Apparaten die geschikt zijn voor Matter instellen en beheren in de Google Home-app

Je kunt apparaten die geschikt zijn voor Matter toevoegen aan de Google Home-app en al je smarthome-apparaten bedienen met één app.

Opmerking: Als je Google Nest-apparaten, waaronder Google Nest Hubs voor Matter en andere apparaten van derden die niet geschikt zijn voor Matter wilt verbinden met de Home-app, volg je Smartapparaten instellen in de Google Home-app voor jouw specifieke apparaat.

Wat je nodig hebt

• Een Google-account
  • Een wifi-netwerk bij je thuis
  • Voor apparaten die Thread gebruiken, heb je een Thread-borderrouter nodig om het instellen af te ronden
  • Een van de volgende mobiele apparaten:
    • Een Android-telefoon of -tablet met Android 8.1 of hoger en Google Play-services versie 22.48.14 of hoger
    • Een iPhone of iPad met iOS 16.5 of hoger
  • Bluetooth Low Energy (BLE) 4.2 of hoger
  • De nieuwste versie van de Google Home-app  via de Play Store of App Store.
  • Een smarthome-apparaat dat geschikt is voor Matter. Kijk of je het Matter-logo () op de verpakking kunt vinden.
  • Een Google-hub die geschikt is voor Matter om je apparaat te bedienen met de Google Home-app.

Opmerking: Als je geen hub hebt, kun je je Matter-apparaat misschien wel toevoegen aan de Google Home-app, maar kun je het niet bedienen.

Je Matter-apparaat instellen

Veel apparaten die geschikt zijn voor Matter kunnen rechtstreeks met de Google Home-app worden ingesteld. Als je je apparaat hebt ingesteld met de app van de fabrikant, kun je je apparaat ook toevoegen aan de Google Home-app en je apparaat bedienen met een van beide apps. Opmerking: Deze instructies zijn niet van toepassing op Google Nest-apparaten.

Je apparaat van derden dat geschikt is voor Matter instellen met de Google Home-app
  1. Zorg dat je Matter-apparaat aanstaat en in de koppelingsstand staat volgens de instructies van de fabrikant van het apparaat.
  2. Zoek de pop-upmelding op je telefoon. Je moet misschien eerst de Google Home-app openen. Tik op QR-code scannen
    • Als je geen pop-upmelding krijgt, open je de Google Home-app , tik je op Apparaten  Toevoegen  Apparaat dat geschikt is voor Matter. De app zoekt apparaten om toe te voegen. Als er geen apparaat wordt gevonden, krijg je een lijst waaruit je kunt kiezen. Tik op Apparaat dat geschikt is voor Matter.
  3. Scan de QR-code voor Matter van je Matter-apparaat.
    • Houd je telefoon voor het scannen op ongeveer 12 cm afstand. Meer tips voor het scannen van QR-codes
    • Als je de QR-code niet kunt scannen, tik je op Instellen zonder QR-code en voer je de instelcode in. Deze wordt bij het product geleverd en staat vaak op het apparaat zelf.
  4. Als dit de eerste keer is dat je een apparaat instelt dat geschikt is voor Matter, selecteer je de Google Home-app.
  5. Tik op Ik ga akkoord om het apparaat te koppelen aan je Google-account.
  6. Het apparaat wordt toegevoegd aan het huis dat het laatst is geselecteerd. Als je wilt, kun je je Matter-apparaat naar een ander huis verplaatsen.
    Opmerking: Heb je geen Google-hub die geschikt is voor Matter, dan geeft de Google Home-app een melding dat een hub vereist is om je Matter-apparaat te bedienen via de Google Home-app. Je kunt het Matter-apparaat toevoegen aan de Google Home-app, maar je kunt het niet bedienen vanuit de app of via de Google Assistent totdat je een Google-hub die geschikt is voor Matter toevoegt aan de Home-app.
  7. Als het apparaat verbinding heeft gemaakt, selecteer je de ruimte waar je apparaat dat geschikt is voor Matter zich bevindt en geef je het apparaat een naam.

Je Matter-apparaat van derden instellen via de app van de fabrikant en delen met de Google Home-app

1. Stel je Matter-apparaat in via de app van de fabrikant (als er een beschikbaar is). Als je het instelproces niet kunt afronden in de app van de fabrikant, neem je contact op met de fabrikant voor hulp.
  2. Nadat je het instellen hebt afgerond, volg je de instructies van de fabrikant om apparaattoegang te delen met de Google Home-app.

Problemen tijdens het instellen oplossen

Het instellen loopt vast of kan niet worden afgerond

1. Start je Matter-apparaat opnieuw op. Bekijk de bijbehorende instructies of online hulp voor meer informatie.
  2. Sluit de Google Home-app.
  3. Wis het cachegeheugen van de Google Home-app. De instructies kunnen per OS verschillen. Op de meeste Android-apparaten ga je naar Instellingen Settings icon Apps selecteer de Google Home-app  Opslag en cache Cache wissen. Als je de instellingen voor het cachegeheugen van de app niet kunt vinden, neem je contact op met de fabrikant van je mobiele apparaat.
  4. Start je telefoon opnieuw op.
  5. Open de Google Home-app en start het instelproces opnieuw.

Als het instelproces blijft vastlopen of niet kan worden afgerond, neem je contact op met de fabrikant van het apparaat voor hulp. Je moet je apparaat misschien resetten.

Je apparaat beheren dat geschikt is voor Matter

De bijnaam wijzigen van je apparaat dat geschikt is voor Matter

1. Open de Google Home-app .
  2. Tik op Apparaten .
  3. Houd je vinger op de tegel van je apparaat.
  4. Tik op Instellingen Settings icon Naam.
  5. Voer een naam in tik op Opslaan.

Je apparaat dat geschikt is voor Matter toewijzen aan een andere ruimte

1. Open de Google Home-app  .
  2. Tik op Apparaten .
  3. Houd je vinger op de tegel van je apparaat.
  4. Tik op Instellingen Settings icon Ruimte kies een ruimte tik op Volgende.

Je apparaat dat geschikt is voor Matter naar een ander huis verplaatsen

Opmerking: Als je het apparaat verwijdert, wordt het ook uit je bestaande huis verwijderd. Hiermee worden de apparaatinstellingen en eventuele automatiseringen of routines die je hebt ingesteld, gereset.
  1. Open de Google Home-app .
  2. Tik op Apparaten .
  3. Houd je vinger op de tegel van het apparaat.
  4. Tik op Instellingen Settings icon Apparaat verwijderen  Verwijderen.
    Opmerking: Zet de fabrieksinstellingen terug op je apparaat voordat je het aan een ander huis toevoegt.
  5. Tik op Favorieten tik op de naam van het huidige huis expand more icon.
  6. Selecteer het huis waarnaar je het apparaat wilt overzetten en tik op  Apparaten    Toevoegen om je apparaat toe te voegen.

Je apparaat dat geschikt is voor Matter verwijderen uit de Google Home-app

1. Open de Google Home-app .
  2. Tik op Apparaten .
  3. Houd je vinger op de tegel van je apparaat.
  4. Tik op Instellingen Settings icon Apparaat verwijderen Verwijderen.
    Opmerking: Als je het apparaat niet meer gebruikt, zet je de fabrieksinstellingen erop terug nadat je het hebt verwijderd.

Meer informatie over hoe Nest-apparaten werken met Matter