Een schermlezer gebruiken met Google Drive

Je kunt bestanden en mappen vanaf een smartphone, tablet of computer opslaan, delen en er samen aan werken met Google Drive.

Dit artikel bevat veel informatie en als je snel naar een specifiek gedeelte in dit artikel wilt gaan, selecteer je een optie:

• Aan de slag
  • Veelvoorkomende taken uitvoeren in Google Drive met een schermlezer
    • Bestand openen
    • De lay-out van de lijstweergave wijzigen
    • Media afspelen
    • Voorgestelde bestanden gebruiken
    • Wijzigen wat er in de lijstweergave staat
    • Zoeken naar bestanden
    • Snelle manieren om bestanden te vinden
    • Mappen en bestanden maken
    • Bestanden en mappen ordenen
    • Bestanden en mappen delen
    • Instellingen beheren
    • Hulp vragen

Aan de slag

Aanbevolen browsers en schermlezers

Op je computer werkt Google Drive het beste met deze browsers en schermlezers:

Platform

Browser

Schermlezer

Chrome OS

Chrome

ChromeVox

Windows

Chrome (aanbevolen)

Firefox

JAWS of NVDA

Mac

Chrome (aanbevolen)

Safari

VoiceOver

Getting started with Google Drive using a screen reader

In deze video wordt uitgelegd hoe je aan de slag kunt gaan met Google Drive als je NVDA met Firefox gebruikt.

Drive voor desktop automatisch synchroniseren

Je kunt Drive-bestanden op je computer automatisch synchroniseren met Drive-bestanden op internet.

Nadat je Drive voor desktop hebt geïnstalleerd, navigeer je door de Google Drive-map op je computer. Gebruik je normale toetsen van je schermlezer.

Zo spring je naar een bestand of map:

1. Voer de eerste letter van een bestand- of mapnaam in.
  2. Knip en plak bestanden tussen mappen.

Meer informatie over hoe je Drive voor desktop installeert

Google Documenten, Spreadsheets en Presentaties

Ontdek meer informatie over hoe je Editors van Documenten gebruikt met een schermlezer als je aan de slag wilt met Documenten, Spreadsheets, Presentaties of Formulieren.

Schermlezers die werken met Google Drive op Android

Als je een Android-apparaat hebt, kun je acties in Drive uitvoeren met toegankelijkheidsfuncties als TalkBack, BrailleBack en Switch Access.

Als je een USB- of bluetooth-toetsenbord gebruikt voor je Android-apparaat, kun je sneltoetsen gebruiken. Meer informatie over sneltoetsen met Drive

Acties die je kunt uitvoeren met TalkBack:

• Een bestand openen in Drive:
  1. Tik of swipe om de focus op het bestand te plaatsen.
  2. Dubbeltik om het te openen.
  • Andere acties uitvoeren, zoals bestanden wijzigen of verplaatsen:
  1. Tik of swipe om de focus op het bestand te plaatsen.
  2. Dubbeltik en houd vast om te selecteren.
  3. Open Meer acties in de werkbalk.
  4. Kies een optie.

Meer informatie in het Helpcentrum voor Android-toegankelijkheid

Schermlezers die werken met Google Drive op iOS

Als je een iPhone of iPad hebt, kun je acties in Drive uitvoeren met de schermlezer VoiceOver.

Zo zet je VoiceOver aan:

1. Ga op je iPhone of iPad naar Instellingen.
  2. Tik op Algemeen en danToegankelijkheid en danVoiceOver.
  3. Zet VoiceOver aan.

Lees voor meer informatie het artikel over de toegankelijkheidsfuncties voor iPhone op de website van Apple.

Google Drive gebruiken als een web-app

We raden je aan je schermlezer in te stellen om in Google Drive te navigeren als web-app in plaats van als een webpagina.

Als je Google Drive als een web-app gebruikt, kun je sneltoetsen voor Google Drive gebruiken om makkelijker door Google Drive te navigeren. Je kunt bijvoorbeeld het volgende invoeren:

• c om het menu Nieuw te openen en items te maken.
  • / om een zoekopdracht in Drive te starten.
  • g en vervolgens n om naar het navigatiegedeelte voor bestanden te gaan.

