Ben je aan het plannen om weer op kantoor te gaan werken? Bekijk hoe Chrome OS hieraan kan bijdragen.

Extensieworkflows: Gebruikers toestaan extensies aan te vragen

Voor Chrome-versie 92 of hoger.

Dit geldt voor computers die worden beheerd via Cloudbeheer voor de Chrome-browser en voor beheerde ChromeOS-apparaten. Deze functie is momenteel niet beschikbaar voor Enterprise-accounts in onbeheerde browsers of op onbeheerde ChromeOS-apparaten.

Als beheerder kun je in de Google Beheerdersconsole instellen dat gebruikers extensies die ze nodig hebben, kunnen aanvragen via de Chrome Web Store. Daarna kun je extensies die gebruikers hebben aangevraagd toestaan, blokkeren of automatisch laten installeren.

Overwegingen

• We raden je aan instellingen eerst toe te passen op een klein aantal gebruikers en apparaten in een testorganisatie-eenheid. Nadat je hebt gecheckt of de apparaten goed werken, kun je de instellingen toepassen op je hele organisatie.
  • Denk goed na voordat je gebruikers toestaat extensies aan te vragen op hun persoonlijke apparaat. Voeg voor nu alleen gebruikers met apparaten die eigendom zijn van het bedrijf toe aan de testorganisatie-eenheid.
  • Als je deze stappen hebt uitgevoerd om de functie aan te zetten, kunnen gebruikers alleen de extensies installeren die je hebt toegestaan door ze op de lijst met apps en extensies te zetten. Ook kunnen ze aangevraagde extensies installeren die je goedkeurt. Alle andere apps worden uitgezet of geblokkeerd. Zorg dat je in stap 2 en 3 hieronder alle apps die je gebruikers nodig hebben, goedkeurt of automatisch laat installeren.
  • Als je extensieverzoeken wilt beheren voor een specifieke groep gebruikers of ingeschreven Chrome-browsers, plaats je de gebruikersaccounts of browsers in een eigen organisatie-eenheid. Je kunt het installatiebeleid niet instellen voor individuele gebruikers of browsers.
  • Zorg ervoor dat je extensieverzoeken kunt verwerken door te controleren of dit recht aanstaat:
    Servicesen danChrome-beheeren danInstellingenen danInstellingen voor beheerde apps.

Instructies

Stap 1: Rapporten aanzetten

Zie Rapporten voor de Chrome-browser aanzetten voor meer informatie over hoe je dagelijkse gegevens over profiel- en systeemstatussen krijgt in de Beheerdersconsole.

Check voordat je doorgaat naar de volgende stap of er gegevens zijn ingevuld in de rapporten. Het kan 48 uur duren voordat gegevens in de rapporten worden weergegeven.

Stap 2: Een lijst met momenteel geïnstalleerde extensies bekijken

Er zijn 2 manieren om een lijst te bekijken van alle extensies die momenteel zijn geïnstalleerd voor de ingeschreven Chrome-browsers en ChromeOS-apparaten van gebruikers:

Stap 3: De apps opgeven die je wilt toestaan

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu and then Apparatenand thenChromeand thenApps en extensiesand thenGebruikers en browsers.

Als je je hebt aangemeld voor Cloudbeheer voor de Chrome-browser, ga je naar Menu and then Chrome-browserand thenApps en extensiesand thenGebruikers en browsers.

3. (Alleen gebruikers) Doe het volgende om de instelling toe te passen op een groep:
    1. Selecteer Groepen.
    2. Selecteer de groep waarop je de instelling wilt toepassen.
  4. Laat de organisatie-eenheid op het hoogste niveau geselecteerd als u wilt dat de instelling voor iedereen geldt. Selecteer anders een onderliggende organisatie-eenheid.
  5. Voeg de apps toe die op de lijst staan die je in stap 2 hebt bekeken:
    1. Plaats de cursor op Toevoegen en klik op Toevoegen uit de Chrome Web Store.
    2. Zoek de app en klik op Selecteren.
    3. Accepteer de app-rechten namens je organisatie als daarom wordt gevraagd.

Zie Apps en extensies bekijken en instellen voor meer informatie over hoe je beleid instelt voor een specifieke Chrome-extensie.

