Planerar du en strategi för återgång till kontorsarbete? Se hur Chrome OS kan vara till hjälp.

Casta med Cast-moderator

Casta innehåll till Chromebook och andra enheter

Gäller hanterade ChromeOS-enheter eller Windows- och macOS-användare som använder hanterad Chrome på M108 eller senare.

Den här sidan är för lärare. Om du är administratör och vill veta mer läser du Konfigurera Cast-moderator.

Vad är Cast-moderator?

Som Chrome-användare, till exempel lärare, kan du använda Cast-moderator som castinglösning i klassrummet. Genom att ansluta en cast-mottagare till en delad skärm, till exempel en tv eller projektor, kan du och eleverna både spegla och dela trådlöst på en flik i Chrome genom att ansluta med en kod.

Cast moderator: Secure, wireless casting for your entire class

Om du vill använda Cast-moderator behöver du:

• Cast-sändare – enheten med innehåll som du vill dela. Till exempel en hanterad ChromeOS-enhet eller en hanterad Chrome-webbläsare på M108 eller senare. Mer information finns i Om ChromeOS-enhetshantering.
  • Cast-mottagare – enheten som du castar till. Till exempel en Chromecast med Google TV-enhet som är ansluten till en tv eller projektor.
  • Hanterat Google-konto – Om du vill använda Cast-moderator måste du ha ett hanterat användarkonto, till exempel ett skol- eller jobbkonto. Cast-moderator fungerar inte med personliga e-postadresser.

Konfigurera Cast-mottagaren

Cast-moderator måste konfigureras av en IT-administratör. Om du är IT-administratör läser du anvisningarna i Konfigurera Cast-moderator.

När cast-mottagaren är konfigurerad ansluter du skärmen och slår påCast-moderator en app som automatiskt visar namnet på cast-mottagaren och enVisa åtkomstkod knapp. Det innebär att du kan börja casta.

• Om Cast-mottagaren har konfigurerats korrekt visas inte startsidan för Google TV om du inte stänger appen Cast-moderator med fjärrkontrollen för att casta.

• Om du stänger appen Cast-moderator kan du öppna den igen genom att klicka på ikonen för Cast-moderator under Appar.

• Vi rekommenderar att du alltid har appen Cast-moderator öppen, även när du stänger av cast-mottagaren. Sedan förblir appen fäst på skärmen nästa gång du startar enheten.

Casta från enheten

Casta från webbläsaren Chrome, ChromeOS, Windows eller macOS

Obs! Du kan inte casta från webbläsaren Chrome på mobila enheter.

1. Kontrollera att wifi är aktiverat och att du är ansluten till skolans nätverk. Läs mer om hur du ansluter till wifi.
  2. Öppna Chrome Chrome.
  3. Välj Mer uppe till höger följt av Casta.
  4. Välj Källor.
  5. Välj om du vill dela fliken som du har öppen i Chrome (Casta fliken) eller hela skärmen (Casta skrivbordet).
    Obs! Om du castar videor, särskilt YouTube-videor, rekommenderar vi att du väljer alternativet Casta flik eftersom det har stöd för streaming för en smidigare upplevelse.
  6. Välj Anslut med en kod.

7. Ange åtkomstkoden som visas på Cast-mottagarens skärm genom att följa anvisningarna.

8. När du har valt Skicka bör innehållet visas på Cast-mottagarens skärm.

Du kan sluta casta genom att klicka på Castaföljt avStoppa eller Tillbaka på Chromecast-fjärrkontrollen. Om du gör det kan du ändra vem som castar eller sluta visa innehåll snabbt och återgå till skärmen Anslut med kod.

Casta från snabbinställningarna på Chromebook
  1. Kontrollera att wifi är aktiverat och att du är ansluten till skolans nätverk. Läs mer om hur du ansluter till wifi.
  2. I snabbinställningarna för Chrome OS, vanligtvis nere till höger, klickar du för att öppna menyn och välja Casta.
  3. Välj Anslut med en kod.
  4. Ange åtkomstkoden som visas på Cast-mottagarens skärm genom att följa anvisningarna.
  5. När du har valt Skicka bör innehållet visas på Cast-mottagarens skärm.

Om du vill sluta dela klickar du på Stopp i aviseringarna eller på Tillbaka på Chromecast-fjärrkontrollen. Om du gör det kan du ändra vem som castar eller sluta visa innehåll snabbt och återgå till skärmen Anslut med kod.

Om du får problem eller inte kan starta en castingsession kontrollerar du med administratören att Cast-mottagaren och Cast-sändaren till Cast är anslutna till rätt nätverk och att alla inställningar har slutförts.

Vanliga frågor

Går det att casta från vilken enhet som helst?