Je schermlezer instellen voor gebruik met Google Drive

Volg de onderstaande stappen om je schermlezer in te stellen:

• JAWS: Als je de virtuele cursor wilt uitzetten, druk je op Insert + z totdat de virtuele cursor uitstaat.
  • NVDA: Druk op Insert+ spatiebalk om naar de focusmodus te gaan.
  • ChromeVox: Zorg dat de sticky modus uitstaat. Als je de sticky modus wilt uitzetten, druk je 2 keer op de zoektoets.
  • VoiceOver: Zorg dat de QuickNav uitstaat. Druk op de pijl-links en pijl-rechts totdat VoiceOver aangeeft dat QuickNav uitstaat.

Google Drive openen

Ga in je browser naar drive.google.com.

Beschrijving van de Google Drive-interface

Google Drive heeft 7 hoofdgedeelten:

• Bovenaan in het scherm: Dit gedeelte bevat opties voor het volgende:
    • In Drive naar mappen of bestanden zoeken
    • Support krijgen
    • Andere apps openen
    • Het actieve account wijzigen
    • Mappen en bestanden maken
  • Toegankelijkheidsmenu met:
    • Knop Naar de hoofdcontent
    • Knop voor sneltoetsen
    • Knop voor feedback over toegankelijkheid
  • Linkernavigatie: In dit gedeelte wordt de hoofdweergave gewijzigd in:
    • Prioriteit: Alle objecten met prioriteit of onlangs geüpdatet.
    • Mijn Drive: Je Drive met bestandsobjecten (bestanden, mappen en snelkoppelingen) die je hebt gemaakt of die door anderen zijn toegevoegd.
    • Gedeelde Drives: Bestanden en mappen die eigendom zijn van een organisatie en zijn opgeslagen in een teamdrive.
    • Computers: Open lokale bestanden en mappen als je mappen op je computer synchroniseert.
    • Gedeeld met mij: Een weergavelijst van bestanden en mappen die met jou zijn gedeeld.
    • Recent: Een weergavelijst van bestanden die onlangs zijn geopend.
    • Met ster: Een weergavelijst met bestanden en mappen die je met een ster hebt gemarkeerd.
    • Prullenbak: Een weergavelijst met bestanden en mappen die je hebt verwijderd.
    • Opslag: Een weergavelijst met bestanden en de bestandsgrootte. Dit omvat ook toegang tot back-ups.
  • Lijst met bestanden en mappen: Dit is het hoofdgedeelte en bevat een lijst met mappen en bestanden. Je beheert de inhoud van de lijst via het linkernavigatiegebied.
    • Belangrijk: De objecten kunnen worden weergegeven als raster of lijst. In de weergave Mijn Drive vind je een gedeelte voor voorgestelde bestanden.
  • Werkbalk met knoppen: Hier kun je de weergave en andere instellingen wijzigen.
  • Details bekijken: Dit gedeelte bevat informatie over de map of het bestand dat momenteel is geselecteerd. Er zijn gedeelten voor Details en Activiteit.
  • Rechterzijbalk: Als dit gedeelte is uitgevouwen, heb je snel toegang tot andere Google-apps, zoals Keep, Tasks en Contacten.

Sneltoetsen gebruiken in Google Drive

Er zijn allerlei sneltoetsen waarmee je door je Google Drive kunt navigeren en taken kunt uitvoeren.

Dit zijn enkele beschikbare sneltoetsen:

