Dit artikel gaat over Looker Studio. Ga voor documentatie over Looker naar https://cloud.google.com/looker/docs/intro.

Deelrechten instellen voor Looker Studio-gebruikers

Als beheerder van Google Workspace of Cloud Identity kunt u bepalen hoe gebruikers in uw organisatie Looker Studio-items kunnen delen. Zo zorgt u dat het gebruik van Looker Studio is beveiligd en dat het voldoet aan het beleid van uw organisatie.

Voordat u begint (optioneel)

Als u rechten wilt instellen per afdeling of domein

Deze functie is beschikbaar in de edities G Suite Enterprise, Enterprise for Education, G Suite Essentials, Business, Education en Nonprofits. Versies vergelijken

Itemeigenaren kunnen hun items delen op basis van de rechten die u instelt voor hun organisatie-eenheid of groep. Normaal gesproken kiest u rechten voor organisatie-eenheden of uw domein. Vervolgens kunt u de rechten aanpassen voor groepen gebruikers binnen een of meer organisatie-eenheden.

1. Voeg een organisatie-eenheid toe voor elke afdeling of elk domein. Ga naar Een organisatie-eenheid toevoegen voor instructies.
  2. Verplaats gebruikers naar de organisatie-eenheden. U kunt instructies vinden in Gebruikers verplaatsen naar een organisatie-eenheid.
  3. Stel voor elke organisatie-eenheid deelrechten in met de instructies hieronder.
  4. (Optioneel) Stel deelrechten in voor groepen.

Als itemeigenaren worden verplaatst naar een andere organisatie-eenheid of groep, of als het eigendom van een item wordt overgezet naar iemand in een andere organisatie-eenheid of groep, worden de deelrechten van het item gewijzigd in die van de nieuwe organisatie-eenheid of groep. Als u de prioriteitsvolgorde van groepen verandert, kan dit ook gevolgen hebben voor de deelrechten van itemeigenaren. Meer informatie over groepen

Gebruikers kunnen nooit een item waarvan ze niet de eigenaar zijn, verder delen dan is toegestaan voor de eigenaar van het item. Dit geldt zelfs voor gebruikers in organisatie-eenheden of groepen met uitgebreidere deelrechten.

Deelrechten instellen

Items die eigendom zijn van gebruikers in uw organisatie-eenheid, kunnen standaard met iedereen worden gedeeld. Met de onderstaande opties kunt u instellingen voor delen met minder rechten instellen.

Delen buiten uw organisatie beperken

U kunt voorkomen dat gebruikers Looker Studio-items kunnen delen of krijgen buiten uw organisatie:

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu and then Appsand thenAanvullende Google-servicesand thenLooker Studio.
  3. Klik op Instellingen voor delen.
  4. Laat de organisatie-eenheid op het hoogste niveau geselecteerd als u wilt dat de instelling voor iedereen geldt. Selecteer anders een onderliggende organisatie-eenheid of een configuratiegroep.

Deze optionele stap wordt ondersteund in de volgende versies: Business Standard, Business Plus, Enterprise Standard en Enterprise Plus, Education Fundamentals, Education Standard, Teaching and Learning Upgrade en Education Plus G Suite Business, Non-profitorganisaties, Essentials. Versies vergelijken

5. Zet delen uit onder Delen buiten uw organisatie en selecteer opties:
    Optie Beschrijving
    UIT

Hiermee kunnen gebruikers geen Looker Studio-items delen met mensen buiten uw organisatie, via uitnodigingen, links of e-mailbijlagen.

Gebruikers in uw organisatie toestaan bestanden te openen van gebruikers buiten uw organisatie

(Optioneel) Als de optie niet is aangevinkt, kunnen gebruikers het volgende niet doen:

• Items openen die met ze worden gedeeld door mensen in niet-vertrouwde domeinen.

Als u dit vakje aanvinkt, kunnen gebruikers items openen die van buiten uw organisatie zijn gedeeld, maar kunnen ze items alleen binnen uw organisatie delen.

6. Klik op Opslaan.
Het kan 24 uur duren voordat de wijzigingen zijn doorgevoerd. Gedurende deze tijd kunnen zowel oude als nieuwe instellingen om beurten worden afgedwongen.
Delen buiten vertrouwde domeinen beperken

Deze functie is beschikbaar in de edities G Suite Enterprise, Enterprise for Education, G Suite Essentials, Business, Education en Nonprofits. Versies vergelijken

U kunt de mogelijkheid om bestanden te delen beperken tot alleen vertrouwde domeinen. Alleen Google Workspace-domeinen worden beschouwd als vertrouwd.

Cloud Identity-klanten: Als uw organisatie zowel Cloud Identity- als Google Workspace-licenties heeft voor gebruikers, geldt de configuratie van vertrouwde domeinen voor Google Workspace-gebruikers ook voor gebruikers met een Cloud Identity-licentie.

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga op de homepage van de Google Beheerdersconsole naar Appsen danAanvullende Google-servicesen danInstellingen voor Looker Studio.
  3. Klik op Instellingen voor delen.
  4. Laat de organisatie-eenheid op het hoogste niveau geselecteerd als u wilt dat de instelling voor iedereen geldt. Selecteer anders een onderliggende organisatie-eenheid of een configuratiegroep.