Stap 4: Gebruikers toestaan extensies aan te vragen

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu and then Apparatenand thenChromeand thenApps en extensiesand thenGebruikers en browsers.

Als je je hebt aangemeld voor Cloudbeheer voor de Chrome-browser, ga je naar Menu and then Chrome-browserand thenApps en extensiesand thenGebruikers en browsers.

3. (Alleen gebruikers) Doe het volgende om de instelling toe te passen op een groep:
    1. Selecteer Groepen.
    2. Selecteer de groep waarop je de instelling wilt toepassen.
  4. Laat de organisatie-eenheid op het hoogste niveau geselecteerd als u wilt dat de instelling voor iedereen geldt. Selecteer anders een onderliggende organisatie-eenheid.
  5. Klik rechts op Aanvullende instellingen .
  6. Scroll naar Toestaan/blokkeren.
  7. Selecteer in de Chrome Web Store de optie Alle apps blokkeren, toelatingslijst wordt beheerd door beheerder, gebruikers mogen verzoeken om extensies op de toelatingslijst te plaatsen.
  8. Klik op Opslaan.

Stap 5: Rechten aanzetten

Voordat je verzoeken voor gebruikersextensies kunt bekijken en beheren, moet je zorgen dat je specifieke rechten hebt in de Beheerdersconsole. Zie De rollen en rechten van een gebruiker bekijken voor meer informatie.

Opmerking: Als je deze rechten niet kunt toewijzen op de pagina Rechten, neem je contact op met de beheerder.

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu and then Accountand thenBeheerdersrollen.
  3. Klik op de link van de rol die je wilt wijzigen.
  4. Klik op Rechten.
  5. Scroll onder Rechten voor Beheerdersconsole naar Servicesen danChrome-beheeren danInstellingen.
  6. Zet de volgende rechten aan:
    • Scroll naar Beheerde browsers en vink het vakje Lezen aan.
    • Scroll naar Rapporten bekijken en vink het selectievakje Rapport met extensielijst bekijken aan.
    • Scroll naar Gebruikersinstellingen beheren en vink het vakje App-instellingen beheren aan.
  7. Klik op Opslaan.

Stap 6: Extensieaanvragen beheren

Bekijk en beheer extensies die gebruikers hebben aangevraagd op de pagina met extensieaanvragen.

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu and then Apparatenand thenChromeand thenApps en extensiesand thenVerzoeken.

Als je je hebt aangemeld voor Cloudbeheer voor de Chrome-browser, ga je naar Menu and then Chrome-browserand thenApps en extensiesand thenVerzoeken.

3. Klik op de rij van de extensie waarvoor je het installatiebeleid wilt instellen.
  4. Stel het installatiebeleid in. Kies een optie:
    • Als je wilt dat beheerders de extensie automatisch kunnen installeren en vastzetten, kies je de optie die beschikbaar is voor de geselecteerde extensie:
      • Afgedwongen installeren en vastzetten
      • Afgedwongen installeren en vastzetten op de ChromeOS-taakbalk
      • Afgedwongen installeren en vastzetten op de browserwerkbalk
    • Afgedwongen installeren: Hiermee kunnen beheerders de extensie automatisch laten installeren.
    • Installeren toestaan: Gebruikers kunnen de extensie installeren.
    • Blokkeren: Gebruikers kunnen de extensie niet installeren. De extensie wordt verwijderd voor gebruikers die deze hebben geïnstalleerd. Voeg een aangepast bericht toe om aan gebruikers uit te leggen waarom de extensie is geblokkeerd.
  5. Selecteer de organisatie-eenheid waarvoor je de extensie afgedwongen wilt installeren, installeren wilt toestaan of de extensie wilt blokkeren.
  6. Klik op Opslaan.

