Aan de slag met de rijstand van de Google Assistent

Je kunt de rijstand van de Google Assistent gebruiken om acties uit te voeren terwijl je rijdt. Met je stem kun je berichten lezen en sturen, bellen of media bedienen.

Belangrijk: Sommige functies zijn niet voor alle talen, landen of in aanmerking komende Android-apparaten beschikbaar.

Wat je nodig hebt

Een Android-telefoon met:

• Android-versie 9.0 of hoger
  • 4 GB RAM of meer
  • Alleen portretmodus
  • Locaties:
    • Australië
    • Canada
    • Frankrijk
    • Duitsland
    • India
    • Italië
    • Mexico
    • Spanje
    • Verenigd Koninkrijk
    • Verenigde Staten

Tips:

• Zet je telefoon vast als je de Assistent in de rijstand gebruikt voor je eigen veiligheid en gemak.
  • Zo kun je berichtmeldingen krijgen:
    • Tik op Instellingen  en dan Apps en meldingen en dan Geavanceerd en dan Toegang tot speciale apps en dan Toegang tot meldingen en dan Google.
    • Zet Toegang tot meldingen toestaan aan.
  • Bellen en berichten sturen naar je contacten: Geef je apparaat toegang tot je contacten.

Rijstand starten

Als je navigeert in Google Maps, wordt de rijstand automatisch gestart.

1. Open de Google Maps-app Maps op je Android-telefoon.
  2. Zoek je bestemming of tik erop op de kaart.
  3. Tik op Starten.

Tip: Je kunt ook 'Hey Google, navigeer naar [bestemming]' zeggen.

Wat je kunt vragen aan de Assistent in de rijstand

• Bellen: Zeg 'Bel iemand' of 'Bel [contact]'.
  • Een gesprek beantwoorden: De Assistent zegt '[Contact] belt, wil je het telefoontje opnemen?'
  • Een bericht sturen: 'Stuur een bericht naar [contact]' of 'Stuur een bericht'.
  • Je berichten ontvangen: 'Lees mijn berichten.'
  • Naar muziek luisteren: 'Speel [artiest]' of 'Speel [genre] af'.

Tip: Als je opdrachten wilt gebruiken, kun je 'Hey Google' zeggen of op Microfoon Microfoon tikken voordat je spreekt.

Meer informatie over het gebruik van muziekopdrachten.

Toegang tot instellingen

Belangrijk: Als je de gespreksinstellingen voor de rijstand aanzet, worden inkomende gesprekken automatisch aangekondigd.

Tijdens het rijden kun je het volgende doen:

• Rijgerelateerde instellingen beheren voor de Assistent.
  • De rijstand aan- of uitzetten.
  • De Assistent je inkomende gesprekken laten beheren en je berichten laten lezen en beantwoorden.
  1. Zeg 'Hey Google, open de instellingen voor de Assistent' op je Android-telefoon of -tablet.
  2. Tik op Vervoer en dan Rijstand.

Tip: Je kunt de instellingen ook openen in de rijstand of de Google Maps-app Maps.

• Instellingen via de rijstand: Tik op Instellingen Instellingen.
  • Instellingen via de Google Maps-app: Tik op Je profielfoto of initiaal en dan Instellingen en dan Navigatie- instellingen en dan Instellingen voor de Google Assistent.

De Google Assistent gebruiken terwijl je navigeert

Je kunt naar informatie zoeken en taken uitvoeren met de Google Assistent terwijl je rijdt. Je kunt de Assistent vragen stellen en opdrachten geven in Google Maps, zodat je je kunt concentreren op de weg.

Tip: Deze functie is niet in alle talen en landen/regio's beschikbaar.

Rijstand aan- of uitzetten in Google Maps

1. Open de Google Maps-app Maps op je Android-telefoon of -tablet.
  2. Tik op je profielfoto of initiaal Accounticoon en dan Instellingen en dan Navigatie-instellingen en dan Instellingen voor de Google Assistent.
  3. Zet Rijstand aan of uit.

Bekijk meer informatie over het gebruik van de rijstand van de Google Assistent.

Praten tegen de Google Assistent

1. Open de Google Maps-app Maps op je Android-telefoon of -tablet. Als je de Google Assistent nog niet hebt gebruikt, stel je de Google Assistent in.
  2. Navigeer naar een plaats. Je kunt ook 'Oké Google, navigeer naar huis' zeggen.
  3. Zeg in de navigatiemodus 'Oké Google' of tik op de Assistent-microfoon Microfoon.
  4. Vraag de Google Assistent om hulp met een bepaalde taak.