Het volgende doen

Druk op

Volledige lijst met sneltoetsen openen

Ctrl + / of CMD + /

Menu's

Het volgende doen

Druk op

Het menu Maken openen

c

Het menu Acties openen

A of Shift + F10

Het menu Instellingen openen

t

Actiemenu voor bestanden en mappen van Mijn Drive openen

f

Navigeren

Het volgende doen

Druk op

Navigeren naar bestandslijst

g en vervolgens l

Navigeren naar de mappen of weergaven in het linkernavigatiemenu

g en vervolgens n of g en vervolgens f

Details aan-/uitzetten

d

Activiteit aan-/uitzetten

i

Schakelen tussen lijst- en rasterweergave

v

Objecten maken

Het volgende doen

Druk op

Een Google-document maken

Shift + t

Een Google-spreadsheet maken

Shift + s

Een Google-presentatie maken

Shift + p

Een map maken

Shift + f

Een map uploaden

Shift + i

Een bestand uploaden

Shift + u

Basisprincipes van snelkoppelingen

• Een menu openen met de letter die aan het menu is gekoppeld:
    • a voor acties.
    • c voor maken.
    • t voor instellingen.
  • Ga naar een gedeelte met de sneltoets g, gevolgd door een andere letter. Bijvoorbeeld: g en vervolgens l om naar de lijst met huidige bestanden of mappen te gaan.
  • Als je snel een object wilt maken met behulp van de sneltoetsen voor het maken van het formulier, druk je op:
    • Shift + f voor een map.
    • Shift + t voor tekst in Google Documenten.
  • Druk op deze toetsen om het actiemenu met sneltoetsen voor het besturingssysteem te openen:
    • Shift + F10 of app-toets in Windows.
    • Zoeken + m in Chrome OS.
    • a voor Mac.

Taken uitvoeren in Google Drive met een schermlezer

Bestand openen

1. Open Drive in de browser via drive.google.com.
  2. Gebruik de pijltoetsen om het gewenste bestand te vinden.
    • Als de weergave een lijstweergave is, gebruik je de pijl-omhoog en pijl-omlaag.
    • Als de weergave een rasterweergave is, gebruik je de pijl-omhoog en pijl-omlaag en pijl-links en pijl-rechts.
  3. Druk op Enter om het geselecteerde object te openen.
    • Mappen: open een lijst met de bestanden in de map.
    • Bestanden:
      • Werkruimtebestanden, zoals documenten, spreadsheets of presentaties, worden geopend in een nieuw browsertabblad.
      • Andere bestanden worden geopend op systeemniveau of in de app van derden van je voorkeur.
    • Media: Wordt geopend in een pop-upspeler in hetzelfde browsertabblad.

Tip: Gebruik een van de volgende methoden om terug te gaan naar een bovenliggende map:

• Windows en ChromeOS: Druk op Alt + pijl-links.
  • Alle platforms: Druk op g en daarna op p.

De lay-out van de lijstweergave wijzigen

Bestanden en mappen in de bestandslijst kunnen worden getoond in lijst- of rasterweergave.

• Lijstweergave: Er wordt één bestand per rij weergegeven. Er zijn meer kenmerken, zoals laatste functietoets en datum, opgenomen.
  • Rasterweergave: Er staan meerdere bestanden in elke rij. Alleen de naam en het type worden opgenomen.

Schakel tussen de 2 weergaven met een van deze methoden:

• Druk op v.
  • Ga met de Tab-toets naar de knop Lijstweergave of Rasterweergave en druk op Enter.

Sorteervolgorde:

1. Druk op Shift + Tab om naar de knop 'Sorteerrichting omkeren' te gaan.
  2. Druk op Enter. De focus gaat automatisch terug naar de lijst met bestanden of mappen.

Veld sorteren:

1. Als je naar het menu voor de knop 'Sorteren op naam' wilt gaan, druk je 2 keer op Shift + Tab en daarna op Enter.
  2. Gebruik de pijl-omhoog en pijl-omlaag om de gewenste sorteercriteria te vinden.
  3. Druk op Enter. De focus gaat automatisch terug naar de lijst met bestanden of mappen.

Tip: Druk op r om de focus snel naar het menu met het sorteerveld te verplaatsen.

Media afspelen

1. Selecteer de media die je wilt afspelen.
  2. Druk op Enter.
  3. Als het medium is geopend, zijn de volgende opties beschikbaar:

Functie

Actie

Pauzeren of Afspelen

Gebruik k met de focus op het afspeelvenster, of ga naar de afspeelknop en druk op Enter of de spatiebalk.

Geluid uitzetten

Ga met de Tab-toets naar de volumeknop en druk op de spatiebalk of Enter.

Volume

Ga met de Tab-toets naar de volumeknop. Actie:

• Gebruik de pijl-omhoog om het volume te verhogen.
  • Gebruik de pijl-omlaag om het volume te verlagen.