Du kan casta från valfri ChromeOS-enhet, till exempel en Chromebook eller ChromeOS Flex-enhet. Du kan även casta från laptops eller stationära enheter som inte har ChromeOS, till exempel Windows, Linux och MacOS, med webbläsaren Chrome. Det går inte att casta från mobiltelefoner.

Hur byter jag mellan att casta en flik eller hela skärmen?

När du castar från webbläsaren Chrome kan du byta källa med hjälp av knappen Källor i castmenyn. Om du castar ljud eller video rekommenderar vi att du använder alternativet Casta fliken för bättre prestanda.

Hur gör jag om jag inte vill använda en kod varje gång jag ansluter? Varför kan en enhet som jag har castat för att försvinna försvinna efter en tid?

Detta styrs av principerna för administratörskonsolen. Administratörer kan välja hur länge en Cast-mottagare du har castat till sparas i listan Cast-enheter. En cast-mottagare kan sparas i upp till ett år. De kan även ange olika policyer för olika organisationsenheter. Kontakta administratören om du behöver hjälp.

Hur styr jag ljud eller volym när jag castar?

När du börjar casta styr Chromecast allt ljud. Det innebär att du inte kan styra volymen med webbläsaren Chrome eller Chromebook medan du castar. Du måste använda GoogleTV-fjärrkontrollen eller fjärrkontrollen för skärmen för att ändra volymen på det castade ljudet.

Kontakta administratören om du vill styra volymen med GoogleTV-fjärrkontrollen och inte kan göra det. Han eller hon kan ha hoppat över ett extra steg under konfigureringen för att parkoppla fjärrkontrollen med skärmen.

Obs! För närvarande går det inte att casta ljud från en macOS-enhet med Cast på datorn, men du kan casta ljud via fliken Casta.

Hur förhindrar jag att startskärmen för Google TV visas?

Cast-appen fästs på skärmen om du inte stänger appen. Vi rekommenderar att du alltid har Cast-appen öppen, även när du stänger av Chromecast-enheten. Då förblir appen fäst på skärmen nästa gång du startar enheten.

Kan flera elever casta på samma gång?

Nej, cast-mottagaren kan bara lyssna på en cast-enhet i taget. När du visar en åtkomstkod för casting väljs den första personen som skickar in koden som caster. Om du vill att en ny person ska kunna casta måste du ange en ny cast-kod eftersom varje kod bara kan användas en gång.

Finns det några inställningar för att tillåta eller förhindra elevers presentatörer?

Administratören kan tillåta eller förhindra att eleverna castar från administratörskonsolen. Kontakta administratören om du bara vill tillåta att lärare castar.

Går det att pausa speglingen under en cast-session?

Ja. När du öppnar Cast-menyn igen genom att välja ikonen Casta i det nedre fältet visas alternativet att casta. Detta låser aktuell speglings status så att du kan interagera med avsändaren utan att dela den med tittarna. Om du vill återuppta spegling öppnar du menyn igen och väljer Återuppta.

Jag har problem med castningskvaliteten – Cast fortsätter att minska, det finns en märkbar fördröjning eller så är upplösningen inte tydlig. Vad ska jag göra?

Cast-kvaliteten bestäms av ett antal faktorer, bland annat enhetens specifikationer, nätverksstyrka och nätverksstabilitet. Kontakta IT-administratören och ta reda på eventuella nätverksrelaterade problem. Du kan även skicka feedback genom att öppna chrome://cast-feedback på datorn och skicka felsökningsloggar.

Vilka språk har Cast-moderator stöd för?

Cast-moderator finns för närvarande på 14 språk och 15 länder.

Du kan använda Cast-moderator på följande språk:

• danska
  • holländska
  • engelska
  • franska
  • tyska
  • italienska
  • japanska
  • koreanska
  • mandarin (förenklad)
  • mandarin (traditionell)
  • norska
  • portugisiska
  • spanska
  • svenska

Cast-moderator finns i följande länder:

• Australien
  • Österrike
  • Belgien
  • Kanada
  • Danmark
  • Finland
  • Frankrike
  • Tyskland
  • Storbritannien
  • Indien
  • Irland
  • Italien
  • Japan
  • Nederländerna
  • Nya Zeeland
  • Norge
  • Sydkorea
  • Spanien
  • Sverige
  • Schweiz
  • Taiwan
  • USA

Hur skickar jag allmän feedback om Cast-moderator?

Gör något av följande om du vill skicka feedback:

• Öppna startskärmen för Cast-moderator, klicka på ikonen Info och klicka sedan på Skicka feedback.
  • Använd alternativet Skicka feedback på Chromebook och ta med texten Cast-moderator.

Google och relaterade märken och logotyper är varumärken som tillhör Google LLC. Alla andra företags- och produktnamn är varumärken som tillhör de företag som de är kopplade till.