Wat gebruikers kunnen doen

Een extensie aanvragen

1. Open de Chrome Web Store.
  2. Klik in de linkerkolom op Extensies.
  3. Browse of zoek naar de extensie die je wilt toevoegen.
  4. Klik op Verzoeken. Soms zie je een van de volgende knoppen:
    • In behandeling: Je hebt de extensie al aangevraagd en wacht op goedkeuring.
    • Geblokkeerd door beheerder: De beheerder heeft het verzoek geweigerd.
    • Geïnstalleerd: De extensie is al afgedwongen geïnstalleerd door de beheerder.
  5. Voer een van de volgende acties uit:
    • Als je deze extensie voor het eerst aanvraagt, bevestig je dat je een verzoek naar de beheerder wilt sturen. Bekijk tot welke soorten gegevens de extensie toegang heeft en klik op Sturen.
    • Als je de extensie al hebt aangevraagd, zie je de melding dat je deze extensie al hebt aangevraagd. Klik op OK.
    • Als de beheerder de extensie heeft geblokkeerd, zie je de melding dat de extensie is geblokkeerd. Klik op OK.
  6. Als je de status wilt bekijken van extensies die je hebt aangevraagd, ga je in een browservenster naar chrome://extensions.

Je geïnstalleerde extensies staan in Chrome als knoppen op de taakbalk. Als je beheerder de aangevraagde extensie heeft goedgekeurd, automatisch heeft geïnstalleerd of heeft geblokkeerd, krijg je een Chrome-melding.

Checken of het beleid is toegepast

Check op de apparaten van gebruikers of het beleid correct is toegepast.

1. Ga op het apparaat van een gebruiker naar chrome://policy.
  2. Klik op Beleid opnieuw laden.
  3. Vink het vakje aan voor Beleid zonder ingestelde waarde bekijken.
  4. Check voor het beleid CloudExtensionRequestEnabled of Status is ingesteld op OK en Beleidswaarde is ingesteld op Waar.
  5. Check voor het beleid CloudReportingEnabled of Status is ingesteld op OK en Beleidswaarde is ingesteld op Waar.

Meldingen en regels voor e-mails instellen

Sommige beheerders willen per e-mail een melding krijgen als er een extensieverzoek is. Je kunt hiervoor een regel maken. Zie Regels maken en beheren op de pagina Regels voor meer informatie.

Je kunt rapport- of activiteitsregels maken, afhankelijk van je Google Workspace-versie, je beheerdersrechten en de gegevensbron. Zie Beheerderstoegang tot rapportregels en activiteitsregels voor meer informatie.

Voordat je begint

Rapportregels

Je kunt rapportregels maken als je niet-premium versies gebruikt, zoals Business Starter, Business Standard en Education Standard.

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Voer een van de volgende acties uit:
    • Ga links op de homepage van de Beheerdersconsole naar Regels.
      • Klik op Regel makenen danRapporten.
    • Ga links op de homepage van de Beheerdersconsole naar Rapportenen danControle en onderzoeken danChrome-logboekgebeurtenissen.
      • Klik op Rapportregel maken.
  3. Voer bij Regelgegevens en -bereik een naam in voor de regel.
  4. Klik op Volgende: Voorwaarden bekijken.
  5. Doe het volgende onder Voorwaarden:
    1. Selecteer bij Gegevensbron de optie Chrome-logboekgebeurtenissen.
    2. Klik op Een filter toevoegen en selecteer Gebeurtenis.
    3. Doe het volgende in het vakje Gebeurtenis:
      1. Selecteer in de bovenste lijst Is.
      2. Selecteer in de onderste lijst Extensieverzoek.
    4. Klik op Toepassen.
    5. Klik op Volgende: Acties toevoegen.
  6. Doe het volgende onder Acties:
    1. Zorg dat Verzenden naar Meldingencentrum is geselecteerd.
    2. Klik op E-mailmeldingen verzenden.
    3. Klik op E-mailontvangers toevoegen. Je ziet het vakje Ontvangers selecteren.
    4. Selecteer de e-mailontvangers.
    5. Klik op Klaar.
    6. Klik op Volgende: Controleren.
  7. Doe het volgende onder Controleren:
    1. Controleer of de regel correct is ingesteld.
    2. Klik op Regel maken.

De regel bekijken of aanpassen

1. Voer een van de volgende acties uit:
    • Ga links naar Regels.
    • Ga links naar Rapportenen danRapportregels beheren.

De regel die je hebt gemaakt, zou in de lijst moeten staan.

Bestaande extensieverzoeken bekijken

1. Ga naar Rapportenen danControle en onderzoek.
  2. Klik op de lijst Gegevensbron.
  3. Klik op Chrome-logboekgebeurtenissen.
  4. Klik op Filter toevoegen.
  5. Selecteer Gebeurtenis.
  6. Doe het volgende in het vakje Gebeurtenis:
    1. Selecteer in de bovenste lijst Is.
    2. Selecteer in de onderste lijst Extensieverzoek.
  7. Klik op Toepassen.
  8. Klik op Zoeken.

