Automatisera dagliga rutiner och uppgifter med Google Assistent

När du skapar rutiner kan du och andra medlemmar i hemmet få hjälp med dagens uppgifter av Google Assistent. Om du säger ett kommando eller utför en åtgärd på en enhet som stöds kan Google Assistent automatiskt utföra flera åtgärder.

Du kan till exempel skapa följande:

• En personlig rutin som startar när du säger ”Hey Google, god morgon”. Google-assistenten aktiverar då dina kompatibla smarta lampor, ger dig information om vädret, visar dina kalenderhändelser för dagen och spelar upp nyheter.
  • En rutin för hushållet där Google Home aktiverar den anslutna altanlampan och ställer in termostaten på 22 °C varje dag vid solnedgången.
  • En rutin för hushållet som startas när någon slår på tv:n i vardagsrummet, varpå Google-assistenten utför ett särskilt kommando, som Slå på förstärkaren.
Obs! Alla medlemmar i hushållet kan se när de här rutinerna körs. Rutiner är avsedda för att göra vardagen smidigare och ska inte användas i nödsituationer eller i säkerhetssyften. Skapa inte rutiner som kan leda till skador om de inte startas eller stoppas.

Vem kan skapa och hantera rutiner

• Personliga rutiner: Du skapar och redigerar rutiner själv.
  • Hushållets rutiner: Alla medlemmar i hemmet kan skapa och redigera rutiner som fungerar för alla i hemmet.

Obs! Vissa funktioner är inte tillgängliga på alla språk, i alla länder eller på alla kompatibla Android-enheter.

Skapa en rutin

Obs! Om du har konfigurerat digitalt välmående kan rutiner begränsas av avbrott, filter eller Stör ej.

Tips!

• Du kan skapa en rutin för dig själv eller för alla i hemmet.
  • Du kan använda rösten för att skapa och kontrollera rutiner med Google Assistent.
  • Du kan lägga till en genväg till rutiner på startskärmen:
    1. Öppna en rutin.
    2. Tryck på Lägg till på startskärmen uppe till höger.
    3. Håll ikonen nedtryckt.
Skapa en personlig rutin

Viktigt! Om du vill få resultat som kalenderhändelser och pendlingsinformation måste du aktivera personliga resultat.

I Assistent-inställningarna kan du använda och redigera standardrutiner eller skapa egna rutiner.

1. På en telefon eller surfplatta med Android säger du ”Hey Google, öppna Assistent-inställningarna”.
  2. Tryck på Rutiner under Populära inställningar.
  3. Tryck på Ny högst upp följt av Personligt.
  4. Lägg till minst en utlösare och en åtgärd.
  5. Om rutinen är inställd på att startas automatiskt och innehåller åtgärder med ljud väljer du ljudenheten:
    1. Tryck på Ingen ljudenhet längst ned.
    2. Välj enheten.
    3. Tryck på Spara.
  6. Tryck på Spara längst ned.
Tips! Du kan även skapa personliga rutiner i Google Home-appen.

Exempel

Några exempel på personliga rutiner:

• Utlösare: Säg ”Hey Google, nu åker vi hem”.
  • Åtgärd: Google Assistent ger dig en trafikuppdatering, läser upp dina sms och spelar upp en podd.
  • Utlösare: Säg ”Hey Google, läggdags”.
  • Åtgärd: Google Assistent ställer in ett alarm, släcker lamporna och spelar upp ljud att somna till.
  • Utlösare: Du stänger av alarmet på morgonen.
  • Åtgärd: Google Assistent ger dig information om händelser i kalendern, dagens väder och din pendling till jobbet.
Skapa en rutin för hushållet
  1. Öppna Google Home-appen Google Home på en telefon eller surfplatta med Android.
  2. Tryck på Rutiner på startskärmen Home följt av Ny följt av Hushåll.
  3. Lägg till minst en utlösare och en åtgärd.
  4. Om rutinen är inställd på att startas automatiskt och innehåller åtgärder med ljud väljer du ljudenheten:
    1. Tryck på Ingen ljudenhet längst ned.
    2. Välj enheten.
    3. Tryck på Spara.
  5. Tryck på Spara längst ned.

Tips! Om du inte hittar Rutiner på startskärmen kan du läsa om varför rutiner inte visas.

Exempel

Du kan skapa en rutin för hushållet för att göra följande:

• Slå på eller stänga av en lampa, kontakt, kamera eller brytare vid en specifik tidpunkt varje dag.
  • Ställa in ljusstyrka och färg för smarta lampor när tv:n sätts på.
  • Tända lampan i hallen när en rörelsesensor upptäcker rörelser eller släcka lamporna när ingen rörelse har registrerats på tio minuter.
  • Om dörrklockan ringer på kvällen tänds utebelysningen och ljusstyrkan ställs in på 75 %.