Ondertiteling

Ga met de Tab-toets naar de knop Ondertiteling. Druk op de spatiebalk of Enter-toets om te activeren.

Volledig scherm

Druk op f of navigeer met de Tab-toets naar de knop Volledig scherm.

Gebruik voor media-instellingen de Tab-toets om naar de knop Instellingen te gaan. Druk op Enter of de spatiebalk om de volgende instellingen te activeren:

Functie

Actie

Afspeelsnelheid

Variabele snelheden variëren van 0,25 tot 2.

Gebruik de pijltoetsen of Shift + Tab om naar de aangepaste knop te gaan en stel een aangepaste snelheid in met de pijl-omhoog en pijl-omlaag. Gebruik de pijl-links en pijl-rechts om de snelheid te wijzigen.

Ondertiteling

Selecteer ondertiteling met de pijl-omlaag.

Druk op Shift + Tab om de opties voor meer ondertitelingsinstellingen te bekijken, zoals:

• Lettertypefamilie
  • Letterkleur
  • Tekengrootte
  • Achtergrondkleur
  • Ondoorzichtigheid van achtergrond
  • Vensterkleur
  • Ondoorzichtigheid van venster
  • Stijl van vensterrand
  • Ondoorzichtigheid van lettertype
  • De resetknop

Kwaliteit

Als je voor de kwaliteit van de video wilt kiezen tussen 720 p, 360 p of automatisch, druk je op de pijl-omlaagen danEnter om een optie te selecteren.

Scherm-in-scherm-modus

Ga met de Tab-toets naar de knop Scherm-in-scherm en druk op de spatiebalk of Enter om deze te activeren.

Voorgestelde bestanden gebruiken

Wanneer de lijst met bestanden en mappen Mijn Drive is, stelt de handige intelligentie van Google je bestanden voor.

1. Verplaats de focus op een van de volgende manieren naar de voorgestelde bestanden:
    • Druk op g en daarna op q.
    • Druk op Shift + Tab in de lijst met bestanden totdat je de lijst met voorgestelde regio's hoort.
    • Gebruik de pijl-links en pijl-rechts om door de lijst met bestanden te navigeren.
  1. Druk op Enter om het geselecteerde bestand te openen.

Belangrijk: Voorgestelde bestanden worden alleen weergegeven als de weergave prioriteit heeft of als Mijn Drive in de hoofdmap staat.

Wijzigen wat er in de lijstweergave staat

1. Ga naar het linkernavigatiemenu met een van deze methoden:
    • Druk op g en daarna op n, of op g en daarna op f.
    • Druk meerdere keren op Shift + Tab totdat je 'Mappen- en weergavestructuur' hoort.
  1. Gebruik de pijl-omhoog en pijl-omlaag om een van de volgende opties te selecteren:
    • Prioriteit
    • Mijn Drive
    • Gedeelde Drives
    • Gedeeld met mij
    • Recent
    • Met ster
    • Prullenbak
    • Opslag
  2. Druk op Enter.

De bestandslijst wordt gewijzigd en de focus wordt verplaatst naar de bestandslijst, tenzij de geselecteerde weergave al de actieve weergave is.

Tip: Mijn Drive- en Gedeelde Drive-items zijn boomstructuren.

1. Gebruik de:
    • pijl-rechts om de boomstructuur uit te vouwen.
    • pijl-links om de boomstructuur samen te vouwen.
  2. Gebruik de pijl-omhoog en pijl-omlaag om door de boomstructuur te navigeren.

Zoeken naar bestanden

Je kunt op 3 manieren bestanden in Google Drive zoeken.

• Voer zoekcriteria in het zoekveld in en druk op Enter. De lijst met bestanden wordt geüpdatet met bestanden die overeenkomen met de zoekcriteria.
  • Voer zoekcriteria in de zoekvelden in en gebruik de pijl-omlaag om toegang te krijgen tot de resultaten op basis van de zoekcriteria.
  • Gebruik het zoekdialoogvenster om zoekcriteria in te voeren. Ga naar de zoekknop en druk op Enter. De lijst met bestanden wordt geüpdatet met bestanden die overeenkomen met de zoekcriteria.

