Konfigurera återförsäljarkontot för Google Cloud

Målgrupp: projektledare, IT-administratörer, systemarkitekter, informationschefer, säkerhetsteam, ekonomiteam

Du kan konfigurera ditt Google Cloud-återförsäljarkonto och Partner Sales Console på olika sätt med hjälp av verktygen från Google.

Återförsäljarverktyg för Google Cloud

• Partner Sales Console – återförsäljarteamet använder Partner Sales Console för att hantera kunder, göra beställningar (skapa faktureringsunderkonton) och ange behörigheter på faktureringsunderkonton. Konsolen innehåller även översikter för kundmätvärden och insikter. Mer information finns i Partner Sales Console.
  • Googles administratörskonsol – organisationen använder administratörskonsolen, som ingår i Cloud Identity- och Google Workspace-prenumerationer, för att hantera användarkonton och hantera behörigheter.
  • Cloud Channel API – utvecklare och systemintegratörer använder verktygen för att skriva appar som hanterar kunder och deras beställningar för Google-produkter. Mer information finns i Cloud Channel API.

Översikt över konfiguration av återförsäljarkontot

Alla faktureringskonton för Google Cloud-återförsäljare måste finnas i en Google Cloud-organisationsresurs. En organisationsresurs med faktureringskonton för Google Cloud-återförsäljare är kopplad till ett Partner Sales Console. Om du konfigurerar två organisationsresurser för Google Cloud har du två separata Partner Sales Console-enheter.

Steg för att konfigurera Partner Sales Console:

1. Registrera dig för ett Cloud Identity- eller Google Workspace-konto.
  2. Verifiera att du äger din domän
    Din Google Administratörskonsol och Google Cloud-prenumeration är nu kopplade till domänen.
  3. Skapa konton för användarna i Googles administratörskonsol.
  4. Flytta dina faktureringskonton för Google Cloud-återförsäljare till din Google Cloud-organisationsresurs.
  5. Ge användarna behörighet att hantera kunder och Google Cloud-beställningar:
  • I Partner Sales Console tilldelar du användare roller som Google Cloud-återförsäljare för ditt faktureringskonto för återförsäljare.
  • I Google Cloud Console tilldelar du användare Cloud Billing-roller på ditt faktureringskonto för återförsäljare.
    Mer information finns i Gör en användare till administratör.
  1. Lägg till dina kunder i Partner Sales Console:
    1. Skapa kundens konto (inklusive kundens namn, kontakter och adress).
    2. Koppla faktureringsunderkontona till kundkontot.

Tänk på följande när du konfigurerar ditt återförsäljarkonto

Öppna avsnitt  |  Komprimera alla och gå högst upp

Sätt samman IT-administratörsteamet

Vi rekommenderar att du samarbetar med IT-administrationsteamet för att konfigurera återförsäljarkontot, inklusive följande administratörer:

• En administratör som kan komma åt företagets domänvärd och hantera DNS-inställningar.
  • Avancerade administratörer med åtkomst till användarinställningar och resurser för Google Cloud och Partner Sales Console.
  • Organisationsadministratörer som hanterar behörigheter och åtkomst till organisationen. Mer information finns i Skapa och hantera organisationsresurser.
Välja domän för återförsäljarkontot

Det är inte tekniskt avancerat att konfigurera återförsäljarkontot, men du måste välja den konfiguration som passar ditt företag.

Vi rekommenderar att du konfigurerar Cloud Identity- eller Google Workspace-återförsäljarkontot med hjälp av en underdomän, till exempel återförsäljare.ditt-företag.com. Sedan loggar dina användare in på Partner Sales Console och Google Cloud Console med sitt konto, till exempel användare@återförsäljare.ditt-företag.com.

Du kan även använda företagsdomänen för Cloud Identity- eller Google Workspace-återförsäljarkontot.

Fördelar med en underdomän

• Om företaget redan använder Google Workspace är företagskontot och återförsäljarkontot åtskilda. En avancerad administratör i återförsäljarteamet har inte full åtkomst till företagets Google Workspace-konto.
  • Om du är återförsäljare av Google Workspace kan du köpa prenumerationen på Google Workspace eller Cloud Identity-premiumversion för företaget. Du kan även överföra din befintliga Google Workspace-prenumeration till återförsäljarkontot.

