Dit artikel gaat over Google Analytics 4-property's. Bekijk het gedeelte over Universal Analytics als u nog steeds een Universal Analytics-property gebruikt. Universal Analytics-property's verwerken geen gegevens meer vanaf 1 juli 2023 (1 juli 2024 voor Analytics 360-property's).

[GA4] Over gekoppelde sitetags

Dit artikel is bedoeld voor website-eigenaren die een Google Analytics 4-property instellen en die de optie krijgen (in de instelwizard) om hun bestaande Universal Analytics-tags te hergebruiken.

Als uw Universal Analytics-property gtag.js gebruikt, kan de wizard Instelassistent voor GA4 uw bestaande tag opnieuw gebruiken (dat wil zeggen de tag die wordt gebruikt door uw Universal Analytics-property). Door deze tag opnieuw te gebruiken, hoeft u de tag niet handmatig aan uw webpagina's toe te voegen. De functie die dat mogelijk maakt heet gekoppelde sitetags.

Als uw Universal Analytics-property analytics.js gebruikt, kan de wizard Instelassistent voor GA4 de bestaande tag niet opnieuw gebruiken. U moet de Google-tag (gtag.js) rechtstreeks in uw websitepagina's plakken.

De rest van dit artikel is bedoeld voor gebruikers die een geavanceerde implementatie nodig hebben.

Hoe het werkt

Hier volgen enkele opmerkingen over de werking van gekoppelde sitetags.

• Er wordt een extra aanroep gtag('config', 'G-XXXXX') gedaan (zonder parameters). Hiermee wordt een Google Analytics 4-tagcontainer gedownload en een automatische page_view-gebeurtenis gestuurd naar de Google Analytics 4-property.
  • Verbeterde metingsgebeurtenissen (als dit aanstaat) worden automatisch verzameld in de Google Analytics 4-property, maar niet in de Universal Analytics-property.
  • Gebeurtenissen die via gtag('event') worden verstuurd naar de Universal Analytics-property, worden ook naar de Google Analytics 4-property verstuurd (behalve voor gebeurtenissen met de parameter send_to, waarin alleen de Universal Analytics-property wordt opgegeven).
  • Voor gekoppelde sitetags moet de volledige site consistent worden getagd met een gtag.js-fragment dat wordt beheerd door 1 Universal Analytics-property. Als uw Universal Analytics-property gegevens krijgt van gemengde implementaties (bijv. als sommige pagina's zijn getagd met analytics.js of Google Tag Manager), sturen alleen geschikte pagina's gegevens naar de Google Analytics 4-property.

Aandachtspunten

De gekoppelde Google Analytics 4-tag negeert alle configuratieparameters die de gegevensverzameling aanpassen voor de Universal Analytics-property. De gekoppelde Google Analytics 4-tag wordt geactiveerd zonder configuratieparameters. (Hoewel Google Analytics 4-property's veel configuratieparameters ondersteunen die beschikbaar zijn voor Universal Analytics-property's, moeten deze parameters worden opgenomen in de config-opdracht om ze toe te kunnen passen op de Google Analytics 4-property.) U kunt dit probleem oplossen door de parameters die zijn toegewezen in de opdracht gtag('config') voor Universal Analytics te verplaatsen naar een opdracht gtag('set') vóór de opdracht gtag('config').

Hier volgen enkele voorbeelden van hoe dit van invloed kan zijn op specifiek tagbeheer voor Google Analytics 4. Aangepaste tags (zoals aangepaste cookie-instellingen, cross-domein linking, advertentiefuncties uitzetten, afmelden voor Analytics-support voor Google Ads-conversies en GA-metingen uitzetten) die u heeft ingesteld voor uw Universal Analytics-property in de opdracht gtag('config'), worden niet toegepast op uw Google Analytics 4-property. Daardoor kan onbedoeld het volgende worden verzameld in uw Google Analytics 4-property:

Andere kanttekeningen:

• Gebruikers-ID: De gekoppelde Google Analytics 4-tag negeert alle gebruikers-ID's die zijn ingesteld in de Universal Analytics-tag via gtag('config').
  • Kenmerken paginaweergave: Aangepaste kenmerken van paginaweergaven zoals page_title, page_location en page_path worden genegeerd in de gekoppelde sitetag. Dat kan leiden tot verschillen tussen de gegevens in uw Universal Analytics-rapporten en Google Analytics 4-rapporten.

Aangepaste sitetags toevoegen aan/verwijderen uit een webgegevensstream

Nadat u een webgegevensstream heeft gemaakt, kunt u gekoppelde sitetags aan de gegevensstream toevoegen en zo nodig verwijderen (bijvoorbeeld als u de gegevensstream moet verwijderen).

Gekoppelde sitetags toevoegen

1. Zorg ervoor dat u het gewenste account en de gewenste property selecteert in Beheerder.
  2. Klik in de kolom Property op Gegevensstreams.
  3. Klik op de rij voor de webgegevensstream.
  4. Klik onder Google-tag op Gekoppelde sitetags beheren.
  5. Geef onder Gekoppelde tags de ID op voor de tag die u wilt toevoegen en geef desgewenst een naam voor de tag op.
  6. Klik op Verbinding maken.

Gekoppelde sitetags verwijderen

1. Zorg ervoor dat u het gewenste account en de gewenste property selecteert in Beheerder.
  2. Klik in de kolom Property op Gegevensstreams.
  3. Klik op de rij voor de webgegevensstream.
  4. Klik onder Google-tag op Gekoppelde sitetags beheren.
  5. Klik onder Gekoppelde tags in de rij voor de tag die u wilt verwijderen op Meer > Tag verwijderen.

Bereik van aangepaste dimensies en statistieken

Omdat er verschillen zijn tussen de gegevensmodellen van Universal Analytics en Google Analytics, zien uw Google Analytics 4-gegevens er anders uit dan uw Universal Analytics-gegevens. Dat geldt ongeacht of u gekoppelde sitetags gebruikt om uw Google Analytics 4-property te implementeren.

In Google Analytics 4-property's vervangen aangepaste gebeurtenisparameters en gebruikersproperty's bijvoorbeeld de aangepaste dimensies en statistieken in Universal Analytics. Als u gekoppelde sitetags gebruikt, worden uw aangepaste dimensies en statistieken voor Universal Analytics automatisch verstuurd naar uw Google Analytics 4-property als aangepaste gebeurtenisparameters. Het bereik van de aangepaste dimensies/statistieken, zoals Hitbereik, Sessiebereik, Gebruikersbereik en Productbereik wordt genegeerd door de gekoppelde Google Analytics 4-tag, omdat het bereik wordt ingesteld in de gebruikersinterface van Universal Analytics en de configuratieparameter custom_map is vereist, die beide niet toegankelijk zijn voor de gekoppelde Google Analytics 4-tag. Als gevolg hiervan gaan aangepaste statistieken/dimensies buiten de gebeurtenis in een Google Analytics 4-property verloren. Dat voldoet mogelijk niet aan uw behoeften voor de verzameling van en rapportage over gebeurtenissen, bijvoorbeeld als u CRM-integratie implementeert door een gebruikers-ID te versturen (bijv. GA-client-ID of CRM-ID) naar Analytics als een gebruikersgerichte aangepaste dimensie.