Tips! Stegen för att ställa in rutinerna Hemma och Borta är annorlunda än för andra rutiner för hushållet. Läs mer om hur du ställer in rutinerna Hemma och Borta

Hantera rutiner

Redigera en rutin

I Google Assistent-appen

1. På en telefon eller surfplatta med Android säger du ”Hey Google, öppna Assistent-inställningarna”.
  2. Tryck på Rutiner under Populära inställningar.
  3. Välj rutinen du vill redigera.
  4. Redigera rutinen:
    • Redigera en utlösare eller en åtgärd: Tryck på den.
    • Lägg till en utlösare med röstkommando: Tryck på Lägg till utlösare följt av När jag säger följande till assistenten.
    • Lägg till en utlösare utan röstkommando: Tryck på Lägg till utlösare följt av en utlösare utan röstkommando.
    • Lägg till en åtgärd: Tryck på Lägg till åtgärd.
  5. Tryck på Spara nere till höger.

I Google Home-appen

1. Öppna Google Home-appen på telefonen eller surfplattan Google Home.
  2. Tryck på Rutiner på startskärmen .
  3. Välj rutinen du vill redigera.
  4. Redigera rutinen:
    • Redigera en utlösare eller en åtgärd genom att trycka på den.
    • Lägg till en utlösare med röstkommando: Tryck på Lägg till utlösare följt av När jag säger följande till assistenten.
    • Lägg till en utlösare utan röstkommando: Tryck på Lägg till utlösare följt av en utlösare utan röstkommando.
    • Lägg till en åtgärd: Tryck på Lägg till åtgärd.
  5. Tryck på Spara längst ned till höger.

Tips! Om du inte hittar Rutiner på startskärmen kan du läsa om varför rutiner inte visas

Pausa en rutin

Om du inte vill att en rutin ska köras under en viss tid kan du inaktivera den tillfälligt.

I Google Assistent-appen

1. På en telefon eller surfplatta med Android säger du ”Hey Google, öppna Assistent-inställningarna”.
  2. Tryck på Rutiner under Populära inställningar.
  3. Välj rutinen du vill pausa.
  4. Inaktivera Aktivera rutin högst upp.
  5. Tryck på Spara nere till höger.

I Google Home-appen

1. Öppna Google Home-appen på din Android-telefon Google Home.
  2. Tryck på Rutiner på startskärmen .
  3. Välj rutinen du vill pausa.
  4. Inaktivera Aktivera rutin högst upp.
  5. Tryck på Spara nere till höger.

Tips! Om du inte hittar Rutiner på startskärmen kan du läsa om varför rutiner inte visas

Skapa en genväg till en rutin

Du kan lägga till en genväg på startskärmen som du kan trycka på för att köra rutinen.

I Google Assistent-appen

1. På en telefon eller surfplatta med Android säger du ”Hey Google, öppna Assistent-inställningarna”.
  2. Tryck på Rutiner under Populära inställningar.
  3. Välj rutinen du vill skapa en genväg för.
  4. Tryck på Skapa en genväg på startskärmen uppe till höger.
  5. Följ anvisningarna på skärmen.

I Google Home-appen

1. Öppna Google Home-appen på din Android-telefon Google Home.
  2. Tryck på Rutiner på startskärmen .
  3. Välj rutinen du vill skapa en genväg för.
  4. Tryck på Skapa en genväg på startskärmen uppe till höger.
  5. Följ anvisningarna på skärmen.
Radera en rutin

Obs! Om du vill stoppa en rutin tillfälligt kan du läsa om hur du pausar rutinen.

I Google Assistent-appen

1. På en telefon eller surfplatta med Android säger du ”Hey Google, öppna Assistent-inställningarna”.
  2. Tryck på Rutiner under Populära inställningar.
  3. Välj rutinen du vill radera.
  4. Tryck på Radera högst upp följt av Radera rutin.

I Google Home-appen

1. Öppna Google Home-appen på din Android-telefon Google Home.
  2. Tryck på Rutiner på startskärmen .
  3. Välj rutinen du vill radera.

Tryck på Radera högst upp följt av Radera rutin.

Tips! Om du inte hittar Rutiner på startskärmen kan du läsa om varför rutiner inte visas

Läs mer om de olika typerna av rutiner

Personliga rutiner

Med hjälp av personliga rutiner kan du automatisera uppgifter under dagen. Google Assistent kan till exempel spela upp morgonnyheterna när du stänger av ett alarm.

För personliga rutiner gäller följande:

• Det är bara du som kan skapa, redigera och starta dina personliga rutiner.
  • Det är bara du som kan se i Min aktivitet när din personliga rutin körs.
  • Du kan få personliga resultat, som händelser och påminnelser, från kalendern.
Hushållets rutiner

Med rutiner för hushållet kan du automatisera delade hemenheter för alla i hemmet.  Om du till exempel har aktiverat närvarodetektering för telefonen stängs kamerorna av automatiskt när du kommer hem eller när du ställer in hemmets status manuellt på Hemma.

För hushållets rutiner gäller följande:

• Endast kvalificerade medlemmar i hemmet med åtkomst som ansvarig kan skapa eller redigera en rutin för hushållet.
  • Alla i hemmet, inklusive gäster, kan starta de flesta rutinerna för hushållet.
  • Alla medlemmar i hemmet kan kolla när en rutin för hushållet startar. Den här informationen finns i Google Home-appen och i historiken för hemmet.
  • De kan starta när en enhet slås på eller stängs av.
  • Det går inte att få personliga resultat som händelser eller påminnelser från en medlems i hemmets kalender med rutiner för hushållet.

