepage.

Vraag je Workspace-beheerder of deze je de aangepaste beheerdersrol heeft gegeven met het recht Analysegegevens voor gebruikers en hun lesgroepen bekijken.

Ik kan de pagina van een lesgroep of leerling bekijken, maar niet doorklikken naar de opdrachten.

Vraag je Workspace-beheerder of deze je een aangepaste beheerdersrol heeft gegeven met het recht Lesgroepen beheren.

Ik vind niet de leerlingen of lesgroepen die ik zoek.

Doe het volgende als je toegang hebt tot Classroom-analyse, maar de leerlingen of lesgroepen die je zoekt niet vindt:

• Zorg dat de leerling of lesgroep die je zoekt recent actief is geweest in Classroom. Op het dashboard staan de leerlingen en lesgroepen die in de geselecteerde periode actief zijn geweest.
  • De toegang kan worden beperkt door organisatie-eenheden. Vraag je Workspace-beheerder of die je de juiste organisatie-eenheid heeft toegewezen en of je het recht hebt om analysegegevens van gebruikers en hun lesgroepen te bekijken.
    • Op het dashboard staan niet automatisch de lesgroepen waarvan je de eigenaar bent.
  • Als geen van de bovenstaande punten het probleem is, meld je het probleem.

Ik krijg de melding Fout bij laden van gegevens.

Laad de pagina opnieuw. Als de fout aanhoudt, meld je het probleem.

Er ontbreken opdracht- of beoordelingsgegevens.

De gegevens op het dashboard weerspiegelen de beoordelingen die je in Google Classroom invoert voor opdrachten die binnen de geselecteerde periode moesten worden ingeleverd.

Niet alle opdrachten hoeven in Classroom te worden beheerd en beoordeeld. Classroom bevat geen opdracht- of beoordelingsgegevens die buiten Classroom zijn opgeslagen, zoals in je LIS.

Als je nog steeds geen gegevens vindt die je volgens jou in Classroom hebt ingevoerd, meld je het probleem.

Er staan lesgroepen in de lijst die er niet in moeten staan.

De dashboards tonen alle niet-gearchiveerde Classroom-lesgroepen met opdrachten of gebruikersactiviteit in de periode die je hebt geselecteerd. Als de eigenaar van een lesgroep de lesgroep niet archiveert, staan sommige oudere lesgroepen misschien in de lijst.