Google har ingått ett avtal med Squarespace, Inc. som köper upp alla domännamnsregistreringar av Google Domains. Squarespace är postens registrar för domänen och Squarespaces användarvillkor gäller. Google hanterar dock din domän under en övergångsperiod. Efter övergångsperioden flyttas din domän över till Squarespace. Vid överföringen omfattas dina uppgifter av Squarespaces integritetspolicyLäs mer om avtalet.

Resursposttyper

Resursposter innehåller information om de underliggande komponenterna i din domän, till exempel ditt webbhotell eller din e-postleverantör.

När någon besöker din webbplats eller använder ditt domännamn för att skicka eller ta emot e-post kontrollerar resursposterna om allt hänger ihop och att webbplatsen fungerar som den ska. Resursposter kan också förbättra webbplatsens säkerhet och autentisera ägarskap av domännamn.

När du lägger till en resurspost i Google Domains måste du fylla i följande fält:

• Värdnamn
  • Typ
  • TTL-värde (Time to Live)
  • Data

Mer information om vad som ska anges finns hos tjänsteleverantören som det refereras till i posten. Exempelvis definieras e-postservrar som anges som en del av en MX-post av din e-postleverantör, till exempel Google Workspace.

Läs om poster för webbhotell

A

IP-adresser (Internet Protocol) är numeriska adresser för enheter som är anslutna till internet, till exempel servrar och datorer. När du skapar en webbplats definierar en A- eller AAAA-post webbvärdens IP-adress.

Det finns två versioner av IP-adresser på internet: IPv4 och IPv6. A-poster innehåller bara IPv4-adresser. AAAA-poster innehåller bara IPv6-adresser. Kontakta din webbvärd för att avgöra vilken IP-adress som ska användas i en A-post.

Här är ett exempel på hur du kan formatera en A-post i Google Domains:

Värdnamn Typ TTL Data
@ A 1H 123.123.123.123
Viktigt! @ anger att resursposten gäller för ditt domännamn, till exempel example.com. Mer information om fältet Värdnamn finns i Hantera resursposter.
AAAA

IP-adresser (Internet Protocol) är numeriska adresser för enheter som är anslutna till internet, till exempel servrar och datorer. När du skapar en webbplats definierar en A- eller AAAA-post webbplatsens IP-adress.

Det finns två versioner av IP-adresser på internet: IPv4 och IPv6. AAAA-poster innehåller bara IPv6-adresser. A-poster innehåller bara IPv4-adresser. Kontakta din webbvärd för att avgöra vilken IP-adress som ska användas i en AAAA-post.

Här är ett exempel på hur du kan formatera en AAAA-post i Google Domains:

Värdnamn Typ TTL Data
@ AAAA 1H 2002:db80:1:2:3:4:567:89ab
Viktigt! @ anger att resursposten gäller för ditt domännamn, till exempel example.com. Mer information om fältet Värdnamn finns i Hantera resursposter.
ALIAS

ALIAS-poster implemeteras via Google Cloud DNS (andra DNS-leverantören kan hänvisa till ALIAS-poster som ANAME -poster). De fungerar som CNAME-poster, men kan användas på rotdomänen, till skillnad från CNAME som bara kan användas på underdomäner. Läs mer om ALIAS-poster.

I det här exemplet används domännamnet otherdomain.com med följande A-post:

Värdnamn

Typ

TTL

Data

@

A

1H

123.123.123.123

Om du vill att din domän, example.com, ska använda samma IP-adress som otherdomain.com, kan du skapa följande ALIAS-post:

Värdnamn

Typ

TTL

Data

@

ALIAS

1H

otherdomain.com.

Obs!

• @ anger att resursposten gäller för ditt domännamn, t.ex. example.com. Mer information om fältet Värdnamn finns i den här artikeln om hur du hanterar resursposter. Eftersom ALIAS-poster bara kan tillämpas på rotdomänen behöver du inte ange något i fältet Värdnamn.
  • ”.” i slutet av example.com är inte ett misstag. Det anger ett fullständigt kvalificerat domännamn.
  • ALIAS-poster kan inte användas på underdomäner.
  • ALIAS-poster kan inte användas på en domän om DNSSEC är aktiverat. Du kan läsa mer om hur du konfigurerar DNSSEC- och DNS-säkerhet.
CNAME

Där A- och AAAA-poster tillhandahåller en direktlänk mellan en domän eller underdomän och en webbvärds IP-adress anger CNAME-poster (Canonical Name) hur du hittar en värd-IP-adress genom att peka på en annan resurspost. På det här sättet fungerar en CNAME-post som ett alias.

