Planerar du en strategi för återgång till kontorsarbete? Se hur Chrome OS kan vara till hjälp.

Använd Screencast-appen för att spela in och dela på dina ChromeOS-enheter

Den här sidan riktar sig till användare. Om du är administratör och vill veta mer läser du Screencast.

Med Screencast-appen kan du spela in och dela lektioner och demonstrationer med en transkription. Du kan använda transkriptionen för att söka i, redigera och översätta screencaster.

When you have an idea to share, Screencast it

Åtkomst

Screencast-appen är tillgänglig på alla ChromeOS-enheter med Chrome-version 104 eller senare. Uppgradera appen om appen inte visas i översikten. Mer information finns i Uppdatera Chromebooks operativsystem.

Administratörer kan inaktivera appen för hanterade användare. Om du använder ett hanterat Google-konto på en enhet med ChromeOS 103 eller senare men inte ser appen i översikten kan du kontakta IT-administratören och be hen att aktivera appen för ditt konto.

Om du vill visa en screencast klickar du på länken som delats med dig på en enhet med en kompatibel webbläsare. I ChromeOS öppnas appen automatiskt för uppspelning.

Redigera en screencast

Du kan använda de inbyggda redigeringsverktygen för att trimma, stänga av ljudet och lägga till textöverlagringar (titlar) i dina inspelningar.

1. Öppna redigeringsläget genom att öppna en screencast och klicka på Redigera eller högerklicka på en mening i transkriptionen i det övre högra hörnet av screencasten.
  2. Välj meningen som du vill redigera.
  3. Välj önskad redigeringsfunktion.
  4. Utför ändringarna och klicka på Spara.

Om du vill återställa redigerat innehåll klickar du på Ångra högst upp i transkriptionen i redigeringsläge.

Obs! Eftersom originalinspelningen finns kvar på Google Drive kan användare med åtkomst till screencasten och länken fortfarande se originalvideon och transkriptionen.

Redigera text

Om det blir fel i den automatiskt genererade transkriptionen kan du redigera meningarna direkt i textrutan.

1. Klicka på meningen i transkriptionen.
  2. Redigera meningen i textrutan.
  3. Klicka på Spara.

Trimma screencasten

Du kan trimma valt innehåll från en inspelning.

1. Välj det innehåll du vill trimma.
  2. Klicka på Trimma från Screencast
  3. Klicka på Spara.

Stänga av ljudet för en mening

Du kan behålla videoklippet som är kopplat till en vald mening men stänga av ljudet när du spelar upp screencasten.

1. Välj det innehåll du vill stänga av ljudet på.
  2. Klicka på Stäng av meningsljudet
  3. Klicka på Spara.

Obs! Om du stänger av ljudet i en mening visas den inte i transkriptionen i visningsläge.

Lägga till avsnitt och avsnittstitlar

Du kan omorganisera transkriptionsstyckena genom att lägga till en avsnittsbrytning under en vald mening. Meningen under den valda meningen blir startpunkten för ett nytt avsnitt.

Du kan även lägga till avsnittstitlar för att göra det enklare för tittaren att kolla igenom innehållet i transkriptionen.

Lägg till ett avsnitt nedan

1. Välj meningen nedanför som du vill lägga till ett avsnitt.
  2. Klicka på Lägg till avsnitt nedan
  3. Klicka på Spara.

Om du vill ta bort avsnittsbrytningar klickar du på i avsnittet följt av Ta bort avsnittsbrytningföljt avSpara.

Lägg till en avsnittstitel

1. Klicka på följt avLägg till avsnittstitel i avsnittet.
  2. Ange avsnittets namn.
  3. (Valfritt) Aktivera Visa som överlagring i screencast.
  4. Klicka på Spara.

Om du vill ta bort avsnittstitel klickar du på i önskat avsnitt följt avTa bort avsnittstitel följt avSpara.

