Mensen helpen je blog te vinden op zoekmachines

Je kunt als volgt zorgen dat mensen je blog gemakkelijker kunnen vinden op zoekmachines zoals Google en Bing:

• Vermeld je blog op zoekmachines.
  • Gebruik zoekwoorden op je site zodat deze hoger in de zoekresultaten wordt weergegeven.

Je blog vermelden op zoekmachines

1. Log in bij Blogger.
  2. Klik op de blog die je wilt updaten.
  3. Klik in het linkermenu op Instellingen en dan Basis.
  4. Klik onder Basis naast Privacy op Bewerken.
  5. Als je Ja kiest bij de twee opties, gebeurt het volgende:
    • Je blog wordt vermeld op Blogger.
    • Je blog wordt vermeld op zoekmachines.
  6. Klik op Wijzigingen opslaan.

SEO-tips (Search Engine Optimization, zoekmachineoptimalisatie) voor je blog

Je kunt relevante zoekwoorden gebruiken in de titels en tekst van je blogposts en pagina's. Je kunt zoekmachines ook laten weten welke pagina's, blogposts en links kunnen worden genegeerd, zodat deze niet worden weergegeven in de zoekresultaten.

Zoekwoorden toevoegen aan je bericht- en paginatitels

Je kunt het volgende doen om de positie van je blogposts en pagina's in de zoekresultaten te verbeteren:

• Neem zoekwoorden op die uitleggen waar de blogpost of pagina over gaat.
  • Zorg dat je titels ongeveer 60 tekens lang zijn. Een korte, duidelijke titel is beter leesbaar voor gebruikers en wordt niet afgekapt.

Headers toevoegen

Met headers (koppen) zoals H1, H2, H3 en meer kun je zoekmachines laten weten waar je blogpost over gaat.

1. Log in bij Blogger.
  2. Klik op de blog waaraan je wilt werken.
  3. Klik op Berichten in het menu aan de linkerkant.
  4. Kies de blogpost waaraan je wilt werken en klik op Bewerken.
  5. Markeer de tekst waarvan je een header wilt maken.
  6. Klik in de menubalk naast Normaal op de pijl-omlaag Pijl-omlaag.
  7. Kies het gewenste headertype.

Je afbeeldingen doorzoekbaar maken

Als je je afbeeldingen zoekbaar wilt maken (en toegankelijk voor lezers met een visuele beperking), kun je een korte beschrijving van de afbeelding (ook wel alt-tekst genoemd) en een titel toevoegen.

1. Log in bij Blogger.
  2. Klik op de blog waaraan je wilt werken.
  3. Voeg een afbeelding aan je bericht toe en klik erop.
  4. Kies Eigenschappen.
  5. Voeg in het tekstvak een langere beschrijving toe bij 'alt' en een korte beschrijving bij 'titel'.
  6. Klik op OK.

Pagina's verbergen voor zoekmachines

Je kunt pagina's of blogposts verbergen die zoekmachines niet mogen vinden.

1. Log in bij Blogger.
  2. Klik op de blog waaraan je wilt werken.
  3. Klik in het linkermenu op Instellingen en dan Zoekvoorkeuren.
  4. Klik op Bewerken naast 'Aangepaste headertags voor robots' onder 'Crawlers en indexering'.
  5. Kies Ja.
  6. Vink noindex aan.
  7. Klik op Wijzigingen opslaan.

Meer informatie over robots.txt.

Zoekmachines laten weten dat bepaalde links niet moeten worden gevolgd

1. Log in bij Blogger.
  2. Klik op de blog waaraan je wilt werken.
  3. Klik op Berichten in het menu aan de linkerkant.
  4. Klik op het bericht dat je wilt verbergen.
  5. Klik in de menubalk op Link.
  6. Selecteer Kenmerk ‘rel=nofollow’ toevoegen.
  7. Klik op OK.

Je URL wijzigen of omleiden

Je URL's herschrijven

Je kunt de URL's van je blogposts herschrijven om ze beter leesbaar te maken en om zoekmachines te laten weten waar je berichten over gaan.

1. Log in bij Blogger.
  2. Klik op de blog die je wilt updaten.
  3. Klik op Berichten in het menu aan de linkerkant.
  4. Klik op Nieuw bericht in de linkerbovenhoek.
  5. Klik aan de rechterkant onder 'Instellingen berichten' op Permalink.
  6. Kies Aangepaste permanente link.
  7. Voeg de URL toe die je wilt gebruiken.
  8. Klik op Gereed.

Een omleiding instellen voor een URL

Je kunt URL's van je blog omleiden naar nieuwe berichten of pagina's.

1. Log in bij Blogger.
  2. Klik op de blog waaraan je wilt werken.
  3. Klik in het linkermenu op Instellingen en dan Zoekvoorkeuren.
  4. Klik op Bewerken naast 'Aangepaste omleidingen' onder 'Fouten en omleidingen'.
  5. Voeg de verwijderde URL toe en de URL waarnaar je deze wilt laten verwijzen. Als het oorspronkelijke artikel is verwijderd, selecteer je 'Definitief'.
  6. Klik op Opslaan.
  7. Klik op Wijzigingen opslaan.