Läs om hur genvägar ersätter filer och mappar som lagras på flera platser

Google Drive förenklar dina fil- och mappstrukturer genom att ersätta filer och mappar som finns på flera platser med genvägar.

Tidigare kunde du inkludera filer och mappar på flera platser i Min enhet. Lanseringen av genvägar förenklade fil- och mappstrukturer och skapade enkel åtkomst till objekt. Med genvägar blir det nu lättare för dig att hitta och ordna filer och mappar på flera Google Drive-enheter samtidigt som den ursprungliga versionen finns på en plats. Läs mer om att hitta filer och mappar med genvägar.

Så här fungerar ersättningen

• Ersättningsprocessen inleds under 2022. Du får en avisering i Google Drive några veckor innan ersättningen påbörjas.
  • Processen ersätter alla platser utom en för filer och mappar som för närvarande finns på flera platser. Filerna och mapparna ersätts med genvägar.
  • Beslutet om ersättning baseras på originalfil och mappägarskap. Hänsyn tas även till åtkomst till och aktivitet i alla andra mappar för att orsaka minsta möjliga störningar i samarbetet.
  • Delningsinställningar och äganderätt för filer och mappar ändras inte vid ersättningen.
  • Ersättningen sker automatiskt och varken du eller Workspace-administratören behöver göra något.
  • Du kan inte välja bort ersättningen.

Viktigt! Efter ersättningen uppdateras inte originalfilens behörigheter automatiskt när du skapar en genväg till den. Kom ihåg att ge nya personer åtkomst till den ursprungliga filen. Om du använder Google Drive på jobbet eller i skolan kan du testa att använda Google Grupper för ökad kontroll och säkerhet när du delar åtkomst till filer och mappar.

Vanliga frågor

Varför ersätter Drive filer och mappar som lagras på flera platser?

Genvägar förenklar fil- och mappstrukturer i Drive genom att skapa pekare till filer och mappar istället för att filer och mappar finns på flera platser. Detta bidrar till att skapa enkel åtkomst till filer och mappar samtidigt som det minskar risken för missförstånd om hur filer och mappar ägs, hanteras och uppdateras. Delningsinställningar och äganderätt för filer och mappar ändras inte vid ersättningen.

Vilka filer och mappar ersätts?

Filer och mappar som finns på flera platser ersätts med genvägar på alla platser förutom en.

Hur vet jag att mina filer och mappar har ersatts?

Du får en avisering på Google Drive när ersättningen är klar. Du får också mer information om hur du använder genvägar.

Hur hittar jag filer och mappar som har ersatts?

Du kan använda avancerad sökning för att hitta filer som har ersatts.

1. Öppna Google Drive på datorn.
  2. Skriv is:replaces i sökfältet högst upp.
  3. På tangentbordet trycker du på Retur.
Kan jag flytta de ursprungliga filerna och mapparna efter bytet?

Ja. Om du vill ha de ursprungliga filerna eller mapparna på en annan plats kan du flytta filerna på Google Drive. Du kan även skapa en ny genväg.

Vad händer med filer och mappar med begränsade behörigheter?

Delade filer eller mappar som du äger är kanske inte synliga för alla om de finns i en delad mapp. De ersätts med genvägar på Drive. Andra får inte åtkomst till de här objekten, men namnen visas för alla som har åtkomst.

Om du använder Google Drive på jobbet eller i skolan avgör administratören om genvägar ska skapas för filer och mappar som enbart delas med vissa personer eller grupper. Kontakta administratören om du har funderingar kring vissa filer och mappar.

Om du använder Google-kontot för personligt bruk (exempelvis @gmail.com) kan du välja om genvägar ska skapas för objekt i delade mappar som för närvarande inte visas för alla medlemmar i mappen.

1. Öppna Google Drive på datorn.
  2. Klicka på Inställningar Inställningarföljt avInställningar högst upp.
  3. Välj Ersätt med genvägar eller Ersätt inte med genvägar vid Alternativ för att ersätta objekt med genvägar.
Läs mer om vad som har hänt med filen eller mappen i aktivitetsflödet
  1. Öppna Google Drive på datorn.
  2. Klicka på filen eller den överordnade mappen.
  3. Klicka på Visa detaljer View details följt av Aktivitet uppe till höger.
Läs mer om hur en genväg ersätter en mapp i Drive för datorn

Drive för datorn flyttar offlineversionen av mappen och dess innehåll till papperskorgen.

Viktigt! Genvägar i Windows Utforskaren sorterar inte genvägar med mappar. Nya genvägar kan visas i en annan relativ ordning i filsökaren.

Viktigt! Om du återställer en raderad mapp från papperskorgen håller Drive för datorn inte mappen uppdaterad.

• I Drive för datorn visas mappen som en genväg i fillistan.
  • Mappens absoluta sökväg ändras och flyttas till mappen shortcuts-target-by-id i Drive för datorn. En lokal genväg till det nya filsystemet ersätter den tidigare överordnade katalogen, .lnk för Windows, Alias för Mac eller Symlink för Mac.
    • När du använder externa appar med Drive måste du se till att de följer rätt sökväg för att få åtkomst till mappen.
  • Mappen blir inte automatiskt tillgänglig offline.
    • Om du vill streama filer och vill att mappen och dess innehåll ska vara tillgängligt offline högerklickar du på mappen.