Överväganden för en underdomän

• Du måste hantera en separat uppsättning användarkonton och användaruppgifter. De avancerade administratörerna och administratörerna för användarhantering i Cloud Identity- eller Google Workspace-återförsäljarkontot måste aktivt hantera användarkonton. Om en användare till exempel lämnar företaget är administratören ansvarig för att ta bort användarens konto.
  • Användare som vill ta emot aviseringar måste konfigurera vidarebefordran av e-post från sitt återförsäljarkonto till användarkontot.

Krav för återförsäljardomäner

Innan du konfigurerar återförsäljarkontot kontrollerar du att domänen eller underdomänen uppfyller följande krav:

• Domänen är den primära domänen för Cloud Identity- eller Google Workspace-kontot. Du kan inte ändra den primära domänen. I stället måste du registrera dig för Cloud Identity eller Google Workspace igen med det nya domännamnet.
  • Domänen är registrerad och verifierad.
  • Om du är återförsäljare av Google Workspace har du en betalprenumeration på Google Workspace för domänen.

Domäner som inte kan användas:

• Sekundära domäner och domänalias på ditt Cloud Identity- eller Google Workspace-konto.
  • Domäner som köptes när du registrerade dig för Cloud Identity eller Google Workspace
  • Domäner som är overifierade, rensade, har upphört att gälla eller raderats.
Konfigurera en Google Cloud-organisationsresurs

Följande villkor gäller när du konfigurerar en Google Cloud-organisationsresurs:

• En organisationsresurs är ansluten till en Partner Sales Console.
  • Alla faktureringskonton för Google Cloud-återförsäljare måste tillhöra en organisation.

En organisationsresurs kan ha faktureringskonton för Google Cloud-återförsäljare i olika valutor. En separat faktura skapas för varje faktureringskonto för återförsäljare.

Innan du kan skapa en Google Cloud-organisationsresurs måste du registrera dig för en Google Workspace- eller Cloud Identity-prenumeration och verifiera domänen.

Anvisningar finns i Skapa och hantera organisationsresurser.

En organisationsresurs

Med en enda organisationsresurs börjar du med ett faktureringskonto för Google Cloud-återförsäljare som använder en valuta. Återförsäljarens faktureringskonto har en vald skattestatus och länk till en betalningsprofil för ett rättsligt närstående företag. Om du arbetar med flera valutor och juridiska närstående bolag kan du konfigurera flera faktureringskonton för Google Cloud-återförsäljare. Ändringar av behörigheter på organisationsnivå gäller för alla faktureringskonton för Google Cloud-återförsäljare i organisationsresursen.

Fördelar

• En uppsättning användare att hantera.
  • En organisationsresurs att hantera. Behörigheter som anges på organisationsnivå ärvs av alla faktureringskonton för Google Cloud-återförsäljare i organisationsresursen.

Tänk på följande

• Användare med åtkomst till Partner Sales Console kan se alla kunders namn, domäner och kontaktuppgifter. Det är enbart användare med behörigheter i ett faktureringskonto för återförsäljare som kan se uppgifter om en kunds faktureringsunderkonto.
  • Användarna måste ha ett konto i Googles administratörskonsol och en roll i organisationsresursen för att kunna logga in på Partner Sales Console.

Resurser för flera organisationer

Konfigurera separata organisationsresurser baserat på företagets land, region, varumärke eller andra faktorer. Varje organisationsresurs måste ha en egen underdomän eller domän.

Fördelar

Varje organisationsresurs har en egen Partner Sales Console och separata uppsättningar av avancerade administratörer och administratörer för faktureringskontot.

Tänk på följande

• Det finns flera organisationsresurser och Cloud Identity- eller Google Workspace-konton att hantera.
  • Det blir flera användare och behörigheter att hantera för varje organisationsresurs

Du kan ge varje team en egen administratörskonsol, Partner Sales Console, organisationsresurs och Google Cloud-faktureringskonton för återförsäljare. IT-administratörer för varje domän ansvarar för att hantera sin egen uppsättning användare.

Du kan även konfigurera en sekundär domän, vilket ger dig en separat organisationsresurs, Partner Sales Console, och ett faktureringskonto för Google Cloud-återförsäljare. IT-organisationen hanterar alla användare och domäner i en administratörskonsol.

Sälja Google Cloud och Google Workspace

Om du säljer både Google Cloud och Google Workspace rekommenderar vi att du hanterar kunder och prenumerationer i ett Partner Sales Console. För en enhetlig Partner Sales Console använder du samma domän för dina Google Cloud- och Google Workspace-återförsäljarkonton.

