Ben je aan het plannen om weer op kantoor te gaan werken? Bekijk hoe Chrome OS hieraan kan bijdragen.

Apparaten voor beheerde gastsessies

Voor beheerders die Chrome OS-apparaten beheren voor een bedrijf of school.

Chromebook icon updated Dec 2013

Met beheerde gastsessies kunnen meerdere gebruikers dezelfde ChromeOS-apparaten delen, zonder dat ze hoeven in te loggen op hun Google-account. Gebruik beheerde gastsessies bijvoorbeeld om ChromeOS-apparaten te configureren als leenapparaat of een gedeelde computer.

Met beheerde gastsessies kunnen je gebruikers net zo browsen als normaal en kunnen ze meerdere websites openen in de venstermodus (niet in de modus volledig scherm).

Voordat je begint

• Registreer de apparaten waarop je beheerde gastsessies wilt laten uitvoeren. Zie ChromeOS-apparaten inschrijven voor meer informatie.
  • Plaats apparaten waarop gebruikers beheerde gastsessies gebruiken in een eigen organisatie-eenheid. Een ChromeOS-apparaat kan zich slechts in één organisatie-eenheid tegelijk bevinden. Vervolgens kun je instellingen voor beheerde gastsessies toepassen op apparaten in die organisatie-eenheid.
  • Beheerde pods voor gastsessies krijgen voorrang op gebruikerspods op het inlogscherm. Zorg dat op het inlogscherm de namen en foto's van gebruikers worden weergegeven. Zie Inlogscherm voor meer informatie.
  • Je hebt de Chrome Enterprise Upgrade en Chrome Education Upgrade (afzonderlijk of gebundeld met apparaten) nodig voor elk ChromeOS-apparaat waarop je een beheerde gastsessie wilt uitvoeren. De Kiosk & Signage Upgrade biedt geen ondersteuning voor de implementatie van beheerde gastsessies.
  • Privé-apps en -extensies die zijn beperkt tot gebruikers in een domein kunnen niet worden geïnstalleerd, omdat gebruikers voor een beheerde gastsessie niet hoeven in te loggen.

Beheerde gastsessies instellen

Stap 1: De ChromeOS-apparaten instellen
  1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu and then Apparatenand thenChromeand thenInstellingenand then Instellingen voor beheerde gastsessies.
  3. Laat de organisatie-eenheid op het hoogste niveau geselecteerd als u wilt dat de instelling voor iedereen geldt. Selecteer anders een onderliggende organisatie-eenheid.
  4. Ga naar Algemeen.
  5. Klik op Beheerde gastsessie.
  6. Kies een optie:
    1. Zo gebruik je beheerde gastsessies op ChromeOS-apparaten:
      1. Selecteer Beheerde gastsessies toestaan.
      2. Klik op Opslaan.
    2. Zo start je automatisch een beheerde gastsessie:
      1. Selecteer Beheerde gastsessie automatisch starten.
      2. Voer de naam in die je wilt laten weergeven aan gebruikers van de sessie. Bijvoorbeeld 'Bibliotheek van de Montessorischool' of 'Solarmora gedeelde computer'.
      3. Stel de gewenste instellingen in voor beheerde gastsessies. Zie stap 2 hieronder voor meer informatie.
      4. Klik op Opslaan.
Stap 2: Instellingen voor beheerde gastsessies configureren

In de tabel staan de instellingen die uniek zijn voor beheerde gastsessies. De meeste instellingen die beschikbaar zijn op de pagina met instellingen voor beheerde gastsessies, zijn ook beschikbaar op de pagina met instellingen voor gebruikers en browsers. Het beleid doet hetzelfde, maar wordt toegepast tijdens de gastsessie in plaats van wanneer gebruikers zijn ingelogd. Dit beleid staat beschreven in Chrome-beleid instellen voor gebruikers of browsers.

