Komma igång med körläget med Google-assistenten

Du kan använda Google Assistents körläge för att hjälpa dig slutföra åtgärder medan du kör. Läs och skicka meddelanden, ring samtal och styr media med rösten.

Obs! Vissa funktioner är inte tillgängliga på alla språk, i alla länder eller på alla kompatibla Android-enheter.

Detta behövs

En Android-telefon med

• Android version 9.0 eller senare
  • minst 4 GB RAM
  • endast stående läge
  • Platser:
    • Australien
    • Kanada
    • Frankrike
    • Tyskland
    • Indien
    • Italien
    • Mexiko
    • Spanien
    • Förenade kungariket
    • USA

Tips!

• Docka telefonen för din egen säkerhet och bekvämlighet när du använder Körläge med assistenten.
  • Så här får du meddelandeaviseringar:
    • Tryck på Inställningar  följt av Appar och aviseringar följt av Advancerat följt av Appar med särskild åtkomst följt av Åtkomst för aviseringar följt av Google.
    • Aktivera Tillåt aviseringsåtkomst.
  • Ringa samtal och skicka meddelanden till kontakter: Bevilja behörighet till kontakter på enheten.

Starta körläget

När du navigerar i Google Maps startas körläget automatiskt.

1. Öppna Google Maps-appen Maps på din Android-telefon.
  2. Sök efter destinationen eller tryck på den på kartan.
  3. Tryck på Start.

Tips! Du kan även säga ”Hey Google, navigera till [destination]”.

Det här kan du be assistenten om i körläget

• Ringa ett samtal: Säg ”Ring ett samtal” eller ”Ring [kontakt]”.
  • Svara på ett samtal: Assistenten säger ”Samtal från [kontakt], vill du svara?”.
  • Skicka ett meddelande: ”Skicka ett meddelande till [kontakt]” eller ”Skicka ett meddelande”.
  • Höra dina meddelanden: ”Läs mina meddelanden”.
  • Lyssna på musik: ”Spela [artist]” eller ”Spela upp [genre]”.

Tips! Om du vill använda kommandon kan du antingen säga ”Hey Google” eller trycka på mikrofonen Mikrofon innan du pratar.

Läs mer om hur du använder musikkommandon.

Åtkomstinställningar

Obs! Om du aktiverar samtalsinställningarna för körläget meddelas du automatiskt vid inkommande samtal.

Medan du kör kan du

• hantera körningsrelaterade inställningar för assistenten
  • aktivera eller inaktivera körläget
  • låta assistenten hantera inkommande samtal samt läsa och svara på meddelanden.
  1. Säg ”Hey Google, öppna inställningarna för assistenten” på en telefon eller surfplatta med Android.
  2. Tryck på Transport följt av Körläge.

Tips! Du kan även få åtkomst till inställningarna i körläget och i Google Maps-appen Maps.

• Inställningar via körläget: Tryck på Inställningar Inställningar.
  • Inställningar via Google Maps-appen: Tryck på profilbilden eller initialen följt av Inställningar följt av Navigeringsinställningar följt av Inställningar för Google Assistent.

Använd Google Assistent medan du navigerar

Med Google Assistent kan du hitta information och få saker gjorda medan du kör. Ställ frågor och säg vad du vill ha hjälp med i Google Maps, så att du kan fokusera på körningen.

Tips! Denna funktion är inte tillgänglig på alla språk eller i alla länder/regioner.

Aktivera eller inaktivera körläget i Google Maps

1. Öppna Google Maps-appen Maps på din telefon eller surfplatta med Android.
  2. Tryck på profilbilden eller initialen Kontocirkel följt av Inställningar följt av Navigeringsinställningar följt av Inställningar för Google Assistent.
  3. Aktivera eller inaktivera körläget.

Läs mer om hur du använder körläget i Google Assistent.

Prata med Google Assistent

1. Öppna Google Maps-appen Maps på din telefon eller surfplatta med Android. Om du inte har använt Google Assistent tidigare behöver du konfigurera Google Assistent.
  2. Navigera till en plats. Du kan även säga ”Hej Google, navigera hem”.
  3. I navigeringsläget säger du ”Ok Google” eller trycker på Assistent-mikrofonen Mikrofon.
  4. Säg vad du vill att Google Assistent ska hjälpa dig med.

