Ben je aan het plannen om weer op kantoor te gaan werken? Bekijk hoe Chrome OS hieraan kan bijdragen.

De Chrome-browser niet meer beheren of deze verwijderen

Geldt voor beheerde Chrome-browsers op Windows, Mac en Linux.

Als je Microsoft Windows-, Apple macOS- of Linux-apparaten hebt die niet meer worden gebruikt in je organisatie, wil je deze mogelijk opnieuw gebruiken en uitdelen voor persoonlijk gebruik. Het kan ook zo zijn dat gebruikers een tweedehands Windows- of macOS-apparaat kopen, waarop de Chrome-browser eerder werd beheerd door een school, bedrijf of andere groep.

Als apparaten niet juist zijn gereset, wordt de Chrome-browser mogelijk nog steeds beheerd door een beheerder. Voordat je een apparaat opnieuw inzet, moet je stoppen met het beheer van de Chrome-browser of de browser verwijderen.

Stoppen met het beheer van de Chrome-browser

Controleren of de Chrome-browser wordt beheerd

Doe het volgende op een Windows- of macOS-apparaat:

1. Open de Chrome-browser Chrome.
  2. Selecteer Meer rechtsboven.
  3. Kijk onder in het menu. Als je Beheerd door je organisatie ziet, wordt de browser beheerd. Zo niet, dan wordt je browser niet beheerd.

Windows

Als je het beheerbeleid voor de Chrome-browser wilt verwijderen van een Windows-apparaat, moet je de Chrome-registerinstellingen wissen en de Chrome-browser opnieuw starten. Bekijk de documentatie van Microsoft voor meer informatie over hoe je het register kunt wissen.
  1. Verwijder deze registersleutels:
    • HKEY_CURRENT_USER\Software\Google\Chrome
    • HKEY_CURRENT_USER\Software\Policies\Google\Chrome
    • HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Google\Chrome
    • HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Policies\Google\Chrome
    • HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Policies\Google\Update
    • HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\WOW6432Node\Google\Enrollment
  2. Verwijder de waarde met de naam CloudManagementEnrollmentToken uit deze registersleutel:
    • HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\WOW6432Node\Google\Update\ClientState\{430FD4D0-B729-4F61-AA34-91526481799D}
  3. Verwijder de directory waarin Google Update cloudbeleid in het cachegeheugen zet:
    • %ProgramFiles(x86)%\Google\Policies
Zelfs nadat de gebruiker het register heeft gewist, kunnen sommige softwareproducten van derden de registerinstellingen resetten. Zorg dat je softwareproducten van derden en malware verwijdert die Chrome-registerwaarden kunnen instellen. Bekijk de Microsoft-documentatie voor Windows 7 en Windows 10 voor meer informatie over hoe je programma's kunt verwijderen.
Als je deze stappen hebt uitgevoerd en de Chrome-browser nog steeds lijkt te worden beheerd, moet je contact opnemen met een professioneel computerreparatiebedrijf. In zeldzame gevallen moet je Windows mogelijk opnieuw installeren vanwege hardnekkige malware.

macOS

Doe het volgende op een macOS-apparaat:
  1. Selecteer Systeemvoorkeuren in het Apple-menu.
  2. Klik op Profielen.
  3. Selecteer de profielen die je wilt verwijderen.
  4. Click (min).
  5. Klik op Verwijderen om te bevestigen dat je het profiel wilt verwijderen.

Je moet ook verdachte apps verwijderen. Dit zijn apps die je niet zelf hebt gedownload of die niet lijken op echte programma's.

1. Open Finder.
  2. Klik aan de linkerkant op Programma's.
  3. Zoek en verwijder verdachte apps.

Misschien moet je ook de standaardinstellingen van gebruikers wissen. Voer deze opdracht uit vanuit een terminal:

defaults delete com.google.Chrome

Misschien moet je ook bestanden verwijderen die worden gebruikt om Chrome in te stellen. Misschien heb je deze bestanden handmatig gemaakt of zijn ze gemaakt met een Unified Endpoint Management-tool (UEM) of tool voor mobiel beheer.

• Als je de bestanden handmatig hebt gemaakt, verwijder je het volgende:
    • /Library/Preferences/com.google.Chrome.plist
    • /Library/Managed Preferences/com.google.Chrome.plist
    • ~/Library/Application Support/Google/Chrome Cloud Enrollment/*
  • Als de bestanden zijn gemaakt met een UEM-tool of tool voor mobiel beheer, configureer je de tool om het relevante beleid te verwijderen.

Linux

Verwijder op een Linux-apparaat bestanden uit /etc/opt/chrome/policies.

Chrome-browsers verwijderen via de Beheerdersconsole

Chrome-browsers handmatig verwijderen uit de lijst Beheerde browsers:

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu and then Apparatenand thenChromeand thenBeheerde browsers.

Als je je hebt aangemeld voor Cloudbeheer voor de Chrome-browser, ga je naar Menu and then Chrome-browserand thenBeheerde browsers.

3. Selecteer een of meer browsers in de lijst Beheerde browsers.
  4. Klik bovenaan op Meer and thenVerwijderen.

Chrome-browsergegevens automatisch verwijderen van de servers van Google

Dit beleid wordt vanaf april 2024 tot mei 2024 geleidelijk uitgerold. Inactieve browsers met alle Chrome-versies komen in aanmerking voor verwijdering.

Inactieve browsers die zijn ingeschreven voor Cloudbeheer voor de Chrome-browser, worden automatisch verwijderd van de Google-beheerservers.