Hulp krijgen van de Google Assistent

• 'Bel mam.'
  • 'Stuur een sms naar Pieter.'
  • 'Ik doe een gok.'
  • 'Wat voor weer is het?' of 'Wat voor weer is het in Eindhoven?'
  • 'Laat jazz horen' of 'Stop met muziek afspelen.'
  • 'Wanneer is mijn volgende vergadering?'

Reizen en plaatsen in de buurt

• 'Welke weg is dit?'
  • 'Tankstations in de buurt.'
  • 'Hoe laat sluit [naam van de plaats]?'
  • 'Laat me een routeoverzicht zien' of 'Laat me alternatieve routes zien.'
  • 'Restaurants in de buurt.'

Routes en navigatie

• 'Waar is de volgende bocht?' of 'Volgende stap.'
  • 'Hoe laat kom ik aan?'
  • 'Hoe is het verkeer op mijn route?' of 'Hoe is het verkeer naar huis?'
  • 'Geef verkeer weer' of 'Verberg verkeer.'
  • 'Geef satellietweergave weer' of 'Verberg satellietweergave.'
  • 'Vermijd tolwegen' of 'Sta tolwegen toe.'
  • 'Zet het geluid van spraakbegeleiding uit' of 'Zet het geluid van spraakbegeleiding aan.'
  • 'Centreer opnieuw.'
  • 'Geef een routebeschrijving weer.'
  • 'Vermijd snelwegen' of 'Sta snelwegen toe.'
  • 'Wat is mijn bestemming?' of 'Hoe ver is mijn bestemming?'
  • 'Sluit navigatie af.'
  • 'Waar ben ik?'
  • 'Zijn we er al?'
  • 'Help.'

Je kunt de Google Assistent ook om informatie en hulp met dagelijkse taken vragen. Informatie over wat je nog meer kunt vragen.

Luister naar berichten met de Google Assistent terwijl je rijdt

Met automatisch lezen kun je nieuwe berichten horen en beantwoorden zodra ze binnenkomen. Als je rit stopt, wordt automatisch lezen uitgezet tot je volgende rit.

Belangrijk: Deze functie is beschikbaar in het Engels voor het volgende land of de volgende regio:

• Australië
  • India
  • Ierland
  • Singapore
  • Verenigd Koninkrijk
  • Verenigde Staten

Zet meldingen aan

Als je automatisch berichtmeldingen wilt krijgen, zet je meldingen aan voor de Google-app.

1. Ga op je apparaat naar Instellingen.
  2. Tik op Apps en meldingen en dan Geavanceerd en dan Toegang tot speciale apps en dan Toegang tot meldingen en dan Google.
  3. Zet Toegang tot meldingen toestaan aan.

Berichten automatisch horen

1. Zet de Google Assistent in de rijstand aan voordat je gaat rijden.
  2. Zeg 'Hey Google, zet automatisch lezen aan'.
  3. Als je een nieuw bericht krijgt, leest de Google Assistent het voor.
    • Als de Google Assistent je berichten voorleest, worden andere media onderbroken en weer hervat.
  4. Als je rit stopt, wordt automatisch lezen uitgezet tot je volgende rit.

Berichten beantwoorden

1. Nadat de Google Assistent een bericht heeft voorgelezen, zeg je 'Hey Google, beantwoord'.
  2. Spreek je bericht uit.
  3. De Google Assistent bevestigt het bericht bij je en stuurt het.

Meer informatie over berichten sturen met de Assistent

Automatisch lezen aan- of uitzetten

• Stoppen: Zeg 'Zet automatisch lezen uit' of 'Stop met het lezen van mijn berichten'.
  • Doorgaan: Zeg 'Zet automatisch lezen aan'.

Tip: Automatisch lezen wordt soms onderbroken, bijvoorbeeld als je in gesprek bent of als Maps een routebeschrijving geeft.

Wat de Google Assistent voorleest

• Nieuwe berichten van je contacten
    • Slaat berichten van onbekende afzenders over
    • Vraagt voordat er lange berichten worden voorgelezen
  • Nieuwe berichten uit groepsgesprekken