Få hjälp av Google Assistent

• ”Ring mamma.”
  • ”Skicka sms till Lasse” eller ”Skicka sms till Sergej”
  • ”Jag har tur”
  • ”Vad är det för väder?” eller ”Hur är vädret i Västerås?”
  • ”Spela lite jazz” eller ”Sluta spela upp musik”
  • ”När är nästa möte?”

Resor och platser i närheten

• ”Vilken väg är det här?”
  • ”Bensinstationer i närheten”
  • ”När stänger [plats]?”
  • ”Visa ruttöversikt” eller ”Visa alternativa rutter”
  • ”Restauranger i närheten”

Vägbeskrivningar och navigering

• ”Var ska jag svänga nästa gång?” eller ”Nästa steg”
  • ”Hur lång tid tar det innan jag är framme?”
  • ”Hur ser trafiken ut längre fram?” eller ”Hur ser trafiken ut på vägen hem?”
  • ”Visa trafik” eller ”Dölj trafik”
  • ”Visa satellitbild” eller ”Dölj satellitbild”
  • ”Undvik vägtullar” eller ”Tillåt vägtullar”
  • ”Stäng av röstvägledning” eller ”Sätt på röstvägledning”
  • “Centrera”
  • ”Visa lista över vägbeskrivningar”
  • ”Undvik motorvägar” eller ”Tillåt motorvägar”
  • ”Vad är min destination?” eller ”Hur långt är det till min destination?”
  • ”Exit navigation” (Avsluta navigering)
  • ”Var är jag?”
  • ”Är vi framme än?”
  • ”Hjälp”

Du kan också be Google Assistent om information och få hjälp med vanliga uppgifter. Se vad du mer kan fråga om.

Få meddelanden upplästa medan du kör med Google Assistant

Med automatisk uppläsning kan du lyssna till och svara på nya meddelanden direkt när du får dem. När du slutar köra inaktiveras automatisk uppläsning tills nästa gång du ska köra.

Obs! Den här funktionen är endast tillgänglig på engelska i följande länder eller regioner:

• Australien
  • Indien
  • Irland
  • Singapore
  • Förenade kungariket
  • USA

Aktivera aviseringar

Om du vill få automatiska meddelandeaviseringar måste du aktivera aviseringar för Google-appen.

1. Öppna Inställningar på enheten.
  2. Tryck på Appar och aviseringar följt av Avancerat följt av Appar med särskild åtkomst följt av Åtkomst för aviseringar följt av Google.
  3. Aktivera Tillåt aviseringsåtkomst.

Få automatiskt meddelanden upplästa

1. Aktivera körläget med Google-assistenten innan du börjar köra.
  2. Säg ”Hey Google, aktivera automatisk uppläsning”.
  3. När du får ett nytt meddelande läser Google-assistenten upp det.
    • När Google-assistenten läser upp meddelanden pausas eventuell annan media och återupptas sedan.
  4. När du slutar köra inaktiveras automatisk uppläsning tills nästa gång du ska köra.

Svara på meddelanden

1. När Google-assistenten läser upp ett meddelande säger du ”Hey Google, svara”.
  2. Säg ditt meddelande.
  3. Google-assistenten bekräftar meddelandet med dig och skickar sedan det.

Läs mer om att skicka meddelanden med assistenten.

Aktivera eller inaktivera automatisk uppläsning

• För att inaktivera: Säg ”Inaktivera automatisk uppläsning” eller ”Sluta läsa upp mina meddelanden”.
  • För att aktivera: Säg ”Aktivera automatisk uppläsning”.

Tips! Automatisk uppläsning pausas ibland, till exempel under samtal eller när Maps ger vägbeskrivningar.

Google Assistenten gör följande:

• läser upp nya meddelanden från dina kontakter
    • hoppar över meddelanden från okända avsändare
    • frågar innan den läser upp långa meddelanden
  • läser upp nya meddelanden från gruppkonversationer.