Läs mer om utlösare och åtgärder för rutiner

Obs! Vilka utlösare och åtgärder som är tillgängliga för en rutin beror på typen av rutin, anslutna enheter, inställningar och andra begränsningar.

Olika sätt att starta en rutin

Du kan starta en rutin när du ställer in en så kallad utlösare. Till exempel:

• Röstkommando: Starta en rutin när du säger ett särskilt röstkommando.
  • Tid: Starta en rutin automatiskt vid den tidpunkt och de dagar du väljer.
  • Soluppgång eller solnedgång: Starta en rutin automatiskt vid soluppgången eller solnedgången för de dagar du väljer.
  • När ett alarm stängs av: Starta en rutin när du stänger av ett alarm på högtalaren, Smart Display eller i appen Klocka.
  • När en enhet gör något: Starta en rutin när en enhet gör något, t.ex. när en lampa tänds eller en rörelsesensor upptäcker rörelse.
  • Närvarodetektering: Starta en rutin för Hemma och Borta när ingen är hemma eller när någon kommer hem. Eller hantera din personliga hem- och bortastatus manuellt. Läs mer om närvarodetektering.
  • Google Home-appen: Starta en rutin när du trycker på Spela upp Play arrow bredvid namnet på rutinen i Google Home-appen.
  • Kommer till eller lämnar en plats: Starta en rutin när du kommer till eller lämnar en angiven plats. Läs mer om platsbaserade utlösare.
Därför är en viss utlösare kanske inte tillgänglig

En utlösare kanske inte är tillgänglig i följande fall:

• Du har inte ställt in en adress för ditt hem. Om du vill använda utlösare utifrån tid, soluppgång och solnedgång och när någon kommer hem eller lämnar hemmet måste du ange en adress för hemmet.
  • Du har redan valt en utlösare utan röstkommando. Du kan bara välja en utlösare utan röstkommando för varje rutin.
  • Du har inte anslutit en enhet som har stöd för utlösaren. Om du till exempel vill starta en personlig rutin när du stänger av ett alarm måste du ha en högtalare, Smart Display eller smart väckarklocka som du kan ställa in ett alarm på.
  • Du har inte konfigurerat rutinerna Hemma och Borta. Om du vill att en rutin startas när ingen är hemma eller när någon kommer hem konfigurerar du först rutinerna Hemma och Borta.
  • Åtgärden påverkar säkerheten. Du kan till exempel inte använda Lås upp för att starta en rutin, men Lås går bra.

Tips! Alla enheter kan inte användas som utlösare. Se till att lägga till enheten för hemmet som du vill skapa en rutin för.

Åtgärder som du kan lägga till i en rutin

Du kan få en rutin att göra följande:

• Justera enheter i hemmet: Slå på, stäng av eller justera smarta enheter i hemmet som lampor, kontakter, strömbrytare eller termostater.
  • Spela upp och styra media: Spela upp media som musik, nyheter, radio och poddar.
  • Ge dig information och påminnelser: Få information om sådant som vädret, pendlingen, kalenderhändelser och påminnelser.
  • Kommunicera och meddela: Sänd meddelanden och skicka och läs sms.
  • Justera volymen för Google Assistent: Ändra volymen på enheten som har Google Assistent.
  • Justera telefoninställningarna: För Android-enheter kan du justera telefonens volym, få en avisering om batterinivån och aktivera eller inaktivera Stör ej-funktionen.
  • Utföra en åtgärd utifrån ett kommando: Ange ett kommando som fungerar med Google Assistent. Hitta exempel på kommandon:
Därför är en åtgärd kanske inte tillgänglig

Vissa åtgärder kanske inte är tillgängliga i följande fall:

• Åtgärden är bara tillgänglig för personliga rutiner.
    • Åtgärden innehåller personliga resultat, till exempel händelser från kalendern eller din pendlingstid.
    • Åtgärder som kan avslöja personliga uppgifter, som en sändning till dina hemenheter eller uppläsning av ett sms.
    • Åtgärder som ändrar telefonens inställningar, t.ex. telefonvolym och aviseringar om batterinivå.
  • Du har redan lagt till en mediaåtgärd. Du kan bara lägga till en mediaåtgärd per rutin.
  • Åtgärden påverkar din säkerhet. Till exempel är Lås upp inte en tillgänglig utlösare, men du kan använda Lås som åtgärd.

Tips! Vissa åtgärder är inte tillgängliga eftersom tvåfaktorsautentisering krävs.

Därför är en viss kombination av utlösare och åtgärd kanske inte tillgänglig

Vissa kombinationer av utlösare och åtgärder kanske inte är tillgängliga. Exempel:

• Du kan bara använda kameraåtgärder om du schemalägger rutinen att starta en viss tid.
  • Det går inte att använda något som kräver tvåfaktorsautentisering som utlösare eller åtgärd.
  • Det kanske inte går att välja en viss kombination av utlösare och åtgärd på grund av tillverkar- eller enhetsbegränsningar.