I det här exemplet har du domännamnet example.com med följande A-post:

Värdnamn Typ TTL Data
@ A 1H 123.123.123.123

Viktigt! @ anger att resursposterna gäller för ditt domännamn, till exempel example.com. Mer information om fältet Värdnamn finns i Hantera resursposter.

Om du vill vara säker på att samma IP-adress används när någon söker på www.example.com skapar du följande CNAME-post:

Värdnamn Typ TTL Data
www CNAME 1H example.com.
Obs!
  • www tolkas som ett prefix för ett domännamn, som example.com. Mer information om fältet Värdnamn finns i Hantera resursposter.
  • ”.” i slutet av exempel.com är det inte ett fel. Det anger ett fullständigt kvalificerat domännamn.

Läs mer om poster för e-post

MX

När du använder ditt domännamn i e-postadresser, till exempel du@exempel.se, anger en MX-post (Mail Exchange) den e-postserver som hanterar dessa meddelanden. Om du till exempel använder Google Workspace för att hantera e-post för företaget används MX-poster för att koppla samman de två tjänsterna och tillåta att dina e-postmeddelanden skickas och tas emot. Kontakta e-postleverantören om du vill fastställa vilken information som ska anges i fältet Data i en MX-post.

Här är ett exempel på hur du formaterar en MX-post i Google Domains:

Värdnamn Typ TTL Data
@ MX 1H mailhost1.example.com.
Obs!
  • @ anger att resursposterna gäller för ditt domännamn, t.ex. example.com. Mer information om fältet Värdnamn finns i Hantera resursposter.
  • ”.” i slutet av mailhost1.example.com är inte ett misstag utan är nödvändigt för ett fullständigt kvalificerat domännamn.

Flera MX-poster kan konfigureras för en domän. Detta görs för att du fortfarande ska kunna skicka och ta emot e-post via andra servrar om det är problem med åtkomsten på en e-postserver.

När du inkluderar flera MX-poster ska du ange vad du vill testa först, på andra plats och så vidare. Detta kallas för att ange en prioritet. Ju lägre siffra, desto högre prioritet. Exempelvis har 1 högre prioritet än 10.

Google Domains tillhandahåller inte ett separat fält för prioritetsnumret. Om du vill specificera ett prioritetsnummer anger du värdet och sedan e-postvärden i fältet Data.

Här är ett exempel på hur du kan formatera flera MX-poster med prioriteringar i Google Domains:

Värdnamn Typ TTL Data
@ MX 1H 1 mailhost1.example.com.
@ MX 1H 2 mailhost2.example.com.

I exemplet ovan används mailhost2.example.com (lägre prioritet) om e-post inte kan levereras med mailhost1.example.com (högre prioritet).

SPF

SPF (Sender Policy Framework) är ett sätt att autentisera e-post som skickas från ditt domännamn. När en e-postserver får e-post från din domän hänvisar den till SPF-poster för att verifiera att e-posten kommer från dig.

I Google Domains använder du en textposttyp (TXT-posttyp) för att definiera SPF-posterna. Fältet Data ska innehålla SPF-taggen v=spf1 och andra SPF-kvalificerare, mekanismer och modifierare.

Här är ett exempel i Google Domains:

Värdnamn Typ TTL Data
@ TXT 1H v=spf1 include:_spf.google.com ~all
Viktigt! @ anger att resursposten gäller för ditt domännamn, till exempel example.com. Mer information om fältet Värdnamn finns i Hantera resursposter.
Mer information om hur du formaterar SPF-poster finns i RFC 7208.

Läs mer om poster för namnservrar

NS

En NS-post (namnserver) anger var du hittar andra resursposter för ditt domännamn. När du köper ett domännamn via Google Domains tillhandahålls namnservrar utan ytterligare kostnad och de konfigureras automatiskt.

Du kan även konfigurera anpassade namnservrar. När du använder anpassade namnservrar hanterar och ändrar du de flesta av dina resursposter via namnserverleverantören. Läs mer om hur du hanterar domännamnservrar.

SOA

En SOA-post (Start of Authority) lagrar information om din domän. Den hanterar trafik mellan namnservrar, till exempel administratörens e-postadress och domänens senaste uppdatering.

När du köper ett domännamn via Google Domains tillhandahålls namnservrar utan ytterligare kostnad. SOA-poster konfigureras automatiskt åt dig.

Läs mer om säkerhetsposter

CAA

Med en CAA-post (Certificate Authority Authorization) kan du styra vem som kan utfärda SSL/TLS-certifikat för din webbplats. CAA-poster kan hjälpa till att skydda certifikat mot personer som försöker imitera ditt domännamn.

