Ben je aan het plannen om weer op kantoor te gaan werken? Bekijk hoe Chrome OS hieraan kan bijdragen.

IPv6-ondersteuning op Chrome OS

Volledige IPv6-compatibiliteit garanderen op Chrome-apparaten

Voor beheerders die apparaten met ChromeOS op een IPv6-netwerk beheren.

Als je Chrome-apparaten verbindt met een netwerk dat IPv6 gebruikt, moet je een aantal stappen uitvoeren om te zorgen voor volledige compatibiliteit.

Stap 1: Je netwerk configureren voor gebruik van SLAAC

Configureer je netwerk zodanig dat het het automatische SLAAC-protocol (stateless address autoconfiguration) gebruikt in plaats van versie 6 van het Dynamic Host Configuration Protocol (DHCPv6).

IP-adressen worden anders beheerd door IPv4- en IPv6-protocollen. Apparaten met Chrome OS (zoals Chromebooks) halen volledig voordeel uit de IPv6-functie waarmee hosts meerdere IP-adressen kunnen toewijzen. Chrome-apparaten gebruiken meerdere IPv6-adressen, zodat alle ingesloten containers (Android) en elke VM (Linux) een eigen openbaar routeerbaar IPv6-adres hebben. De meeste DHCPv6-implementaties bieden geen ondersteuning voor meerdere IPv6-adressen per host. Daarom kan DHCPv6 niet worden gebruikt met Chrome-apparaten. In plaats daarvan moet je SLAAC gebruiken.

Chrome OS gebruikt het SLAAC-protocol om IPv6-adressen toe te wijzen aan draadloze en bedrade netwerken. Met IPv6 kan de host meerdere openbaar routeerbare IPv6-adressen toewijzen. Chrome OS gebruikt deze functie voor het volgende:

• Containers: Android- en Linux-support hebben hun eigen toegewezen openbare IPv6-adressen. Ze maken geen gebruik van netwerkadresomzetting. IPv6 is bedoeld om end-to-end connectiviteit tussen hosts te bieden.
  • Privacy: Android en Chrome OS maken gebruik van RFC 4941-privacyadressen, zodat websites geen Chrome-apparaten kunnen volgen zonder dat de gebruiker daar controle over heeft. Dit doen ze door de IPv6-adressen van de gebruiker te onthouden.
  • Verouderde support: Android moet extra IPv6-adressen toewijzen om 464XLAT te implementeren. Dit is een functie die zorgt dat verouderde apps en services kunnen worden uitgevoerd op IPv6-netwerken.

Het is geen goed idee om voor IPv6-adrestoewijzing alleen op DHCPv6 te vertrouwen, voor welk apparaat dan ook. Bekijk Aanbevelingen voor beschikbaarheid van hostadressen voor meer informatie.

Stap 2: DNS configureren voor gebruik van RDNSS

Configureer je IPv6-router voor gebruik van Recursive DNS Server (RDNSS). Als je netwerk ook gebruikmaakt van IPv4, kun je naast RDNSS ook DHCPv4 gebruiken.

Chrome OS ondersteunt twee manieren om de DNS-resolutie (Domain Name System) in IPv6-netwerken te configureren:

• RDNSS-opties (Recursive DNS Server)
  • Dynamic Host Configuration Protocol v4 (DHCPv4)

We raden aan om je DNS via RDNSS te configureren. Wanneer je RDNSS gebruikt, wordt de DNS-serverlijst opgenomen in de advertentiepakketten van de IPv6-router. Als je de DNS-instellingen van je IPv6-router wijzigt, worden deze wijzigingen onmiddellijk doorgevoerd naar je Chrome-apparaten.

Opmerking: RDNSS is een relatief nieuw protocol. Daarom wordt het mogelijk niet volledig ondersteund door sommige verouderde omgevingen.

Als je netwerk zowel IPv4 als IPv6 gebruikt, proberen je Chrome-apparaten eerst RDNSS te gebruiken. Als een Chrome-apparaat geen RDNSS-gegevens detecteert in de advertentieberichten van je IPv6-router, wordt er een DHCPv4-aanvraag uitgevoerd om de DNS-configuratie van je netwerk te verkrijgen.

Stap 3: Een uniek voorvoegsel toewijzen voor elke VPN-host

Als je VPN gebruikt, configureer je de VPN-clientsoftware zodanig dat het een speciaal /64-voorvoegsel toewijst voor elke clientverbinding.

In sommige gevallen is het nuttig om voor elke host een uniek voorvoegsel toe te wijzen. Netwerkbeheerders kunnen dan meer controle krijgen over IPv6-adrestoewijzing. Zo wordt het bijvoorbeeld gemakkelijker om de toegang van een Chrome-apparaat tot online bronnen bij te houden. Chrome-apparaten ondersteunen de RFC 8273-standaard onmiddellijk. Hierdoor wordt aan elke host in het netwerk een speciaal /64-voorvoegsel toegewezen. Je hoeft dus geen extra configuratie uit te voeren op het Chrome-apparaat.

Op VPN-gateways die IPv6 ondersteunen, moet je voor elke clientverbinding een speciaal /64-voorvoegsel toewijzen om Google Play en Linux op Chrome OS te ondersteunen. Grotere voorvoegsels worden ook ondersteund, zoals /60 en /56. De IPv6-verbinding wordt mogelijk beperkt of is niet beschikbaar, als de VPN-gateway slechts de mogelijkheid biedt voor één /128-adres voor een Chrome-apparaatclient.