[GA4] Tietoja yhdistetyistä sivustotageista

Tämä artikkeli on tarkoitettu niille verkkosivuston omistajille, jotka ovat ottamassa käyttöön Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuutta ja joille tarjotaan (ohjatun asennuksen aikana) mahdollisuutta käyttää Universal Analytics ‑taggaustaan uudelleen.

Jos Universal Analytics ‑mittauskokonaisuudessasi on käytössä gtag.js, GA4:n Setup Assistant voi käyttää uudelleen aiemmin lisäämääsi taggausta (eli Universal Analytics ‑mittauskokonaisuudessa käytettävää tagia). Jos käytät tagia uudelleen, sinun ei tarvitse lisätä sitä verkkosivuillesi manuaalisesti, vaan se tehdään yhdistettyjen sivustotagien avulla.

Jos Universal Analytics ‑mittauskokonaisuudessasi on käytössä analytics.js, GA4:n Setup Assistant ei voi käyttää uudelleen aiempaa taggausta. Sinun on liitettävä yleinen sivustotagi (eli gtag.js) suoraan verkkosivustosi sivuille.

Tämän artikkelin loppuosa on tarkoitettu käyttäjille, jotka tarvitsevat lisäohjeita käyttöönottoon.

Näin se toimii

Seuraavassa on muutamia huomioita yhdistettyjen sivustotagien toiminnasta.

• Yhdistetyissä sivustotageissa tehdään gtag(‘config’, ‘G-XXXXX’)-lisäkutsu (ilman parametreja). Kutsulla ladataan Google Analytics 4 ‑tagin säilö ja lähetetään automaattinen page_view-tapahtuma Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuuteen.
  • Tehostetut mittaustapahtumat (jos käytössä) kerätään automaattisesti Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuuteen mutta ei Universal Analytics ‑mittauskokonaisuuteen.
  • Tapahtumat, jotka lähetetään gtag(‘event’)-komennolla Universal Analytics ‑mittauskokonaisuuteen, lähetetään myös Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuuteen (lukuun ottamatta tapahtumia, joiden send_to-parametrin arvoksi on määritetty Universal Analytics ‑mittauskokonaisuus).
  • Yhdistetyt sivustotagit edellyttävät, että koko sivusto on tagattu johdonmukaisesti gtag.js-koodinpätkällä, jota ohjaa sama Universal Analytics ‑mittauskokonaisuus. Jos Universal Analytics ‑mittauskokonaisuuteesi tulee dataa monista erilaisista toteutuksista (esim. osa sivuista on tagattu analytics.js-koodinpätkällä tai Google Tag Managerilla), vain soveltuvat sivut lähettävät dataa Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuuteen.

Huomioitavia asioita

Yhdistetty Google Analytics 4 ‑tagi jättää huomiotta sellaiset config-parametrit, joilla räätälöidään Universal Analytics ‑mittauskokonaisuuden datankeruu. Yhdistetty Google Analytics 4 ‑tagi käynnistetään ilman config-parametreja. (Vaikka Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuudet tukevat monia määritysparametreja, joita voidaan käyttää Universal Analytics ‑mittauskokonaisuuksien kanssa, näiden parametrien on sisällyttävä config-komentoon, jotta niitä voidaan soveltaa Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuuteen.) Voit ohittaa tämän ongelman siirtämällä Universal Analyticsin gtag(‘config’)-komennolla määritetyt parametrit gtag(‘set’)-komentoon, joka annetaan ennen gtag(‘config’)-komentoa.

