Voorkomen dat gebruikers schadelijke bestanden downloaden

Chrome versie 61 en hoger.

Deze pagina is bedoeld voor IT-beheerders die Chrome-browsers of Chrome OS-apparaten beheren voor een bedrijf of school.

Als Chrome-beheerder kun je het beleid DownloadRestrictions gebruiken om te voorkomen dat gebruikers gevaarlijke bestanden downloaden, zoals malware en geïnfecteerde bestanden. Je kunt voorkomen dat gebruikers alle bestanden downloaden of bestanden die door Google Safe Browsing als gevaarlijk worden aangemerkt. Als gebruikers proberen gevaarlijke bestanden te downloaden, zien ze een beveiligingswaarschuwing die ze niet kunnen overslaan.

Stap 1: Het beleid bekijken

Beleid: DownloadRestrictions

Dit voorkomt dat gebruikers Safe Browsing-beveiligingswaarschuwingen omzeilen om gevaarlijke bestanden te downloaden. Of het voorkomt alle downloads.

Stel dit beleid met een van de volgende waarden in:

• 0 - Geen beperkingen: Alle downloads zijn toegestaan. Gebruikers ontvangen nog steeds waarschuwingen over sites die door Safe Browsing als gevaarlijk worden aangemerkt. Ze kunnen de waarschuwing echter overslaan en de site toch openen.
  • 1 - Gevaarlijke downloads blokkeren: Alle downloads zijn toegestaan, behalve downloads waarvoor Safe Browsing een waarschuwing heeft gegeven dat deze gevaarlijk zijn.
  • 2 - Potentieel gevaarlijke downloads blokkeren: Alle downloads zijn toegestaan, behalve downloads waarvoor Safe Browsing een waarschuwing heeft gegeven dat deze potentieel gevaarlijk zijn.
  • 3 - Alle downloads blokkeren: Downloads zijn niet toegestaan.

Niet ingesteld: standaard ingesteld op Geen beperkingen, zoals hierboven beschreven.

Wat wordt met het beleid beperkt?

Door dit beleid in te stellen, worden downloads beperkt op webpagina's wanneer gebruikers op een downloadlink klikken of met de rechtermuisknop op een bestand klikken en kiezen voor Link opslaan als.

Beperkingen gelden echter niet als gebruikers een webpagina opslaan door op Bestand en dan Pagina opslaan als of Afdrukken en dan Opslaan als pdf klikken.

Stap 2: Het beleid instellen

Klik hieronder voor de stappen, afhankelijk van hoe je dit beleid wilt beheren.

Beheerdersconsole
Dit beleid geldt wanneer gebruikers zijn ingelogd op een beheerd Google-account in een van de Chrome-browsers of op een apparaat met Chrome OS.
  1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga op de homepage van de Beheerdersconsole naar Apparatenand thenChrome-beheer.
  3. Klik op Instellingen voor gebruikers en browsers.
  4. Laat de organisatie-eenheid op het hoogste niveau geselecteerd als u wilt dat de instelling voor iedereen geldt. Selecteer anders een onderliggende organisatie-eenheid.
  5. Ga naar Chrome Safe Browsing.
  6. Kies een optie bij Downloadbeperkingen:
    • Alle downloads blokkeren
    • Gevaarlijke downloads blokkeren
    • Potentieel gevaarlijke downloads blokkeren
    • Geen speciale beperkingen
  7. Klik op Opslaan.
Windows
Geldt voor Windows-gebruikers die inloggen op een beheerd account in de Chrome-browser.

Met Groepsbeleid

Doe het volgende in Groepsbeleidsbeheer (map Computer of Gebruikersconfiguratie):
  1. Ga naar Beleid en dan Beheersjablonen en dan Google en dan Google Chrome.
  2. Schakel Downloadbeperkingen toestaan in.
  3. Stel een optie in:
    • Alle downloads blokkeren
    • Alle gevaarlijke downloads blokkeren
    • Potentieel gevaarlijke downloads blokkeren
    • Geen speciale beperkingen
  4. Implementeer het beleid voor je gebruikers.
Mac
Geldt voor AppleMac-gebruikers die zijn ingelogd op een beheerd account in de Chrome-browser.

Voeg de volgende sleutel toe aan het Chrome-configuratieprofiel of update deze en implementeer de wijziging vervolgens voor je gebruikers.

Stel de sleutel DownloadRestrictions in op <integer>waarde</integer>, waarbij <value> 0, 1, 2 of 3 is.

Voorbeeldcode:

<key>DownloadRestrictions</key>
  <dict>   <integer>1</integer> </dict>

Linux
Geldt voor Linux-gebruikers die zijn ingelogd op een beheerd account in de Chrome-browser.

Voeg in de JSON-bestandseditor van je voorkeur een JSON-bestand toe en update het. Implementeer de wijziging vervolgens voor je gebruikers.

1. Ga naar de map etc/opt/chrome/policies/managed.
  2. Stel de sleutel DownloadRestrictions in op 0, 1, 2 of 3.

Voorbeeldcode:

"DownloadRestrictions": "1" }