Je ziet een lijst met gebeurtenisverzoeken voor extensies.

Activiteitsregels

Je kunt activiteitsregels maken als je premium versies gebruikt, zoals Business Plus, Enterprise Plus en Enterprise Essentials.

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Voer een van de volgende acties uit:
    • Ga links op de homepage van de Beheerdersconsole naar Regels.
      • Klik op Regel makenen danActiviteit.
    • Ga links op de homepage van de Beheerdersconsole naar Rapportenen danControle en onderzoeken danChrome-logboekgebeurtenissen.
      • Klik op Activiteitsregel maken.
  3. Voer bij Regelgegevens en -bereik een naam in voor de regel.
  4. Klik op Volgende: Voorwaarden bekijken.
  5. Doe het volgende onder Voorwaarden:
    1. Selecteer bij Gegevensbron de optie Chrome-logboekgebeurtenissen.
    2. Selecteer Gebeurtenis, Is en Extensieverzoek.
    3. Klik op Toepassen.
    4. Klik op Volgende: Acties toevoegen.
  6. Doe het volgende onder Acties:
    1. Doe het volgende bij Drempelwaarde:
      1. Selecteer een periode: elk uur of elke 24 uur.
      2. Selecteer een vergelijker.
      3. Voeg een aantal toe.
        Je kunt bijvoorbeeld Elke 24 uur, > 100 selecteren. De regel wordt dan getriggerd als je zoekopdracht gedurende een periode van 24 uur meer dan 100 resultaten oplevert.
    2. (Optioneel) Klik onder Actie op Actie toevoegen en selecteer een actie.
    3. (Optioneel) Selecteer onder Ernst een ernstniveau.
    4. Zorg dat Verzenden naar Meldingencentrum is geselecteerd.
    5. Klik op E-mailmeldingen verzenden.
    6. Klik op E-mailontvangers toevoegen. Je ziet het vakje Ontvangers selecteren.
    7. Selecteer de e-mailontvangers.
    8. Klik op Klaar.
    9. Klik op Volgende: Controleren.
  7. Doe het volgende onder Controleren:
    1. Controleer of de regel correct is ingesteld.
    2. Klik op Regel maken.

De regel bekijken of aanpassen

Voer een van de volgende acties uit:

• Ga links naar Regels.
  • Ga links naar Rapportenen danRapportregels beheren.
    • Verwijder het filter Rapporten.

De regel die je hebt gemaakt, zou in de lijst moeten staan.

Bestaande extensieverzoeken bekijken

Voer een van de volgende acties uit:

• Ga links naar Regels.
    1. Klik op de regel die je wilt bekijken.
    2. Klik op Onderzoeken.
      Er wordt een tabblad weergegeven met de voorwaarden van je regel.
    3. Bij de voorwaarden moeten Chrome-logboekgebeurtenissen, Is en Extensieverzoek geselecteerd zijn.
    4. Klik op Zoeken.
  • Ga links naar Rapportageen danControle en onderzoek.
    1. Klik op de lijst Gegevensbron.
    2. Klik op Chrome-logboekgebeurtenissen.
    3. Klik op Filter toevoegen.
    4. Selecteer Gebeurtenis.
    5. Doe het volgende in het vakje Gebeurtenis:
      1. Selecteer in de bovenste lijst Is.
      2. Selecteer in de onderste lijst Extensieverzoek.
    6. Klik op Toepassen.
    7. Klik op Zoeken.

Je ziet een lijst met gebeurtenisverzoeken voor extensies.

Problemen oplossen

Checken of verzoeken zijn verstuurd

Check op de apparaten van gebruikers of het verzoek is verstuurd.

1. Ga op het apparaat van een gebruiker naar chrome://prefs-internals.
  2. Zoek naar enterprise_reporting. Je ziet een lijst met extensie-ID's en tijdstempels.

Bekende problemen

Als je via een net ingeschreven browser of Chrome OS-apparaat een verzoek verstuurt, kan het 24 uur duren voordat je het ziet in de Beheerdersconsole.