Rechten voor site-instellingen wijzigen

Je kunt rechten instellen voor een website zonder je standaardinstellingen te wijzigen.

Siterechten beheren

Je kunt makkelijk siterechten toestaan of weigeren. Je kunt ook eenmalige rechten verlenen voor specifieke functies.

Als een site toestemming vraagt om functies zoals de camera, locatie en microfoon te gebruiken, heb je de volgende opties:

• Deze keer toestaan: De site kan de gevraagde functie alleen gebruiken tijdens je huidige bezoek. De site moet dit bij toekomstige bezoeken wel opnieuw vragen.
  • Toestaan bij elk bezoek: De site kan de gevraagde functie gebruiken tijdens je huidige bezoek en toekomstige bezoeken.
  • Niet toestaan: De site kan de gevraagde functie niet gebruiken.

Instellingen voor alle sites wijzigen

1. Open Chrome op je computer.
  2. Klik rechtsboven op Meer Meer en dan Instellingen.
  3. Klik op Privacy en beveiliging en dan Site-instellingen.
  4. Kies de instellingen die je wilt updaten.

Als je de rechten en gegevensopslag wilt wijzigen voor alle sites die je hebt bezocht, kun je ook Rechten en op sites opgeslagen gegevens bekijken selecteren.

Meer informatie over rechten die je kunt wijzigen
  • Cookies van derden: Een site die je bezoekt, kan content van andere sites insluiten, zoals afbeeldingen, advertenties en tekst. Cookies die door deze andere sites worden ingesteld, worden cookies van derden genoemd. Meer informatie over hoe je cookies beheert
  • Afbeeldingen: Sites tonen afbeeldingen meestal ter illustratie, zoals foto's voor online winkels of nieuwsartikelen.
  • JavaScript: Sites gebruiken JavaScript vaak om interactieve functies te tonen, zoals videogames of webformulieren. Meer informatie over JavaScript
  • Protocolhandlers: Sites kunnen taken uitvoeren als je op bepaalde links klikt, zoals een bericht maken in je e-mailclient of afspraken toevoegen aan je agenda.
  • Pop-ups en omleidingen: Sites kunnen pop-ups sturen om advertenties te tonen, of omleidingen gebruiken om je naar sites te leiden die je misschien wilt vermijden. Meer informatie over pop-ups en omleidingen
  • Opdringerige advertenties: Sites laten vaak advertenties zien zodat ze content of services kosteloos kunnen aanbieden. Maar van bepaalde sites weten we dat ze opdringerige of misleidende advertenties tonen. Meer informatie over advertenties
  • Locatie: Sites gebruiken je locatie meestal voor relevante functies of informatie, zoals lokaal nieuws of winkels in de buurt. Meer informatie over hoe je je locatie deelt
  • Meldingen: Sites sturen meestal meldingen om je op de hoogte te houden van actueel nieuws of nieuwe chatberichten. Meer informatie over meldingen
  • Camera en microfoon: Sites gebruiken je videocamera en microfoon meestal voor communicatiefuncties, zoals videogesprekken. Meer informatie over camera's en microfoons
  • Plug-intoegang zonder sandbox: Sommige sites hebben plug-ins nodig zodat ze je taken kunnen laten uitvoeren, zoals video's streamen of software installeren. Chrome vraagt je standaard of een plug-in van een site de sandbox van Chrome mag omzeilen om toegang tot je computer te krijgen.
  • Automatische downloads: Sites kunnen gerelateerde bestanden automatisch samen downloaden om tijd te besparen. Meer informatie over downloads
  • MIDI-apparaten: Sites maken meestal verbinding met MIDI-apparaten (Musical Instrument Digital Interface) voor functies waarmee je muziek kunt maken en bewerken.
  • Bluetooth-apparaten: Sites maken meestal verbinding met bluetooth-apparaten om informatie over een apparaat op te nemen en te tonen. Meer informatie over de verbinding met bluetooth-apparaten
  • Synchronisatie op de achtergrond: Nadat je een site hebt verlaten, kan deze worden gesynchroniseerd om taken af te ronden, zoals foto's uploaden of een chatbericht sturen.
  • Lettertypen: Sites kunnen vragen of ze lettertypen mogen gebruiken die zijn geïnstalleerd op je lokale apparaat.
