Documenten delen met bezoekers

Mensen die geen Google-account hebben, kun je als bezoekers uitnodigen om samen te werken aan je Google Drive-bestanden en -mappen. Je bepaalt zelf wie het bestand kan bekijken, bewerken of erop kan reageren. Bovendien kun je de toegang tot het bestand op elk gewenst moment weer intrekken.

Samenwerken als bezoeker

Als je een uitnodiging ontvangt om samen te werken aan een Google-bestand, moet je je identiteit bevestigen met een pincode. Daarna kun je gedurende 7 dagen samenwerken aan het gedeelde bestand of de gedeelde map. Als je langer wilt samenwerken, gebruik je de link in de oorspronkelijke e-mail over het delen om je identiteit opnieuw te bevestigen.

1. Open de e-mail van Google in je e-mailinbox.
  2. Klik op Openen.
  3. Klik op Verzenden.
  4. Open de e-mail met de verificatiecode in je e-mailinbox.
  5. Kopieer de verificatiecode.
  6. Ga terug naar het andere browsertabblad en geef de verificatiecode op in het daarvoor bestemde vak.
  7. Klik op Volgende.

Je kunt het gedeelde Google-bestand of de gedeelde map nu bekijken, bewerken of er reacties bij plaatsen. Meer informatie over hoe je reacties toevoegt, bewerkt, beantwoordt of verwijdert

Tip: Open de e-mail van Google om het document gemakkelijk terug te vinden.

Delen met bezoekers

Nadat delen met bezoekers is aangezet voor je organisatie, kun je op de gebruikelijke manier ook documenten delen met niet-Google-accounts. Bezoekers kunnen je document gedurende 7 dagen nadat ze hun e-mailadres hebben bevestigd, bekijken, bewerken of er reacties bij plaatsen. Als ze langer moeten samenwerken, kunnen ze hun identiteit opnieuw bevestigen via de link in de oorspronkelijke e-mail over het delen. Neem contact op met de beheerder om na te gaan welke accounts je kunt delen.

Belangrijk: Als je een Google Workspace Business Starter- of Frontline-account gebruikt, kun je elke maand bestanden delen met maximaal 5 mensen die geen Google-account hebben.

1. Log via een computer in op je werk- of schoolaccount.
  2. Ga naar Google Drive, Documenten, Spreadsheets of Presentaties.
  3. Klik op het bestand dat je wilt delen.
  4. Klik op Delen Share.
  5. Geef onder 'Delen met mensen en groepen' het e-mailadres op waarmee je wilt delen en druk op Enter.
  6. Klik aan de rechterkant op Dropdownmenu en dan Kijker, Reageerder of Bewerker. Hiermee stel je in wat mensen met het document kunnen doen.
  7. Klik op Verzenden.

Bestandstypen die je kunt delen met een niet-Google-domein
  • Bestanden gemaakt met Google Documenten, Spreadsheets, Presentaties, Sites en Afbeeldingen, pdf-bestanden en Office-bestanden
  • Mappen
Een gebruiker van een niet-Google-domein verwijderen

Je kunt de toegang van een bezoeker op elk gewenst moment intrekken.

1. Log op een computer in op je werk- of schoolaccount.
  2. Ga naar Google Drive, Documenten, Spreadsheets of Presentaties.
  3. Klik op het bestand dat is gedeeld met een bezoeker.
  4. Klik rechtsboven op Delen en dan Geavanceerd.
  5. Klik naast de bezoeker op VerwijderenVerwijderen.
  6. Klik op Wijzigingen opslaan en dan Gereed.

Je bezoekerssessie verwijderen

Je kunt de bezoekerssessie op elk gewenst moment verwijderen. Als je de bezoekerssessie verwijdert, wordt je naam verwijderd en worden al je wijzigingen en reacties toegeschreven aan een onbekende gebruiker.

Belangrijk: Als je je bezoekerssessie verwijdert, heb je geen toegang meer tot bestanden die met je zijn gedeeld. Als je weer toegang wilt krijgen, moeten de bestanden opnieuw met je worden gedeeld.

1. Log in bij de bezoekerssessie via de e-mail 'Uitnodiging om te [bewerken/reageren/bekijken]' van Google.
  2. Klik rechtsboven op je initiaal.
  3. Klik op Bezoekerssessie verwijderen.
  4. Klik op Verzenden.
  5. Open de e-mail met de verificatiecode in je e-mailinbox.
  6. Geef de verificatiecode op in het daarvoor bestemde vak and then klik op Volgende.
  7. Vink het selectievakje aan and then klik op Verwijderen.

Een Google-account maken

Nadat je je bezoekerssessie hebt verwijderd, kun je een Google-account maken of je aanmelden voor Google Workspace. Met een Google-account kun je je eigen documenten, spreadsheets, presentaties enz. maken.

Tip: Nadat je een Google-account hebt gemaakt, kun je de eigenaar van bestanden waaraan je als bezoeker hebt gewerkt, vragen om die bestanden met je te delen.