Beheerderstoegang tot rapportregels en activiteitsregels

Als beheerder kunt u  regels instellen in de Google Beheerdersconsole. Hiervoor stelt u voorwaarden in voor de regel en geeft u op welke acties moeten worden uitgevoerd als aan de voorwaarden wordt voldaan.

Er zijn verschillende soorten regels op de pagina Regels, zoals rapportregels, activiteitsregels, regels voor gegevensbescherming en door het systeem gedefinieerde regels.

Of u rapportregels of activiteitsregels kunt maken, hangt af van uw Google Workspace-versie, uw beheerdersrechten en de gegevensbron. Bekijk de gedeelten hieronder voor meer informatie.

Zie Regels maken en beheren op de pagina Regels en Activiteitsregels maken en beheren voor algemene instructies om regels te maken en te bekijken.

Toegang tot rapportregels

Rapportregels zijn aangepaste regels die door beheerders zijn gemaakt op de controle- en onderzoekspagina of op de pagina Regels. U kunt deze regels gebruiken om aangepaste meldingen te maken en te beheren, gebaseerd op de gegevens van logboekgebeurtenissen van uw organisatie (voorheen controlelogboeken genoemd).

Over het algemeen kunnen beheerders met een niet-premium versie, zoals Business Starter, Business Standard en Education Fundamentals, rapportregels maken en bekijken. Ze hebben geen toegang tot activiteitsregels. Beheerders moeten ook het recht Rapporten hebben om rapportregels te kunnen maken of bekijken (ga naar de definities van beheerdersrechten voor meer informatie).

Opmerking:

• Als u een gemachtigde beheerder bent met een premium versie (zoals Enterprise Plus), kunt u alleen rapportregels maken als u niet genoeg beheerdersrechten heeft om een activiteitsregel te maken voor een bepaalde gegevensbron.
  • Hoofdbeheerders kunnen rapportregels bekijken en aanpassen die gemachtigde beheerders in hun domein hebben gemaakt.
  • U kunt rapportregels maken via alle gegevensbronnen voor logboekgebeurtenissen, behalve Gmail-logboekgebeurtenissen.

Zie Rapportregels maken en beheren voor meer informatie over rapportregels.

Toegang tot activiteitsregels

Activiteitsregels zijn geavanceerdere regels die zijn gemaakt door beheerders via de tool voor beveiligingsonderzoek of de pagina Regels. Met deze regels kunt u meldingen instellen en acties automatiseren die plaatsvinden in reactie op activiteit binnen uw domein.

Zie Activiteitsregels maken en beheren voor meer informatie over activiteitsregels.

Vereiste rechten om activiteitsregels te kunnen maken en bekijken

Beheerders moeten de volgende rechten hebben om activiteitsregels te kunnen maken of bekijken:

• Services > Beveiligingscentrum > Activiteitsregels > Bekijken
  • Services > Beveiligingscentrum > Activiteitsregels > Beheren

U kunt beheerders volledige toegang geven om activiteitsregels te maken voor alle gegevensbronnen of ze meer gedetailleerde toegang geven voor specifieke gegevensbronnen. Als u rechten voor specifieke gegevensbronnen wilt instellen, gaat u naar:

• Services > Beveiligingscentrum > Deze gebruiker heeft volledige beheerdersrechten voor het beveiligingscentrum > Controle en onderzoek > Bekijken

Ga naar Beheerdersrechten voor de onderzoekstool voor meer informatie over hoe u beheerdersrechten kunt instellen om activiteitsregels te maken en te bekijken.

Google Workspace-versies met toegang tot activiteitsregels

Bekijk de tabel hieronder voor meer informatie over welke Google-versies u toegang geven tot activiteitsregels.

Opmerking:

• Hoofdbeheerders met een premium versie, zoals Enterprise Plus, kunnen activiteitsregels maken en bekijken, maar kunnen geen rapportregels maken. Deze hoofdbeheerders kunnen wel rapportregels bekijken en aanpassen die gemachtigde beheerders in hun domein hebben gemaakt.
  • Een gemachtigde beheerder kan alleen een activiteitsregel maken voor een bepaalde gegevensbron als deze de juiste beheerdersrechten voor die gegevensbron heeft. Gemachtigde beheerders met een premium versie (bijvoorbeeld Enterprise Plus) kunnen alleen rapportregels maken voor een bepaalde gegevensbron als ze niet de vereiste beheerdersrechten hebben voor die gegevensbron.
  • U kunt geen activiteitsregels maken op basis van live gegevensbronnen, zoals Chrome-browsers, apparaten, Gmail-berichten en gebruikers. U kunt alleen activiteitsregels maken op basis van gegevensbronnen van logboekgebeurtenissen, bijvoorbeeld Gmail-logboekgebeurtenissen of gebeurtenissen in het apparaatlogboek.
Google Workspace-versie Toegang tot activiteitsregels
Enterprise Plus, Enterprise Essentials Plus

Beheerders hebben toegang tot activiteitsregels voor alle gegevensbronnen van logboekgebeurtenissen waarvoor ze de juiste beheerdersrechten hebben*

Education Plus Beheerders hebben toegang tot activiteitsregels voor alle gegevensbronnen van logboekgebeurtenissen waarvoor ze de juiste beheerdersrechten hebben*

Cloud Identity Premium, Enterprise Standard

Beheerders hebben toegang tot activiteitsregels voor de volgende gegevensbronnen als ze de juiste beheerdersrechten hebben*:

• Chrome-logboekgebeurtenissen
  • Gebeurtenissen in het apparaatlogboek
  • Gebeurtenissen in OAuth-logboeken
  • Gebeurtenissen in het logboek Regels
  • Logboekgebeurtenissen over gebruikers
  • Gebeurtenissen in het logboek Voice
Business Starter, Business Standard, Business Plus, Education Fundamentals, Education Standard, Enterprise Essentials Geen toegang tot activiteitsregels

*Of u toegang heeft tot een gegevensbron om activiteitsregels te maken, hangt af van uw Google Workspace-versie en uw beheerdersrechten voor specifieke functies in de Google Beheerdersconsole.

Toegang tot rapportregels en activiteitsregels

Sommige beheerders kunnen zowel rapportregels als activiteitsregels maken en bekijken, afhankelijk van de gegevensbron. Een beheerder met een Cloud Identity Premium-licentie kan bijvoorbeeld activiteitsregels maken met bepaalde gegevensbronnen en rapportregels met andere gegevensbronnen.

Ga voor meer informatie naar het gedeelte hierboven: Google Workspace-versies met toegang tot activiteitsregels.