Skicka ett direktmeddelande

Du kan skicka ett direktmeddelande i Google Chat till en eller flera personer i företaget, på jobbet, i skolan eller till någon utanför organisationen. Du får däremot inte inkludera externa personer i ett gruppmeddelande. När du chattar med någon utanför organisationen finns det ett märke intill personens namn som visar att personen är extern.

Det går att skicka ett meddelande till personer som använder Chat eller klassiska Hangouts om de har ett Google Workspace-konto eller ett personligt Google-konto. Det går endast att chatta med externa Google Workspace-användare om organisationen tillåter det.

När du skickar ett direktmeddelande måste mottagaren ibland godkänna din begäran för att svara på ditt meddelande.

Starta ett direktmeddelande

1. Logga in på Chat eller Gmail
  2. Klicka på ett namn under Chatt, skriv meddelandet och klicka på Skicka "".
  3. Om namnet inte finns under Chatt klickar du på Hitta personer, rum, botar eller Starta en chatt "".
  4. Ange ett namn eller en e-postadress. Förslag visas medan du skriver.
    Om du vill skicka ett direktmeddelande till någon utanför organisationen anger du personens fullständiga e-postadress.
  5. Välj den som du vill skicka meddelandet till.
  6. Skriv meddelandet och klicka på Skicka "".
    Förslagen inkluderar alla i organisationen, även om de inte har Chat.

Starta en gruppkonversation

1. Logga in på Chat eller Gmail
  2. Under Chatt klickar du på ett gruppnamn, anger ett meddelande och klickar på Skicka "".
  3. Om gruppnamnet inte finns under Chatt:
    • I Chat klickar du på Sök efter personer, rum, botarföljt avStarta gruppkonversation.
    • I Gmail klickar du på Starta en chatt under Chat "" följt av Starta gruppkonversation.
  4. Ange ett namn eller en e-postadress. Förslag visas medan du skriver.
  5. Klicka på Meddelande eller Klar "".
  6. Skriv ett meddelande och klicka på Skicka "".
    Förslagen inkluderar alla i organisationen, även om de inte har Chat.

Lägga till eller ta bort personer och skapa en ny gruppkonversation

I en gruppkonversation kan du lägga till eller ta bort personer för att skapa en ny konversationsgrupp.

1. Logga in på Chat eller Gmail
  2. Välj en gruppkonversation.
  3. Klicka på nedåtpilen ""följt avStarta en ny chatt högst upp bredvid konversationsnamnet i Chat.
  4. Klicka på Mer ""följt avStarta en ny chatt i Gmail.
  5. Lägg till eller ta bort personer från gruppen:
    • Om du vill lägga till personer anger du deras namn.
    • Om du vill ta bort personer klickar du på Ta bort "" bredvid personens namn.
  6. Klicka på Skapa.

Övriga alternativ

Du kan lägga till dessa alternativ i meddelandet:

• Klicka på och ange ett namn för att lägga till en person i konversationen.
  • Klicka på Ladda upp "" om du vill dela filer från din enhet. Alla i rummet kan se delade filer.
  • Klicka på Lägg till en Drive-fil "" om du vill dela filer från Google Drive. Alla i rummet kan se delade Drive-filer.
  • Klicka på Lägg till videosamtal "" om du vill starta ett videosamtal.
  • Klicka på Emoji "" om du vill lägga till emojier i meddelandet.

Chatta med en bot

Du kan chatta med en bot i ett direktmeddelande.

1. Logga in på Chat eller Gmail
  2. I Chat klickar du på Starta en chatt "" bredvid Botar.
  3. I Gmail klickar du på Starta en chatt bredvid Chatt "" följt av Hitta en bot Och.
  4. Klicka på Lägg till följt avMeddelande bredvid boten.

Ta bort en bot från ett direktmeddelande

1. Logga in på Chat eller Gmail
  2. Öppna direktmeddelandet till boten.
  3. Klicka på nedåtpilen""följt avTa bort högst upp bredvid botens namn i Chat.
  4. Klicka på ""följt avTa bort i Gmail.

Visa när någon har läst ditt meddelande

I ett direktmeddelande visas en liten bild till höger om det senast mottagna meddelandet från personen du chattar med. Det går inte att aktivera eller inaktivera dessa läskvitton i gruppmeddelanden eller rum.

Visa frånvarostatus

I Chat visas frånvarostatusen som personer ställer in i Google Kalender. Det går att skicka meddelanden till personen men du kanske inte får svar förrän den är tillbaka. Om en person inte har behörighet att visa din frånvarostatus visas den inte i Chat. När du ställer in din frånvarostatus i Kalender ignoreras inte meddelanden eller aviseringar i Chat.

Så här visar du statusen:

1. Dela din kalender med en person eller grupp. Mer information finns i Dela din kalender med någon.
  2. Skapa en frånvarohändelse som sträcker sig över hela dagen eller efter dina arbetstider. Mer information finns i Ange dina arbetstider och din tillgänglighet.