Transkription

Screencast transkriberar din berättarröst till text så att du enkelt kan redigera inspelningen och tittare kan söka, navigera i och översätta screencasts via transkriptionen. Transkriptioner kan behandlas på enheten eller skickas till Google för behandling beroende på enhetens och enhetens språk.

Du måste ställa in något av följande språk på enheten för att skapa en ny inspelning:

• engelska (amerikansk)
  • engelska (australiensisk)
  • engelska (brittisk)
  • franska
  • tyska
  • indonesiska
  • italienska
  • japanska
  • koreanska
  • portugisiska
  • ryska
  • spanska (USA)
  • spanska (Spanien)
  • svenska
  • turkiska

Användare med enheten inställd på ett annat språk kan visa screencasts som skapats av andra, men kan inte spela in sina egna.

Felsökning

Hur får jag appen?

Screencast ingår i ChromeOS 104 eller senare. Du hittar appen genom att klicka på Översikt i aktivitetsfältet, vanligtvis i det nedre vänstra hörnet. Om den inte redan finns där kan du även fästa appen på hyllan så att du kommer åt den genom att högerklicka på ikonen och välja Fäst på hyllan.

Om du använder ett hanterat Google-konto på en enhet med ChromeOS 104 eller senare men inte ser appen i översikten kan du kontakta IT-administratören och be hen att aktivera appen för ditt konto.

Omfattas Screencast av skolans Workspace for Education-avtal?

Screencast-inspelningar lagras på Google Drive och omfattas av Workspace for Education-avtalet som innehåller ändringen av databehandling för Workspace och integritetsmeddelandet för Google Cloud.

Länken fungerar inte. Vad ska jag göra?

Screencast-länkar visas bara för andra om de är inställda på Delas med andra.

Om du vill ändra delningsinställningen klickar du på Dela för screencasten och väljer Delas med andra på tittarsidan eller menyn Fler alternativ.

Hur ritar jag på skärmen under en inspelning?

• Rita på skärmen genom att klicka eller trycka på Markör på hyllan under inspelningen. Sedan kan du rita över innehållet på skärmen med musen, e-pennan eller pekskärmen. Navigering på skärmen är inaktiverad när Markör är på.
  • Högerklicka eller tryck snabbt två gånger på skärmen med två fingrar om du vill rensa det du har ritat.
  • Högerklicka eller tryck länge på Markör på hyllan för att byta färg på pennan.
  • Klicka eller tryck på Markör igen för att inaktivera funktionen och aktivera navigering på skärmen igen.

Hur spelar jag in en del av skärmen?

När du har klickat på + Ny screencast i appen kan du välja vilka delar av skärmen som ska spelas in innan du startar screencasten.

• Screencast är inställt på att spela in hela skärmen som standard, men du kan välja att spela in en del av skärmen eller spela in ett fönster genom att välja de ikonerna i verktygsfältet.
  • Om du väljer att spela in ett fönster klickar du på det fönster du vill spela in.
  • Om du väljer att spela in en del av skärmen klickar du och drar markören över det område på skärmen du vill spela in.

Hur inaktiverar eller byter jag kameror för en inspelning?

Innan du börjar spela in kan du inaktivera eller byta kameror genom att klicka på Inställningar i verktygsfältet och välja ett annat alternativ under Kamera.

Kommer användare utanför organisationen att kunna se inspelningar?

Om du är en hanterad användare för ett skol- eller jobbkonto och delar en inspelning med Screencast-appen är den bara synlig för andra användare med länken på din hanterade domän.

Om du skapar och delar en screencast med ditt personliga konto visas det för alla som har länken.

Hur stoppar jag en inspelning när jag har börjat?

Du kan stoppa en inspelning genom att klicka på Stopp på hyllan. Stopp visas bredvid datum och tid, vanligtvis längst ned till höger på skärmen.

Hur söker jag i en screencast?

Klicka på Sök uppe till höger ovanför transkriptionen eller tryck på CTRL+F. Klicka på uppåt- eller nedåtpilen vid Sök för att hoppa mellan resultaten.