Het automatisch toewijzen van Google Workspace-licenties uitschakelen tijdens de installatie

Deze instructies gaan over de installatie van Cloud Identity Free Edition. Als u uw Cloud Identity Free Edition-abonnement al heeft ingesteld en het automatisch toewijzen van licenties wilt uitschakelen voor Google Workspace, volgt u deze instructies.

Nadat u zich heeft aangemeld voor Cloud Identity, worden alle nieuwe gebruikers die u toevoegt aan uw organisatie automatisch Cloud Identity Free Edition-gebruikers. Als het automatisch toewijzen van licenties is ingeschakeld voor Google Workspace, krijgen de gebruikers ook automatisch een betaalde Google Workspace-licentie. Als de gebruikers geen Google Workspace-services (zoals Gmail) nodig hebben, kunt u het automatisch toewijzen van licenties uitschakelen, zodat u niet betaalt voor licenties die u niet nodig heeft. De wijziging geldt alleen voor nieuwe gebruikers. Er is geen invloed op bestaande licenties.

Automatisch toewijzen van licenties uitschakelen (aanbevolen)

Ik heb één Google Workspace-abonnement (meest gebruikelijk)

Als u slechts één Google Workspace-abonnement heeft (bijvoorbeeld alleen Business Standard) en u gebruikers toevoegt, krijgen deze gebruikers automatisch een licentie voor dat Google Workspace-abonnement. Laat tijdens de installatie van Cloud Identity Free Edition het vinkje staan voor Automatisch toewijzen uitschakelen om het automatisch toewijzen van Google Workspace-licenties uit te schakelen. Zo krijgen nieuwe gebruikers die u toevoegt alleen een Cloud Identity Free Edition-licentie.

Ik heb meerdere Google Workspace-abonnementen

Als u meerdere Google Workspace-abonnementen heeft (bijvoorbeeld Business Standard en Plus) en u voor een van die abonnementen het automatisch toewijzen van licenties heeft ingeschakeld voor de organisatie op het hoogste niveau, raden we u aan het automatisch toewijzen van licenties op het hoogste niveau uit te schakelen voordat u Cloud Identity Free Edition instelt. Zo krijgen gebruikers die u na het instellen toevoegt alleen een Cloud Identity Free Edition-licentie. Laat tijdens de installatie het vinkje staan voor Automatisch toewijzen uitschakelen om het automatisch toewijzen van Google Workspace-licenties uit te schakelen. Bekijk het voorbeeldscenario hieronder voor meer informatie.

Als u opties voor het automatisch toewijzen van Google Workspace-licenties heeft ingesteld (Overnemen, Overschrijven, Ingeschakeld, Uitgeschakeld) voor individuele organisatie-eenheden onder de organisatie op het hoogste niveau, heeft het geen gevolgen voor deze instellingen als u het automatisch toewijzen van licenties op het hoogste niveau uitschakelt.

Voorbeeldscenario

Als u het automatisch toewijzen van licenties voor Business Standard heeft ingeschakeld voor de organisatie op het hoogste niveau en u dit uitschakelt tijdens de installatie van Cloud Identity Free Edition, gebeurt het volgende met nieuwe gebruikers die u toevoegt aan onderliggende organisatie-eenheden:

Organisatie-eenheid Instelling Wat er gebeurt als u een nieuwe gebruiker toevoegt
A Overnemen Voordat u zich aanmeldde voor Cloud Identity Free Edition, nam de organisatie-eenheid de instelling 'licenties automatisch toewijzen' over van de organisatie op het hoogste niveau. Alle gebruikers die u toevoegde aan organisatie-eenheid A, kregen dus automatisch een Business Standard-licentie.

Nadat u Cloud Identity heeft ingesteld, staat organisatie-eenheid A nog steeds ingesteld op Overnemen. Omdat het automatisch toewijzen van Business Standard-licenties nu is uitgeschakeld op het hoogste niveau, is het ook uitgeschakeld voor organisatie-eenheid A. Nieuwe gebruikers die u maakt in organisatie-eenheid A, krijgen dus alleen een Cloud Identity Free Edition-licentie.

Als u wilt dat nieuwe gebruikers een Business Standard-licentie krijgen, wijzigt u de instelling Overnemen in Overschrijven en stelt u het automatisch toewijzen van licenties in op Ingeschakeld.

B Overschrijven > Ingeschakeld Voordat u zich aanmeldde voor de Cloud Identity Free Edition, kregen alle gebruikers die u toevoegde aan organisatie-eenheid B automatisch een Business Standard-licentie.

Nadat u Cloud Identity heeft ingesteld, houdt organisatie-eenheid B de instelling Overschrijven > Ingeschakeld. Nieuwe gebruikers die u toevoegt, krijgen dus nog steeds een Business Standard-licentie.

C Overschrijven > Uitgeschakeld Voordat u zich aanmeldde voor de Cloud Identity Free Edition, wees u handmatig een licentie toe aan elke gebruiker voor Business Standard of een ander abonnement.

Nadat u Cloud Identity heeft ingesteld, houdt organisatie-eenheid C de instelling Overschrijven > Uitgeschakeld. Omdat Cloud Identity de standaard is voor elke organisatie-eenheid waarin het automatisch toewijzen van licenties is uitgeschakeld, krijgen nieuwe gebruikers die u toevoegt aan organisatie-eenheid C automatisch alleen een kosteloze Cloud Identity-licentie.

Als u wilt dat gebruikers andere licenties krijgen, kunt u deze, net als eerst, handmatig toewijzen.

Wat gebeurt er als u het automatisch toewijzen van licenties ingeschakeld laat

Als u het vinkje weghaalt en het automatisch toewijzen van licenties ingeschakeld laat, krijgen nieuwe gebruikers die u toevoegt automatisch een betaalde Google Workspace-licentie. Denk goed na of dit is wat u wilt. Er kunnen dan namelijk extra kosten in rekening worden gebracht voor deze gebruikers.

Als u besluit het automatisch toewijzen van licenties ingeschakeld te laten voor Google Workspace, kunt u nog steeds gebruikers toevoegen die alleen een licentie voor Cloud Identity Free Edition moeten krijgen. U selecteert of maakt dan een organisatie-eenheid voor alleen Cloud Identity-gebruikers en schakelt het automatisch toewijzen van Google Workspace-licenties uit voor die organisatie-eenheid. Voeg vervolgens de gebruikers toe aan de organisatie-eenheid.