Evästeiden poistaminen, salliminen ja ylläpitäminen Chromessa

Voit poistaa tallennettuja evästeitä, sallia tai estää kaikki evästeet sekä valita sivustokohtaisia asetuksia.

Tärkeää: Jos olet mukana Seurannan eston testiryhmässä, näet uuden Chrome-asetuksen kolmansien osapuolten evästeiden ylläpitämiseen. Sen nimi on "Seurannan esto". Lue lisää Seurannan estosta.

Mitä evästeet ovat

Evästeet ovat avaamiesi verkkosivustojen luomia tiedostoja. Käyntisi tietojen tallentaminen helpottaa liikkumista verkossa. Sivustot voivat esimerkiksi pitää sinut sisäänkirjautuneena, muistaa asetuksesi ja antaa sinulle paikallisia tietoja sijaintisi perusteella.

Evästeitä on kahdentyyppisiä:

• Ensimmäisen osapuolen evästeet: Avoinna olevien sivustojen luomia. Sivusto näkyy osoitepalkissa.
  • Kolmannen osapuolen evästeet: Muiden sivustojen luomia. Avaamasi sivusto voi upottaa muiden sivustojen sisältöä, esim. kuvia, mainoksia ja tekstiä. Nämä sivustot voivat tallentaa evästeitä ja muuta dataa käyttökokemuksesi personoimiseksi.

Kaikkien evästeiden poistaminen

Tärkeää: Jos poistat evästeet, sinut saatetaan kirjata ulos sivustoilta, jotka muistavat kirjautumistietosi, ja tallentamasi asetukset voidaan poistaa. Näin käy aina, kun eväste poistetaan.

1. Avaa Chrome Chrome Android-laitteella.
  2. Valitse oikeasta yläreunasta Lisää Lisääja sitten Asetukset.
  3. Valitse Yksityisyys ja turvallisuus ja sitten Poista selaustiedot.
  4. Valitse Viimeinen tunti, Koko historia tai muu ajanjakso.
  5. Valitse Evästeet ja sivustodata ja poista kaikki muut valinnat.
  6. Valitse Tyhjennä data ja sitten Tyhjennä.
Evästeiden poistaminen tietyltä sivustolta
  1. Avaa Chrome Chrome Android-laitteella.
  2. Siirry sivustolle.
  3. Valitse oikeasta yläkulmasta Lisää Lisää ja sitten Sivun tiedot Default (Secure) ja sitten Evästeet ja sivustodata.
  4. Valitse evästeiden määrän vierestä Poista Poista.
Kolmannen osapuolen evästeiden salliminen tai estäminen
Tärkeää: Jos et salli sivustoille evästeiden tallentamista, sivustot eivät välttämättä toimi odotetusti. Jos haluat muuttaa ensimmäisen osapuolen evästeiden asetuksia, lue lisää laitteella olevasta sivustodatasta.
Voit sallia tai estää minkä tahansa sivuston kolmannen osapuolen evästeet:
  1. Avaa Chrome Chrome Android-laitteella.
  2. Valitse oikeasta yläreunasta Lisää Lisääja sitten Asetukset.
  3. Valitse Sivustoasetukset ja sitten Kolmannen osapuolen evästeet.
  4. Valitse vaihtoehto:
    • Salli kolmannen osapuolen evästeet.
    • Estä kolmannen osapuolen evästeet incognito-tilassa.
    • Estä kolmannen osapuolen evästeet.
      • Jos estät kolmannen osapuolen evästeet, kaikki muiden sivustojen evästeet estetään, ellei sivustoa sallita poikkeuslistalla.
Kolmannen osapuolen evästeiden salliminen tietyllä sivustolla

Jos estät kolmannen osapuolen evästeet oletuksena, voit silti sallia ne tietyllä sivustolla.

1. Avaa Chrome Chrome Android-laitteella.
  2. Valitse oikeasta yläreunasta Lisää Lisääja sitten Asetukset.
  3. Valitse Yksityisyys ja turvallisuus ja sitten Kolmannen osapuolen evästeet.
    • Vinkki: Jos kuulut Seurannan eston testiryhmään, valitse sen sijaan Seurannan esto.
  4. Valitse + LISÄÄ SIVUSTOPOIKKEUS.
  5. Lisää verkko-osoite.
    • Jos haluat lisätä poikkeukseksi kokonaisen verkkotunnuksen, lisää verkkotunnuksen nimen eteen [*.]. Esimerkiksi [*.]google.com vastaa osoitteita drive.google.com ja calendar.google.com.
    • Voit lisätä myös IP-osoitteen tai verkko-osoitteen, jonka alussa ei ole http://-tunnusta.
  6. Valitse Lisää.
Jos haluat poistaa poikkeuksen, jota et enää halua käyttää, napauta poikkeusta ja valitse Poista.
Kolmannen osapuolen evästeiden tilapäinen salliminen tietyllä sivustolla
Jos estät kolmannen osapuolen evästeet, kaikki sivustot eivät välttämättä toimi odotetulla tavalla. Voit väliaikaisesti sallia kolmannen osapuolen evästeet tietyllä sivustolla.
  1. Avaa Chrome Chrome Android-laitteella.
  2. Yläreunan osoitepalkissa:
    • Näin voit sallia kolmannen osapuolen evästeet: Valitse Sivun tiedot Default (Secure) ja sitten Evästeet ja sivustodata. ja laita Kolmannen osapuolen evästeet päälle.
    • Näin voit estää kolmannen osapuolen evästeet: Valitse Sivun tiedot Default (Secure) ja sitten Evästeet ja sivustodata. ja laita Kolmannen osapuolen evästeet pois päältä.

