Reserveringen inschakelen

Sommige functies die worden beschreven op deze pagina, zijn mogelijk niet beschikbaar, omdat het verkopen van boeken op Google Play is beperkt tot bepaalde landen.

Met reserveringen kunnen klanten uw boek reserveren vóór de releasedatum, maar dit nog niet lezen. Op de publicatiedatum worden kosten voor de aankoop in rekening gebracht aan klanten die uw boek hebben gereserveerd en krijgen deze klanten toegang tot het boek. Als u reserveringen inschakelt voor uw boek, kan dit leiden tot meer aandacht en een hogere verkoop voor het boek.

Instellingen voor het inschakelen van reserveringen

Uw boek kan worden gereserveerd als u tot maximaal een jaar van tevoren een toekomstige verkoopdatum opgeeft. U moet ook alle overige vereiste instellingen opgeven en bestanden aanleveren. U kunt een verkoopdatum opgeven op het tabblad Metadata/Boekgegevens voor een boek of via een spreadsheet.

Deze instelling heeft geen invloed op de beschikbaarheid van het voorbeeld van uw boek op Google Boeken.

Opmerking: De stappen voor het wijzigen van de beschikbaarheid van het voorbeeld van uw boek vóór de verkoopdatum zijn afhankelijk van de versie van het Partnercentrum die u gebruikt.

Oude versie

1. Log in bij het Partnercentrum.
  2. Klik aan de linkerkant op Boekencatalogus.
  3. Klik op de titel waarvoor u een wijziging wilt aanbrengen.
  4. Klik rechtsboven op Instellingen.
  5. Vink het selectievakje aan naast 'Geen voorbeeld vóór eerste verkoopdatum'.

Nieuwe versie

1. Log in bij het Partnercentrum.
  2. Klik aan de linkerkant op Boekencatalogus.
  3. Klik op de titel waarvoor u een wijziging wilt aanbrengen.
  4. Klik links op Boekgegevens en dan Instellingen en dan Geavanceerde instellingen weergeven.
  5. Klik onder 'Voorbeeld toestaan vóór eerste verkoopdatum?' op Nee.

Google kan wegens uiteenlopende verwerkingstijden en andere factoren niet garanderen dat een boek in een bepaalde periode beschikbaar is voor reserveringen. We raden u aan ons uw boek zo snel mogelijk op te sturen. Houd er bij uw planning rekening mee dat het tot 48 uur kan duren om een pdf- of epub-bestand te verwerken.

Opmerking: Als u de prijs van een boek wijzigt nadat een klant het heeft gereserveerd, wordt de laagste van de twee prijzen aan de klant in rekening gebracht wanneer het e-boek wordt geleverd.

Status van reserveringen in uw account en op Google Play

Wanneer uw boek beschikbaar is voor reservering, wordt de status ervan in uw boekencatalogus weergegeven als 'Live op Google Play'. Op het tabblad 'Overzicht' en in spreadsheets wordt het boek weergegeven als 'Te reserveren op Google Play'. Wanneer u het boek op Google Play bekijkt, ziet u bij de prijs de knop Reserveren. Houd er rekening mee dat potentiële kopers pas vanaf de verkoopdatum een voorbeeld van het boek kunnen bekijken.

Reserveringen worden bijgehouden in uw Google Pay-verkooprapporten. Hier kunt u zien of een reservering is geplaatst, uitgevoerd of geannuleerd. Omdat klanten pas op de publicatiedatum betalen, verschijnen deze aankopen in de verkoopoverzicht- en inkomstenrapporten zodra de boeken digitaal zijn geleverd aan de klant. We werken momenteel aan mogelijkheden om meer directe rapporten en inzichten over reserveringen te bieden in uw account.