Zoekveld gebruiken

1. Druk meerdere keren op / of Tab om de focus naar het zoekveld te verplaatsen.
  2. Selecteer een optie:
    • Geef criteria op in het zoekveld.
      • Zo krijg je toegang tot resultaten in de lijst met bestanden:
        • Druk op Enter. De focus wordt automatisch verplaatst naar de lijst met bestanden.
        • Gebruik de pijltoetsen om de zoekresultaten te bekijken.
      • Zo krijg je toegang tot de resultaten met de pijl-omlaag:
        • Druk op de pijl-omlaag.
        • Druk op Enter om het item te gebruiken.

Belangrijk: De zoekcriteria zijn dynamisch en kunnen specifiek zijn voor elk type zoekopdracht om bestanden of mappen te filteren.

Neem termen op zoals:

• Van:
    • Verstuurd door een specifieke gebruiker of organisatie.
  • Aan:
    • Verstuurd naar een specifieke gebruiker of organisatie.
  • Eigenaar:
    • Eigendom van een specifieke gebruiker of organisatie.
  • Gedeeld:
    • Gedeeld met een specifieke gebruiker of organisatie.

Zie Bestanden zoeken in Google Drive voor meer manieren om te filteren op zoektermen.

Het zoekdialoogvenster gebruiken

1. Druk op / om de focus op het zoekveld te plaatsen.
  2. Ga met de Tab-toets naar de knop voor zoekopties en druk op Enter.
  3. Ga met de Tab-toets door het dialoogvenster en vul de velden in die je wilt gebruiken voor de zoekopdracht.
  4. Selecteer een optie om het dialoogvenster te activeren:
    1. Druk in Windows en Chrome OS op Ctrl + Enter.
    2. Druk op een Mac op Cmd + Enter.
    3. Ga met de Tab-toets naar de knop Zoeken en druk op Enter.
  5. De lijst met bestanden wordt geüpdatet met de resultaten.

Bestandsgegevens en activiteit

Informatie over een bestand en bestandsactiviteit zijn beschikbaar in een weergave die kan worden aan- of uitgezet.

1. Kies een bestand in de lijst met bestanden.
  2. Druk op g en daarna op d om de focus naar de details te verplaatsen.
  3. De focus is op een tabbladlijst met details en activiteit. Kies tussen tabbladen met de pijl-links en pijl-rechts. Druk op Tab om de informatie te openen.
    1. Details:
      • Een klein venster met een thumbnail van het document.
      • Gebruikers met toegang tot het document.
      • Systeemeigenschappen waarin het type, de grootte, de locatie en de eigenaar van het document worden getoond.
    2. Activiteit:
      • Toont de bewerkingsgeschiedenis van het document.

Tip: Zet de virtuele cursor aan om de details en activiteit makkelijker te bekijken.

• JAWS: Druk op Insert + z.
  • NVDA: Selecteer een optie:
    • Druk op Insert + spatiebalk om naar de browsemodus te gaan.
  • ChromeVox: Druk 2 keer op de zoektoets om de sticky modus uit te zetten.
  • VoiceOver: Als je QuickNav wilt uitzetten, druk je op de pijl-links en pijl-rechts totdat VoiceOver aangeeft dat QuickNav uitstaat.

Als je deze regio opgeeft, kan je schermlezer overschakelen naar een virtuele cursor.

Snelle manieren om bestanden te vinden

Gebruik Recent

Bestanden die je onlangs hebt geopend, zijn beschikbaar in de recente weergave.

1. Ga op een van de volgende manieren naar de zijbalk:
    • Druk op g en daarna op n, of op g en daarna op f.
    • Druk meerdere keren op Shift + Tab totdat je 'Mappen en weergaven' hoort.
  1. Ga met de pijltoetsen naar Recente bestanden.
  2. Druk op Enter. Je merkt dat de focus naar het hoofdgebied wordt verplaatst.

'Met ster' gebruiken

Als je een bestand snel wilt markeren met een ster, doe je het volgende:

1. Ga naar het gewenste bestand.
  2. Selecteer een optie:
    • Druk op s om een bestand of map een ster te geven of een ster te verwijderen.
    • Als je het actiemenu wilt gebruiken, druk je op a en daarna op de pijl om toe te voegen aan Met ster.