Deze optionele stap wordt ondersteund in de volgende versies: Business Standard, Business Plus, Enterprise Standard en Enterprise Plus, Education Fundamentals, Education Standard, Teaching and Learning Upgrade en Education Plus G Suite Business, Non-profitorganisaties, Essentials. Versies vergelijken

1. Schakel vertrouwde domeinen in onder Delen buiten uw organisatie en selecteer opties:
      Optie Beschrijving
      Vertrouwde domeinen AAN

Hiermee kunnen gebruikers in de opgegeven organisatie-eenheid of groep items delen met mensen in externe vertrouwde Google Workspace-domeinen.

Gebruikers in uw organisatie toestaan items te openen van gebruikers buiten vertrouwde domeinen

(Optioneel) Hiermee kunnen gebruikers het volgende doen:

• Items bekijken of bewerken die met ze worden gedeeld door mensen in niet-vertrouwde domeinen.

Als u deze optie uitvinkt, kunnen gebruikers alleen items openen als die items zijn gedeeld door mensen in vertrouwde domeinen.

5. Klik op Opslaan.
  6. Voeg vertrouwde Google Workspace-domeinen toe. De lijst met vertrouwde domeinen is automatisch beschikbaar voor alle organisatie-eenheden en groepen in uw organisatie.

Het kan 24 uur duren voordat de wijzigingen zijn doorgevoerd. Gedurende deze tijd kunnen zowel oude als nieuwe instellingen om beurten worden afgedwongen.
Gebruikers toestaan items te delen met specifieke gebruikers buiten uw organisatie

U kunt toestaan dat gebruikers mensen van buiten uw organisatie toegang geven tot gedeelde items.

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga op de homepage van de Google Beheerdersconsole naar Appsen danAanvullende Google-servicesen danInstellingen voor Looker Studio.
  3. Klik op Instellingen voor delen.
  4. Laat de organisatie-eenheid op het hoogste niveau geselecteerd als u wilt dat de instelling voor iedereen geldt. Selecteer anders een onderliggende organisatie-eenheid of een configuratiegroep.

Deze optionele stap wordt ondersteund in de volgende versies: Business Standard, Business Plus, Enterprise Standard en Enterprise Plus, Education Fundamentals, Education Standard, Teaching and Learning Upgrade en Education Plus G Suite Business, Non-profitorganisaties, Essentials. Versies vergelijken

5. Zet extern delen aan onder Delen buiten uw organisatie:

Optie Beschrijving
    EXTERN DELEN AAN Hiermee kunnen gebruikers mensen van buiten de organisatie uitnodigen om gedeelde items te bekijken of te bewerken.
  6. Klik op Opslaan.

Het kan 24 uur duren voordat de wijzigingen zijn doorgevoerd. Gedurende deze tijd kunnen zowel oude als nieuwe instellingen om beurten worden afgedwongen.
Gebruikers in uw organisatie toestaan om items te delen met iedereen op het web

U kunt gebruikers toestaan om Looker Studio-items openbaar te maken op het web.

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga op de homepage van de Google Beheerdersconsole naar Appsen danAanvullende Google-servicesen danInstellingen voor Looker Studio.
  3. Klik op Instellingen voor delen.
  4. Laat de organisatie-eenheid op het hoogste niveau geselecteerd als u wilt dat de instelling voor iedereen geldt. Selecteer anders een onderliggende organisatie-eenheid of een configuratiegroep.

Deze optionele stap wordt ondersteund in de volgende versies: Business Standard, Business Plus, Enterprise Standard en Enterprise Plus, Education Fundamentals, Education Standard, Teaching and Learning Upgrade en Education Plus G Suite Business, Non-profitorganisaties, Essentials. Versies vergelijken

5. Zet Openbaar delen aan onder Delen buiten uw organisatie:

Optie Beschrijving
    OPENBAAR DELEN AAN

Hiermee kunnen gebruikers instellingen voor delen selecteren waarmee bestanden voor iedereen zichtbaar worden als openbare of niet-vermelde bestanden. Meer informatie over met wie links kunnen worden gedeeld

Opmerking: Met deze instelling wordt niet voorkomen dat rapporten extern worden gedeeld via geplande levering.

6. Klik op Opslaan.

Het kan 24 uur duren voordat de wijzigingen zijn doorgevoerd. Gedurende deze tijd kunnen zowel oude als nieuwe instellingen om beurten worden afgedwongen.

Wijzigingen controleren

We raden u aan om 24 uur te wachten voordat u wijzigingen in de instellingen voor delen test. Gedurende deze tijd kunnen zowel oude als nieuwe instellingen om beurten worden afgedwongen.

Gevolgen wanneer u uw Google Workspace-abonnement opzegt

Als u uw Google Workspace-abonnement opzegt, zijn uw Looker Studio-rapporten nog steeds beschikbaar. Zolang u uw Cloud Identity-account bewaart, verandert er niets aan de beperkingen voor delen.

Als u Workspace Essentials annuleert en uw account wordt geverifieerd via e-mail, kunt u ervoor kiezen gebruikers te verwijderen door de optie 'Gebruikers hun gegevens laten behouden en het account van mijn organisatie verwijderen' te selecteren. In dat geval worden eventuele beperkingen voor delen op organisatieniveau die u in de Google Beheerdersconsole heeft ingesteld, verwijderd.

Looker Studio-items delen met kijkers en bewerkers