  • Zoomniveaus: Je kunt instellen hoeveel je wilt in- of uitzoomen op bepaalde sites. Meer informatie over in- en uitzoomen
  • Pdf-documenten: Sites publiceren soms pdf's, zoals documenten, contracten en formulieren. Meer informatie over pdf-documenten
  • Beschermde content: Als een site content afspeelt die auteursrechtelijk beschermd is, kan deze site je toestemming vragen om je apparaat te mogen herkennen. Meer informatie over beschermde content
  • Bewegingssensoren: Sites gebruiken de bewegingssensoren van je apparaat vaak voor functies zoals virtual reality of fitnesstracking.
  • Seriële poorten: Sites maken meestal verbinding met seriële poorten voor functies voor gegevensoverdracht, zoals netwerkinstellingen. Meer informatie over hoe je een site aan een serieel apparaat koppelt
  • Bestand bewerken: Sites hebben meestal toegang tot bestanden en mappen op je apparaat voor functies zoals het automatisch opslaan van je werk.
  • Klembord: Sites lezen je klembord meestal voor functies zoals het opslaan van de opmaak van je gekopieerde tekst.
  • Betalingshandlers: Sites installeren meestal betalingshandlers voor functies zoals makkelijker betalen.
  • Augmented reality: Sites volgen je camerapositie meestal voor AR-functies, zoals games.
  • Virtual reality: Sites gebruiken je apparaten en gegevens voor virtual reality vaak om je te laten deelnemen aan VR-sessies.
  • Ingesloten content: Sites die je bezoekt, kunnen content van andere sites insluiten, zoals afbeeldingen, advertenties en tekst. Deze andere sites kunnen toestemming vragen om informatie te gebruiken die ze over jou hebben opgeslagen terwijl je browst op de site. Meer informatie over ingesloten content
  • Onveilige content: Beveiligde sites kunnen niet-beveiligde content insluiten, zoals afbeeldingen of webframes. Beveiligde sites blokkeren standaard onveilige content. Je kunt aangeven welke sites onveilige content mogen tonen. Meer informatie over sitecontent en beveiliging
  • Je apparaatgebruik: Sites nemen meestal waar wanneer je je apparaat actief gebruikt om je beschikbaarheid in chat-apps in te stellen.
  • Geluid: Sites spelen mogelijk geluid af om audio te laten horen voor muziek, video's en andere media. Meer informatie over geluiden
  • HID-apparaten: Sites maken meestal verbinding met HID-apparaten voor functies die ongebruikelijke toetsenborden, gamecontrollers en andere apparaten gebruiken. Meer informatie over hoe je een site aan een HID-apparaat koppelt
  • USB-apparaten: Sites maken meestal verbinding met USB-apparaten voor functies zoals het afdrukken van een document of opslaan naar een opslagapparaat. Meer informatie over hoe je een site aan een USB-apparaat koppelt
  • Externe login: Sites kunnen inlogprompts van identiteitsservices tonen. Rechten voor externe login wijzigen
  • Sitegegevens op het apparaat: Sites die je bezoekt, kunnen informatie over je activiteit opslaan om de functionaliteit te verbeteren, bijvoorbeeld om je ingelogd te houden op een site of artikelen in je winkelwagen op te slaan. Meer informatie over sitegegevens op het apparaat

Instellingen voor een specifieke site wijzigen

Je kunt rechten voor een specifieke site toestaan of blokkeren. De site gebruikt dan die instellingen in plaats van de standaardinstellingen. Je kunt ook de gegevens voor een site verwijderen.

1. Open Chrome op je computer.
  2. Ga naar een site.
  3. Klik links van het webadres op Sitegegevens bekijken Default (Secure).
  4. Klik op Site-instellingen.
  5. Wijzig de instellingen voor rechten.

Tips:

• De wijzigingen worden automatisch opgeslagen.
  • Als je op het icoon naast het webadres klikt, zie je de eerder opgeslagen site-instellingen. Je kunt ze wijzigen zonder naar het menu Site-instellingen in Chrome te gaan.
  • Als de knop Rechten resetten beschikbaar is, kun je op de knop klikken om je gewijzigde voorkeuren te resetten.
  • Ter bescherming van je gegevens verwijdert Chrome de rechten voor sites die je niet recent hebt gebruikt.