Bestanden openen die je met een ster hebt gemarkeerd:

1. Ga op een van de volgende manieren naar de zijbalk:
    • Druk op g en daarna op n, of op g en daarna op f.
    • Druk meerdere keren op Shift + Tab totdat je 'Mappen en weergaven' hoort.
  2. Ga met de pijltoetsen naar Met ster.
  3. Druk op Enter. De lijst met bestanden wordt geüpdatet met bestanden en mappen waaraan je eerder een ster hebt toegevoegd.

Prioriteit gebruiken

De Drive met prioriteitsweergave bevat documenten die onlangs zijn gewijzigd, verplaatst en waarop is gereageerd.

1. Gebruik de pijl-omhoog in de linkernavigatiebalk en ga naar Prioriteit.
  2. Druk op Enter.
  3. Gebruik de pijl-rechts om naar een bestand te gaan.
  4. Druk op Tab om het actiemenu te openen. Je krijgt meer opties, zoals:
    • Voorbeeld bekijken
    • Openen met
    • Delen
    • Link ophalen
    • Toevoegen aan werkruimte
    • Snelkoppeling aan Drive toevoegen
    • Toevoegen aan Met ster
    • Een kopie maken
    • Misbruik melden
    • Downloaden

Mappen en bestanden maken

Mappen maken

1. Open het menu Nieuw via een van deze methoden:
    • Druk op c.
    • Druk op Shift + Tab totdat je 'menu Nieuw' hoort en druk daarna op Enter.
  2. Ga met de pijltoetsen naar het menu-item voor de map.
  3. Druk op Enter. Er wordt een dialoogvenster weergegeven om de map een naam te geven.
  4. Geef de naam van de map op.
  5. Druk op Enter.

Tip: Druk op Shift + f om snel een map te maken.

Bestanden maken

1. Ga naar het menu Nieuw met een van deze methoden:
    • Druk op de sneltoets c.
    • Druk op Shift + Tab totdat je 'menu Nieuw' hoort en druk daarna op Enter.
  2. Druk op de pijl-omlaag om het type bestand te kiezen dat je wilt maken.
  3. Druk op Enter of de pijlknop om het submenu te openen.
  4. Gebruik de pijltoetsen om het type te kiezen.
  5. Druk op Enter. Het bestand wordt in een nieuw browsertabblad gemaakt.

Tip: Gebruik de onderstaande sneltoetsen om snel een bestand te maken:

Type

Druk op

Bestand uploaden

Shift + u

Map uploaden

Shift + i

Google-document

Shift + t

Google-spreadsheet

Shift + s

Presentatie

Shift + p

Tekenen

Shift + d

Google Formulier

Shift + o

Bestanden uploaden

1. Als je naar de knop Nieuw wilt gaan, druk je op c of Shift + Tab totdat je 'menu Nieuw' hoort.
  2. Gebruik de pijl-omlaag om naar de uploadknop voor het bestand te gaan.
  3. Druk op Enter.
  4. Als je een bestand wilt uploaden, kies je het bestand op je computer en druk je op Enter.

Mappen uploaden

1. Als je naar de knop Nieuw wilt gaan, druk je op c of Shift + Tab totdat je 'menu Nieuw' hoort.
  2. Gebruik de pijl-omlaag om naar de knop voor het uploaden van mappen te gaan.
  3. Druk op Enter.
  4. Als je een map wilt uploaden, kies je de map op je computer en druk je op Enter.