Instelling Beschrijving
Beheerde gastsessie

Sessienaam die wordt weergegeven op het inlogscherm

De naam die je wilt laten weergeven aan gebruikers van de sessie.

De instellingen hieronder zijn alleen beschikbaar voor beheerde gastsessies die automatisch worden gestart op ChromeOS-apparaten.

Vertraging bij automatisch starten

Voer het aantal seconden in dat moet worden gewacht voordat de beheerde gastsessie automatisch wordt gestart.

Controle van apparaatstatus aanzetten

Selecteer Controle van apparaatstatus aanzetten om toe te staan dat rapporten worden verzonden over de status van een kiosk. Vervolgens kun je controleren of een apparaat online is en naar behoren werkt. Zie De kiosk-status controleren voor meer informatie.

Uploaden van systeemlogboeken aanzetten voor apparaat

Belangrijk: Voordat je deze instelling gebruikt, moet je de gebruikers van beheerde kiosk-apparaten op de hoogte stellen dat hun activiteiten gecontroleerd kunnen worden en dat gegevens onbedoeld kunnen worden opgeslagen en gedeeld. Als je je gebruikers hier niet van op de hoogte stelt, ben je in overtreding van de voorwaarden van je overeenkomst met Google.

Selecteer Uploaden van systeemlogboeken aanzetten voor apparaat om automatisch systeemlogboeken op te slaan voor kiosk-apparaten. Logboeken worden elke 12 uur opgeslagen en worden geüpload naar de Beheerdersconsole. De logboeken worden maximaal 60 dagen bewaard.

Op elk moment kunnen er 7 logboeken worden gedownload:

• Een logboek voor elke dag van de afgelopen 5 dagen

• Een logboek van de afgelopen 30 dagen

• Een logboek van de afgelopen 45 dagen

Zie De kiosk-status controleren voor meer informatie.

Schermrotatie (rechtsom)

Selecteer de gewenste schermrotatie voor een kiosk-apparaat. Als je wilt dat het scherm wordt geroteerd zodat het in de portretstand komt te staan, selecteer je 90 graden. Dit beleid kan worden overschreven door op het apparaat handmatig een andere schermstand te configureren.

Maximale lengte gebruikerssessie Hiermee wordt de gebruiker na een bepaalde tijd (tussen 1 en 1440 minuten) uitgelogd bij de sessie. Voer niets in voor onbeperkte sessies.
Instellingen bij inactiviteit

Actie bij inactief

Selecteer wat je wilt dat het apparaat doet als het een bepaalde tijd inactief is geweest. Kies of apparaten in de slaapstand moeten gaan, de sessie moet worden gesloten, het apparaat moet worden afgesloten of dat er niets moet gebeuren.

Tijd inactief in minuten

Voer een waarde in minuten in dat het apparaat inactief moet zijn. Laat het vak leeg om de standaardtijd van het systeem te gebruiken. Deze is per apparaat verschillend.

Actie bij sluiten klep

Kies of apparaten in de slaapstand moeten gaan, de sessie moet worden gesloten, het apparaat moet worden afgesloten of dat er niets moet gebeuren als gebruikers de klep van het apparaat sluiten.

Screensaver

Hiermee bepaal je of een inactief ChromeOS-apparaat een screensaver op het vergrendelscherm toont. Standaard wordt er geen screensaver weergegeven bij inactiviteit.

Als je Screensaver tonen op vergrendelscherm bij inactiviteit selecteert, doe je het volgende:

Afbeeldings-URL's voor screensaver

Voeg de afbeeldings-URL's toe die je wilt tonen. Het volgende is van toepassing:

