De opmaak van alinea's en lettertypen wijzigen

Wilt u geavanceerde Google Workspace-functies voor uw bedrijf?

Probeer Google Workspace vandaag nog.

Je kunt de knoppen in de werkbalk bovenaan een document gebruiken voor het volgende:

• De afstand tussen tekstregels en alinea's bewerken en opmaken
  • Het lettertype en de achtergrondkleur wijzigen
  • Tekst vet maken, cursief maken, onderstrepen of doorhalen.

Deze opties zijn ook beschikbaar in het menu Opmaak. Gebruik de volgende sneltoets om het menu Opmaak te openen:

• Windows en ChromeOS: Alt + Shift + o
  • MacOS: Control + Option + o

Tip: Veel van deze acties hebben sneltoetsen die onafhankelijk van de werkbalk of menu's kunnen worden gebruikt. Let op de snelkoppelingen die worden weergegeven bij de menuopties die je vaak gebruikt, zodat je efficiënter kunt werken.

Alinea's opmaken

Alinea-uitlijning en regelafstand wijzigen

Alinea-uitlijning wijzigen

1. Ga naar de alinea die je wilt wijzigen.
    • Of selecteer meerdere alinea's.
  2. De alinea-afstand en -uitlijning wijzigen:
    • Selecteer rechtsboven in de werkbalk Uitlijnen.
    • Open het menu Opmaak en selecteer Uitlijnen en inspringen.
  3. Kies een uitlijningsoptie:
    • Links
    • Gecentreerd
    • Rechts
    • Uitgevuld

Regel- en alinea-afstand wijzigen

1. Ga naar de alinea die je wilt wijzigen.
    • Of selecteer meerdere alinea's.
  1. De afstand tussen tekstregels en alinea's wijzigen:
    • Selecteer rechtsboven in de werkbalk Regel- en alinea-afstand.
    • Open het menu Opmaak en selecteer Regel- en alinea-afstand.
  1. Kies een optie voor de regelafstand:
    • Als je de regelafstand in alinea's wilt wijzigen, klik je op Enkel, 1,15, 1,5 of Dubbel.
    • Als je de afstand tussen alinea's wilt wijzigen, klik je op Witruimte voor alinea verwijderen of Witruimte na alinea toevoegen.
    • Als je een aangepaste afstand wilt instellen, klik je op Aangepaste afstand. Geef de gewenste afstand voor en na een alinea op en klik vervolgens op Toepassen.
    • Als je de kop en tekst van een alinea op dezelfde pagina wilt houden, klik je op Bij volgende houden.
    • Als je alle tekstregels in dezelfde alinea op dezelfde pagina wilt houden, klik je op Regels bij elkaar houden.
    • Klik op Losse regels voorkomen als je niet wilt dat er aan het begin of eind van een alinea een losse regel wordt weergegeven.

Belangrijk: Bij volgende houden, Regels bij elkaar houden en Losse regels voorkomen zijn niet beschikbaar in documenten met een indeling zonder paginering. Als je deze functies wilt gebruiken, moet je ervoor zorgen dat je document een indeling met paginering heeft.

Randen of de kleur van alinea's wijzigen
  1. Ga naar de alinea die je wilt wijzigen.
    • Of selecteer meerdere alinea's.
  2. Open het menu Opmaak.
  3. Selecteer Alineastijlen en vervolgens Randen en arcering.
  4. Ga in het dialoogvenster dat wordt geopend met de Tab-toets naar een optie voor de alineaopmaak:
    • Positie: Kies boven, onder, links van, rechts van of tussen alinearegels.
    • Randbreedte: De breedte van de positionele randlijnen.
    • Randstreepje: De stijl van de positionele randlijnen: streepjes, puntjes of ononderbroken.
    • Randkleur.
    • Achtergrondkleur.
    • Alineaopvulling: Afstand vóór de alinea.
  5. Selecteer Resetten om de randen of kleuren van alinea's te verwijderen.
  6. Als je klaar bent, selecteer je Toepassen.
Alineastijl wijzigen

Je documenten krijgen een consistentere opmaak als je een stijl toepast in plaats van de weergave van het lettertype te wijzigen.

Een stijl toepassen:

1. Ga naar de alinea die je wilt wijzigen.
    • Of selecteer meerdere alinea's.
  2. Zo kun je de alineastijl wijzigen:
    • Selecteer Stijlen in de werkbalk.
    • Open het menu Opmaak en selecteer Alineastijlen.
  3. Selecteer een alineastijl:
    • Normaal
    • Titel
    • Kopniveau
  4. Selecteer Toepassen.

Lettertype opmaken

Lettertype wijzigen
  1. Selecteer de tekst die je wilt wijzigen.
    • Zo kies je een lettertype in het menu:
      1. Selecteer Lettertype in de werkbalk.
      2. Kies een lettertype in het dropdownmenu.
    • Als je naar een lettertype wilt zoeken, gebruik je deze sneltoets:
      1. Voor Windows of ChromeOS: Alt + slash.
        • Voor MacOS: Option + slash.
      2. Typ een deel van de lettertypenaam.
      3. Druk op de pijl-omlaag om de naam van het lettertype te selecteren.
        • Als de naam een submenu heeft, kun je het gewenste tekengewicht kiezen.
  2. Druk op Enter om het lettertype te wijzigen.