Aandachtspunten

• Browsers die meer dan 540 dagen geen contact hebben gemaakt met de Google-beheerservers, worden standaard als inactief beschouwd en de browsergegevens worden verwijderd. Ga naar De Chrome-browser controleren via de beheerdersconsole voor meer informatie over browsergegevens.
  • Je kunt de standaardinstelling van 540 dagen wijzigen in minimaal 28 en maximaal 730 dagen. Als je de waarde verlaagt, betekent dit dat browsers na een kortere periode als inactief worden beschouwd.
    Opmerking: Als je de waarde van de inactieve periode verlaagt, loop je het risico dat browsers als inactief worden beschouwd terwijl ze slechts tijdelijk niet worden gebruikt. Je moet deze browsers dan opnieuw inschrijven. Ga naar Een apparaat opnieuw inschrijven voor meer informatie over hoe je browsers opnieuw inschrijft.
  • Als de in de cloud opgeslagen browsergegevens worden verwijderd van een apparaat dat inactief en offline is, wordt het apparaat de volgende keer dat het probeert contact te maken met de Google-beheerservers niet herkend en ingesteld op onbeheerd. Dit betekent dat de apparaattoken ongeldig is en dat er geen gekoppeld cloudbeleid is. Ga naar Stoppen met het beheer van de Chrome-browser om cloudbeheer handmatig te verwijderen.
  • Als je wilt dat de verwijderde browsers de volgende keer dat ze opnieuw starten automatisch opnieuw worden ingeschreven, selecteer je Token verwijderen bij de instelling Beheer van apparaattokens voordat je de waarde van dit beleid verlaagt. De inschrijftokens voor deze browsers moeten nog steeds geldig zijn op het moment van opnieuw starten. Ga naar Beheer van apparaattokens voor meer informatie.
  • Je kunt nagaan welke browsers zijn ingeschreven binnen een bepaalde inactiviteitsperiode door de meest recente datum te bekijken in het veld Laatste activiteit of het veld Meest recente Google Update-activiteit in de Beheerdersconsole. Ga naar Chrome-apparaatgegevens bekijken voor meer informatie.
  • Met de csv- of API-services kun je de gegevens van inactieve browsers exporteren voordat de browsers worden verwijderd. Ga naar Gegevens exporteren uit Cloudbeheer voor de Chrome-browser en De Cloud Management API voor de Chrome-browser gebruiken voor meer informatie.

Meldingen

Je krijgt een melding als de volgende gebeurtenissen zijn opgeslagen in het controlelogboek en danBeheerder.

• Als een browser wordt verwijderd door het beleid Inactieve periode voor browserverwijdering.
  • Als een browser probeert verbinding te maken met de server nadat het apparaat is verwijderd.

Beleid

Beleid Beschrijving en instellingen
Inactieve periode voor browserverwijdering Geeft het aantal dagen aan van de inactieve periode voordat de browsergegevens worden verwijderd.
Browsers worden van de server verwijderd als ze na deze periode geen contact hebben gemaakt met de server.

Je abonnement op Cloudbeheer voor de Chrome-browser opzeggen

Als het abonnement op Cloudbeheer voor de Chrome-browser voor je account wordt opgezegd en het account geen Chrome Enterprise Premium-abonnement heeft, geldt het volgende:

• Je kunt nog wel gebeurtenissen in het beheerderslogboek en het Chrome-logboek bekijken.
  • Vanaf juli 2023 kun je geen instellingen, beleid of connectorconfiguraties toepassen op beheerde browsers. Je ziet dan ook geen gegevens meer van beheerde browsers, omdat die worden verwijderd. De verwijderde gegevens omvatten:
    • Gegevens die zijn gekoppeld aan beheerde browsers, zoals browserprofielgegevens en machinegegevens.
    • Alle inschrijftokens.
    • Alle berekende verzamelde rapportagegegevens.

Het Google-account van je organisatie verwijderen

Je kunt je gratis abonnement op Cloudbeheer voor de Chrome-browser niet verwijderen via de Google Beheerdersconsole. Je kunt alleen Chrome-browsers verwijderen die niet hoeven te worden beheerd in Cloudbeheer voor de Chrome-browser. Zie Chrome-browsers verwijderen via de Beheerdersconsole.

Als je alleen een gratis abonnement op Cloudbeheer voor de Chrome-browser hebt en geen van je gebruikers en browsers de service meer nodig heeft, kun je het Google-account van je organisatie verwijderen.

Uw Chrome Enterprise Premium-abonnement is opgezegd

Als je geen bestaand abonnement op Cloudbeheer voor de Chrome-browser hebt en je je Chrome Enterprise Premium-abonnement opzegt, of als de proefperiode voorbij is, worden browsers die momenteel zijn ingeschreven niet meer beheerd door je organisatie. Als je het beheer van je ingeschreven browsers wilt behouden, kun je het abonnement op Cloudbeheer voor de Chrome-browser kosteloos toevoegen.

Als het account geen abonnement op Cloudbeheer voor de Chrome-browser of Chrome Enterprise Premium-abonnement heeft, geldt het volgende:

• Je kunt nog wel gebeurtenissen in het beheerderslogboek en het Chrome-logboek bekijken.
  • Vanaf juli 2023 kun je geen instellingen, beleid of connectorconfiguraties toepassen op beheerde browsers. Je ziet dan ook geen gegevens meer van beheerde browsers, omdat die worden verwijderd. De verwijderde gegevens omvatten:
    • Gegevens die zijn gekoppeld aan beheerde browsers, zoals browserprofielgegevens en machinegegevens.
    • Alle inschrijftokens.
    • Alle berekende verzamelde rapportagegegevens.
Google en de gerelateerde merken en logo's zijn handelsmerken van Google LLC. Alle andere bedrijfs- en productnamen zijn handelsmerken van de bedrijven waarmee ze in verband worden gebracht.