• Voeg 1 URL per regel toe. Elk item moet een URL zijn die naar een afbeeldingsbestand verwijst en moet beginnen met https://. Google verifieert niet of een afbeelding beschikbaar is op de gespecificeerde URL's.
  • Afbeeldingen moeten jpg- of jpeg-bestanden zijn en het bestand mag niet groter zijn dan 8 MB.
  • Er zijn minstens 2 geldige afbeeldingen vereist voordat de screensaver wordt geactiveerd.
  • Ongeldige URL's en niet-ondersteunde afbeeldingen worden genegeerd.
  • Het aantal afbeeldingen is beperkt tot 25. Alleen de eerste 25 ingevoerde URL's uit de lijst worden gebruikt.
  • Het ChromeOS-apparaat downloadt de afbeeldingen en slaat ze op in een lokaal cachegeheugen. Als een afbeelding voor de gespecificeerde URL verandert nadat de afbeelding in het cachegeheugen is opgeslagen, wordt deze mogelijk niet geüpdatet.

Activeren

Voer de tijd in seconden in dat het apparaat inactief blijft voordat de screensaver op het vergrendelscherm wordt getoond.

Geldige waarden liggen tussen 1 en 9999 seconden. Als je het veld leeglaat, wordt de standaardwaarde van 7 seconden gebruikt.

Vernieuwen

Voer het interval in seconden in om de weergegeven afbeelding te wijzigen.

Geldige waarden liggen tussen 1 en 9999 seconden. Als je het veld leeglaat, wordt de standaardwaarde van 60 seconden gebruikt.
Het bevestigingsdialoogvenster voor uitloggen weergeven

Standaard is Uitlogdialoogvenster tonen als het laatste venster wordt gesloten geselecteerd. Als gebruikers het laatste venster sluiten, wordt hen gevraagd of ze willen uitloggen bij Chrome.

Als je Uitlogdialoogvenster niet tonen als het laatste venster wordt gesloten selecteert, worden gebruikers niet automatisch uitgelogd bij Chrome als ze het laatste venster sluiten.

Browser openen bij opstarten Hiermee wordt aangegeven of de Chrome-browser automatisch moet worden geopend als gebruikers hun ChromeOS-apparaat opstarten.
Sessielocatie

Geef de volgorde van aanbevolen talen op het inlogscherm van het ChromeOS-apparaat op.

• Als je geen aanbevolen talen opgeeft: ChromeOS gebruikt de huidige taal als een beheerde gastsessie wordt gestart. De gebruiker kan deze standaardinstelling wijzigen bij de start van de sessie.
  • Als je één taal opgeeft: ChromeOS gebruikt deze taal als een beheerde gastsessie wordt gestart. De gebruiker kan deze standaardinstelling wijzigen bij de start van de sessie.
  • Als je meer dan één taal opgeeft: ChromeOS vraagt de gebruiker een taal te kiezen als een beheerde gastsessie wordt gestart. Je kunt de volgorde van de talen in de lijst kiezen. Standaard gebruikt Chrome de meestgebruikte toetsenbordindeling voor de gekozen taal. Gebruikers kunnen de toetsenbordindeling wijzigen wanneer ze de sessie starten.

De taal en toetsenbordindeling worden teruggezet op de vorige waarden als de beheerde gastsessie voorbij is.

Weergave-instellingen aanhouden

Hiermee bepaal je of apparaten de weergave-instellingen behouden die gebruikers instellen in beheerde gastsessies, zelfs nadat een sessie voorbij is. Standaard worden alle weergave-instellingen gereset als sessies worden beëindigd.

Stap 3: Aanvullende instellingen en beleidsregels toepassen

Je kunt apparaatbeleid, gebruikersbeleid en netwerkinstellingen configureren. Zie ChromeOS-apparaatbeleid instellen en Chrome-beleid instellen voor gebruikers of browsers voor meer informatie.

Beheerde gastsessies instellen

Ontdek hoe u organisatie-eenheden maakt, een eerste beleid voor beheerde gastsessies toepast en ingeschreven apparaten naar de organisatie-eenheid verplaatst om het beleid te ontvangen.