Tip: Als je naar een lettertype zoekt, kun je dit snel opnieuw instellen als je de eerste optie kiest in de lijst met recente lettertypen die verschijnt als je op Alt + slash drukt (op een Mac: Option + slash).

Lettergrootte wijzigen
  1. Selecteer de tekst die je wilt wijzigen.
  2. De lettergrootte wijzigen:
    • Open het menu Opmaak, vervolgens Tekst en daarna Grootte:
      • Selecteer Lettergrootte verkleinen of druk op Control + Shift + ,
      • Selecteer Lettergrootte vergroten of druk op Control + Shift + .
    • Via de werkbalk:
      • Selecteer Lettergrootte en kies een lettergrootte.

Als je de grootte weet die je wilt instellen:

1. Druk op Alt + slash.
    • Mac: druk op Option + slash.
  2. Voer lettergrootte [getal] in.
  3. Druk op Enter.
    • Of voer gewoon de numerieke grootte in en bevestig de overeenkomende grootte in de resultatenlijst.
Hoofdlettergebruik wijzigen
  1. Selecteer de tekst die je wilt wijzigen.
  2. Open het menu Opmaak.
  3. Selecteer Tekst en daarna Hoofdlettergebruik.
  4. Kies het hoofdlettergebruik:
    • kleine letters
    • HOOFDLETTERS
    • Elk Woord Met Een Hoofdletter
Een standaardlettertype kiezen
  1. Selecteer de tekst die je wilt gebruiken als standaardopmaak.
  2. Open het menu Opmaak.
  3. Selecteer Alineastijlen, daarna Normale tekst en tot slot Normale tekst updaten om overeen te komen.
Tip: Als je wilt dat nieuwe documenten dit lettertype gebruiken, open je het menu Opmaak en selecteer je achtereenvolgens Alineastijlen, Opties en Opslaan als mijn standaardstijlen.
Lettertypen toevoegen aan de lijst met lettertypen

In sommige talen kun je nieuwe lettertypen toevoegen aan de lijst met lettertypen.

1. Druk op Alt + slash.
    • Mac: druk op Option + slash.
  2. Voer nieuwe lettertypen in.
  3. Druk op Enter.
    • Er verschijnt een dialoogvenster met een lijst met lettertypen.
  4. Druk op de spatiebalk om nieuwe lettertypen toe te voegen.
  5. Als je klaar bent, druk je achtereenvolgens op Tab, de knop OK en Enter.

Tip: Het lettertypedialoogvenster bevat opties voor sorteren en zoeken. Je kunt zoeken naar bepaalde soorten lettertypen zoals 'serif', 'script' of 'mono'.

Beschikbare talen

Er zijn lettertypen beschikbaar in de volgende talen:

• Afrikaans
  • Albanees
  • Arabisch
  • Azerbeidzjaans
  • Bengaals
  • Birmaans
  • Catalaans
  • Kroatisch
  • Tsjechië
  • Deens
  • Nederlands
  • Engels
  • Estlands
  • Filipijns
  • Fins
  • Frans
  • Duits
  • Grieks
  • Gujarati
  • Hebreeuws
  • Hindi
  • Hongaars
  • IJslands
  • Indonesisch
  • Italiaans
  • Kannada
  • Kazaks
  • Khmer
  • Kirgizisch
  • Lets
  • Litouws
  • Macedonisch
  • Maleis
  • Malayalam
  • Marathi
  • Mongools
  • Nepalees
  • Noors
  • Perzisch
  • Pools
  • Portugees
  • Punjabi
  • Roemeens
  • Russisch
  • Servisch
  • Sinhala
  • Slowaaks
  • Sloveens
  • Spaans
  • Swahili
  • Zweeds
  • Tamil
  • Telugu
  • Thais
  • Turks
  • Oekraïens
  • Urdu
  • Oezbeeks
  • Vietnamees
De tekstkleur wijzigen
  1. Open op je computer een document in Google Documenten.
  2. Selecteer de tekst die je wilt wijzigen.
  3. Selecteer op de werkbalk Tekstkleur Tekstkleur .
  4. Selecteer de gewenste kleur.
De achtergrond- of markeringskleur wijzigen
  1. Open op je computer een document in Google Documenten.
  2. Selecteer de tekst die je wilt wijzigen.
  3. Selecteer Markeerkleur Tekst markeren op de werkbalk.
  4. Selecteer de gewenste kleur.
De tekstkleur of markeringskleur wijzigen door te zoeken
  1. Selecteer de tekst die je wilt wijzigen.
  2. Druk op Alt + slash.
    • Mac: druk op Option + slash.
  3. Voer een kleur in, bijvoorbeeld blauw of geel.
  4. Selecteer de gewenste tekstkleur of markeringskleur.
  5. Druk op Enter.
Tekst vet maken, cursief maken of doorhalen
  1. Selecteer de tekst die je wilt wijzigen.
  2. Open het menu Opmaak.
  3. Selecteer Tekst.
  4. Kies je tekstopmaak:
    • Vet
    • Cursief
    • Onderstrepen
    • Doorhalen
Tip: Je kunt opmaakopties voor tekst, zoals vet, cursief en onderstrepen, selecteren in het werkbalkmenu of sneltoetsen gebruiken voor de gewenste opmaak.