Een Chrome-profiel met beperkte rechten maken

Door een profiel met beperkte rechten te maken voor een gebruiker, kunt u bepalen en bekijken welke websites de gebruiker bezoekt. Met profielen met beperkte rechten kunt u:

• bekijken welke websites deze gebruiker heeft bezocht,
  • websites blokkeren,
  • voorkomen dat de gebruiker apps en extensies installeert,
  • SafeSearch inschakelen (standaard ingeschakeld),
  • de instellingen van de gebruiker wijzigen.

U kunt bijvoorbeeld een profiel met beperkte rechten maken voor gezinsleden om te beperken wat ze kunnen doen met Chrome. Chrome-profielen met beperkte rechten verlenen geen toegang tot andere Google-producten, zoals Gmail, Google+ en Drive.

Een profiel met beperkte rechten toevoegen

Computer
  1. Open Chrome.
  2. Log in bij Chrome.
  3. Klik in de rechterbovenhoek op de knop met uw naam of op Mensen Mensen.
  4. Klik op Mensen beheren.
  5. Klik op Persoon toevoegen.
  6. Kies een foto en een naam.
  7. Vink het selectievakje aan naast 'Toezicht houden op deze persoon om de websites die hij of zij bezoekt, te beheren en te bekijken via [je Google-account]'.
  8. Klik op de pijl-omlaag Pijl-omlaag.
  9. Selecteer uw account.
  10. Optioneel: Als u instellingen van een ander profiel met beperkte rechten wilt hergebruiken, klikt u op Een bestaande gebruiker met beperkte rechten importeren.
  11. Klik op Opslaan.
    • Als u het nieuwe profiel met beperkte rechten wilt openen, klikt u op Overschakelen naar [gebruiker met beperkte rechten].
    • Klik op OK om terug te gaan naar uw profiel.
Chromebook

Stap 1: Profielen met beperkte rechten inschakelen

1. Log in op het eigenaarsaccount van uw Chromebook.
  2. Klik op uw accountfoto.
  3. Klik op Instellingen Instellingen.
  4. Klik in het gedeelte Mensen op Andere mensen beheren.
  5. Schakel Gebruikers met beperkte rechten inschakelen in.

Opmerking: Als u een Chromebook op uw werk of school gebruikt, kunt u profielen met beperkte rechten niet inschakelen.

Stap 2: Een profiel met beperkte rechten toevoegen

1. Klik op uw accountfoto en klik op Uitloggen.
  2. Klik op Meer Meer en vervolgens Gebruiker met beperkte rechten toevoegen.
  3. Klik op Gebruiker met beperkte rechten maken.
  4. Selecteer het account waarmee het profiel met beperkte rechten moet worden beheerd.
  5. Geef het account en wachtwoord op en klik op Volgende.
  6. Kies een naam, wachtwoord en foto.
  7. Optioneel: Als u de instellingen van een ander profiel met beperkte rechten wilt gebruiken, klikt u op Een bestaande gebruiker met beperkte rechten importeren.
  8. Klik op Volgende.
  9. U ziet een bericht waarin wordt bevestigd dat het profiel is gemaakt. Klik op OK.

Websites blokkeren

Gebruikers met beperkte rechten kunnen in principe naar elke website gaan, maar u kunt toegang tot bepaalde websites blokkeren.

1. Ga naar chrome.com/manage.
  2. Selecteer een gebruiker met beperkte rechten.
  3. Klik in het gedeelte Rechten op Beheren.
  4. Kies hieronder een categorie om websites voor die persoon te blokkeren.
Specifieke websites blokkeren
  1. Selecteer bij Toestaan de optie Alle websites.
  2. Geef onder 'Geblokkeerde sites' een website op die u wilt blokkeren. Bijvoorbeeld: www.google.com.
  3. Kies een optie onder Gedrag:
    • Volledig domein blokkeren: De gebruiker met beperkte rechten kan geen enkele site van het Google-domein bekijken, zoals mail.google.com en www.google.nl.
    • Sommige subdomeinen toestaan: De gebruiker met beperkte rechten kan specifieke webadressen van www.google.com bekijken die u goedkeurt. Als u bijvoorbeeld images.google.com markeert als goedgekeurd, kan de gebruiker images.google.com openen, maar google.com/images niet.
    • Alleen dit adres blokkeren: De gebruiker met beperkte rechten kan www.google.com niet bekijken, maar kan www.google.nl wel bekijken.
  4. Klik op OK.

Tip: Gebruik een asterisk om elke versie van een webadres op te nemen. Als u bijvoorbeeld landspecifieke versies van www.google.com wilt blokkeren of toestaan (zoals www.google.co.uk), voert u www.google.* in.

Alle websites blokkeren, met enkele uitzonderingen
  1. Selecteer Alleen goedgekeurde sites onder Toestaan.
  2. Bij 'Goedgekeurde sites' voert u een website-URL in, bijvoorbeeld www.google.com.
  3. Kies een optie onder Gedrag:
    • Volledig domein toestaan: De gebruiker met beperkte rechten kan alle sites van het Google-domein bekijken, zoals mail.google.com en www.google.de.
    • Sommige subdomeinen blokkeren: De gebruiker met beperkte rechten kan alle webadressen van www.google.com bekijken, behalve de specifieke adressen die u blokkeert. Als u bijvoorbeeld images.google.com blokkeert, kan de gebruiker news.google.com nog steeds bekijken.
    • Alleen dit adres toestaan: De gebruiker met beperkte rechten kan alle sites met www.google.com bekijken, maar kan www.google.nl niet bekijken.
  4. Klik op OK.

Tip: Gebruik een asterisk om elke versie van een webadres op te nemen. Als u bijvoorbeeld landspecifieke versies van www.google.com wilt blokkeren of toestaan (zoals www.google.co.uk), voert u www.google.* in.

Voorkomen dat profielen met beperkte rechten worden overgeschakeld naar een profiel zonder beperkte rechten

U kunt uw profiel vergrendelen om uw informatie, wachtwoorden en bladwijzers privé te houden zodat andere gebruikers deze niet kunnen bekijken.

1. Open Chrome.
  2. Klik in de rechterbovenhoek op de knop met uw naam.
  3. Klik op Afsluiten en kinderslot.

U moet inloggen met uw Google-wachtwoord om over te schakelen naar uw profiel.

Ter bescherming van uw privacy moet u uw computer alleen delen met mensen die u vertrouwt. Met 'Afsluiten en kinderslot' kunt u uw privacy beschermen, maar het kinderslot is geen effectieve beveiligingsmaatregel tegen vreemden.

Een probleem oplossen

Als u problemen ondervindt bij het maken van een profiel met beperkte rechten, controleert u eerst of u bij Chrome bent ingelogd met uw Google-account. Meer informatie over inloggen bij Chrome.

Megan is Google Chrome-expert en auteur van deze Help-pagina. Help haar dit artikel te verbeteren door hieronder feedback achter te laten.