How to set up managed guest sessions

Hoe gebruikers browsen in beheerde gastsessies

Op het inlogscherm zien gebruikers de weergavenaam van de sessie die je hebt ingesteld in stap 1 hierboven. Als gebruikers een beheerde gastsessie willen gebruiken, moeten ze deze instructies volgen:

1. Klik op de pod van de beheerde gastsessie.
    Gebruikers zien dan het volgende:
    • De domeinnaam van de organisatie die de sessie beheert.
    • Het bericht dat de beheerder wellicht toegang heeft tot alle activiteit, inclusief wachtwoorden en communicatie.
  2. Klik op Volgende.
  3. Als er een aangepaste overeenkomst van servicevoorwaarden is, klik je op Accepteren om de sessie te starten.
  4. Begin met browsen op internet.

De sessie blijft duren tot de gebruiker uitlogt, deze de maximum sessieduur heeft bereikt of de gespecificeerde periode van inactiviteit voor het apparaat is verstreken. Als de beheerde gastsessie voorbij is, wordt de gebruiker automatisch uitgelogd en worden alle lokale gebruikersgegevens van het apparaat gewist.

Wanneer moet je beheerde gastsessies gebruiken

Examens

Als je leerlingen slechts een bepaalde tijdsduur wilt geven voor een examen, kun je die tijdsduur instellen. Je kunt internettoegang vergrendelen om te voorkomen dat leerlingen online antwoorden opzoeken. Je kunt ook voorkomen dat ze screenshots maken. Meer informatie over Chromebooks gebruiken voor examens van leerlingen.

Gebruik in een bibliotheek

Je kunt een sessieduur specificeren. Je kunt ook configureren dat het apparaat kan afdrukken op lokale en netwerkprinters met Common UNIX Printing System (CUPS). Zie Lokale en netwerkprinters beheren voor meer informatie.

Bedrijfscentrum of cybercafé

Net als in de bibliotheekmodus kun je de tijdsduur instellen voor de gebruikerssessie. Ook kun je apparaatgebaseerd beleid instellen op het apparaat.

Winkel

Je kunt het apparaat zo configureren dat er geen maximale tijdsduur is voor een sessie. Mensen kunnen het apparaat in een winkel onbeperkt gebruiken. Je kunt ook automatisch een beheerde gastsessie laten starten op het apparaat. Meer informatie over kioskinstellingen.

Veelgestelde vragen

Alles openen  |  Alles sluiten

Kunnen gebruikers afdrukken vanaf een ChromeOS-apparaat tijdens een beheerde gastsessie?
Ja. Je kunt toestaan dat gebruikers afdrukken op lokale en netwerkprinters met Common UNIX Printing System (CUPS). Zie Lokale en netwerkprinters beheren voor meer informatie.
Op welke manier verschillen beheerde gastsessies van 'gebruiken als gast'?
'Gebruiken als gast' is handig als gebruikers snel willen browsen op het web. Met 'gebruiken als gast' is het echter niet mogelijk om vooraf apps te configureren, de sessieduur te beperken, allerlei beveiligingsbeleid af te dwingen of sessies te beheren op een manier die voor de meeste bedrijven en scholen vereist is. Met browsen in beheerde gastsessies kun je verschillende gebruikersbeleidsregels afdwingen, zonder dat gebruikers moeten inloggen. Meer informatie over gebruiken als gast.
Welke berichten kunnen gebruikers te zien krijgen?

'Je organisatie beheert dit apparaat en heeft toegang tot alle gebruikersactiviteit, waaronder bezochte webpagina's, wachtwoorden en e-mails.'

Gebruikers zien dit bericht als ze inloggen bij een beheerde gastsessie als een of meer van de volgende geavanceerde instellingen zijn geconfigureerd op het apparaat:

'Je organisatie beheert dit apparaat en kan je activiteit mogelijk controleren.'

Gebruikers zien dit bericht als automatisch starten niet aan staat en geen van de bovenstaande geavanceerde instellingen zijn geconfigureerd op het apparaat.