Mappen en bestanden ordenen

Een bestand verplaatsen naar een andere map

1. Selecteer het bestand.
  2. Druk op a of Shift + F10 om het actiemenu te openen.
  3. Ga met de pijl-omlaag naar Verplaatsen naar.
  4. Druk op Enter.
    Tip: Je kunt het verplaatsen altijd annuleren door op Escape te drukken.
  5. (Optioneel) Ga als volgt te werk om naar een andere Drive te verplaatsen:
    1. Gebruik de pijl-links om de Drive te verlaten waarin het bestand momenteel is opgeslagen.
    2. Gebruik de pijl-omhoog of pijl-omlaag om naar een van de volgende opties te gaan.
      • Mijn Drive
      • Gedeelde Drives
      • Gedeeld met mij
      • Met ster
    3. Gebruik de pijl-rechts om naar de geselecteerde Drive te gaan.
  6. Gebruik de pijl-omhoog of pijl-omlaag om een map te selecteren waarnaar je het bestand wilt verplaatsen.
  7. Druk op Enter.
  8. (Optioneel) Zo maak je een nieuwe map:
    1. Gebruik de Tab-toets om naar de knop 'Nieuwe map' te gaan.
    2. Druk op Enter.
    3. Geef de nieuwe map een naam.
    4. Druk op Enter.
  9. Gebruik de Tab-toets om naar de knop 'Hier naartoe verplaatsen' te gaan om je bestand naar de geselecteerde map te verplaatsen.
  10. Druk op Enter.

Het klembord gebruiken

Je kunt nu bestanden en mappen kopiëren of verplaatsen met het klembord:

1. Selecteer het bestand of de map.
  2. (Optioneel) Druk op Shift + pijl-omhoog of pijl-omlaag om meerdere te selecteren.
  3. Druk op Ctrl + C om de geselecteerde bestanden of mappen te kopiëren of druk op Ctrl + X om ze te verplaatsen.
  4. Ga naar de bestemming waarnaar je ze wilt kopiëren of verplaatsen.
  5. Druk op Ctrl + V om het kopiëren of verplaatsen te voltooien.
  6. Als het bestand of de mapnaam al bestaat, begint de naam van het nieuwe bestand of de nieuwe map met 'Kopie van…'.

Snelkoppeling maken

Snelkoppelingen zijn links die verwijzen naar een ander bestand of een andere map. Je kunt snelkoppelingen gebruiken in je eigen Drive, maar ook in een gedeelde Drive. Elk item kan maximaal het volgende bevatten:

• 500 snelkoppelingen per bestand of mappen die je hebt gemaakt.
  • In totaal 5000 snelkoppelingen per bestand of mappen die anderen hebben gemaakt.
  1. Selecteer het bestand.
  2. Druk op a of Shift + F10 om het actiemenu te openen.
  3. Druk op pijl-omlaag en klik op Snelkoppeling aan Drive toevoegen.
  4. Druk op Enter.
  5. Selecteer de Drive waarin je de snelkoppeling wilt plaatsen. Voer deze instructies uit:
    1. Druk op de pijl-links of navigeer naar de terugknop om de Drive te verlaten waarin de snelkoppeling momenteel is opgeslagen.
    2. Ga naar de volgende Drives om de snelkoppeling te verplaatsen naar:
      • Mijn Drive
      • Gedeelde Drives
    3. Gebruik de pijl-rechts om de Drive uit te vouwen waar je de snelkoppeling naartoe wilt verplaatsen.
    4. Ga met de Tab-toets naar de knop Maken.
    5. Druk op Enter.

Instellingen beheren

1. Selecteer een optie om naar de instellingen te gaan:
    • Druk op de knop Instellingen en druk daarna op Enter.
    • Druk op t en daarna op Enter.
  2. Selecteer een optie:
    • Instellingen
      i. Voor de instellingen kun je kiezen uit de volgende opties:
      • Algemene instellingen, waarbij je het volgende kunt wijzigen:
        • Uploadinstellingen converteren
        • Taalinstellingen
        • Offline-instellingen
        • Dichtheid
        • Instellingen voor suggesties
      • Instellingen voor meldingen
      • Apps beheren
    • Drive voor desktop downloaden (alleen Windows en Mac)
    • Sneltoetsen