Vinkkejä:

• Tämä asetus on vain väliaikainen ja koskee vain sivustoa, jolla olet.
  • Sivustot lisätään automaattisesti poikkeuslistalle.
  • Jos sallit kolmannen osapuolen evästeet sivustolla tilapäisesti, asetus pysyy päällä myös incognito-tilassa, etkä voi nollata sitä incognito-tilasta.
Aiheeseen liittyvien sivustojen pääsyn salliminen toimintaan

Yritys voi määrittää toisiinsa liittyvien sivustojen ryhmän. Yritys voi esimerkiksi haluta pitää sinut sisäänkirjautuneena, kun siirryt välillä acme-music.example ja acme-video.example.

Jos sallit kolmannen osapuolen evästeet: Asetus sallii aiheeseen liittyvien sivustojen pääsyn toimintaasi personoidakseen sisältöä tai pitääkseen sinut kirjautuneena eri sivustoilla.

Jos estät kolmannen osapuolen evästeet: Asetus estää usein tällaisen sivustojen välisen yhteyden. Voit estää kolmannen osapuolen evästeet samalla, kun sallit samaan ryhmään kuuluvia sivustoja käyttökokemuksen parantamiseksi.

Näet kaikki toisiinsa liittyvien sivustojen ryhmiä määrittelevät yritykset Githubista. Lue lisää aiheeseen liittyvistä sivustoista ja kolmannen osapuolen evästeistä.

Tärkeää: Jos valitset "Salli kolmannen osapuolen evästeet", aiheeseen liittyvien sivustojen ryhmä voi oletuksena jakaa toimintasi ryhmässä.

Näin voit sallia aiheeseen liittyvien sivustojen nähdä toimintasi ryhmässä:

1. Avaa Chrome Chrome Android-laitteella.
  2. Valitse oikeasta yläreunasta Lisää Lisää ja sitten Asetukset.
  3. Valitse Yksityisyys ja turvallisuus ja sitten Kolmannen osapuolen evästeet ja sitten Estä kolmannet osapuolen evästeet.
  4. Laita Salli toisiinsa liittyvien sivustojen nähdä toimintasi ryhmässä päälle tai pois päältä.

Näin aiheeseen liittyvät sivustot voivat näkyä samassa ryhmässä:

1. Avaa Chrome Chrome Android-laitteella.
  2. Valitse oikeasta yläreunasta Lisää Lisääja sitten Asetukset.
  3. Valitse Sivustoasetukset ja sitten Kaikki sivustot.
  4. Valitse sivusto.
  5. Etsi "Aiheeseen liittyvät sivustot" ‐kohdasta samaan ryhmään kuuluvia sivustoja.

Seurannan estojen ylläpito

Kun Seurannan esto on päällä, se rajoittaa merkittävästi sivustojen kolmannen osapuolen evästeiden käyttöä selaamisen seurantaan. Peruspalvelujen toiminta kuitenkin edellyttää rajallisia evästeitä. Voit halutessasi estää kolmannen osapuolen evästeet kokonaan asetuksissa. Voit muuttaa Seurannan eston asetuksia yksityisyysyyden ja turvallisuuden asetuksista.

1. Avaa Chrome Chrome Android-laitteella.
  2. Valitse oikeasta yläreunasta Lisää Lisää ja sitten Asetukset.
  3. Valitse Yksityisyys ja turvallisuus ja sitten Seurannan esto.
  4. Näin voit muokata seurannan estoa:
    • Estä kaikki kolmannen osapuolen evästeet: Kun laitat tämän päälle, joidenkin sivustojen ominaisuudet eivät ehkä toimi. Chrome estää kaikki kolmansien osapuolten evästeet avaamiltasi sivustoilta ja niihin liittyviltä sivustoilta.
    • Lähetä "Do Not Track" ‐pyyntö selausliikenteesi mukana: Kun laitat tämän päälle, pyydät, etteivät sivustot seuraa sinua. Sivustot noudattavat pyyntöä oman harkintansa mukaan. Lue lisää "Do Not Track" ‐pyynnöstä.
    • Valitse sivustot, jotka saavat käyttää kolmannen osapuolen evästeitä: Kohdasta "Sivustot, jotka saavat käyttää kolmannen osapuolen evästeitä" voit tarkistaa, mitkä sivustot saavat käyttää kolmannen osapuolen evästeitä, ja muokata lupia. Lue lisää kolmannen osapuolen evästeiden sallimisesta.