Seuraavassa on muutamia esimerkkejä siitä, miten tämä voi vaikuttaa tiettyihin Google Analytics 4:n taggausasetuksiin. Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuuteen ei sovelleta sellaisia tagimuokkauksia, joita olet lisännyt Universal Analytics ‑mittauskokonaisuuden gtag(‘config’)-komentoon (esim. muokatut evästeasetukset, verkkotunnusten välinen linkitys, mainontaominaisuuksien käytöstäpoisto, Analytics-tuen poistaminen Google Ads ‑konversioilta ja Google Analytics ‑mittauksen käytöstäpoisto). Siksi saatat tietämättäsi kerätä seuraavia Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuuteesi:

Muuta huomioitavaa

• User_id: yhdistetty Google Analytics 4 ‑tagi jättää huomiotta sellaiset user_id-parametrit, jotka on asetettu Universal Analytics ‑tagiin gtag('config')-komennolla.
  • Katselukertoihin liittyvät attribuutit: muokatut katselukerta-attribuutit, kuten page_title, page_location ja page_path, jätetään huomiotta yhdistetyssä sivustotagissa. Tämän vuoksi Universal Analytics- ja Google Analytics 4 ‑raporttien datan välillä saattaa olla eroja.

Omien sivustotagien lisääminen sivuston datastriimiin ja tagien poistaminen

Kun olet luonut sivuston datastriimin, voit lisätä siihen yhdistettyjä sivustotageja ja poistaa niitä tarvittaessa (esim. jos haluat poistaa datastriimin).

Yhdistettyjen sivustotagien lisääminen

1. Varmista Järjestelmänvalvoja-sivulta, että valittuna on haluamasi tili ja mittauskokonaisuus.
  2. Klikkaa Mittauskokonaisuus-sarakkeesta Datastriimit.
  3. Klikkaa datastriimin riviä.
  4. Klikkaa Lisäasetukset-kohdasta Yhdistetyt sivustotagit.
  5. Lisää Yhdistetyt tagit ‑kohtaan tagin tunnus. Halutessasi voit myös nimetä tagin.
  6. Klikkaa Yhdistä.

Yhdistettyjen sivustotagien poistaminen

1. Varmista Järjestelmänvalvoja-sivulta, että valittuna on haluamasi tili ja mittauskokonaisuus.
  2. Klikkaa Mittauskokonaisuus-sarakkeesta Datastriimit.
  3. Klikkaa datastriimin riviä.
  4. Klikkaa Lisäasetukset-kohdasta Yhdistetyt sivustotagit.
  5. Klikkaa Yhdistetyt tagit ‑kohdasta poistettavan tagin riviltä Lisää > Poista tagi.

Omien ulottuvuuksien ja mittareiden laajuus

Koska Universal Analyticsin ja Google Analytics 4:n datamallien välillä on eroja, Google Analytics 4:n data näyttää erilaiselta kuin Universal Analyticsin data. Näin on riippumatta siitä, käytätkö Google Analytics 4 ‑omaisuudessasi yhdistettyjä sivustotageja vai et.

Esimerkki: Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuuksissa omat tapahtumaparametrit ja käyttäjän ominaisuudet korvaavat Universal Analyticsin omat ulottuvuudet ja mittarit. Kun käytät yhdistettyjä sivustotageja, Universal Analyticsin omat ulottuvuudet ja mittarit lähetetään automaattisesti Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuuteesi omina tapahtumaparametreina. Yhdistetty Google Analytics 4 ‑tagi jättää kuitenkin huomiotta omien ulottuvuuksien ja mittareiden laajuudet (esim. osumatason laajuus, istuntotason laajuus, käyttäjätason laajuus ja tuotetason laajuus). Tämä johtuu siitä, että laajuus valitaan Universal Analytics ‑käyttöliittymässä ja se edellyttää custom_map-määritysparametria, eikä yhdistetyllä Google Analytics 4 ‑tagilla ole pääsyä kumpaankaan näistä. Siksi omat mittarit ja ulottuvuudet kattavat Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuudessa vain tapahtumatason laajuuden. Tämä ei ehkä riitä tapahtumien keruu- ja raportointitarpeisiisi esimerkiksi silloin, jos otat käyttöön CRM-integraation lähettämällä käyttäjätunnisteen (kuten Google Analyticsin asiakastunnuksen tai asiakassuhdehallinnan tunnuksen) Analyticsiin käyttäjälaajuisena omana ulottuvuutena.