Navigeren in Instellingen: Algemeen

1. Selecteer een optie om naar de instellingen te gaan:
    • Ga met de Tab-toets naar de knop Instellingen en druk daarna op Enter.
    • Druk op t en daarna op Enter.
  2. Selecteer met de pijl-omlaag het tabblad Algemeen.
  3. Druk op Tab.
  4. Gebruik Tab om naar de volgende opties te gaan.
    • Opslag: Bekijk de totale gebruikte opslag en beheer de opslagruimte voor Google Drive.
      • Gebruik de Tab-toets en ga naar Opslagruimte beheren.
      • Druk op Enter om bestanden met Drive-opslaggegevens te openen.
    • Uploads converteren
      • Ga met de Tab-toets naar het selectievakje Uploads converteren.
      • Druk op de spatiebalk om het selectievakje aan of uit te vinken om geüploade bestanden te converteren naar de indeling van de Google Documenten-editor.
    • Taal
      • Ga met de Tab-toets naar de link Taalinstelling wijzigen.
      • Druk op Enter om de knop 'Taalinstellingen wijzigen' te selecteren. Hiermee ga je naar de taalinstellingen van je Google-account, waar je de taal kunt wijzigen die voor alle Google-apps in het account geldt.
    • Offline
      • Ga met de Tab-toets naar het selectievakje Offline.
      • Druk op de spatiebalk om het selectievakje aan of uit te vinken om je recente Google-documenten, -spreadsheets, -presentaties en -bestanden op je apparaat te maken, te openen en te bewerken als je offline bent.
    • Dichtheid
      • Ga met de Tab-toets naar het samengevouwen submenu Dichtheidslijst.
      • Druk op Enter.
      • Gebruik de pijl-omhoog en pijl-omlaag om de menu-items te selecteren en de dichtheidsinstellingen te wijzigen. Kies een van deze opties:
        • Comfortabel: meer witruimte tussen de iconen.
        • Ruim: meer witruimte tussen de iconen dan Compact, maar minder dan Comfortabel.
        • Compact: minder witruimte tussen de iconen.
      • Druk op Enter om de instelling te kiezen.
    • Suggesties:
      • Ga met de Tab-toets naar de selectievakjes Suggesties.
        • Suggesties voor bestanden in Mijn Drive en Gedeelde Drives weergeven
        • Suggesties voor bestanden die met mij zijn gedeeld weergeven.
        • Mijn homepage de standaardpagina met prioriteit maken.
      • Druk op de spatiebalk om het selectievakje aan of uit te vinken.

Navigeren in Instellingen: Meldingen

1. Selecteer een optie om naar de instellingen te gaan:
    • Ga met de Tab-toets naar de knop Instellingen en druk daarna op Enter.
    • Druk op t en daarna op Enter.
  2. Selecteer met de pijl-omlaag het tabblad Meldingen.
  3. Druk op Tab.
  4. Gebruik de Tab-toets om naar de menu-items te gaan.
    • Browser
      1. Ga met de Tab-toets naar het selectievakje Browser.
      2. Druk op de spatiebalk om het selectievakje aan of uit te vinken voor updates over Google Drive-items in je browser.
    • E-mail
      1. Ga met de Tab-toets naar het selectievakje E-mail.
      2. Druk op de spatiebalk om het selectievakje aan of uit te vinken om updates over Google Drive-items te krijgen via je e-mail.

Navigeren in Instellingen: Apps beheren

1. Selecteer een optie om naar de instellingen te gaan:
    • Ga met de Tab-toets naar de knop Instellingen en druk daarna op Enter.
    • Druk op t en daarna op Enter.
  2. Selecteer met de pijl-omlaag het tabblad Apps beheren.
  3. Druk op Tab.
  4. Gebruik de Tab-toets om naar de menu-items te gaan.
    • Ga met de Tab-toets naar het selectievakje Standaard gebruiken voor elke app.
    • Druk op de spatiebalk om het selectievakje aan of uit te vinken om gebruik van apps voor de app te verwijderen of in te stellen.

Hulp nodig?

1. Ga naar Instellingen en gebruik Shift + Tab om naar de knop Supportmenu te gaan.
  2. Druk op Enter en daarna opnieuw op Enter om het dialoogvenster Help te openen.
  3. Je krijgt een dialoogvenster te zien. Selecteer het volgende en druk op Enter om te activeren:
    1. Zoekveld: Tekstveld om te zoeken naar vragen die je hebt.
    2. Populaire hulpbronnen: Een veld waarin je met de Tab-toets kunt navigeren en een antwoord kunt selecteren dat naar een andere pagina linkt.
    3. Browsen door alle artikelen
    4. Het Helpforum bezoeken
    5. Feedback sturen