Om du till exempel har registrerat dig för en Google Workspace-prenumeration för återförsäljare.ditt-företag.ca och väljer Kanada som land är landet för din Google Cloud-organisation Kanada.När du blir Google Workspace-återförsäljare kan du konfigurera ett faktureringskonto för Google Workspace-återförsäljare i kanadensiska dollar som är länkat till en företagsenhet i Kanada. Du kan också konfigurera faktureringskonton i andra valutor i samma Partner Sales Console.

Obs! När du har konfigurerat ett faktureringskonto för Google Workspace kan du inte ändra faktureringsland eller valuta. Mer information finns i Betalningsalternativ i mitt land.

Sälja Google Workspace i flera valutor

Om du säljer Google Workspace i flera valutor behöver du ett annat faktureringskonto för Google Workspace-återförsäljare för varje valuta. Du kan hantera dessa faktureringskonton på två sätt:

• Enstaka Partner Sales Console (rekommenderas) – använd samma domän och Partner Sales Console för flera Google Workspace faktureringskonton, ett eller flera för varje valuta. Läs mer om fördelarna med att använda en Partner Sales Console för flera valutor.
  • Flera Partner Sales Console – använd en separat domän och Partner Sales Console för varje Google Workspace-faktureringskonto i olika valutor.

Du kan inte migrera en Partner Sales Console eller slå samman flera Partner Sales Console.

Fördelar med flera valutor i en Partner Sales Console

• Gör det möjligt att köpa Google Workspace-produkter med flera faktureringskonton för olika valutor i en enda konsol.
  • Du behöver inte ange en ny Partner Sales Console för varje valuta, vilket kan spara flera veckors konfigureringstid.
  • Det ökar effektiviteten genom att eliminera behovet av att hantera flera konsolinloggningar. Om du till exempel vill köpa Google Workspace i USD och CAD behöver du inte flera konsoler och inloggningar. I stället kan du hantera alla kunder via en enda konsol och inloggning.
  • Aktiverar samlade insikter om företag och rapporter för transaktioner i flera valutor i en enda konsol.

Frågor om flera valutor i en Partner Sales Console

Nedan följer några vanliga frågor om att använda flera faktureringskonton för olika valutor i en enda Partner Sales Console.

Öppna avsnitt  |  Komprimera alla och gå högst upp

Måste jag göra transaktioner i flera valutor i en konsol?

Nej. Du kan fortsätta genomföra transaktioner via flera konsoler om du vill. Men vi uppmuntrar dig att använda din befintliga konsol om du vill lägga till nya valutor tack vare fördelarna som anges ovan.

Kan jag samla flera konsoler (var och en med ett eget faktureringskonto) i en? Om inte, när blir det här alternativet tillgängligt?

Vi har för närvarande inte stöd för migrering eller konsolidering av flera Partner Sales Consoles. Vi meddelar dig när det går att slå samman flera konsoler.

Kan jag konfigurera flera valutor i en konsol om jag använder Reseller API?

Nej. Den här funktionen är för närvarande endast tillgänglig för partner som genomför transaktioner med Partner Sales Console. Den här funktionen är ännu inte tillgänglig för API-återförsäljare och planeras till andra kvartalet 2023.

Får jag fortfarande en faktura per faktureringskonto om jag har flera faktureringskonton i en konsol?

Ja. Du får en faktura per faktureringskonto.

Termer du behöver känna till

• Domän – det registrerade domännamnet för organisationen, till exempel solarmora.com.
  • Underdomän – ett tillägg till ditt domännamn, till exempel återförsäljare.solarmora.com eller sales.solarmora.com. Du kan skapa användarkonton och värdtjänster på en underdomän.
  • Organisationsresurs – detta representerar ditt företag och är rotnoden i Google Cloud-resurshierarkin. Om du vill skapa en organisationsresurs registrerar du domänen för ett Cloud Identity- eller Google Workspace-konto.
  • Faktureringskonto för Google Cloud-återförsäljare – Cloud-faktureringskonton som tillhandahålls av Google. Detta konto betalar för användning av Google Cloud och Google Maps.
  • Faktureringskonto för Google Workspace-återförsäljare – faktureringskonto som tillhandahålls av Google. Kontot betalar för Google Workspace, Ytterligare lagringsutrymme i Google Workspace, Google Voice och andra prenumerationer.
  • Google Cloud-prenumeration eller SKU – ett faktureringsunderkonto för en kund. Gör en beställning på Google Cloud om du vill skapa ett faktureringsunderkonto.