Här följer ett exempel på en CAA-post som begränsar certifikatutfärdandet till certifikatutfärdaren Let's Encrypt:

Värdnamn Typ TTL Data
@ CAA 1H 0 problem letsencrypt.org
Viktigt! @ anger att resursposten gäller för ditt domännamn, till exempel example.com. Mer information om fältet Värdnamn finns i Hantera resursposter.
Mer information om hur du formaterar CAA-poster, inklusive rollen för 0 och Problem i det här exemplet, finns i RFC 8659.
DNSKEY
En offentlig DNS-nyckel (DNSKEY) innehåller en offentlig signeringsnyckel för att
  • underlätta DNSSEC (Domain Name System Security Extensions)
  • förhindra att falska resursposter infogas när information utväxlas mellan enheter.
Om du använder Google Domains standardnamnservrar behöver du inte konfigurera DNSKEY-poster för att aktivera DNSSEC. Läs mer om hur du konfigurerar DNSSEC-säkerhet.
DS
Viktigt! Vissa domäner kan använda en annan typ av säkerhetspost, till exempel en offentlig DNS-nyckel (DNSKEY).
En DS-post (Delegation Signer) innehåller en hash eller envägsförvrängning av en DNSKEY-post för att underlätta DNSSEC (Domain Name System Security Extensions).
DNSSEC skyddar DNS (Domain Name System) och förhindrar att falska resursposter infogas när information utväxlas mellan enheter.
Om du använder Google Domains standardnamnservrar behöver du inte konfigurera DS-poster för att aktivera DNSSEC. Läs mer om hur du konfigurerar DNSSEC-säkerhet.
PTR

En PTR-post (Pointer) är motsatsen till en A- eller AAAA-post. Medan A- och AAAA-poster tillhandahåller den IP-adress som är kopplad till ett domännamn, tillhandahåller en PTR-post domännamnet som är kopplat till en IP-adress. PTR-poster används i omvända DNS-sökningar, ofta för att dubbelkolla att information från ett domännamn är tillförlitlig.

Vanligtvis hanterar du inte PTR-poster via Google Domains. PTR-posterna anges vanligen av ägaren till din IP-adress (din internetleverantör). Det kan dock hända att ägaren till din IP-adress delegerar ansvaret för att hantera omvända DNS-uppslagningar till dig. I så fall måste du lägga till en motsvarande PTR-post i Google Domains.

I det här exemplet har du en A-post:

Värdnamn Typ TTL Data
www A 1H 111.222.33.4

Ägaren till din IP-adress delegerar ansvaret för omvänd DNS-uppslagning till dig med en CNAME-post.

Viktigt! Ordningen på de fyra siffrorna som utgör IP-adressen är omvända.

Värdnamn Typ TTL Data
4.33.222.111.in-addr.arpa. CNAME 1H ptr_www.example.com.

När detta är klart konfigurerar du följande PTR-post i Google Domains:

Värdnamn Typ TTL Data
ptr_www PTR 1H www.example.com.
Viktigt! ”.” i slutet av ptr_www.example.com och www.example.com är inte ett misstag. Det anger ett fullständigt kvalificerat domännamn.
SSHFP

En SSHFP-post (Secure Shell Fingerprint) verifierar förtroendet för de datorer som du ansluter till via SSH (Secure Shell).

Här är ett exempel på hur du formaterar en SSHFP-post i Google Domains:

Värdnamn Typ TTL Data
@ SSHFP 1H 2 1 123456789abcdef67890123456789abcdef67890
Viktigt! @ anger att resursposten gäller för ditt domännamn, till exempel example.com. Mer information om fältet Värdnamn finns i Hantera resursposter.
Mer information om hur du formaterar SSHFP-poster, inklusive rollen för 2 och 1 i det här exemplet, finns i RFC 4255.
TLSA
En TLSA-post (Transport Layer Security Authentication) är ett sätt att validera SSL- och TLS-certifikat även om det finns ett säkerhetsintrång för certifikatutfärdaren (CA).

Mer information om hur du strukturerar en TLSA-resurspost finns på:

Läs mer om andra posttyper

TXT

En TXT-post kan användas för att registrera mänskliga eller maskinläsbara anteckningar. Även om textposter kan innehålla godtyckliga anteckningar kan de också användas för mer aktiva syften, som att verifiera ägarskap av domännamn.

Här är ett exempel på hur du formaterar en TXT-post i Google Domains:

Värdnamn Typ TTL Data
@ TXT  1H Det här är min domän
Viktigt! @ anger att resursposterna gäller för ditt domännamn, till exempel example.com. Mer information om fältet Värdnamn finns i Hantera resursposter.